Intels nya processor påstås bli 16 procent dyrare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Japp. Är bland annat därför jag endast kört på begagnat de senaste 3-4 åren. Jag vill inte vara en del av problemet genom att belöna tramset. Om någon hade sagt för 5 är sedan att 4060 endast kommer ha 128-bitars minnesbuss och 8 PCI-e banor så hade den personen blivit både utskrattad och idiotförklarad.. Men här är vi nu.

En annan aspekt i det hela är ju att utveckling för den enskilde ofta är bra för alla.

Om r person får tillgång till bra produkter att göra bra saker med så gynnas alla i längden. Men om den personen är en en jävla fattiglapp som inte borde klaga för tekniken personen inte har råd med är för helvete ingen mänsklig rättighet... Så utnyttjar vi inte den potentialen, och alla blir utan bra saker personen kunde ha gjort.

Bättre och billigare teknik är ju logiskt på alla sätt. Det går hand i hand, eller ja brukade göra det i alla fall.. Någon började gapa om ett Moores lag är död och sedan vände allt. Istället för att använda tekniken som finns för att försöka hitta ett sätt att komma runt det hela så verkar de ha bestämt sig för att mjölka de som mjölkas vill, tills mjölken är slut. Och när det väl händer har de väl glömt hur det brukade fungera och vet inte hur de ska fortsätta.

Men det är klart att företagen får ta civilisationen tillbaka till stenåldern om de vill. Det är ju deras rättighet. Och hur illa vi nu tror att det kommer bli så blir det fan så mycket värre om vi skulle få för oss att reglera marknaden. Det har jag hört fllera kor säga så det måste ju vara sant.

Billigare och bättre teknologi är resultatet av fungerande evolutionsprocesser vilket i sin tur handlar om korrekt ekonomi och politik. Allt annat är missförhållanden och problem, även ren förstörelse som behöver motverkas.

Ja, 4060 samt 2023 års smartphones är typexempel på undermåliga produkter som är det av rena girighetsskäl. De är helt enkelt medvetet konstruerade för att vara undermåliga eftersom bolagen bakom kommit fram till att sålänge det går att sälja på deras respektive kontrollerade "marknad" är det bara att köra på. Accepterar kossorna dessa produkter genom att köpa skräpet kommer det sedan mera.

Låter man dessa kreatur (som sitter där och försvarar bolagen) hållas kommer västvärlden till slut att vara sjukt imponerade av en 286a med 1 MB RAM eller att vi sitter med "lyxgrafikkort" för $6000 som har 128-bitarsbussar och 8 GB VRAM år 2035 och befolkningen lever i ren slum. Allt medan korna gladeligen råmar och försöker "förklara" situationen som önskvärd ty den beror på "omständigheterna" och dessa går ju aldrig att ändra på. "Det bara blir såhär när omständighet X råder" som kon brukar uttrycka det.

Bolagens "rättigheter" är ju väldigt fint att försvara, "jamen om de vill sälja 64-bitarsgrafikkort för $2500 är det ju deras rättighet!"

En tröst i sammanhanget är kanske att denna cancer är isolerad till västvärlden och att den tekniska utvecklingen i bl.a. Kina går framåt. Således kommer evolutionen att ta hand om de västerländska "priset sätts efter kundens betalningsvilja", "bolagens rättigheter", "inflationen" kreaturen tillsammans med deras avskräde till "varor och tjänster" (de hör hemma på en plats - soptippen då de är utformade med girighet som prio 1) - cancern kommer att döda värdorganismen (västvärlden ty den är infekterad) och sedan kan övriga delar av mänskligheten fortsätta framåt.

En gång i tiden hade jag uppfattningen att "västerländska" varor och tjänster var något "bra". Den uppfattningen har jag inte längre, betraktar det mesta som säljs 2023 som skräp eftersom närmare analys visar att det under ytan finns en massa girighetscancer. Detta gäller alltifrån "appstyrda" leksaksprodukter till överprissatta tvålar (som säljs som "lyxartiklar" trots att samma typ av tvål kan köpas för 80% lägre pris per styck bara genom att bege sig till helt andra butiker med mer kritiska kunder). Typexempel på det är Aleppotvål som "Life" säljer som en ytterst exklusiv lyxvara till kossor, sedan finns det andra butiker där man kan köpa fyra-fem stycken av samma tvåltyp för samma pris som en tvål kostar hos den förstnämnda butiken.

Ja, cancern har många metastaser och det inkluderar även de råmande korna som försvarar situationen (de är inget annat än cancerceller som flyter runt i blodomloppet aka samhället).

Permalänk
Medlem
Skrivet av ROGBear:

Det är alltid intressant detta med att "korna" ger upp när deras "förklaringar" eller rättare sagt "marknadsföring" av konceptet "lägre kvalitet till högre pris" inte bara köps rakt av.

Att sitta och skylla på "någon annan", d.v.s att i praktiken är ingen ansvarig för destruktionen utan snarare är det "omständigheterna" och "marknadskrafterna" (vilket en del verkar tro är en naturlag) som "styr" är bra naivt.

Mjölkning av korna (kunderna) handlar om en sak och en sak allena: Girighet, "mycket vill ha mer". Under hårt styrd planekonomi såg man samma situation ("brist" som det brukar heta) och problem med pris/kvalitetsförhållandet. Vad det handlar om är att det finns en kortsiktig ekonomisk teori som dels innebär att det är mer "lönsamt" att outsourca och insourca, dels att kontrollerad tillgång ökar vinsterna. Det handlar om att ta kontroll över marknaden (monopol eller oligopol), höja inträdesbarriärerna till marknaden för att motverka konkurrens och sedan när man under en längre period nått dominans och i praktiken samarbetar med aktörerna B och C höja priserna. På varje område där dessa mekanismer verkar syns samma sak - nämligen i princip samma vara eller tjänst som säljs för $95, $99, $103 och $109. Alltså marginella prisskillnader och identiskt pris/kvalitetsförhållande eftersom "valet" består av A, B och C (kanske D) som kontrollerar marknaden.

Smartphones ökade i pris från $599-699 år 2012/2013 till $1500-1800 2023. Då det är vanligt att skylla på "kronans värde" talar jag alltid USD då jag inte går på den lätta. För ja, det är "enkelt" att skylla på valutakurser precis som om det är end all, be all inom prissättning.

Innan smartphones såg vi samma fenomen när det gäller t.ex SJ och deras biljettpriser. Det har även kunnat noteras tydligt inom andra sektorer. I Sovjetunionen var det ofta standard, exempelvis överskott på sommarvaror på vintern och överskott på vintervaror på sommaren tack vare planekonomi och produktionskvoterna.

Girigheten är fördummande eftersom den leder in människan på en destruktiv väg, roffarvägen och mentaliteten. Tillgången stryps på artificiell väg via en kombination av politiska beslut och bolagsbeslut, sedan hänvisar man till "tillgång och efterfrågan" när priserna höjs eller så skyller man på "inflationen" precis som om det är en "naturlag" när det i själva verket i allra högsta grad handlar om ekonomi som i sin tur är ett människorelaterat område styrt av politiker och bolag i "skön" förening. För nej, "ekonomi" är ingen naturlag och skall ej jämställas med dessa. Ekonomiska händelser beror på "av människan" kontrollerade faktorer vilket i sin tur innebär att "ekonomin" blir vad den görs till medelst beslut hos befolkning/konsumenter, bolag och politiker.

Att sälja undermåliga varor och tjänster med höga prislappar handlar om girighet då det helt enkelt (enligt den kortsiktiga ekonomiska teori och ideologin som styr) handlar om att maximera den kortsiktiga profiten genom att minimera kostnaderna och sälja med så högt pris som möjligt. Det är detta som sedan brukar "marknadsföras" med "priset sätts efter kundens betalningsvilja", "priset är korrekt om kunden köper till det angivna priset", "värdet är subjektivt". Det handlar om att skapa "homo consumens", den "konsumerande människan" som blint sitter och försvarar bolagen och på något vis tror att ju "högre vinster", desto bättre.

Enligt "tillgång och efterfrågan" sjunker priserna, "värdet" om antalet enheter i omlopp ökar. Som jag skrev tidigare uppstår då den "olämpliga" situationen att bolaget/bolagen som kontrollerar marknaden då "tvingas" investera i t.ex nya fabriker vilket medför "ökade kostnader" vilket i sin tur kolliderar med profitmaximeringen. Det leder ju till "ökad tillgång" och således "lägre priser" enligt deras egen heliga, välsignade tes. Detta går inte ihop, alltså måste tillgången hållas nere eller med ett finare ord "anpassas". Då kan man nämligen höja priserna efter diskrepansen mellan tillgången och efterfrågan hanteras medelst prisökningar. Trots allt har ju "korna" blivit indoktrinerade med att "tillgång och efterfrågan" är en "naturlag" vilket gör detta argument mycket effektivt när bonden tar fram piskan.

I en "fri" (ingen marknad kan vara "fri" i den bemärkelsen, den behöver regleras på samma vis som det finns lagar som är avsedda att reglera människors beteende) gäller "tillgång och efterfrågan" i så mening att om det finns "marknad" (efterfrågan) kommer det in aktörer som tillgodoser detta. Således strävar denna marknad efter "balans". Så var också fallet i västvärlden under den industrialiserade eran då det rådde konkurrens, fanns flera alternativ, olika segment hanterades av olika bolag o.s.v. Under planekonomin i Sovjetunionen var det annat läge, "brist" var standard. I DDR var det 10 års väntetid på en Trabant eller Wartburg eftersom fabrikerna hade den kapaciteten de hade, bilar exporterades (för att få in hårdvaluta så det prioriterades över hemmamarknaden) och viljan att investera saknades, det fanns ideologiska skäl som stoppade.

Nu råder en "bolagsstyrd, privat planekonomi" i västvärlden där t.ex marknaden för CPUer totaldomineras av Intel, Apple vägrar konkurrera (rent ideologiska skäl, även utifrån teorin att de säljer fler datorer om M-serien hålls exklusiv jämfört med om de säljer lösa CPUer), GPU-marknaden domineras för att inte säga kontrolleras av nVidia. Och ser man på: "BRIST!" "Moores lag är död!", "Inflation!". "Tillgång och efterfrågan!" - Precis som i Sovjetunionen eller DDR. Vill man köpa en bil? Ja, väntetiden är 10 år. Vill du ha bilen direkt? Det går bra, dubbla priset på "svarta marknaden". Tänka sig, saker går igen när det är samma bakomliggande mekanismer och ideologi.

Det är rent anti-intellektuellt och ignorant att sitta där och försvara multinationella konglomerat (ofta kontrollerade av investmentbolag som styr och ställer) som i praktiken inför/infört "privat planekonomi" med samma destruktiva konsekvenser som detta system leder till genom att hänvisa till "inflation", "tillgång och efterfrågan", "prisvärde är subjektivt", "jag har råd", "det drabbar ingen fattig" när hela västvärlden håller på att monteras ned.

För ja, bolagens beteende (där ingår även överföringen av produktionen till bl.a. Kina) leder till avveckling av samhällen, levnadsstandard, teknologi (för ja, beteendena ödelägger teknologin - undermåliga produkter som är det av rena girighetsskäl ödelägger också teknologin) - därav att det blir kontra-evolutionärt att sitta där och "försvara" och "förklara". Bara för att tidningar och TV sitter och bräker om "inflation" och annat dagarna i ända innebär det inte att man skall sitta där och ta emot som en undergiven ko som råmar och muar på vägen till bonden som är redo med mjölkmaskinen.

Det måste också påpekas att nej, det är inte "marknadsekonomi" som råder när i princip varje CPU kommer från Intel och där det i princip handlar om antingen Intel eller TSMC för tillverkningen. Detta är ingenting annat än planekonomi där CPUerna levereras av "Statliga ProcessorBolaget namngivet efter Politiker" och tillverkas hos "CPU-verket Annan Politiker". Bara för att något kallas "privat företag" (istället för t.ex VEB, Volkseigene Betrieb) innebär det inte att "planerad ekonomi" inte råder. Alltså att den "marknad" eller "segment" bolaget vänder sig till kontrolleras av detsamma. Alla beslut fattas ju centralt och planerat i styrelserummet som blir "Högsta Sovjet" då marknaden är i princip fullt kontrollerad därifrån.

"Marknadsekonomi" innebär konkurrens (80% marknadsandel innebär inte "konkurrens" i korrekt mening) och om vi hade det inom CPUer skulle vi snarare ha t.ex AMD, Apple Silicon som dotterbolag till Apple (säljer till alla som vill köpa), Motorola, Intel, Samsung etc och det hade varit fullt realistiskt att vid datorköp välja mellan en Lenovo med Apple M3, Dell med Motorola, hemmabygge med Samsung, Acer med Intel, Surface med AMD.

Så fort ett eller några multinationella konglomerat kontrollerar "marknaden" (eller delar upp den, d.v.s att konglomerat A verkar i sektor X, konglomerat B verkar i sektor Y) är det inte längre "marknadsekonomi" i normal mening som råder utan "privat planekonomi" där den s.k "marknaden" är centralt styrd från bolagens styrelserum och konkurrens saknas (bolagen sitter i knäna på varandra medvetet).

Där är vi idag.

Japp. Lite lustigt då att man blir kallat kommunist så fort man vill ha tillstymmelse till reglering.

Tillgång och efterfrågan är ju oanvändbart sedan länge.

Tillgång kan man inte använda som argument i prissättningen om tillverkarna kan styra tillgången efter eget tycke.

Efterfrågan kan man inte använda som argument i prissättningen om priset är så högt att efterfrågan sjunker som ett resultat av prissättningen.

Och det vi har nu är i praktiken planekonomi, som du skriver. Enda skillnaden är att ett fåtal bolag helt styr marknaden istället för att det är staten som gör det.

Jag ser ju inget fel i statlig reglering som gör att det gynnar företagen att ge så bra prestanda per krona som möjligt. För då gynnas både företag och konsumenter och alla blir nöjda, eller i alla fall mindre missnöjda, men Att tänka i banor om största möjliga mycka eller minsta möjliga lidande för störst antal människor... Det är tydligen fel. Då kan man ju fråga sig vad som är rätt. För även de kor och papegojor som idag är till stor nytta för företagen kommer ju att bli blåsta av dem i framtiden.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.