Permalänk
Medlem

Robotgräsklippare, Tips önskas!!

Hej!

Gjorde slag i sak igår och beställde en robotgräsklippare, äntligen!! Blev en Worx wr147E.1 (2021)

Är helt grön på detta och jag har en tomt med flertalet trånga passager, tror den är 100cm som minsta mått som dessutom svänger för att sedan landa på en zon till.
Gräsmattan är lite gropig dessutom, inte så farligt.

Hela gräsmattan lutar dock överallt (inte mätt lutnignen än men har sett en del videos på youtube där folk kör upp min modell för bra mycket brantare backar än mina), tror knappt det finns någonstans är det är helt plant? Installation av laddplattan kommer bli en lite utmaning då den ska stå helt plant.

Så, jag önskar helt enkelt SweKlippers bästa tips vad gäller robotgräsklippare, installation, hur ofta ska den klippa, ev husbygge (Worx laddar från sida), och vad ni nu än kan hitta på !!! Shoot!!

Visa signatur

Dator: Gigabyte Z390 i7-9700 32gig RAM DDR4 RTX 2080

Permalänk
Medlem

Rekommenderar att gräva ner kabeln. Det går rätt enkelt men kan ta några timmar. På vissa ställen ligget min kabel djupt då jag var lat och använde spade och bara bände upp och tryckte ner, inga problem.

Planera för att lägga slinga runt träd och andra hinder. Såvida dom inte uppdaterat hjulkonfigurationen på den senaste årsmodellen så kommer denna ha en tendens att fastna.Har lillebror och den fastnar på höjdskillnaden vid en björk vi har. Även små gropar kan var ett problem. Den har nämligen bara ett hjul fram och låga kjolar vilket orsakar problemet. Slirar också väldigt lätt ifall hjulet fastnar minsta lilla.

Har en ganska brant lutning mellan fram och baksida som är utan några gropar eller ojämnheter och den klarar den sig fint i.

Den saknar bump sensor och reagerar på att den står och slirar vilket gör att den också är mycket aggressivare mot mindre hinder.

Min farsa har också flera zoner med trånga passager och samma sorters klippare och att navigera mellan dessa går lite sisådär. Han har istället lagt flera olika slingor som han låter ett styrsystem hantera för att få den att åka till en zon så effektivt som möjligt och sedan stanna där osv.

På det stora hela så ger jag den 3/5. Men det är med den skillnaden att jag har en billigare modell. Vad jag och farsan har kunnat jämföra så är enda skillnaden mellan modellerna storleken på batteri vilket man enkelt kan byta ut till ett större samt misstanke på att de har låsningar i drivrutinerna. Mao du kan få ut lite mer ur en lägre modell genom ett större batteri men den kommer fortfarande ha schema begränsningar för hur mycket den kommer klippa osv. En dyrare modell som funkar så knackigt hade nog riskerat att få lägre betyg av mig.

Ett tips om du har en gammal cirkelsåg är att det går bra att köra med den i gräsmattan när du lägger slinga. Håll dig bara undan rötter så du inte plötsligt har ett dött träd ståendes men du får fina spår och jämt djup. Annars så är det bara att dra med en kniv.

Vanlig elkabel går också mycket bra att använda. Har det på största delen av tomten. Klippsen som man får med för att skarva är svindyra men går att hitta billigare på elbutiker. Men där jag skarvat in nya slingor runt träd, rabatter m.m har jag använt sockerbitar och inte orkat bry mig om rost och liknande och det är v2-3 år sedan första sådana installation gjordes utan problem.

Permalänk
Medlem

@psilobe riktigt bra och uttömande svar!! Några kommentarer bara:-)

Hjulconfigurationen på min är nog förändrad då den har två framhjul, de bakre har också någon uppgradering där de ska vara mer terränggående. Förra årets modell hade även ett mindre batteri på 2ah, denna har 4ah så jag räknar med att den ska räcka i alla backar som den ska upp för innan det är dags att ladda.

Nyfiken på bredden på passagerna mellan zonerna hos din pappa där, hur breda är passagerna eller är det korridorer han har? Hur många cm har klipparen att spela på när den kör igenom? Läste lite och man kan tydligen skapa passager på 15cm bredd mellan zonerna? Och, det är skilland på passage och korridor va? Jag har en rätt lång korridor som dessutom svänger i slutet i typ 90 grader. Hur breda måste dessa korridorer vara? Har ca 100cm bredd att spela på en korridor som är ca 7 meter lång.

Många frågor men gillar att vara förbered, sen är det ju rätt kul också:-)

Visa signatur

Dator: Gigabyte Z390 i7-9700 32gig RAM DDR4 RTX 2080

Permalänk
Medlem

Jag har suttit och velat på att skaffa klippare
https://www.natursidan.se/nyheter/ny-studie-om-igelkottar-och...
Tanken är en automower som placerade sig väldigt bra till för att behöva slippa tänka på igelkottar (men även där rekommenderar dom att man ska hålla uppsyn över gräsklipparen om det finns barn husdjur i trädgården, katter springer ju löst)

Väldigt bra beskrivning gällande att få igång en slinga, känns att mängden jobb att få igång en fungerande slinga i min trädgård överstiger tid/energi att klippa manuellt och sen återställa klipparen när den fastnar

Ontopic Worx WR153E placerade sig väldigt dåligt i testet just din modell fanns inte med men om du har tänkt köra den utan uppsyn kan det vara värt att titta om det är en liknande modell och planera därefter

Permalänk
Medlem

Tack för infon @lappen81

Tror i mitt område att det är skralt med igelkottar, inte sett en enda på mina 5 år här men värt att tänka på för andra som funderar på klippare:-)

Visa signatur

Dator: Gigabyte Z390 i7-9700 32gig RAM DDR4 RTX 2080

Permalänk

Skaffade en Sileno Life 1000 för ett par månader sedan och bara nöjd.

Grävde ned slingan enligt konstens alla regler för att kunna klippa så nära häckar, rabatter och träd som möjligt
Man behöver fortfarande gå med kant-trimmer, men det kommer man aldrig undan.

Hade samma bekymmer som dig med ladd-plattan att tomten inte är 100% plan, så jag anlade en liten uppfart till den och borrade igenom plattorna för att skruva fast den och huset

Skaffade även ett Robonect-kort för att få bättre kontroll och mer info från klipparen.

När det gäller katter så finns det en del i området, men de flyttar på sig, samma med alla andra djur.
Igelkottar är dock ett av de mer dumma djuren, gömmer huvudet och tänker "Ser jag inte dem, ser de inte mig"
Så jag har satt min på ett schema att bara klippa dagtid mellan klockan nio och fem.

Under denna tiden är där inga igelkottar ute, så de går säkra

Permalänk
Medlem

Snyggt @Psy_lover

Får se om det blir nåt liknande för mig. Worx:en laddar frpn sidan och jag har en hyfsad plan del där jag ven har el, dock kan det bli lite nedför (lite!) innan och efter laddplatsen... Får nog pröva mig fram lite här tror jag.

Wifi ingår i worx:en så kontakt med app etc ska fungera. Funderar dock på att köpa ett sånt "no-go" zon kit där jag kan avgränsa te.x en odlingslåda.. Känns som man kan grotta ner sig i det här i all oändlighet, som med allt annat:-)

Visa signatur

Dator: Gigabyte Z390 i7-9700 32gig RAM DDR4 RTX 2080

Permalänk
Medlem

Som en gräsmattenörd kan jag ge lite input på detta. Sitter själv med en Automower 105. Ångrar idag att jag snålade ur trots att det räcker till. 3-hjulingar har sina begränsningar och främst automower 105 släpar sitt 3:e hjul efter sig och skrapar varje gång den svänger. Slutade med att jag fick sätta en stenplatta framför garaget då den gjorde en krater framför med sitt bakre bihang.

Ang kabel kan jag väl säga såhär. Elkabel fungerar säkert ett litet tag, men att ha grävt ner en kabel som eroderar sönder efter 3-4 år, nej tack. De kablar som är avsedda för nedgrävning är förtennade och sedan inklädda i plast. Så använd riktiga robotslingor är mitt tips. Sedan är skarvdonen inte speciellt dyra om du köper de på exempelvis jula. Det är 3M skarvdon som de flesta använder som är förfyllda med fett för att isolera bra under jord i många år.

Generellt klarar ju robotarna att studsa emot stammar på träd och dylikt, jobbigt den dagen man vill planera om och det sitter slinga runt. Men det är en reflektion jag gjort i min lilla trädgård på 1200 kvm med en del öar.

Sedan till gödning, näring mm:
Börja med att läsa på olleberg.nu. Olles gräsmatta är så sjukt fin att man blir tårögd.
De bästa tipsen jag tillämpat i min trädgård:
Mot mossa använder du ferrogent, grisfodertillskott som du kan vattna ut på mossan eller sprida ut som granulat. På 1-2 veckor är mossan bara borta och gräset neongrönt. Mycket trevligt

Gödsla regelbundet. Använd gärna kvalietsprodukter för gräsmattan, som stroller, florovit eller Super gramino.

Får du ogräs kunde du tidigare köpa Stroller T kombi +, men den har blivit förbjuden i Sverige. Man kan idag köpa en likvärdig produkt från exempelvis amazon.de med man ska nog egentligen ha ett tillstånd för att då använda den. Inte så att den kommer stoppas i posten, och det är inte förbjudet att köpa den, men för att få sprida ut den måste man egentligen ha tillstånd tror jag. (Restriktion för växtskyddsmedel (PSM):P SM får i princip endast tillämpas på friluftsområden om de används för jord- och skogsbruk eller trädgårdsodling. För applikationer på andra områden (så kallad icke-kulturell mark som .B gårdssand, garageingångar, trottoarer) eller för asfalterade områden behöver du ett undantag från växtskyddstjänsten som ansvarar för dig (12 § punkt. 2 PflSchG).

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Visste väl att det fanns "gräskompetens" här på SweC!!😁 Tipsen är ovärderliga inför installationen här hemma!

Fyll gärna på!:-)

Visa signatur

Dator: Gigabyte Z390 i7-9700 32gig RAM DDR4 RTX 2080

Permalänk
Medlem

Sådär, fick hem klipparen igår och följde nåt råd här om att börja smått, bra råd! Testat på den lilla ytan jag ringade in där det är lite lutning och lite kuperat, fungerade fint:-) Så blir till att utöka senare i veckan!:-) Nöjd än sålänge och återkommer när den testats lite längre!

Visa signatur

Dator: Gigabyte Z390 i7-9700 32gig RAM DDR4 RTX 2080

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Som en gräsmattenörd kan jag ge lite input på detta. Sitter själv med en Automower 105. Ångrar idag att jag snålade ur trots att det räcker till. 3-hjulingar har sina begränsningar och främst automower 105 släpar sitt 3:e hjul efter sig och skrapar varje gång den svänger. Slutade med att jag fick sätta en stenplatta framför garaget då den gjorde en krater framför med sitt bakre bihang.

Låt som de djupa spår man kan få med Husqvarnas åkgräsklippare med bord utan svängbara hjul vid t ex träd, särskilt om hjulen framtill på bordet är slitna. Kanske en ärftlig sjukdom som går i familjen?