Nordiska TV-branschen enas i kampanj mot olagliga tv-tjänster

Permalänk
Medlem

"Åh, kanske ska jag se på gamla Bladerunner igen? 1982, gammal som satan. Det kan ju inte vara ett problem?"

Netflix?

"Unfortunately, we’ve had a good look round and can’t find the original streaming anywhere on Netflix right now. The film left Netflix back in May of last year due to Sony acquiring the rights to ‘Blade Runner’. Currently, Netflix only has the ability to show Sony Animated Films."

Exakt denna typ av bullshit är vad som håller legal streaming tillbaka. Hade de fått som de ville och inte Spotify varit ett underverk hade vi haft exakt samma skit med musik också. Dessa företag är så jävla giriga att varje chans de får så ska de möblera runt och försöka pressa fram sin egan tjänst över allt annat. Spotify mer eller mindre dödade piratkopieringen av musik. De kan lösa problemet, men de vill inte.

Nej, jag vill inte spendera 500-1000kr per månad för att sannolikt kunna se allt jag vill. Jag vill inte heller prenumerera på en tjänst för att titta på en endaste grej. Vi har fan gått full circle och är tillbaka i att betala hutlösa summor för en miljon saker vi aldrig vill se. Det hjälper ju inte att ett "köp" är inget mer än en villkorad rätt att få titta på filmen tills dess tjänsten inte längre känner att det är viktigt att ha kvar den. Du har inte ens rätt att behålla skiten du betalat för!

Piratkopiering eller piratstreaming? Jag får exakt det jag vill ha utan fibbel med appar, inloggningar och kontokort. Filmen finns kvar så länge jag vill ha den och jag kan se på den när jag vill, var jag vill och i högre kvalitet.

Ja, lustigt att folk inte vill vara laglydiga?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olof_von_Knorring:

Fel. Det som förbrukas är möjligheten att ta betalt.

Abstrakt flum.

Ingen saknar något om jag gör en digital kopia av en film och tittar på den.

Visa signatur

-dool

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrMadMax:

Absolut. 👍 funkat kanon för mig både hemma och på mobilen utan VPN.
Gällande rättigheter så låter jag det vara osagt.

Kommentatorerna är bra?
Tänkte testa det nästa säsong

Visa signatur

Registrerad 2001-12-24 15:10
Jul med Kalle Anka och Sweclockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thor:

Jösses vilken lamentation i kommentarsfältet. Denna klagokör vilken till synes utgör en majoritet har 5 minuter att skriva så kallad "kritik", men inte 5 minuter att avbryta de fruktansvärt dyra abonnemangen.

Säg mig, när ni predikar er rätt till billig och smidig lyxkonsumption. Vad ska bli lidande, skaparnas rätt till skälig ersättning, deras valmöjlighet till distributionsplattform eller marknadens möjlighet till konkurrens? Kanske alla tre så att ni innefår er högfärdiga gåva som tillfredställer ert allt större behov av att konsumera så mycket media som möjligt?

Jag har egentligen inte särskillt starka åsikter kring prissättning, jag tror dock att konkurrensen är ovanligt hård rörande streaming och att priserna är skäliga för vad som ingår i de flesta fall. Men den återuppstötta åsikten om att det är "dyrt & dåligt" är så gammal nu att det är löjeväckande och den som uppstöter sådan har förmodligen vid tillfället av återuppstötningen temporärt förlorat sin egna tankeförmåga.

Avslutningsvis vill jag påminna om att en majoritet av artister på Spotify är förlorare och att plattformen näst intill är ett monopol pga sin storlek.

Skådespelare och storstjärnor i diverse sporter tjänar enorma pengar, trots alla som ful-streamar... Vet inte hur många rekord det har satts i övergångssummor för fotbollsspelare de senaste 15 åren.

Samma med svensk sport, SHL ökade sina TV-intäkter efter det senaste avtalet som skrevs för några år sedan.

Visserligen finns det också mindre aktörer, men då stödjer jag hellre dem på ett annat sätt än att betala pengar till något TV-bolag.

Kan tänka mig att det är just därför som det fortfarande inte har kommit någon vettigt alternativ likt Spotify, där musikjättarna blödde pengar i takt med försämrade försäljningssiffror.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Teddis:

Visst är det tröttsamt!?

Och rejält tråkigt för en annan som försöker livnära sig i denna bransch.

Om ni vill se det jag är med och producerar men tvunget måste se det gratis och utan annonser, fine, men då vill jag ha tillgång till saker från era jobb gratis också.

Antar att "försöker livnära sig" innebär en fin bostadsrätt i en storstad, ny elbil, årliga utlandsresor och ivrigt nyttjade av rot-avdrag?

Visa signatur

-dool

Permalänk
Medlem

Bra strategi att använda skuldkänslor för att vinna kunder. Branschen har bestämt värdet på vad de köper in, klubbarna bestämmer vad som är rimligt när det kommer till löner och andra utgifter (och som vi sett, mutor). Nu när reallönerma är så mycket lägre blir det en självreglering.

Jag kan inte vara ensam om att ha en helt annan värdering på sånt här än vad bolagen tycker. Alla serier jag försökt titta på senaste decenniet har känts som såpoperor, det kommer sällan filmer som ens är värda den investerad tiden av att bara titta på dem, för nyheter räcker oftast rubriker/public service och idrott är bara intressant när det är stora event. Nu säger jag inte att alla tycker, eller borde tycka så. Min poäng är att jag får känslan av t ex Viplay ett de tror att alla vill ha det de säljer, de vill bara inte betala.

Jag försökte slaffa Disney+ åt grabben men dels var han inte intresserad och dels skickade de mail som jag inte ville ha. När jag bad dem sluta med det fick jag svaret att "vissa utskick gick inte att välja bort". Det gick visst genom att välja bort dem helt som tur är. Förstår de inte hur enkelt det var att välja bort dem och bara köpa det jag vill ha på blu-ray?

Jag har inte tittat på tv-program på 20 år, har istället många intressen så för mig är en platform som youtube eller olika podcasts värt så oerhört mycket mer än vad hela mediebranschen kan erbjuda. Där kan jag hitta nischat material som både är underhållande och där jag kan lära mig jättemycket. Ett exempel är matlagning. Istället för att titta på någon laga en rätt de tror är intressant för mig kan jag välja att gå hur djupt som helst med användarskapat material. Är det här början på slutet för "ni konsumerar det vi tycker ni ska konsumera"?

En anektod jag oftast tänker på är ett vanligt inlägg i den gamla debatten i hur skadligt det är med tv- och datorspel. Någon brukar alltid svara med "en gång i tiden sa de samma sak om tv". Jag skulle vilja påstå att de hade rätt om tv. Det var en dålig idé och era bolag är fruktansvärt övervärderade. Eller var det här bara en lång rant som ingen annan känner igen sig i?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Selo:

Kommentatorerna är bra?
Tänkte testa det nästa säsong

Tycker de engelska är bättre faktiskt (men inget illa om Janne så klart). Och mycket annat trevligt extra material man får också där de går mer in på djupet på tex de olika stallens design på bilarna och när de kommer med nya uppdateringar osv. Appen är bra också, iallafall till appleTV.
Man kan byta vy och bara följa sin favorit förare tex.
Tycker absolut det är värt att pröva om man är F1 intresserad 😊

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag skulle behöva betala 20k om året för den sporten ja vill se, inkl familj. då vill ja inte se below deck, paradise island, bachellorette, skräpfilmer o annat jävla skit som finns utspritt på en jävla massa appar som man sen skall hålla reda på vad man vill se och vart det går. Exakt samma skit som innan musikströmningstjänsterna kom, men där finns allt samlat i samtliga musikströmningstjänster. Ett annat problem är också att utbudet skiljer sig åt vart du bor i världen. Helt värdelöst faktiskt.

Permalänk
Skrivet av SweViver:

Har man en gång haft IPTV går man aldrig tillbaka. Det finns inte många som är villiga att betala tusentals kronor varje månad för lite sportsändingar, speciellt om man har ett brett intresse såsom fotboll, formel 1, golf osv. Det är helt enkelt för dyrt. Löjligt dyrt.

Hade jag inte haft IPTV hade jag aldrig heller betalt för dessa hutlöst dyra tjänster. Det är något som dessa TV bolag inte förstått. De som har IPTV idag, de som piratar spel och de som streamar filmer gratis på nätet är väldigt sällan folk som skulle betala för tjänsterna lagligt hursomhelst. Försvinner alla dessa illegala tjänster en dag så kommer inte många betala för de lagliga alternativen iallafall.

Sen måste man också förstå att majoriteten som använder IPTV tjänster idag gör det för att se på utländsk TV som till stor del inte ens är tillgänglig den lagliga vägen. Lycka till att köpa ett abonnemang på Thailändska, Arbabiska, Polska etc betal-TV kanaler direkt från Sverige.

Dessutom, i princip alla sportsändingar görs bättre utomlands. De kidsen som köper IPTV för att se på Ronaldo sparka boll tittar inte ens på Viaplay/Cmore utbudet, de ser på utländska sportkanaler som har bra mycket bättre kommentatorer, bättre side-content och större utbud av allt. Och bättre bildkvalitet, där en hel del livesport redan idag sänds i 4K.

Spikade bra här! Kunde inte sagt det bättre själv!

Visa signatur

[Antec Sonata III - Antec 500w] - [Intel E8500 3,16Ghz] - [Asus P5Q Pro] - [Gainward HD-4850 512MB GS] - [6gb Corsair TWIN2X 6400C4DHX CL4] - [Intel 730 240GB] - [Seagate IronWolf ST8000VN0022 256MB 8TB] [Seagate 3TB ST3000DM001] - [WD Black 1TB WD1001] - [Seagate 500GB ST3500413AS] - [Seagate 320GB ST3320620A] - [Creative Sound Blaster Live 5.1] - [Logitech Z-906] - [AOC 27G2U] | Oöppnade Samsung 860 Evo 1TB&512GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av D3str0yer:

Skådespelare och storstjärnor i diverse sporter tjänar enorma pengar, trots alla som ful-streamar... Vet inte hur många rekord det har satts i övergångssummor för fotbollsspelare de senaste 15 åren.

Samma med svensk sport, SHL ökade sina TV-intäkter efter det senaste avtalet som skrevs för några år sedan.

Visserligen finns det också mindre aktörer, men då stödjer jag hellre dem på ett annat sätt än att betala pengar till något TV-bolag.

Kan tänka mig att det är just därför som det fortfarande inte har kommit någon vettigt alternativ likt Spotify, där musikjättarna blödde pengar i takt med försämrade försäljningssiffror.

Premier Leauge ökade "bara" 4 procent senast på 4 år när inflationen i England varit ca 20% på samma tid (då är trots allt PL just nu den bästa ligan generellt sett). Allsvenskan har ingen köpare än, snackas om att bettingbolag köper rättigheterna. Telia köpte TV4/Cmore för 10 miljarder för 6 år sedan och får nu inte ens hälften av det tillbaka...

Är logiken nu också att man ska smuggla in sig själv på arenor och skippa betala entre-avgift för fotbollspelare tjänar så bra i PL, Ligue 1, etc. som drivs i stora delar på av Saudi-pengar?

Skådisar överlag tjänar mindre nu än tidigare sett till inflation, det finns några få som The Rock och RDJ som kan dra in 50 miljoner osv. per film, men antalet stora skådisar som nu drar publik är mycket mindre än tidigare.

"Rekord" ska sättas i förhållande till inflation och "genomsnitt/median". Filmbranschen drar in mycket mindre pengar än för 10-20 år sen trots inflation på bio. TV-bolagen överlag i hela världen krymper.

Årlig box office för hela världen utan inflation inräknat:
2023 = 23 miljarder dollar
2022 = 22 miljarder dollar
2020 (pandemi) = 8 miljarder dollar
2019 (innan pandemin) = 39 miljarder dollar
2007 = 25 miljarder dollar (med inflation så motsvarar det 37.5 miljarder dollar)

Det har kommit nya marknader som till viss del tar över eller spiller över, som Youtube, Tiktok, Netflix, etc... men att säga branscher som TV och Film går bra utvecklingsmässigt är jävligt fel på många plan.

Sen något Svenssons knappast fattar är att när t.ex. Cmore/TV4 köper rättigheterna för SHL och det är "REKORD" så innebär det knappast att Cmore/TV4 tjänar rekord på det. Dom hade även Handbollsligorna och det var ett "REKORD" där också, men de gick så jävla back på ligan för de betala för mycket för avtalet. Var ingen sen som köpte handbollsligorna så de fick köra sitt eget race på egen plattform som faila verkligen i pris, 800kr månaden...

Dom enda som tjänar på dessa "Rekord" i korta loppet är ligorna och lagen beroende på hur avtalen är utformade, men om ingen tittar så förlorar de också massa reklamintäkter på sina arenor/spelare. Dvs. behövs en balans men tyvärr så har de flesta rättigheterna för sporter kostat för mycket för TV-bolagen sätt till vad det genererar.

Sen vet jag flera mindre ligor och serier som blivit mycket sämre kvalite senaste åren för kostnaden ökat och därmed vinsten att filma ligorna minskat. Kolla t.ex. Dambasketen i Sverige, seriespelet ser för jävligt ut i bildkvalite... Det är AI och billigare arbetskraft som tar över. Hockeyallsvenskan var skit i början av säsongen, vet inte om den blev bättre sen. Hela branschen har ju nu nöjt sig med att man filmar intervjuer osv. genom zoom och liknande.

En intressant sak annars är nu också att Public Service gråter för de inte kommer stå emot inflationen i sina höjda intäkter (de får bara 1-3% från 2026-2032), men egentligen så skulle de få smaka på samma nedskärningar och liknande som t.ex. TV4 och Viaplay. SVT gråter för de bara får någon procent till när resten av branschen backar över hälften i värde/kapital...

Visa signatur

There can be only ONE...

Permalänk
Skrivet av dool:

Abstrakt flum.

Ingen saknar något om jag gör en digital kopia av en film och tittar på den.

Talat som någon som inte förstår affärer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Tja, det kallas för mediakonsumtion av vissa som har en agenda. Det är ett vilseledande begrepp tycker jag, men vi kan lägga begreppet åt sidan som du föreslår.

Men jag vill ändå påstå att det finns en ganska naturlig instinkt, samma personer som aldrig skulle stjäla något i sitt liv, har inget emot att kopiera något, just eftersom den moraliska kompassen inte slår ut på samma sätt om ingen blir utan.

Det är för många en jättestor skillnad på att stjäla något, och ta därmed något i från någon, så att den blir utan, än att ta en kopia, där ingen förlorar något på det.

Då måste ju tex kinesisk idustrispionage eller rysk försvarsspionage vara helt ok, jag menar företagen och försvaret har ju allt kvar, kineserna och ryssarna har ju bara fått kopior av informationen.

Samma personer som aldrig skulle stjäla något måste ju vara ytterst lämpade för att kopiera ovanstående, ingen blir ju utan, alla får ta del av det, och ingen förlorar.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Olof_von_Knorring:

Talat som någon som inte förstår affärer.

Riktiga affärsgenier skyller på sina potentiella kunder när de inte köper det de har att erbjuda.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av filbunke:

Då måste ju tex kinesisk idustrispionage eller rysk försvarsspionage vara helt ok, jag menar företagen och försvaret har ju allt kvar, kineserna och ryssarna har ju bara fått kopior av informationen.

Samma personer som aldrig skulle stjäla något måste ju vara ytterst lämpade för att kopiera ovanstående, ingen blir ju utan, alla får ta del av det, och ingen förlorar.

Det finns en tydlig skillnad mellan information av privat eller hemlig karaktär (t.ex. privata meddelanden, företagshemligheter) och information som är ämnad för allmänheten (filmer, media, nyhetsartiklar, program, etc).

Det finns gråzoner så klart, men jag vill påstå att om något är tillgängligt för allmänheten (mot betalning eller ej) så är det inga hemligheter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Det finns en tydlig skillnad mellan information av privat eller hemlig karaktär (t.ex. privata meddelanden, företagshemligheter) och information som är ämnad för allmänheten (filmer, media, nyhetsartiklar, program, etc).

Det finns gråzoner så klart, men jag vill påstå att om något är tillgängligt för allmänheten (mot betalning eller ej) så är det inga hemligheter.

Eller, väldigt enkelt, så är skillnaden om informationen är släppt för att delas gratis eller inte, oberoende om den kan kopieras eller inte, den är hemlig eller inte, ämnad för allmänheten eller inte, osv.

Permalänk
Medlem

Betalade över 800kr/mån för Viasat Guld. Men jag tittar aldrig på TV, förutom enstaka fotbolls matcher/NHL. Efter över 10 år sade jag upp det. Är det värt det priset? NEJ! Sen har man också det påtvingade skatt för TV licens. Istället gnälla över illegala IPTV, ta och titta över deras hutlösa priser.

Visa signatur

AMD 5900X|ASUS X570-E|Corsair 32GB 3200Mhz|Samsung 990 PRO 4TB + 980 Pro 1TB|ASUS TUF 3080 OC |LG 38GN950-B|Fractal Design Define R6 USB-C|Corsair RM1000X v3|Noctua NH-D15 SE-AM4|Corsair K70 RGB LUX|

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av filbunke:

Eller, väldigt enkelt, så är skillnaden om informationen är släppt för att delas gratis eller inte, oberoende om den kan kopieras eller inte, den är hemlig eller inte, ämnad för allmänheten eller inte, osv.

Jag vet inte riktigt vad du vill ha sagt med detta, men om vi pratar om folks moraliska kompass i allmänhet så skiljer det ju så klart från person till person.

För övrigt är det inte heller nödvändigtvis så att det alltid är fel att sprida hemlig information heller. Det är så korruption och andra missförhållanden avslöjas.

Moral är komplicerat, det går inte att plocka några billiga poänger genom liknelser eller breda generaliseringar.

Ta en så enkel fråga som att döda en annan person till exempel. Det är uppenbart fel i de flesta fall av uppenbara skäl, men det kan vara motiverat i självförsvarssyfte som en sista utväg. Många hade inte sagt, till exempel, att någon som strider för att försvara sitt land mot en främmande makt, och dödar som en konsekvens av detta, gör något moraliskt felaktigt, i de flesta fall. Sedan är det komplicerat att definiera självförsvar, så klart.

För att återgå till ämnet, så finns det inte heller några kategoriska enkla gränsdragningar för vad som är okej. En fattig student som delar streamingkonton med några polare eller laddar ner filmer för att han inte har råd att betala för sig själv har jag svårt att se är moraliskt problematiskt. Hen skulle inte betalt för sig oavsett, det är väl bättre att hen får ta del av det världen har att erbjuda om det inte kostar oss något.

Däremot är det (i de flesta fall) inte okej om någon t.ex. driver en sportbar och smäller upp fotbollsmatcher som han tar in via fulstreaming på TV-apparater för att öka sina vinstmarginaler.

Permalänk
Medlem
Skrivet av XPerion:

Betalade över 800kr/mån för Viasat Guld. Men jag tittar aldrig på TV, förutom enstaka fotbolls matcher/NHL. Efter över 10 år sade jag upp det. Är det värt det priset? NEJ! Sen har man också det påtvingade skatt för TV licens. Istället gnälla över illegala IPTV, ta och titta över deras hutlösa priser.

Priserna är hutlösa för att, genom budgivning, kostnader för rättigheterna har trissats upp av ligorna, etc, inte för att tex Viasat ägnar sig åt att tälja guld genom att ta hutlöst betalt för det.

Har du några tankar på hur man skulle förhindra det?

Permalänk
Medlem
Skrivet av dool:

Antar att "försöker livnära sig" innebär en fin bostadsrätt i en storstad, ny elbil, årliga utlandsresor och ivrigt nyttjade av rot-avdrag?

Jag har ändå jobbat ca 16 år i branschen och klarar mig okej, även om din kommentar helt missar verkligheten även för sådana som mig som är lite mer etablerade.

De som jobbat kortare än mig har dels missat de flesta möjligheterna att öht hitta fast anställning, ska helst jobba gratis några perioder, har svårt att ens hitta jobb året runt för så mycket sker just runt vår och sommar. Folk som jobbat fem år kan snitta under 20t i månaden på de kontrakten de väl får. Arbetsvillkoren i branschen allmänt tummas med hela tiden för beställarna stramar in budgetarna vid varje tillfälle.

Det är lätt att cleara sitt samvete genom att skämta om att en CEO eller att Metallica fortfarande får pengar, men visar på en basal missörståelse om företagsekonomi allmänt och hur man inte blickat in i mediebranschen öht under de senaste 10 åren.

Så fungerade jag själv när jag var 15 år gammal. Pontén var riksfiende, information ska vara fri, TPB-killarna var coola. Men det var ett tag sen och jag har växt upp. Jag utgår också från att medelåldern på sweclockers ökat lite, men man vet ju förstås aldrig vem man snackar med.

Är du över 15, sluta med spontana ursäkter. Vill du inte betala, titta inte.

Visa signatur

i7-2700K 5 GHz | 16 GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene Z77 | GTX 980
i7-4790K 4.8 GHz | 32 GB DDR3-2133 | ASUS Maximus VII Gene Z97 | GTX 980

Permalänk
Medlem

Erbjud en bättre och smidigare tjänst så är folk ok med att betala. Men nu är det sjuttioelva olika tjänster att hålla koll på, kan väl vara hanterbart i sig, men ovanpå det känner sig kunderna blåsta pga priserna. Är det rimligt att betala 700kr om man bara vill se F1? Kunderna tycker inte det längre.

Klart som korvspad de kommer börja leta alternativ. Det är inte raketforskning. Bota orsaken, inte symptomen.

Visa signatur

| AMD Ryzen 7 5800X3D | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Corsair K70 | Logitech G502 | Alienware AW3423DWF |

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Teddis:

Jag har ändå jobbat ca 16 år i branschen och klarar mig okej, även om din kommentar helt missar verkligheten även för sådana som mig som är lite mer etablerade.

De som jobbat kortare än mig har dels missat de flesta möjligheterna att öht hitta fast anställning, ska helst jobba gratis några perioder, har svårt att ens hitta jobb året runt för så mycket sker just runt vår och sommar. Folk som jobbat fem år kan snitta under 20t i månaden på de kontrakten de väl får. Arbetsvillkoren i branschen allmänt tummas med hela tiden för beställarna stramar in budgetarna vid varje tillfälle.

Det är lätt att cleara sitt samvete genom att skämta om att en CEO eller att Metallica fortfarande får pengar, men visar på en basal missörståelse om företagsekonomi allmänt och hur man inte blickat in i mediebranschen öht under de senaste 10 åren.

Så fungerade jag själv när jag var 15 år gammal. Pontén var riksfiende, information ska vara fri, TPB-killarna var coola. Men det var ett tag sen och jag har växt upp. Jag utgår också från att medelåldern på sweclockers ökat lite, men man vet ju förstås aldrig vem man snackar med.

Är du över 15, sluta med spontana ursäkter. Vill du inte betala, titta inte.

Tror du att du skulle ha mer pengar i fickan om endast de som betalar för sig kollar på material du är med och producerar?

Det du beskriver är ett problem, men det utgår från att vi har ett ekonomiskt system som i bästa fall är bra på att att fördela begränsade resurser på ett rättvist sätt. Det tar inte hänsyn till att vi i den tidsålder vi lever i kan kopiera information gratis och att alla skulle få det bättre om alla hade haft tillgång till all information. Kapitalism kan inte besvara frågan om hur folk som jobbar med media ska få betalt, utan att samtidigt begränsa vem som får ta del av kopiorna, som i sig är en negativ effekt.

När du var 15, hade du verkligen lagt mer pengar på media om du inte kunde kopiera allt? Hade ditt liv blivit bättre av att inte få se allt du kopierade då?

Du har rätt att vara bitter över situationen, men det är inte de som kopierar som gör att det är svårt att leva på media, utan det är ett större systemfel. Du har betydligt mer gemensamt med de som kopierar än de som betalar din lön.

Jag har inga bra svar på hur vi skulle kunna utforma vårt ekonomiska system istället, men att jaga pirater är kontraproduktivt för alla inblandade. Det leder ingen vart för någon.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zemlan:

Erbjud en bättre och smidigare tjänst så är folk ok med att betala. Men nu är det sjuttioelva olika tjänster att hålla koll på, kan väl vara hanterbart i sig, men ovanpå det känner sig kunderna blåsta pga priserna. Är det rimligt att betala 700kr om man bara vill se F1? Kunderna tycker inte det längre.

Klart som korvspad de kommer börja leta alternativ. Det är inte raketforskning. Bota orsaken, inte symptomen.

I mångt och mycket håller jag med. Det är fundamentalt fel i modellen för slutkund just nu. Problemet varför vi hamnat här är dock inte att det var någon slags enad vision, utan att det just finns så många aktörer och rättighetsinnehavare som alla vill och känner att de måste hävda sitt värde.

Sen är frågan, ska konståkningen subventioneras av fotbollen eller inte? Det är näst intill politiskt laddat. Man utgår från sig själv när man målar upp hur brickorna ska prisssättas och paras ihop, men till och med när man får möjligheten att välja a la carte så uppstår konflikten att jösses vad vissa sporter blir dyra att titta på när de specifikt ligger som sin egen kategori och således spiralar till att bara övertyga entusiasten av denna sport att betala vilket leder till ännu högre priser och fler avhoppare etc.

Ett ”spotify” ser jag föreslaget också, dvs exakta motpolen, alla betalar för allt och där man förhoppningsvis kan hålla ett lägre pris eftersom fler hoppar på tåget. Jag tror mer på denna, men måste påpeka då att musikproduktion är mycket billigare och till och med här är och var det svårt att få alla parter ense. Så jag förstår att det inte går snabbt framåt med den idén.

Men något kommer ge vika till slut och jag tror det är välbehövt.

Visa signatur

i7-2700K 5 GHz | 16 GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene Z77 | GTX 980
i7-4790K 4.8 GHz | 32 GB DDR3-2133 | ASUS Maximus VII Gene Z97 | GTX 980

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Tror du att du skulle ha mer pengar i fickan om endast de som betalar för sig kollar på material du är med och producerar?

Det du beskriver är ett problem, men det utgår från att vi har ett ekonomiskt system som i bästa fall är bra på att att fördela begränsade resurser på ett rättvist sätt. Det tar inte hänsyn till att vi i den tidsålder vi lever i kan kopiera information gratis och att alla skulle få det bättre om alla hade haft tillgång till all information. Kapitalism kan inte besvara frågan om hur folk som jobbar med media ska få betalt, utan att samtidigt begränsa vem som får ta del av kopiorna, som i sig är en negativ effekt.

När du var 15, hade du verkligen lagt mer pengar på media om du inte kunde kopiera allt? Hade ditt liv blivit bättre av att inte få se allt du kopierade då?

Du har rätt att vara bitter över situationen, men det är inte de som kopierar som gör att det är svårt att leva på media, utan det är ett större systemfel. Du har betydligt mer gemensamt med de som kopierar än de som betalar din lön.

Jag har inga bra svar på hur vi skulle kunna utforma vårt ekonomiska system istället, men att jaga pirater är kontraproduktivt för alla inblandade. Det leder ingen vart för någon.

Jag argumenterar ju inte för att jaga pirater heller. Känner som det blir något fundamentalt missförstånd där.

Jag vill däremot säga att piratkopiernde (i vuxen ålder, när du har disponibel inkomst) sänder helt fel signal om man har åsikten att materialet inte är värt pengar. Tycker man det är skräp, titta inte. Nej, jag tjänar inte mer pengar på det sättet, men det är i min mening korrekt handlande.

Resten blir för långt inpå filosofi pch politik för att jag ska hinna svara nu, men om vi tittar på tidningsbranschen där ”information wants to be free” slog till hårt så fort bredband var etablerat, så finns det ju en hel del lektioner man kan ta lärdom från. Innehåll blev mycket sämre mycket fort.

Visa signatur

i7-2700K 5 GHz | 16 GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene Z77 | GTX 980
i7-4790K 4.8 GHz | 32 GB DDR3-2133 | ASUS Maximus VII Gene Z97 | GTX 980

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Teddis:

Jag argumenterar ju inte för att jaga pirater heller. Känner som det blir något fundamentalt missförstånd där.

Jag vill däremot säga att piratkopiernde (i vuxen ålder, när du har disponibel inkomst) sänder helt fel signal om man har åsikten att materialet inte är värt pengar. Tycker man det är skräp, titta inte. Nej, jag tjänar inte mer pengar på det sättet, men det är i min mening korrekt handlande.

Då är vi nog nästan överens i allmänhet. Jag tjänar rätt bra, och betalar för allt jag kollar på (som inte är gratis), och mer därtill eftersom jag stödjer några jag vill se mer från via frivilliga donationer genom Patreon och liknande.

Grundinställningen är att, har du råd, och priset är rimligt, betala för dig. Och har du inte råd, skäms inte för att kopiera. Det skadar ingen. Ser du någon annan kopiera, så håll käft om det, och låt folk vara.

Med det sagt så är det en viktig ekonomisk signal att *inte* betala om priset är för högt. Även om du själv har råd så trissar din egen betalningsvilja upp priserna för de som inte har råd. Det gäller oavsett om det är omotiverat dyra produkter i matbutiken, eller upp åt väggarna prissatta streamingtjänster, särskilt i en bransch där mediaindustrin inte heller spelar schysst. (Det är inte ovanligt att man hör att någon som "köpt" något via en streamingtjänst inte längre kan se på materialet längre då rättigheterna gått ut. Branschen kan i en sådan situation inte förvänta sig att alla ska behandla dem 100% korrekt.)

Och om man nu valt att inte betala för något, om priset är för högt, så skadar det inte heller någon om man väljer att kopiera det istället.

Jag skulle nog också säga att man aldrig ska betala något (mer än självkostnadspris i bästa fall) för en piratkopia.

För att förtydliga: Jag är inte intresserad av sport och kollar aldrig på detta. Det är inte en kostnadsfråga, det är bara inte intressant för mig även om det vore gratis. Hade jag varit intresserad hade jag verkligen dragit mig för att betala vad det kostar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Och om man nu valt att inte betala för något, om priset är för högt, så skadar det inte heller någon om man väljer att kopiera det istället.

Det är väl här vi diffar. Jag tror helt enkelt att "priset är för högt" kan och kommer användas för länge för det är i sig en väldigt bekväm ursäkt. Då hade jag föredragit att man inte kollade, då uteblivet deltagande i en kulturkategori (dvs, folk vet inte längre vad man pratar om) kommer påverka landskapet effektivare.

Visa signatur

i7-2700K 5 GHz | 16 GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene Z77 | GTX 980
i7-4790K 4.8 GHz | 32 GB DDR3-2133 | ASUS Maximus VII Gene Z97 | GTX 980

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Teddis:

Det är väl här vi diffar. Jag tror helt enkelt att "priset är för högt" kan och kommer användas för länge för det är i sig en väldigt bekväm ursäkt. Då hade jag föredragit att man inte kollade, då uteblivet deltagande i en kulturkategori (dvs, folk vet inte längre vad man pratar om) kommer påverka landskapet effektivare.

Jag tror det är lite för mycket begärt att, om man nu är en sportfåne bland sportfånar att sluta kolla på sport för att det är för dyrt och därmed riskera att förlora sin vänkrets för det.

Kultur är socialt, och skapar gemensamma referensramar för vårt samhälle. Att avstå kan vara att socialt isolera sig själv. Det är inte alla som vill och kan göra det.

Oavsett så är det upp till var och en att göra sina egna val utifrån sin egen moraliska kompass. Att sedan vissa har en trasig moralisk kompass må vara hänt (alla är vi felbara).

Permalänk
Medlem

Humor i det hela är ändå att 'många' anser t ex SHL är för dyrt att följa digitalt via de kanaler som är tillgängliga genom avtal med ligan men tveksamt är om de vill backa bandet till det som en gång har varit; radiosportens livesändningar, text-tv eller gud förbjude lösa biljett i matchkassan på plats..
Mao, vad ska ni göra den dagen avtal sägs upp och inga fler sändningar sker?
Hoppas på att klubben själv anordnar gratis livesändningar och tar död på sin egen ekonomi för att sjunka ner genom divisionerna tills de faller platt i en korpserie nära dig? Kommer det då vara bättre förr när de (giriga) betal-tvbolagen erbjöd dig underhållning direkt i rutan?

Visa signatur

Vinterdatorn 2016 (。◕‿◕。)
| Fractal Design Define S | Asus Z170 Pro Gaming > i5 6600K > Noctua U14S | RX480 4GB + RX570 4GB | EVO850 250 + 512 GB SSD'er | 2x8GB Corsair 3000MHz | Supernova G2 650W | AOC G2460PF 24" |

Permalänk
Medlem
Skrivet av filbunke:

Priserna är hutlösa för att, genom budgivning, kostnader för rättigheterna har trissats upp av ligorna, etc, inte för att tex Viasat ägnar sig åt att tälja guld genom att ta hutlöst betalt för det.

Har du några tankar på hur man skulle förhindra det?

Vad kostar det för Viasat då? Jämfört med Netflix årliga budget?
Amazon Prime köpte nu Champions League rättigheter för US$1.8 billion och hur mycket kostar det att ha Amazon Prime för kolla på matcherna?

Visa signatur

AMD 5900X|ASUS X570-E|Corsair 32GB 3200Mhz|Samsung 990 PRO 4TB + 980 Pro 1TB|ASUS TUF 3080 OC |LG 38GN950-B|Fractal Design Define R6 USB-C|Corsair RM1000X v3|Noctua NH-D15 SE-AM4|Corsair K70 RGB LUX|

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrMadMax:

För F1 finns det ju bättre pris om det inte tvunget måste vara Janne som kommentator.
Dessutom brukar de köra lite blackfriday erbjudande och/eller något erbjudande tidigt på året.

https://www.formula1.com/en-se/subscribe-to-f1-tv

Men i stort är det ett skämt, vill inte betala för 100-tals kanaler eller sporter som jag inte är intresserad av. Just nu kör jag på några streaming appar och F1-TV. Lite SHL och Allsvenskan hade varit trevligt men det blir för dyrt tycker jag.

Även att det blir bättre så är F1-TV otroligt dyrt i Norden i jämförelse med övriga världen och framförallt övriga Europa. 140€ per år i Norden medans det ligger på 19.99€-99€ i övriga Europa. Däremot om man jämför med vad man behöver betala för att se F1 via viasat så är priset en droppe i havet, men ändå dyrt (åter igen jämfört med övriga världen).

Edit: Gissar på att vårt dyra pris i Norden har att göra med att Viasat äger rättigheterna och de måste få en del av kakan.

Visa signatur

... zzZZzzzZzzzzzZzzz ....

Permalänk
Medlem
Skrivet av Teddis:

Det är väl här vi diffar. Jag tror helt enkelt att "priset är för högt" kan och kommer användas för länge för det är i sig en väldigt bekväm ursäkt. Då hade jag föredragit att man inte kollade, då uteblivet deltagande i en kulturkategori (dvs, folk vet inte längre vad man pratar om) kommer påverka landskapet effektivare.

Fast i musikbranschen och TV-branschen så har man löst problemet med en gemensam plattform där priset blir mycket lägre.
Så det finns en gräns där man väljer "icke-piratalterantivet".
Det är upp till TV och filmbranschen att göra samma sak.
Framföralt rättigheter till sportevenemang har ju trissats upp till vanvettiga nivåer.
Det går absolut att skära på.