Inlägg

Inlägg som klein har skrivit i forumet
Av klein

ICQ har väl aldrig varit någon öppen standard? Då förtjänar skiten att dö.

Av klein
Skrivet av Yoshman:

Helt klart inte optimalt, framförallt inte om man har en enhet som kör på batteri.

Men även här är det lite svårt att ta in hur långt före x86-gänget inte bara Apple, utan även Arm själva med Cortex X serien.

Svårt att ge exakta siffror utan verklig testning, men givet hur effektivt Rosetta 2 brukar vara borde allt från Iphone 12 och framåt kunna köra x86_64 kod lika snabbt eller snabbare än vad CPUn som sitter i Steam Deck kan.

Samma gäller nyare Androider som använder Cortex X. Och dessa CPUer lär dra mindre ström än den i Steam Deck (och den står sig väldigt bra perf/W är sämre i Zen4 baserade SoC:ar än den Zen2 baserad som SteamDeck använder vid <=15 W).

Debian/Ubuntu verkar fått sitt ARM64 stöd från 2013, Fedora och Arch från 2015 och Gentoo något år senare. Så nog har det ändå funnits stöd ett tag, framförallt när man tar med att ARM64 faktiskt är en helt separat ISA från 32-bit Arm. ARM64 lanserades officiellt 2H 2011!

När jag lekte med Raspbery PI eller Orange PI så fanns det bara debian. Jag föredrag Debian eller Ubuntu.

Av klein

Torvalds kan väl få vilken hårdvara han pekar på.

För några år fanns knappt några ARM distar alls förutom Debian. Raspberry PI har ändrat på detta, så numera alla stora distar en ARM utgåva. Nu börja även RISC V komma in på scenen. Så x86 position är hotad. Apple har visat att det går att emulera x86 på ARM.

Eftersom ARM är dominerade inom telefoner. Har faktiskt sett en A3000 en gågn ( Inte Amiga 3000 ) på ett Copy pary på 80 talet, dvs ur ARM. På den tiden var det verkligen en udda fågel. Var samma tillverkare som låg bakom BBC A och B, dessa dessa maskiner fanns i bara i England.

Av klein
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Det är inte jättelänge sen Craig Federighi själv stod på scen och ett gigantiskt "No." "föll ner från taket" bakom honom som svar på den frågeställningen.

Jag skulle också säga att från lanseringen av Macar baserade på Apple Silicon-kretsarna är detta också ett mycket mindre problem. Vi ville ju först och främst åt batteritiden och prestandan, och den har vi nu.

Apple bli fragamenterat, underhåll 2 st OS . Som dessutom börja likna varandra. Hänger man på tangentbord och mus på en iPad så får den nästa samma funktionalitet som en Mac.

Av klein

Är det inte dags att Apple låter Mac OS och Ipad OS förerenas ett OS. Sedan köper man den hårdvara man tycker bäst om.

Av klein
Skrivet av joakim99:

Det stämmer bra. Jag har inte sagt att det är tidigt 70-tal heller. Från tiden när vic-20 kom och framåt så är min uppfattning att det inte har varit något överraskande att det har funnits datorer i hemmen.

Det kom en hög med hemdatorer vid tidpunkten. Många nådde inte Sverige. TRS-80 var jättestor i USA.

Dom som lyckades bäst i Sverige, var CBM, Sinclair och Atari. Men t.ex CBM 64 var svindyr i började ca 5000:- i dåtiden penningvärde.

Av klein
Skrivet av joakim99:

Pratar vi tidigt 70-tal eller vilken tid gäller det? När jag var liten så hade i stort sätt alla datorer, de flesta vic-20.

VIC 20 är inte tidig 70 tal.. Det är tidig 80 tal.. I vår klass på mellanstadiet på 12 personer , så det var det jag och en till person som hade hemdator. Senare är när vi flyttades upp till Högstadiet, då de flera i paraell klasser som hade hemdator. Den vanligaste datorn ,var C64 och ZX Spectrum. Senare skaffade väl folk Amiga, jag skaffade Atari ST eftersom den var billigare än Amiga. Amiga OS var defintivt inte för att köras på "diskett" , men atari st gick att köra med diskett.

Av klein

Jag började med BASIC, först på ABC80. Man skrev `load cas:` för att ladda program från kassettband.

Senare bytte jag till Sinclair ZX81 och därefter till ZX Spectrum. Spectrumen var intressant, särskilt eftersom den svenska generalagenten Beckman Innovation hade översatt BASIC-tolken till svenska, vilket gjorde att man kunde växla mellan två olika tolkar med ett enkelt knapptryck inuti datorn. Detta tillät användning av Å, Ä och Ö i den svenska versionen.

Spectrumen hade också ett makrokommando. Man flyttade markören till rätt läge, och när man väl lärde sig detta, gick programmeringen ganska snabbt.

Annars är det GFA Basic som jag fastnade för mest. Jag använde det på Atari ST, där man kunde köra både tolkad och kompilerad BASIC. Jag skrev ett BBS-program i GFA Basic som även var kompatibelt med Fidonet. På den tiden fanns ingen databasmotor, så man var tvungen att koda sin egen databas. Man hade två filer: en headerfil och en msg-fil. Sedan behövde man skriva ett program som städade bort gamla meddelanden.

Det var mycket lärorikt eftersom man lärde sig att förstå allting från grunden. Idag när man lockar och pockar på folk att de ska lära sig att bli programmerare på en månad... Men vad kan de egentligen?

ZX 81 :
För att rita en cirkelt på 81:an

10 LET cx=32
20 LET cy=22
30 LET r=20
40 FOR y = -r TO r
50 LET dy = y + cy
60 IF dy >= 0 AND dy <= 43 THEN
70 LET d = INT(SQR(r*r - y*y))
80 FOR x = -d TO d
90 LET dx = x + cx
100 IF dx >= 0 AND dx < 64 THEN
110 POKE 16384 + (dy * 32) + INT(dx / 8), PEEK(16384 + (dy * 32) + INT(dx / 8)) OR (128 / (2^(dx MOD 8)))
120 END IF
130 NEXT x
140 END IF
150 NEXT y

Dock har chat gtp spotta ut felaktig kod här.. Eftersom ZX 81:an tolk kunde bara ha en bokstav som variabel.

Samma program på ZX Spectrumen

10 CLS
20 CIRCLE 128, 96, 50

Här får ni manualen till Sinclair Zx 81:an :

https://www.historybit.it/wp-content/uploads/2018/09/ZX81_Bas...

Av klein

Emacs är väl ganska gamla mjukvara, även det kommer nya versioner lite då och då.. Men den härstämmar ifrån en tid då man satta framför sina terminal med grön text emot bättrade med en central dator över vanliga RS232C snören.

Av klein

Man blockera man en sajt, så omgruppera den bara till ny ip och annan adress. Se på The Pirate Bay som ett gott exempel som har kunnat peka finger åt den här metoden i snart 15 år.

Av klein
Skrivet av Erik_T:

XENIX kan de nog inte släppa källkoden till, av juridiska skäl.
Dels så var mycket av den licensierad Unix-kod från AT&T, dels så sålde Microsoft Xenix till SCO redan på 80-talet.

Är väl inte så mycket att hänga i julgrannen längre. Med tanke på att linux har funnits i 30 år. UNIX = Linux idag.

Av klein
Skrivet av F.Ultra:

Du menar den som inte öht existerar men som du precis hittade på för att bli arg på något?

Så Hitlers onda plan var att tvinga fram starkare lösenord på folks routrar... Och här gick jag och trodde i min enfald att han drog igång folkmord på miljontals med människor... Seriöst en jämförelse som du borde skämmas över. Om något hade både Hitler och Stalin varit starkt emot EU.

Stalin och Hitler ville kontrollera andra människor frihet, där EU inne och petar i saker som inte angår dem.

Av klein
Skrivet av _Ibanez_:

Va, av vad anledning då?
Är det på telefonsidan då eller?
Jag har haft dom sedan dom tog över BBB som tog över mitt dåvarande Bostream som aldrig låg nere. Inte för att Telenors fiber har legat nere mer än några timmar på dom ca 12 år jag haft dom, eller hur länge jag nu haft dom, inräknat nattetid mot 3-5 på morgonen, så har dom haft en otrolig uptime.
Men deras telefon täckning är usel här i Umeå, helt åt skogen värdelös. Så jag har inte haft jätte problem med deras telefon sida heller, då dom båda gångerna har avbrutit mina abonnemang i förtid bara p.g.a att ingen godtycklig täckning har givits mig med deras egna tester, detta med tester i centrala Umeå, och även på området där jag bor.

Jag har inte varit kund hos dem sedan de kallades Europolitan, och genom mitt arbete har jag haft några negativa erfarenheter med dem. Jag måste dock påpeka att jag även har upplevt problem med min nuvarande operatör, Tre. Till exempel misslyckades de med att skicka ett nytt SIM-kort till mig, vilket tvingade mig att personligen besöka deras butik på Kungsgatan där bemötandet lämnade mycket att önska.

Däremot erbjuder Tre en praktisk funktion: möjligheten att duplicera ett abonnemangs villkor till ett nytt abonnemang. Om man har fri surf kan man erbjuda samma villkor till andra familjemedlemmar för endast 129 kronor per månad. Detta är särskilt fördelaktigt för de familjemedlemmar som annars skulle behöva betala dyrt för kontant surf.

Av klein
Skrivet av Slashgibber:

Alltså, EU skulle kunna införa en lag om att förbjuda lacknafta i bebismat och folk som du hade gnällt ändå.

Det gör dom inte. EU inne peta saker som bara jävla med den lilla människa.

Av klein

Nej! Jag lindar i huvudet alminum folie stället, så inte kan avslyssna mina tankar.

Av klein

Telenor är det bolag som toppar anmälningar till konsumnentverket. Kan vara bra att komma ihåg.. Att domstolar skall ens kan begränsa en internet är bara det en rättsskandal.

Av klein

Det få bli EU kritisk parti i årets val. EU börja bli för myket av en det drömmar som HItler och Stalin hade.

Av klein

Kan dom inte släppa källkoden till MS DOS 6.22 eller XENIX..

Av klein

Inte ett skit är Stockholmare.

Av klein

Man bli lurad, köpte en Macbook pro .. Då hade företaget jag köpte av inte tagit password på fimaware. Dom vägrade göra rätt för sej. Det mycket skräp där ute och man bli lätta lurad.