Permalänk
Medlem

Hur lär jag mig bäst om nätverk?

Hej forumet!

Jag har insett att jag har ett stort behov av att lära mig hur nätverk fungerar, och hur man använder sin NAS på bästa sätt. Jag tycker att jag har hyfsad koll på datorer och mjukvara och kan göra det jag behöver i daglig användning utan några problem. Blir det problem så brukar jag hitta sätt att lösa det.

Men så fort det rör sig om nätverksrelaterade problem, och att konfigurera min NAS på endera sätt så känns det alltid som att jag famlar i blindo. Alla förkortningar, termer, protokoll och certifikat gör att jag dribblar bort mig och det slutar med att jag gissar mig fram, med blandat resultat som följd.
Jag inser att jag är på nivån nybörjare där, men att jag ser stor nytta i att lära mig hur detta funkar från grunden för att kunna få ut det mesta ur mitt hemnätverk och min NAS.

Därför, efter den onödigt långa ingressen, undrar jag om ni vet hur jag kan gå tillväga för att lära mig mer och till slut i alla fall hjälpligt klara av konfigurering, felsökning och nyttjande av NASen och nätverket?

(NASen är en Synology om den informationen underlättar...)

Tacksam för svar (förstås)!

Visa signatur

Intel i7 6700K @4GHz l 16GB DDR4 l Asus Z170I Pro Gaming l GTX1060 6 Gb l Fractal Design Define Nano S l Corsair HX 650W l Samsung 1500GB l LG WTQ 22"

Permalänk
Medlem

Jag sitter i samma position som du gör. Det jag försöker göra är att söka på nätet på alla förkortningar, läsa Wikipedia, och söka på X vs X för att se skilnad i vilken som är bättre.

Sedan kolla jag okså en hel del på olika tecknik kanaler på Youtube och det händer då ibland att de tar upp/förklara något om nätvärk på ett mer lättförståeligt sätt med.
Manualen kan okså vara en hyvsad källa till information också.

Visa signatur

Dator: HP Pavilion och Lenovo Legion. Konsol: Playstation
Tv: LG Oled. Ljud: Marantz surroundförstärkare, Klipsch Reference högtalare och basskickers.

Permalänk
Medlem

Gå in på YouTube och sök på Synology NAS Setup. Då hittar du ett antal videor från killar som förklarar hur du får igång en NAS för första gången.
När du sen hittat en kanal som känns vettig så går du in och söker på den kanalens innehåll efter Synology, NAS, Network etc. för oftast så har samma kille gjort andra videor med närbesläktade ämnen dessutom.

Permalänk
Medlem

https://www.youtube.com/user/NetworkChuck

Han har ganska många videos om nätverk och sånt, kanske är värt att testa.

Sök på typ CCNA