Grannen röjde vår rabatt

Permalänk
Medlem

Det är lite En man som heter Ove-feeling över det här. Vresig gubbe projicerar all världens elände på din fru och din dotters blomplantering. Jag tror att man gör bäst i att försöka se sånt här på nåt mellanmänskligt plan i slutändan. Det måste krävas att man lever ett ganska futtigt och säkert lite sorgligt liv för att bli den som trimmar ner en blomrabatt i egenskap av något slags styrelseordförande. Nu vet vi ingenting om den här gubbjäveln, men han kanske har åkt på någon elak cancerdiagnos, eller så har frun börjat glömma lite väl mycket saker och så är barnbarnet stökigt och pensionen dålig och höften trasig och var det inte bättre med sossarna vid makten och så vidare.

Folk pratar om advokater, men för för sinnesfridens skull bör du kanske se det här som ett uttryck för mänskligt felande. Du har fru och barn och hus och ett rätt vasst grafikkort att spela datorspel på. Han kanske bara har föreningens stadgar. Nu har din fru skällt ut gubben, så han har säkert svårt att sova över det här redan. Du kan ju prata allvar med honom en gång, du också, men sen kan det kanske få bero.

Visa signatur

RTX 4080 Super | Ryzen 5800X3D | B550 | 32GB 3600 MHz | 1000W | W.11

Permalänk
Medlem

Är inte blomexperten här men det är skillnad på växter och växter. Vissa vill man absolut inte ha nära fasaden då rotsystem kan gå ner och förstöra i dränering och liknande. De blommorna jag ser på bilden kopplar inte JAG ihop med några sådana risker..

Visa signatur

Speldator :[I] AMD 5600X - 16GB fläskigt ram - AMD 580RX - AOC 32" Wide
HTPC : i5 3450S - 8GB G.Skill - Streacom F8

Permalänk
Medlem

Givetvis har grannen gjort fel, även oavsett om det nu hade varit risk för skador på väggen - det kan ju knappast ha varit en omedelbar fara, så då börjar man väl med att använda ord snarare än detta övertramp.

Visa signatur

The power of GNU compiles you!
"Often statistics are used as a drunken man uses lampposts -- for support rather than illumination."

Permalänk
Medlem
Skrivet av FarbrorBarbr0:

Folk pratar om advokater, men för för sinnesfridens skull bör du kanske se det här som ett uttryck för mänskligt felande. Du har fru och barn och hus och ett rätt vasst grafikkort att spela datorspel på. Han kanske bara har föreningens stadgar. Nu har din fru skällt ut gubben, så han har säkert svårt att sova över det här redan. Du kan ju prata allvar med honom en gång, du också, men sen kan det kanske få bero.

Om man vill veta vem som har rätt, är det en juridisk eller polisär fråga.

Annars är det bara massa godtyckligt moralsnack eftersom rabatten redan är plöjd och ingen kommer göra något åt saken förutom att klaga på sweclockers.

Permalänk
Medlem

(Disclaimer: Jag är ingen jurist)

Även om det kan finnas skrivet i stadgar o.s.v. så betyder det inte att andra medlemmar kan gå och "korrigera" dessa fel hur som helst. Tänk hur det skulle se ut. Prata med styrelsen. Var trevlig men bestämd och går inte det skulle jag fundera på att ta det vidare om ni bedömer att ni kommer bo där en längre tid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bozzeta:

Om man vill veta vem som har rätt, är det en juridisk eller polisär fråga.

Annars är det bara massa godtyckligt moralsnack eftersom rabatten redan är plöjd och ingen kommer göra något åt saken förutom att klaga på sweclockers.

"Godtyckligt moralsnack", jag vet inte... Det är väl vad livet är? Livet är väl inte juridiska och polisiära frågor om en rabatt, utan grannsämja och glömma-och-gå-vidare. Det är lite min poäng, att det kanske inte handlar om den där rabattens vara eller icke-vara, men att den fick klä skott för den mänskliga naturen, lite grann.

Visa signatur

RTX 4080 Super | Ryzen 5800X3D | B550 | 32GB 3600 MHz | 1000W | W.11

Permalänk
Medlem

Du säger att ni har nyttjanderätt. Står det skrivet i avtalet så spelar allt annat ingen roll, då är det NI som bestämmer över markbiten. Vilket innebär att han har begått ett brott och brott oavsett storlek ska beivras. För att undvika liknande situationer i framtiden så borde du polisanmäla. Men, för framtida grannsämja så hade jag tagit upp det på ett möte och begärt en ursäkt och ersättning för hans tilltag. Du sitter ju med i styrelsen och då är det lätt att föra samtalet dit du vill om du bra vågar stå på dig.
Såna småpåvar ska hållas kort, annars tar de snart över helt.

Permalänk
Medlem

Ordföranden har gjort fel. Frågan nu är vad du vill se för någon lösning på saken? Utifrån det väljer du hur du ska agera!

För egen del skulle jag velat se en lösning där ordföranden i framtiden inte klipper ner mina rabatter antingen genom att han fås att inse att du har rätt att ha en rabatt där eller att ni kommer överens om annat ställe. Det brukar inte rekommenderas att ha rabatt direkt vid en husgrund för att det ökar fuktbelastningen på grunden. Om det är ett problem i detta fall låter jag vara osagt då det beror på typ av grund och konstruktion i övrigt.

Att upprätta polisanmälningar, kontakta advokater mm är lika överdrivet agerande som ordföranden fast åt andra hållet. Vad skulle man uppnå med det annat än 5 års rättsprocesser, 50 tkr i advokatkostander, grannbråk mm och tillslut få skadestånd på 250 kr för några blommor och ett plaststaket? Visst, du har bevisat vem som hade rätt, men vad vann du på det?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lehto:

Efter att ha sett bilderna så är de fan skandal!
Hade skällt ut han rejält, era blommor är inte ens nära husväggen. Finns inget onormal eller skadligt med eran plantering.

Personligen hade jag nog inte velat ha en plantering så nära min grund, vad det än är. Inte utan att ha nån typ av rotstoppande hinder mellan.

2 Decimeter grus närmast huset, det räcker om man bara har gräs. Men jag skulle nog helst se att man sätter en såbädd utanför gruset eller annat som stoppar rotsystemet att ta sig nära huset.

Den bild som du reagerar så starkt över tänker jag snarare tvärtom rörande. Saker ser ut att kunna växa relativt nära och skulle kunna orsama smärre skada kring huset.

Men helt oberoende av din eller min åsikt så gjorde ordförande fel som inte rådfrågade först

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem

Ta upp det som en punkt på nästa styrelsemöte, låt gärna din fru vara med.

Man skall ALDRIG bara vika sig för översittare och "idioter" som tror de kan göra som de vill, speciellt när han går in när ni inte är hemma eller ens tagit upp ämnet med Er. Det ger mer intrycket av att han inte "gillade utsikten" och tog det i egna händer. Detta skall styrelsen informeras om - utan tvekan.

Oavsett vem som har rätt/fel är tillvägagångsättet under all kritik och det skall belysas för samtliga boende.

Edit:
Och vill man vara lite extra "sur" så kräv ersättning för plaststaketet av ren principsak, det är förstörelse av egendom.

Visa signatur

Official Necrophor Site
http://www.facebook.com/Necrophor
Swedish Black/Death Metal

Permalänk
Medlem

Måste ju ligga något annat bakom detta när han passar på när ni inte är hemma, det är ju verkligen bara en liten blomrabbat han fullkomligt mejat ner. Jag skulle ta ett ordentligt snack och fråga vad det är han stör sig på egentligen sedan samla på dig all info och alla argument för att få honom att återställa detta. Förstår att det inte är mycket men en principsak.

Visa signatur

Kids, always eat your vegetables and ALWAYS check run as administrator.

Permalänk
Medlem

Sånt översitteri är det extremt viktigt att man i ett tidigt stadium visar att man inte accepterar.

Gör klart för honom att det han ägnat sig åt är olagligt. Egenmäktigt förvarande och skadegörelse.

Jag hade sagt att jag hade kunnat se mellan fingrarna denna gång om han ersätter staketeet och står för nya blommor.

Fö hade jag gjort klart för honom att jag vill att han håller sig borta från hemfridszonen hädan efter.

Permalänk
Medlem

Man blir upprörd när man läser att folk inte kan kommunicera riktigt, så onödigt.
Man får liksom försöka både vara den som ser till att det blir god dialog och balansera så man inte får problem att bo kvar i kvarteret om man drar det för långt.

Bodde i en lägenhet där bostadsrättsföreningens ordförande var en riktigt satmara 7-8år sedan.
Fick under en middag hos bekant ett otrevligt meddelande från ordförande att vi orsakat vattenskada vi rivit ut vårt kök tidigare under dagen och det hade hon minsann full koll på. Stressade hem från middagen och allt var snustorrt i köket, visade sig att badrummet väggen intill hade otillåtna kopplingar under handfatet som stått i flera år och droppat.

Sedan var det ett jävla liv om tvättstugorna och en gång kastade jag en trasig soffkudde i soptunnan som gått sönder i torktumlaren. Den stod sedan utanför våran dörr med en lapp utskriven och signerat med stora bokstäver från ordförande att det minsann endast fick vara ludd där. Hon hade alltså bemödat sig att tagit med sig kudden hem, öppnat datorn och skrivit i word för att signera med arkivpenna.

Hon sprang ut och tog bilder på bilar som stod snett, fel och tamefan allt hamnade på tavlan i alla entréer.

Såhär efter köpte en av mina närmaste vänner en lägenhet i samma hus och sedan dess försöker jag göra allt för att stressa tanten. Står på trottoaren med bilen när jag hämtar och lämnar honom, parkerar snett och gör allt lite extra jobbigt för henne.
Har funderat på om jag ska köpa kuddar för 10kr i IKEA och lägga en i varje soptunna. Omoget? ja, men kul har jag.

Man får det man förtjänar.

Permalänk
Medlem

Er granne och ordförande har inte rätt till att meja ned blommorna så där. Detta är skadegörelse oavsett vad han tycker om det.
Påpeka detta och säg att ni är besvikna. Fråga om ersättning om ni känner för det.
I framtiden bör han prata med er först om det är något han inte gillar.
Men jag håller med om att man inte vill göra situationen värre.

Men frågan är vad mer kan han tänkas göra i framtiden om han tar saken i egna händer utan tillåtelse som nu?

Bara för att han är ordförande får han inte hålla på så där. Det är inte hans rabatt.

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av KoAoL:

Måste ju ligga något annat bakom detta när han passar på när ni inte är hemma, det är ju verkligen bara en liten blomrabbat han fullkomligt mejat ner. Jag skulle ta ett ordentligt snack och fråga vad det är han stör sig på egentligen sedan samla på dig all info och alla argument för att få honom att återställa detta. Förstår att det inte är mycket men en principsak.

Det ligger säkert något bakom, något odiagnosticerat hos denna granne misstänker jag.
Där jag bodde tidigare flyttade det in ett äldre par (50+) som redan dagen efter inflytt gick in på grannens tomt när de var på jobbet och kapade halva trädet. De ansåg detta tilltag helt befogat eftersom det skuggade deras altan. Skar sig rejält mellan de två hushållen och om jag hörde rätt blev det rättsak av det hela... och en bitter stämning i kvarteret.

Visa signatur

MSI K9N SLI Diamond | MSI Diamond HDMI 7600GT | AMD X2 4200+ | 1GB Kingston HyperX| 32" LG 5000:1 screen | Asus EeePC 701

Permalänk
Medlem
Skrivet av Necrophor:

Ta upp det som en punkt på nästa styrelsemöte, låt gärna din fru vara med.

Man skall ALDRIG bara vika sig för översittare och "idioter" som tror de kan göra som de vill, speciellt när han går in när ni inte är hemma eller ens tagit upp ämnet med Er. Det ger mer intrycket av att han inte "gillade utsikten" och tog det i egna händer. Detta skall styrelsen informeras om - utan tvekan.

Oavsett vem som har rätt/fel är tillvägagångsättet under all kritik och det skall belysas för samtliga boende.

Edit:
Och vill man vara lite extra "sur" så kräv ersättning för plaststaketet av ren principsak, det är förstörelse av egendom.

Frun får inte vara med på styrelsemötena

Möjligtvis får hon komma in just under den punkten som "expertvittne" eller nått sånt

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk

Han skulle givetvis pratat med er först...

Finns inget som går runt det varesig ni fick ha dem där eller inte så ni kunde åtgärdat det själva antingen att flytta dem till en godkänd plats eller tagit bort dem helt.

Bara det att han gått in när ni inte varit hemma är ju tecken på att det han gjorde försökte göras i smyg.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem

Du måste markera och visa vem som är bossen men på ett snyggt sätt, alpha style!
Man kan inte backa, tro mig han kommer inte att göra om det då.

Visa signatur

|| Cooler Master MasterCase Pro 5 || AMD Ryzen 7 1700 || AMD Wraith Spire ||
|| ASUS Prime B350-Plus || Corsair Vengeance LPX DDR4 3000MHz 32GB ||
|| GTX 1080 8GB Advanced Gaming ||
|| Corsair SSD Force GT 120GB || Samsung SSD 840 EVO 250GB ||
|| Samsung SSD 850 EVO 500GB || Samsung SSD 860 EVO 1TB || Western Digital Green 1TB ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mullvaden83:

polisanmäl honom för skadegörelse.
O se till att få han utsparkad från styrelsen/ordförandeposten. Jävla idiot ni har o göra med där.
Gör livet surt för honom med anmälan.

Fan inte ens i en hyresrätt kommer hyresvärden o kör ner ens rabatt utan att först ta kontakt o säga att man måste ta bort den eller liknande.

Förstår inte varför man köper en villa i bostadsrättsform. Men det hör inte hit dock. Bara en grej jag inte förstått. Surt o köpa ett hus o inte ens äga det.
Tycker hela bostadsrättssystemet är jävla konstigt här i Sverige med nån jävla påhittad förening som ska äga lägenheter.

Testade det i 2,5 år, rör aldrig den formen av boende med en tång igen, det var infekterat från dag 1 med just sådant här käbbel.

Mitt tips är att prata med han och säga att ni inte uppskattade att han förstörde era blommor och fråga VARFÖR han gjorde det? Varför ska man blanda in en advokat över att par döda blommor? i min bostadsrättsförening fick vi inte ha något annat än grus runt huset och garaget just för att ingenting skulle växa och missfärga sig på fasaden.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishchef_90:

I våran förening står boende för sin rabatt medan styrelsen står för häckklippning.
Blommor kan inte skada rabatten vad jag någonsin har hört, dock kan klätterväxter göra det om den får tillräckligt med grepp och frostbildning

Edit
Jag skulle säga nej, han har inte rätt utan skulle ha pratat med er först

Nu är det lite offtopic, men 'äger du' din rabatt utanför? Eller är det bara någon form av överenskommelse? Typ som jag har en trall på 'min' uteplats, dock kan ju förening när som (osannolikt) säga att allt ska vara enhetligt och alla som gjort något får återställa till originalskick/snarlikt.

Visa signatur

Questions are the beginnings of wisdom

Permalänk
Medlem

Sjukt onödigt och inget som är okej, som så många andra redan påpekat.
Men jag skulle absolut ha begärt pengar för era utlägg i samband med att blommor och staket ska ersättas.

Gärna i samband med ett styrelsemöte, så att problemet lyfts och ses av andra. Då faller nog polletten ned att man inte beter sig sådär.
Resten av föreningen vill knappast lägga pengar på blommor som någon röjt ned på eget bevåg...

Visa signatur

5800X@original ;)
3600XT@4600Mhz
E6600@3.42Ghz
Duron 600@1378Mhz

Permalänk
Medlem

Glöm inte att på nästa styrelsemöte påtala att likhets-principen (mera här) gäller i BRF. Om inte växtlighet får finnas vid er fasad så skall SAMTLIGA liknande planteringar hanteras likadant, dvs anmodas att avlägsnas. Styrelsen har att ta ställning till följande frågor:

1. Skall liknande växtlighet få förekomma i eran BRF.
NEJ: Skicka ut en skrivelse till SAMTLIGA hushåll att sådan växtlighet skall tas bort.
JA: Då har en styrelsemedlemmen agerat självsvåldigt. TS och Ordf. bör lämna rummet p.g.a. jävssituationen. Detta är viktigt för att övriga styrelsemedlemmar inte direkt skall påverkas av närvaron av er två.
2. Styrelsen skall då ta ställning till om ordf. på något sätt agerat för styrelsen baserat på tidigare diskussioner.
JA: Då bör det tas beslut om BRF skall stå för ersättningen för att återställa rabatten.
NEJ: Då har styrelsemedlemmen agerat självsvåldigt. Då bör inte föreningen stå för ev. ersättning utan det torde bli en sak mellan er två personligen.

Ersättning för rabatt, plastavgränsare och arbete bör utgå. Antingen att ni gör det själva, eller att en trädgårdskunnig anlitas.

Framöver bör du prata med de övriga i styrelsen och lär känna dynamiken; vilka är tongivande och vilka följer med. Sätt dig in i lagarna som styr BRF-konstruktionen, det finns kurser för styrelsen också. Ev. kurser skall beslutas på årsmötet. Lycka till.