Quantum Dot- och QLED-begreppen

Något som bokstavligen och bildligt förstärkt LCD-tekniken är utveckling av kvantprickar. Kvantprickar är partiklar (effekten är känd sedan 80-talet) som kan konvertera ljusenergi genom kvantmekaniska fenomen. Hålet på kvantpricken avgör våglängden på den ljus den släpper ifrån sig.

Grundidén är att ta ett mer energirikt ljus med kortare våglängd, som typiskt då blått ljus från blåa lysdioder, och genom kvantprickarna omvandla detta till grönt och rött ljus. Detta ger högre energieffektivitet men också ett större färgomfång då ljusets spektrumenergifördelning följer hur vi upplever starka och mättade färger.

QLED_med-QDEF_displayguide.png

Kvantprickar omvandlar våglängden från blått ljus till våglängd för grönt och rött vilket är effektivare än traditionella färgfilter. Principen används på QLED-modeller likt TCL X10. Samsungs QD-OLED utgår från samma princip med blått ljus från blå OLED som källa.

Nu är förekomsten av kvantprickar en gradvis förstärkning av befintlig teknik. Det kan vara att färgfiltren i LCD-panelen innehåller kvantprickar som utökar färgomfånget till att man i framtiden faktiskt utgår direkt från kvantprickarnas förmåga att alstra ljus i specifika våglängder. Där är vi inte ännu.

QD-OLED ska inte blandas ihop med QLED. QD-OLED är som namnet antyder en ny OLED-variant där kvantprickarna omvandlar blått ljus från en OLED till röda och gröna våglängder, något vi går igenom i nästa avsnitt. Fram till QD-OLED lanserades under 2022 var kvantprickar något som användes för att i någon form förstärka LCD-teknik.

QLED är kvantprickar, fast i vilken form?

Det är inte självklart att kvantprickar ger automatiskt mycket ljusstarkare eller resulterar i ett mycket större färgomfång hos den färdiga produkten. Mest framträdande för detta är QLED-begreppet som myntades av Samsung men nu används av en rad olika tillverkare. Begreppet är lika mycket marknadsföring som det är faktiska tekniska framsteg. Men det kan vara svårt att veta hur mycket av "QLED" som är säljsnack och vad som är verkliga tekniska förbättringar.

Andra tillverkare kan använda kvantprickar i någon form men väljer att kalla det något annat. Ett exempel är LG:s Nanocell, som kan innebära att kvantprickar förekommer i syfte att förstärka viss ljusenergifördelning i deras QNED-modeller. Nanocell-begreppet används för filter vilka dämpar ljusenergi i mindre önskvärda våglängder, likt gult ljus.

Vanlig missupfattning om vad QLED innebär och inte alls innebär

"QLED" säger ingenting om hur ljusstarkt en specifik produkt kan lysa eller hur stor färgomfång som kan täckas in. QLED är därför inget mått på kvalitet. Det finns många produkter som beskrivs som QLED, men i praktiken inte skiljer sig särskilt från andra LCD-apparater i fråga om just ljusstyrka och färgomfång.

Typexemplet på att QLED är ett missvisande begrepp för produkters egenskaper är Samsungs TV-apparater. Toppklassen med Q9-serien har högre ljusstyrka och stort färgomfång genom hela den ljusstyrkan. Q6-serien betecknas också QLED, men är däremot inte alls i närheten av lika ljusstark och har många andra sämre förutsättningar och enklare egenskaper, likt sämre reflexfilter.

Frågor som "QLED eller OLED?" är därför omöjliga att svara på innan man börjar skilja på de olika produkterna.