Sammanfattning

Jag tycker Home Assistant blivit mer sofistikerad än när jag testade det 2015, då systemet idag hjälper användaren att komma igång. Tittar vi bakåt i tiden var installationen inte automatiserad eller användarvänlig överhuvudtaget. Du lämnades att sitta i YAML-konfigurationsfiler via ett terminalfönster för att konfigurera och addera nya enheter. Integrationerna var inte samlade på ett och samma ställe och det var inte allt för ofta du fick sitta i timmar på diverse forum för att få igång funktionaliteter.

Nämnvärt är att viss avancerad konfiguration och anpassning fortfarande måste göras via YAML-config filer. Håller du dig dock till standard utseendet och färdiga integrationer till Home Assistant klarar du dig väldigt långt i det grafiska gränssnitt som erbjuds från början.

configuration.yaml.png

Dashboard är en unik upplevelse, i alla fall inom området smarta hem produkter. Home Assistants lösning ger dig inte bara möjlighet till att bygga så många dashboards du vill. Varje dashboard kan även ha multipla flikar, så att du exempelvis i vardagsrummet kan ha en panel som visar ljusstyrning på en flik, ljud styrning på en annan flik och så vidare.

ha-tabs.jpg

Home Assistant blir allt bättre och bättre med tiden. Installationerna blir smidigare och lättare att komma igång med. Hårdvaran är simpel men kraftfull. Du får en anpassningsnivå som passar allt från nybörjare till den mest inbitna nördarna inom hemautomation.

I nästa artikel om Home Assistant tittar vi vidare på att bygga en egen dashboard med ett helt anpassat tema och mer funktionalitet, så att plattan på väggen används till mer än att bara tända och släcka lampor.

Använder du smarta plattor på väggen för styrning i ditt hem idag?