Artikelarkiv

Här hittar du alla artiklar som SweClockers publicerat, i kronologisk ordning. Vi skriver nyheter, publicerar recensioner, tävlingar, guider och mycket annat. Vårt huvudfokus är förstås datorhårdvara i form av kompletta datorer, datorkomponenter och tillbehör samt kringutrustning. Vi skriver även om spel, mjukvara, branschnyheter och exempelvis streamingtjänster. Du kan enkelt filtrera listan nedan.

11

The Buyers Guide

Med anledningen av att The Buyers Guide lade ner sin verksamhet för en tag sedan vill jag tipsa om denna tråd i vårat forum. För er som inte vet var The Buyers Guide en sida som var länkad till de flesta återförsäljare av datorkomponenter i sverige, och man kunde kolla upp vilket ställe som sålde olika delar billigast.

1

Albatron PX845PEV

Axman på svenska 64bits har recenserat Albatron PX845PEV byggt på Intels nya moderkortskrets 845PE. De gör även en liten presentation på det nya företaget Albatron som för inte så länge sen lanserades på den svenska marknaden.

18

DFI NB80-E

Intel tillkännagav för en tid sedan att de överger Rambus och RDRAM och övergår till DDR SDRAM, senare tillkännagav de även att de tänker använda dubbelkanaliga DDR-moduler på sina framtida moderkortskretsar. Den första kretsen som stödjer detta går under arbetsnamnet Granite Bay och kommer troligen mycket snart, men moderkortstillverkare har redan börjat släppa kort med detta chipset. Grainte Bay (E7205) stödjer Hyper-Threading, AGPx8 och som sagt dubbelkanaliga RAM-moduler. Det lite intressanta är att om man mäter bandbredden hos en dubbelkanalig PC2100-modul, så blir det teoretiskt 4.8 GB/sek, vilket exakt motsvarar systembussen på Pentium 4-system med 533 MHz (133 MHz QDR).

4

ÖK-databas

Vill tipsa er om Vr-Zones överklockningsdatabaser för AMD och Intel Northwood. Rekorden ligger för tillfället på 2873 respektive 4418 för Intelplattformen.

4

Ti4800 & Ti4800SE

Anandtech har lite inofficiell information kring Nvidia Ti4800. Radeon 9700-dödare? Inte direkt, trots namnet är det inget nytt från Nvidia. Då Nvidia bland annat har problem med 0.13-micronstekniken på sitt kommande NV30 blev de helt enkelt tvungna att släppa ett kort mellan Ti4600 och NV30.

4

AMD roadmap

AMD släppte idag en inofficiell roadmap för kommande processorer. Detta har ändrats:

5

IWill DP533

X-Bit Labs har lite intressant information kring ett kommande moderkort från IWill. Det heter DP533 och bygger på Intels E7505, och är till för dubbla Xeon-processorer. E7505 erbjuder bland annat stöd för AGPx8, PCI-X, Hyper-Threading och den har en inbyggd dubbelkanalig DDR SDRAM-kontroller. Nu till lite specifikationer på själva kortet:

1

nForce2 vs KT400

AMDMB har skrivit en intressant artikel där de jämför de två snabbaste moderkortskretsarna för AMD-plattformen, VIA KT400 och Nvidia nForce2. Det är dock mest prestanda som jämförs, i diverse spel och prestandatestprogram, och man kunde kanske önska att de jämförde lite mer funktioner och tekniker. De har dock kommit fram till något intressant angående den omtalade KT400-prestandan:

0

AthlonXP stepping

Overclockers.com har skrivit en guide om hur man kan titta ut den bästa steppingen på AMDs AthlonXP-processorserie. Via steppingen kan man se vilken revision och kärna det är på processorn, och på så sätt kan man köpa den processor som kan överklockas mest.

0

XeonMP Gellatin

Som jag skrev i detta nyhetsinlägg så släppte Intel i måndags en ny version av XeonMP. Den går under arbetsnamnet Gallatin och har 2 MB Level2-cache, här kommer ett citat från pressmeddelandet:

5

Att förstå bandbredd

Bandbredd och latency pratas det ofta om i både datorn och på internet. Tillverkare skriver bara vilken teoretisk maxhastighet man kan uppnå för att det ser bättre ut, i verkligheten hamnar man alltid en bit under angivna värden.

19

SiSoft Sandra 2003

Testprogrammet Sandra finns nu för nerladdning i ny version. Några av nyheterna är stöd för flera nya chipset med bland annat 8x AGP och Hyper-Threading. En intressant sak som inkluderats är en funktion som gissar sig till om systemet har tillräcklig kylning för processorn.

76

SM i datorprestanda

NordicHardware bjuder in Sveriges alla datoranvändare till historiens första SM i datorprestanda. Under perioden 3 november till 31 december, kommer de att kora Sveriges bäst presterande datorer i två olika kategorier: 3DMark2001 SE samt procentuell överklockning.

20

Hammer PTDG

AMD har tydligen släppt Processor Thermal Design Guide för deras åttonde processor i desktop-serien, Hammer (ClawHammer).

9

Intel Gallatin imorgon

X-Bit Labs rapporterar att Intel kan släppa en värre version av XeonMP på måndag. Det är dock inte mycket uppdaterad, utan det handlar om större storlek på processorns Level3-cache. Den nya kärnan går under arbetsnamnet Gallatin och de preliminära frekvenserna på processorn blir 1.5 Ghz, 1.9 GHz och 2.0 GHz.