Permalänk
Medlem

Hjälp med krestkort reparation.

Håller på att försöka felsöka/laga en gammal synt.
Hittade en flamberad amongus gubbe som jag misstänker är ett av felen.
Antar att det var en kondensator och hittade fler på samma kretskort. Tycker mig kunna utläsa att dom övriga på kortet är 10µF 25V. Liter sökandes lyckades jag även hitta en gammal service manual som bekräftar att det skall vara en 10µF.
Någon med lite bättre el kunskap som kan bekräfta om jag är helt fel ute eller om det är ok att byta ut den mot en ny tantal konding (10µF-25V)?

Permalänk
Medlem

Tantaler kan gå i spontan kortslutning pga lite olika orsaker. Tror man mer eller mindre slutat att använda tantalkondingar i konsumentelektronik. Skulle byta ut den trasiga kondingen mot en vanlig ellyt eller bara knipsa av resterna av tantalkondingen och kolla om kretsen hoppar igång ändå. Förmodlingen finns tillräckligt med avkoppling på kortet(?).

Permalänk
Medlem

Byt som sagt ut den till en modern dito, inte värt att köpa kondisar som ändå kommer gå sönder och riskera att skada den mer i framtiden.

Ingen expert själv, men tittar på en del kanaler som restaurerar gamla datorer och de byter alltid ut dessa eftersom de är notoriskt dåliga.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Man oftast använder tantalum för att dom är ruggigt stabila över lång tid.
D.v.s. dom vare sig läcker eller "torkar" med tiden och dess värden är i princip konstanta.
Du kan utgå från att om det sitter en tantalum så är det per design då dom typiskt är dyrare än andra alternativ.