*SPOILERS* Super Mario Bros-Filmen (2023)

Permalänk

*SPOILERS* Super Mario Bros-Filmen (2023)

Jag såg nya SMB Filmen (2023) igår med min farbror (50+) och den var bättre än vad han trodde. Det enda han spelat under sin uppväxt var gamla goda Donkey Kong-spelet när Mario istället hette "Jump Man".

Här följer min korta recension om biofilmen som en person uppvuxen med Mario-spel (Zelda-spelserien föll mig aldrig riktigt i smaken).

Här inuti kan spoilers finnas:

Filmen var extremt intensiv i fart och samtidigt rätt lövtunn i sin faktiska handling. Min farbror beskrev det som en "James Bond-film" i sättet han beskrev tempot. Jag kunde hänga med i svängarna och samtidigt kändes det som om ingenting riktigt fick andas. Det var "pang-på" - något måste hända, och så måste något annat hända. Ett påskägg här, ett påskägg där, scener med tonvis av påskägg som kräver en att pausa bioduken i princip.

Jag själv som spelat Mario-spelen sedan Super Mario Bros 1 på Nintendo (men jag tycker det suger, SMB2-3 är mycket bättre i NES-generationen tycker jag) så fanns det gott om ögongodis och påskägg att spana efter.

En sak som jag blev smått besviken på var att många olika världar som visades i trailern (Bob-omb Field från SMB64, ökenlandet från SMO) så var de endast som delar i ett mycket kort montage. Även de rusande Yoshis fanns bara med i några sekunder under hela filmens cirka 90 minuter!

En rolig överraskning (då jag undvikit allt efter de 3 officiella trailers) var att få se Diddy & Dixie Kong och bredvid dem var nog Chunky Kong? Det var också kul att få se blåskal agera som blåskal!

En sak jag lade märke till var att väldigt lite förklarades och rättfärdigades. Det sades inget mer än att det finns "powerups" men inte varför det finns de "powerups" de finns. Inget sades om varför Kong har fordon och det visades istället att de kan orsaka skada på fordon genom att en Kong som körde Mario, Toad & Peaches till Cranky Kong kastade ut bananskal på körbanan som en annan Kong sedan körde över och kraschade och exploderade i luften!

Gällande rösterna så var det en fin gest i det stora hela att Charles Martinet gjorde rösten till Marios farsa såväl som snubben som stod och spelade "Jump Man" inne på "Punch-out Pizzeria"! (referenser någon? )

Uppföljaren tror jag kommer att inkludera Rosalina med tanke på den blåa Luman som var med en hel del i filmen samt Peaches snack om att "det finns många galaxer där ute".

Allt som allt så tycker jag filmen är en härlig nostalgitripp längs Mario-uppväxten och samtidigt som en film av alla andra filmer som jag sett så är det verkligen inget att hänga i Julgranen vad gällde handlingen.

Å andra sidan så räknade jag inte med en berörande handling som exempelvis Arcane-serien var. Jag väntade mig en läcker "kunde-ha-varit-fanmade" nostalgitripp och det fick jag!

Mvh,
WKL.

Dold text
Rubrik förtydligad. // MOD
Visa signatur

"Den säkraste koden är den som aldrig skrivs"

Permalänk
AKA AudioBamse

Kul. Man har ju hört från många håll att filmen ska vara riktigt bra, iaf om man är ett Nintendo / Mario fan. Har fått toppbetyg på Rotten Tomatoes och med en box office på hisknande $1.3 billion hittills. Ser fram emot att se den när den kommer på streaming, man lär väl också köpa en fysisk kopia både för att det är kul och för att stödja en bra film.

(Jag tar för givet att filmen är bra utan att ha sett den än då "alla" säger det )

Permalänk
Medlem

den fick 3/10 ifrån mig, otroligt ytlig story och förutsägbar, Saker hastas igenom och förlöjligar karaktärernas utveckling.

Visa signatur

"Resistance is futile."

- Georg Ohm