Permalänk
Medlem

Hur väljer man antenn?

Har ett dwr-923 routerr från telenor och ska skaffa externantenn pga dålig mottagning. Hur väljer man antenn, vad har dbi och ghz för betydelse, måste det vara samma som på modemet?
Kollar på denna antenn,http://www.dx.com/p/comfast-cf-2414e-2-4ghz-14dbi-sma-outdoor... samt http://www.dx.com/p/w435-4g-35dbi-sma-male-antenna-white-2804...

Hur vet man som är en bra antenn?
Nån som vet?

Permalänk

Ja du ska välja antenn som:

Är avsedd för samma frekvenser som din router.
Har samma kontakttyp som din router.
Ju högre dBi som specificeras, desto högre antennvinst får man.

Ju högre dBi som specificeras, desto mer riktningskänslig är antennen. D.v.s. en riktantenn med hög dBi "ser" ett smalare fält. Och du behöver alltså vara mer noggrann hur du riktar antennen mot aktuell mobilmast. Antennens specifikation ska ange antennens öppningsvinkel. Den talar om hur brett och högt antennen "ser". Då får man en indikation på hur pass noga man måste rikta.

Utan instrument, för att i förväg kunna mäta signalstyrkan på aktuell installationsplats, så är det ren "trial and error" hur mycket man behöver. I regel brukar folk dra till rejält och köpa en kraftig antenn och hoppas på att det fungerar.

I regel får du bättre kapacitet ju högre upp du kan montera antennen, men det innebär också för det mesta att du behöver en längre antennkabel. (Om du inte kan flytta med routern till t.ex. en vind eller liknande). Och ju längre antennkabel, desto mer dämpas signalen. Och därför behöver du även ha marginal för detta.

Om det är 4G du använder, tänk på att i vissa delar av Sverige så sänder Teracom/Boxer på frekvenser som ligger i närheten av mobiloperatörerna. Därför ska du vara restriktiv med att placera antennen i närheten av en eventuell TV-antenn. I dagsläget är det operatören Tre (3) som är den största boven angående detta. Men det finns anledning att vara restriktiv även att du använder Telenor.

Med vänlig hälsning

Andréas
Epradius

Visa signatur

Teknikkonsult inom el, fiber, nätverk, antenn.

Permalänk
Medlem

Den första antennen är för Wifi och inte för 4G.
Den andra antennen är för 4G men enligt specifikationen så är den inte gjord för 900 MHz bandet som vi använder i Sverige. Den klarar 800 MHz och 2,6 GHz (som vi också använder) men 800 MHz är inte särskilt utbyggt och 2,6 GHz har kort räckvidd, så om du har problem med mottagningen behöver du förmodligen köra på 900 MHz. Sen om man kan lita på specifikationen är väl tveksamt, att den skulle ha 35 dBi förstärkning är ju ett skämt.

http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/natverk/... har en del antenner och http://www.lohelectronics.se/ har massor.

Vilken som passar dig beror bl.a. på om du ska ha den utomhus eller inne.
Det du skall tittat efter är att den är för 4G och att den åtminstone fungerar på 900 MHz bandet, de flesta gör det och även för fler band.
Du vill ha så hög förstärkning som möjligt, det är den som mäts i dBi.
Tänk även på att DWR-923 har SMA-kontakter så antennkabeln behöver också ha såna.

Visa signatur

I am Thon, eat my spread!

Permalänk
Medlem

Ok tack.