Krönika: Priserna på grafikkort dödar mitt intresse

Permalänk

@Jakob, vi kommer alla glädjas med dig när priserna tillåter dig en välbehövlig uppgradering ❤️ have faith!

Permalänk
Medlem

Bra Krönika. Håller med om mycket

Visa signatur

Citera för svar

MSI Z490 MAG TOMAHAWK | Intel Core i7 10700K | Corsair 64GB DDR4 3200MHz | Asus GeForce RTX 3060 Ti TUF Gaming OC | Samsung 970 EVO Plus 1TB | WD Black 6TB Desktop Drive | Corsair RM750X 750W | Fractal Design Define R6

Permalänk
Medlem

Vissa saker har blivit dyrare, andra har blivit billigare. Kvalitén du får från en OLED på rea idag är rena NASA-teknologin jämfört med vad du fick i prestanda/krona vid tidigare köp av "LCD", plasma, tjock-tv etc.

Bland komponenter utmärker sig SSD som ett enormt prestandahopp, trots att priset du betalar i princip är samma som du fick ge för en dräglig mekanisk disk med 7200rpm pre-SSD-eran.

Moderkorten har också riktigt bra finesser idag som inte inkluderades förr och även i lägre prisklasser kan du förvänta dig inbyggt ljud motsvarande högre kvalitet än vad du förr tvingades betala någon tusenlapp extra för i form av ett SoundBlaster-kort. Den optiska enheten är helt utraderad för de alldra flesta, även där skalar du bort några hundrallappar.

Chassin är ungefär samma prisklass såvida du inte väljer premium-segmentet, trots att det idag finns en mycket större bredd av dels kvalitativa material (jmf priset för aluminium-chassin 2000-2010) samt estetik som passar in i annat än p12:ornas rymd-caves.

Processorerna i översta prestandasegmentet har blivit något dyrare, men så har det varit till och från under hela 2000-talet. Vi har aldrig tidigare haft en så intressant CPU-marknad som nu med stark konkurrens mellan Intel och AMD samtidigt som ARM med Apple Silicon blir allt mer intressant för framtida val av arkitektur etc. Prestanda/krona som du får i budget/mellan-segmentet har följt med bra även om Moores lag är död och begraven sedan länge. I varje fall fram till de pandemiska priserna tog över marknaden med både bristande tillgång, lägre RND-budgetar och hundratals andra saker som har stått i vägen för det mesta i form av teknologiska krumsprång post-2019.

Listan kan göras längre, men i korthet är det främst GPU som sticker ut åt fel håll. Nvidia har givetvis gjort ett medvetet val i att inte kalla 2080Ti, 3080Ti, 3090, 4080 eller 4090 för Titan. Men i realiteten är det ju Titan-kort sett till vilken prestanda de gav över mellansegmentet och AMD. De vet att folk har investerat psykologiskt i deras modellbeteckningar. Hade du ett 580 är du inte lika intresserad av ett 770 eller 970 nästa gång du kikar på en uppgradering. På samma sätt svider det i folks ögon att inte kunna gå från ett 1080Ti till ett 2080Ti, 3080Ti eller 4080Ti.

Delvis gjorde Nvidia en ändring i form av tillägget av 90-serien. Men hade de döpt 90-serien till Titan hade de flesta garanterat sorterat bort det som ett rent skrytkort, ingenting "vanliga" entusiaster behöver bry sig om. Men genom att sätta 90 som suffix har de garanterat sålt betydligt fler kort - trots det skyhöga priset.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sugu:

Suttit med min 1050ti alldeles för länge av ren princip men har nu bestämt mig att köpa ett kort till sommaren 2023, budget 5-7k så får se vad det blir till slut

Troligtvis kommer det att bli 3060ti eller 3070

Permalänk

Den stora risken med den nuvarande prisbilden för grafikkort (och PC-hårdvara i allmänhet) är att återväxten blir väldigt svag och att vi om några år är tillbaka till att PC:n betraktas som en andra klassens spelplattform av utvecklare och hårdvarutillverkare. Vilken i sin tur skulle leda till sämre utbud av spel och hårdvara... och troligen ännu högre priser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dblade:

Själv antar jag att kostnaden för utveckling av grafikkortskretsar och all teknik bakom detta ökat exponentiellt de senaste åren och det tycker jag rättfärdigar de ökade priserna. Det går ju till och med fysiskt se en enormt stor skillnad på ett RTX 4080 ($1100) och ett GTX 480 ($499).

Tja, enligt techpowerups databas så var en GTX480 krets 529 mm² medan ett RTX4080 är 379 mm²
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gtx-480.c268
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-4080.c3888
(jovisst det finns en fysisk skillnad på hela grafikkortet, pga de extrema temperaturer som behöver och visst kostar det några spänn extra med den extra strömhanteringen och kylkomponenterna - och ca 15 gånger mer transistorer är dock helt klart imponerande!)

Skrivet av dblade:

Det som jag också är ganska säker på påverkat prisökningen är ju att man alltid kunnat få cachback om man vill använda det till GPU-mining. Alla grafikkort jag köpt sedan 2017 har jag fått mer pengar tillbaka på än jag lagt ut på kortet.

Ordet "alltid" är väl verkligen att ta i? Mining i sig är ju bara ett drygt decennium gammalt och luften har ju gått ur rejält - går väl inte att tjäna några meningsfulla pengar på det nu?

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Winterfury:

Det stora risken med den nuvarande prisbilden för grafikkort (och PC-hårdvara i allmänhet) är att återväxten blir väldigt svag och att vi om några år är tillbaka till att PC:n betraktas som en andra klassens spelplattform av utvecklare och hårdvarutillverkare. Vilken i sin tur skulle leda till sämre utbud av spel och hårdvara... och troligen ännu högre priser.

Skulle säga att vi redan delvis är där, med utvecklingen av "games as service". Microsoft med sitt GamePass skiter i om du sitter på en Xbox eller PC. Sony med PS5 och Nintendo med Switch säljer miljontals konsoler varje år och lär fortsätta göra det framöver. Tittar man utanför köpstarka Sverige har konsoler varit drivande i vilka spel vi fått under lång tid.

Hur många fläskiga PC-titlar har släppts på senare år, som inte först och främst anpassats för hårdvaran i konsoler och sedan sminkats som grisar? Hur ofta kommer PC-släppen minst ett år eller mer efter releasen på konsoler? Fragmenteringen mellan Epic och Steam har artificiellt hållt uppe försäljningssiffror mot PC-sidan eftersom spel har skänkts bort i klient-kriget.

PC lever endast främst kvar inom competitive gaming och FPS.

Permalänk
Skrivet av Lilla Tiger:

25000 spänn för ett grafikkort är oavsett löneläge helt och hållet urspårat.
Min årslön brutto är lågt 7-siffrig och jag känner mig ändå tvingad att jaga
grafikkort på begagnatmarknaden.

Priserna speglar helt enkelt inte vad man får.

Tjänar man sjusiffrigt och ändå jagar grafikkort på begagnatmarknaden då har man inte någon vidare koll på ekonomi. Du lägger mer tid att jaga begagnade grafikkort än tid som du tjänar på ditt jobb. Tjänar man så bra som du gör så är grafikkort för 20tkr ovidkommande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Tjänar man sjusiffrigt och ändå jagar grafikkort på begagnatmarknaden då har man inte någon vidare koll på ekonomi. Du lägger mer tid att jaga begagnade grafikkort än tid som du tjänar på ditt jobb. Tjänar man så bra som du gör så är grafikkort för 20tkr ovidkommande.

Även om man tjänar strax över 100k/ mån så har man
Knappt 60k netto.

25k är mycket pengar ändå på något så trivialt som ett grafikkort, Innan man har minst fem årslöner netto sparat i cash för oförutsedda utgifter ska man inte spendera en spänn på annat än det mest grundläggande såsom mat och bostad i mina ögon.

Att springa och köpa massa prylar innan man amorterat av bostadslån är i mina ögon även mycket korkat.

Dags för människor att vakna upp och inse att man inte kan leva på lånade pengar utan spara ihop till det man vill köpa innan man spenderar, inklusive bil och bostad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Tjänar man sjusiffrigt och ändå jagar grafikkort på begagnatmarknaden då har man inte någon vidare koll på ekonomi. Du lägger mer tid att jaga begagnade grafikkort än tid som du tjänar på ditt jobb. Tjänar man så bra som du gör så är grafikkort för 20tkr ovidkommande.

Tror du missförstod.

Är rätt säker på att hen menade att bara för att man tjänar bra och KAN köpa till dessa priser så betyder det inte att man accepterar det.

Visa signatur

Windows 11 Pro | Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 | Fractal Design Define S | Corsair RM750x | Hyper 212 EVO

Permalänk
Skrivet av SuperSverker:

So you say...

<Uppladdad bildlänk>

Kan inte annat än att hålla med.
Men eftersom vi starkt konstaterat att Moores-lag är död för att Nvidia vill höja sin marginal så lär det inte bli bättre än på några år (Om det ens blir det, kanske helt enkelt blir så att man går tillbaka till urtiden när en vanlig dator kostar 70.000kr)

Mitt intresse just nu är stendött - Inte på grund av tekniken (Vilken teknik egentligen, det är bara en massa maskininlärning som implementeras på nya sätt) utan för att det finns annat att lägga pengarna på istället, speciellt när Geforce Now kostar 100kr i månaden och fungerar precis lika bra för alla titlar utom FPS.

Är Mores lag död för att Nvidia bestämt så?

Jag vill med gott samvete påstå att Moreslag drabbar alla företag och kunder lika mycket. vet du ens vad Mores lag är ?

Vilket år kostade en vanlig dator 70 lax? var jag kan minnas så var en Macplus svindyr när den kom ut på marknaden men var jag kan minnas så typ 25-40 lax och jag vill nog påstå att min familj som var arbetare så gick min farsa som inte ens i dag fattar vad man ska ha en dator till gick i taket bokstavligen. Det var ren tortyr för i alla fall mig som inte ville slänga bort min fritid på fotboll. En spektrum 48k var räddningen många år senare men i sjutton att dom kostade några 70 lax.

jag vill påstå att det har alltid funnits billiga alternativ, ingen köpte pc när skärmen enbart var grön. senare 386 och 486 var knappt värt att spela på förns liknade DOOM och några före det. Wofenstein kanaske och något ytterst få som ens var spelbart ? ja 380-486 var sälj din njuredyrt med skärm och hela fadderullan.

Men folk köpte faktiskt VIC64 (Som den hette tidigare) och AMIGA och dom kostade under tio lax. jag och bror köpte en tillsammans under fem lite senare.

Visa signatur

Dualbot, w10, Ubuntu, 2600k

Permalänk
Skrivet av Joppis:

Tror du missförstod.

Är rätt säker på att hen menade att bara för att man tjänar bra och KAN köpa till dessa priser så betyder det inte att man accepterar det.

Nej men han var tvungen att nämna sin sjusiffriga årslön. Vad har det med höga grafikkortspriser att göra?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Joppis:

Tror du missförstod.

Är rätt säker på att hen menade att bara för att man tjänar bra och KAN köpa till dessa priser så betyder det inte att man accepterar det.

Precis så

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Nej men han var tvungen att nämna sin sjusiffriga årslön. Vad har det med höga grafikkortspriser att göra?

Jag citerade ett inlägg om fantasilöner.
Och att lön inte spelar roll när grafikkort kostar 25000

Permalänk

Satt med ett gtx 970 till härommånaden när sonen köpte ett 30x0 för 9500:-
Fick då köpa hans gamla rtx 2070 för 2000:-

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600x
32gb ram
Asus Rog Strix B550-e gaming
Asus Rog Strix RTX 2070 oc

Permalänk
Administrativ avgift
Skrivet av Jacob:

"Allt är skit, jag lämnar åt andra att vara betatestare åt Intel."

Jag vill bara se dig lida lite <3

Visa signatur

Jonsbo i100| 7950x3D | B650-i | 2x16GB DDR5 CL30@6000 | 2TB m.2 | 4090 TUF | SF600 | Samsung G9 49 | Vive Focus 3 | Noctua fans | Custom loop

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Tjänar man sjusiffrigt och ändå jagar grafikkort på begagnatmarknaden då har man inte någon vidare koll på ekonomi. Du lägger mer tid att jaga begagnade grafikkort än tid som du tjänar på ditt jobb. Tjänar man så bra som du gör så är grafikkort för 20tkr ovidkommande.

Problemet är att de flesta högavlönade ökar sin levnadsstandard till lyxnivå och får inte mycket mer över än normalavlönade. Detta hade ju inte varit ett problem om inte status hade varit viktigt och de levde som alla andra och sparade överskottet inför dåliga tider.

Visa signatur

Honk

Permalänk
Medlem
Skrivet av friArsenik:

Kolla bara hur det gick i t.ex. Grekland eller Spanien så de gick över till euro. Bara övergången triggade en inflation på mellan 10-20%. Då kallade folk detta fenomen för "avrundnings inflation".
Kostade någonting en dag innan övergången 1,6-1,8euro i nationell valuta, så kostade det 2 euro första dag med euro.
Folk i Sverige skulle kanske ha det lite lättare under 3 sista år... Men skulle ha betydligt sämre dem andra 15-16år.

Både Grekland och Spanien är ju sämst klassen. Frankrike har ett krav på sig visa priserna i Euro och Franc i en övergångsperiod. Folk har det inte lättare. Vi har inte utfört de strukturella förändringar som andra euroländer har gjort för att överleva konkurrensen. Men det är helt offTopic. Det vet jag ursäkt för.

Permalänk
Medlem

Tack för trevlig läsning Jacob!

Visa signatur

Acer Aspire XC-780 (Pentium G4560/8GB ram/Nvidia GTX 1050 2GB/500GB SSD)
Acer spin 513 Chromebook (ARM Qualcomm processor/4GB ram/64 GB lagring)
Raspberry pi 400
(Retrodatorer av div slag, Atari, Amiga, C64, IBM mm…)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Honk:

Problemet är att de flesta högavlönade ökar sin levnadsstandard till lyxnivå och får inte mycket mer över än normalavlönade. Detta hade ju inte varit ett problem om inte status hade varit viktigt och de levde som alla andra och sparade överskottet inför dåliga tider.

Där sa du något De allra flesta som jag känner har inte ett par årslöner på banken för att parera tider som dessa. Det kan vara bra för folk att inse att solsemester varje år för överskottet inte är en väg att gå, å andra sidan så lägger folk fortfarande massor med pengar på semester och drar ned på den inhemska konsumtionen istället, vilket kommer leda till fler människor utan arbeta och därmed kommer priset p åhårdvara att störtdyka. Man vill ju se vilka marginaler @inet @webhallen och @komplett har. Små datorbutiker kommer tvingas slå igen.

Permalänk
Medlem

Gav till slut upp väntan på att priserna skulle komma nära 7000 kr och till slut satsat på en uppgradering från mitt 1080-ti till 4070-ti för 10500 kr (anländer snart).
Det kommer dröja innan priserna blir rimliga och det här var det minst smärtsamma alternativet.
Bryr mig inte om fixering vid att gå från 80-ti till 70-ti, prestandan blir vid 4k i princip dubbel för någorlunda nya titlar. Och väldigt mycket mer vid DLSS3 aktiverat där stöd finns för det.
Ser ingen anledning att gå för 4000-serien om man ska spela med lägre upplösningar än 4k, såvida man inte vill komma upp i stabilt 144 FPS. Duger med 4070-ti för mig med 120 Hz och VFR på min Lg OLed. Ska landa på 60 FPS i värsta-fallet med RTX och DLSS3 aktiverat.Och det duger för mig.
1080-ti:an är i bästa fall god för 2560X1440 vid de tyngre spelen. Om ens det. Har avstått att spela dom då jag vill köra 4k native.
Och, ja, jag ser problem med att folk som jag helt enkelt avstår från att spela de nya spelen om inte grafikkortet orkar driva dom. Tror inte alla är villiga att punga ut 10000+ kr. Eller ens 5000+ kr för många. Speciellt i dessa tider med inflation och högre elpriser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kotz:

Köp de kort som ligger på runt 4500kr så kan du spela i 1440p. Funkar hur bra som helst.
Problem löst

Jao, alla diskussioner om 1080P och 1440P som startade när gpuer blev dyra för några år sen ( och som varade i flera år ) verkade lite malplacerade initialt då åtminstone mitt intryck innan detta var att de flesta talade om 4K.

Själv har jag inte det minsta intresse av att gå tillbaka till något under 4K (skalning börjar äntligen funka rätt så bra med Wayland i KDE), perfekt för bildbehandling, kodande och allt möjligt och vid 150% på 31,5" yta är allt lagom stort och fint så att skaffa en separat skärm på skrivbordet för att spela på vore en del bökigt. Är väl tur att 4K@60 funkar för den typen av spel jag spelar (Unity fungerar inte med freesync? Inte med Pillars iaf, skärmen klockar inte ner även om den febrilt verkar försöka. Funkar perfekt med vsync @ 60Hz dock. Andra spel, inkl via proton jag provat fungerar med freesync)

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Skrivet av Propp_Orvar:

Tycker att det oavsett pris är en helt otrolig utveckling vi ser.

Bara för att man behöver en bil, måste man inte absolut ha en ny Ferrari eller Lamborghini i garaget.
Kanske räcker det att beundra dessa bilmärken lite på avstånd, och köra ett något enklare fordon i stället.

Vill bara påminna om den första kommersiella hårddisken, IBM 305 RAMAC som rymde hela 5 MB.

https://www.youtube.com/watch?v=oyWsdS1h-TM

Det är faktiskt fantastiskt det vi har hemma, frågan är hur länge vi kan och får äga en egen dator.

Tycker dock det mer ser ut som att det inte är så nya och så mycket bättre kort man släpper senaste tiden. Det är inte så värst mycket jättestora tekniska förbättringar som förut det verkar mest bestå av överklockning egentligen.

Förr kunde nyare spel kräva en förbättrad processor eller grafikkort. Det blev svart i rutan bokstavligt. i dag är det som att den förra drar 140w max, nästa 250, Nya 400 WAT.

Min NUC drar 15 wat max och kommer nyttja den mycket till sommaren och bra att ha om det kommer en ännu större mycket värre elkris

Visa signatur

Dualbot, w10, Ubuntu, 2600k

Permalänk
Skrivet av Honk:

Problemet är att de flesta högavlönade ökar sin levnadsstandard till lyxnivå och får inte mycket mer över än normalavlönade. Detta hade ju inte varit ett problem om inte status hade varit viktigt och de levde som alla andra och sparade överskottet inför dåliga tider.

Det är lite skillnad på högavlönade med en månadslön på 100 000kr och en som tjänar medianlön på 32 000kr eller var den nu ligger på. Det finns alltid en gräns för hur mycket en högavlönad har i utgifter. Om du tror högavlönade har en Bentley eller Tesla i garageuppfarten till sin femtonmiljoners villa med pool så tror du fel, de flesta högavlönade lever inte så.

Står man och letar grafikkort på begagnatmarknaden med en sådan månadslön då har man fel prioriteringar när det kommer till ekonomi.

Och varför ens ta upp sin årslön? Skryt är det jag gillar minst speciellt i forum som Sweclockers. Jag hade inte nämnt det i vilket fall och inte heller relevant till de nuvarande grafikkortpriserna.

Permalänk
Medlem

Jacob jag hoppas du och många andra, kanske även jag, vänder sig mer till begagnadmarknaden tills priserna blir bättre när en dalande efterfrågan förhoppningsvis tvingar Ngreedia att sänka priserna.

Hade tur och bytte från 1060 till 3070 precis när det kom ut, började förstå då var det lutade och tanken gick att skaffa ett innan de inte går att få tag på längre. Skulle gärna vilja byta mitt 3070 medan det fortfarande har ett värde på andrahandsmarknaden men har ingen lust att spendera 10k eller mer på ett nytt kort. Kan säkert klara mig i flera år till på mitt nuvarande men som teknikentusiast önskar att det blir någon rimlighet på marknaden igen. Annars håller mig till äldre spel som älskar och glömmer resten.

Permalänk
Medlem

Jag tror inte Nvidia bryr sig det minsta. Konsumentmarknaden får helt enkelt betala företagspriser ifall de vill fortsätta köpa grafikkort, annars är det inte lönt för dem att göra korten.

Samtidigt har AMD gett upp GPU-marknaden och skickar ut en modifierad konsol-GPU, för att de kan. Deras huvudmarknad för är hur som konsoler för deras GPU-division. Var svårt att ens se de existerar när Steam-surveyn togs upp här för ett tag sedan.

Intel vill väl in på vägen för att utmana Nvidia, men de kommer inte heller ha något intresse om de får fram en produkt bra nog för att sälja till företag.

Framtiden är inbyggd grafik för merparten, antingen via konsol eller om någon släpper "PSX-modul" (GPU+CPU + möjligen minne i ett) för vanlig PC som går att köra Windows på.
PC kommer finnas kvar för de som gillar strategi-spel etc där avsaknaden av mus blir minst sagt jobbig, även om Anno och en del bygg-spel släpps till konsoler så QoL verkar göra även dessa spel möjliga på konsol (även om de är nischiga spel).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Propp_Orvar:

Tycker att det oavsett pris är en helt otrolig utveckling vi ser.

Bara för att man behöver en bil, måste man inte absolut ha en ny Ferrari eller Lamborghini i garaget.
Kanske räcker det att beundra dessa bilmärken lite på avstånd, och köra ett något enklare fordon i stället.

Vill bara påminna om den första kommersiella hårddisken, IBM 305 RAMAC som rymde hela 5 MB.

https://www.youtube.com/watch?v=oyWsdS1h-TM

Det är faktiskt fantastiskt det vi har hemma, frågan är hur länge vi kan och får äga en egen dator.

Antal dugliga bil tillverkarna: 25+?

Antal dugliga GPU tillverkarna: 2? (Ok 2,5)

Antal dugliga CPU tillverkarna: 2

Permalänk
Medlem

Med lite anknytning till artikeln. Minns när jag köpte mitt HD 3870 X2 2008. Då var det bland det värsta man kunde ha och jag tyckte det egentligen var alldeles för dyrt. Minns inte exakt vad det kostade men någonstans i närheten av 4500. Omräknat till dagens penningvärde så är det ca 6000. Där ungefär är var jag tycker värstingkorten ska ligga i pris. Istället är vi idag på fyra gånger så höga priser. Det är helt enkelt horribelt.

Och ja, det tar död på glädjen att hålla på. Även om jag har råd att köpa grafikkort för tio, femton eller kanske till och med tjugo tusen så känns det verkligen inte bra göra det. De dryga nio tusen jag betalade för det jag använder idag var egentligen för mycket men jag drogs lite med i den hets som rådde under pandemiåret. Jag har svårt se att jag kommer betala så mycket för ett grafikkort igen.

Jag har svårt tro att någon känner särskilt stor glädje att betala tjugo tusen eller mer. Visst kan jag förstå att man som entusiast vill ha det bästa möjliga och att en hobby kan kosta mycket men det kan ändå inte kännas roligt att spendera så mycket när man vet att priserna är extremt uppblåsta.

I den bästa av världar skulle ingen acceptera dessa överpriser och tillverkarna skulle tvingas stå där med byxorna nere och mängder med osålda produkter. Nu lever vi inte i den bästa av världar dock så många betalar fast de vet att det i förlängningen bara blir värre för så fungerar marknadsekonomin. Efterfrågan driver upp priset.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ibymafayhas:

...Intel vill väl in på vägen för att utmana Nvidia, men de kommer inte heller ha något intresse om de får fram en produkt bra nog för att sälja till företag.

Är det inte rimligare att Intel utmanar AMD för att sälja in sina produkter i den framtida konsolmarknaden?

Permalänk
Medlem

Bra artikel, grafikkort är i en svacka gällande prisvärdhet, men det är knappast första gången.

Jag kommer ihåg att 8800GT mot 4770/4850 2008-09 var en trevlig kamp för konsumenter, sedan var det en rejäl svacka men runt 2016-17 så blev det intressant igen med RX480/GTX1060.

Håller cyklerna i sig är kanske inte ett gyllene 2024-25 är osannolikt.

Modellnamn har väl i alla tider varit ett försäljningsknep.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.