Inlägg

Inlägg som Tellion har skrivit i forumet
Av Tellion

Man måste tänka på att alla som har pengar i en större bank omfattas av den statliga insättningsgarantin. Om banken strular till det så går staten in och ersätter upp till en miljon.

Om banken ringer upp eller bedragare då, så är det ju bara att säga att "det är inte mitt problem" eller vad skall jag göra åt det?

Av Tellion
Av Tellion
Skrivet av Thex:

Äger inte, men leasar en Zoe sedan snart 2,5 år sedan. Jag pendlar knappt 9 mil om dagen, mestadels småvägar genom de småländska skogarna men även en kort sträcka motorväg. Det har än så länge blivit dryga 4 000 mil körda med den.

På det hela är jag rätt nöjd, den är förhållandevis skön att köra och åka för att vara en liten bil. Ligger rätt stabilt på 120-motorväg, men ja då väsnas det en del. Vintertid drar den typ 19-19,5 kWh/100 km, kommer ca 25 mil med fullt batteri. Sommartid 14,5-15 kWh/100 km, kommer dryga 30 mil med fullt batteri.
Nu har jag aldrig kört någon annan elbil, men jag har förstått (och upptäckt för den delen) att som elbil är den verkligen "gammal". Regenereringens styrka varierar enormt, är det kallt så är regenereringen oerhört svag. Kör man i B-läget kan man inte räkna med mycket bromseffekt.
Det går inte heller att på något sätt värma kupén när bilen är inkopplad, vilket är synd. Jag har inte snabbladdning på min, det är ett tillval. Däremot så klarar den 22 kW på vanliga typ 2, så jag antar att man kan ta den på längre resor om man accepterar att stå och ladda lite längre. Det är inget som jag gjort dock, utan det är mest resor på max 15-16 mil ToR som jag gjort där det inte behövs laddas på vägen.

Interiören andas billig hinkplast, det går inte att justera stolarna i höjdled alls men för mig som bara ville ha en "billig" pendlarbil duger det. Den har både Android Auto och CarPlay, det inbyggda är fruktansvärt förlegat. Finns heller ingen uppkoppling till någon app eller så, schemaläggning av laddning får man ställa in i bilen. Baksätet är ok för barn, både med och utan stol. Bagaget är faktiskt rätt så stort, där får man plats med ganska mycket.

På det hela är jag ganska nöjd med bilen hittills, men jag hade verkligen inte gett nypriset för den. Skulle jag köpt den, tror jag den kostat 385 000 kr.

Skrivet av Bassefrom:

Jag tror inte vi har värmepump i vår Leaf, men tror det börjar dyka upp mer och mer. Skulle dock inte förvänta mig något sånt i den här prisklassen.

Laddningen varierar beroende på stolpens effekt. Det tar klart långsammare på vintern när batteriet måste ta effect att värma upp sig t.ex. Men säg att ladda 40kwh med en vanlig 3.7kw AC-laddare tar kanske 12-15h pga de förluster som tillkommer vid laddning. Många stolpar klarar upp till 7 eller 11kw, då går det betydlig snabbare. Vår Leaf "snabbladdar" med 50kw DC från 20%-80% på ca. 40 minuter och sedan från 80% till 100% på ca. 40 min till. I laddeffektkurvan ser man hur laddeffekten minskar drastiskt efter att bilen nåt 60-70%. Zoe klarar 22kw AC, men sånna laddare ser jag väldigt sällan, utan det är oftare snabbba DC-laddare i så fall. Tips är att kolla vilka möjligheter det finns att ladda vid ex. köpcentrum, ICA osv. Vi handlar i princip bara när vi handlar på ICA idag. Ena ICAt nära oss har 3.7kw AC-laddare och det andra har smällt upp snabbladdare så det tar oss igenom vardagskörandet utan problem. Vi lånar också ofta ut bilen till några kompisar som handlar eller kör ärenden i stan. Längre sträckor (15+ mil) brukar vi stanna och snabbladda någonstans för att känna att vi har ladd kvar i bilen när vi kommer hem om vi skulle behöva åka någonstans akut utan att behöva leta upp en laddare.

Den enda nackdelen vi ser med vår Leaf idag är just CHAdeMO-kontakten just iom att vi inte kan ladda hemma. CCS är väl numera Europeisk standard så kan tänka mig att CHAdeMO försvinner inom 5-10 år. Många nya laddstationer har CHAdeMO, men har sett flera omkring oss som "uppgraderats" och CHAdeMO försvunnit.

Tack för en bra och fin beskrivning, och bra info om laddningen hade inte tänkt alls på den 👍😁

Går laddkontakten att komplettera med en adapter eller liknade så den går att ladda i en stolpe som inte stödjer CHAdeMO och tvärt om?, förstår om det är dumt att experimentera med det också.

Ja men precis om man nu köper en billig elbil så förväntar jag mig inte heller en Tesla. Samma sak om jag köper en bensin bil tex jag förväntar mig inte heller en Lexus om jag köper en Yaris.

Det är nog mycket tankar kring en elbil generellt, eftersom det blir första köpet, men vem minns en fegis 🤣

Men kul att höra att ni verkar nöjda iaf 👍

Av Tellion
Skrivet av Bassefrom:

Det beror lite på vad ni tänkt använda den till. Vi valde en Leaf 40kwh istället och är supernöjda, men vi använder den som familjebil. De Zoe vi kollade på hade inte möjlighet att snabbladda, kan vara viktigt att kolla upp om det är av intresse. Leafen kostade dock mer än de Zoe vi kikade på först. Jag har åkt i Zoe och tyckte den var lite för liten invändigt. Jag har själv inte kört den, men han jag känner som har den är nöjd med den som jobbpendlare. 3 vuxna i bak går (om ingen är "lite större"), men det är trångt och skulle inte rekommendera längre sträckor med fler än 4 vuxna. Kanske 3 barn i bak går bättre. Jag läste/hörde någonstans att Zoe skulle byta plattform vilket eventuellt kan göra det svårare med reservdelar i framtiden.

Tanken med bilen är i första hand en jobb pendlar bil och lite stadskörning, har ingen möjlighet just nu att ladda hemma, så de e ju en nackdel men laddare finns på jobbet, så jag ser det som en lösning.
Hur ser det ut med värmepump m.m i sådana här bilar i denna prisklass existerar de ens? 😄
jag kan ju åka till en bilfirma och provköra och så vidare men vill bara ha lite mer kött på benen så att säga innan man åker dit, om det är en bil som passar ens behov.

En leaf har jag också hört av en arbetskollega att han är nöjd med också, känner att man vill ha minimum 40 kWh på batteriet men hellst 50 kWh så man slipper ladda varje dag så att säga.

Hur lång tid kan det ta att ladda en bil på en laddstolpe som inte har snabbladdning.?
Som jag har förstått det så vill man ladda batteriet till 80 %
För att inte slita onödigt mycket på batteriet.

Av Tellion

Är det någon här som äger en Renault Zoe? Som kan berätta lite hur den känns att köra och vad som är positivt och negativt?
Har en Toyota Corolla som är på lease nu men skall lämnas tillbaka nu till hösten.

Börjar kolla lite på el bilar nu.
Lite krav:
bilen skall rulla 5 mil på vardagar.
Kommer köras 95% på motorväg.

Ja det är väll det 😊
Självklart så tittar jag på leaf, och framförallt ID.3 som jag hoppas kommer ut en hel del begagnade nu framöver till sommaren.
Men Renault Zoe kan man få förmånligt för ca 140000 med utköpt batteri. sorry men kan ju ingenting om detta 😎 så frågar lite generellt.

Av Tellion

Det blev till att köpa en liten switch och kopplade in den i routern och har kört med den lösningen nu i en vecka och det har fungerat perfekt
vill såklart göra ett avslut på tråden hur det har gått. Ifall någon annan stöter på samma problem som jag.

Allt gott till er!

Av Tellion

Tack för alla svar , Okej skall koppa den till routern istället så får jag se om den lugnar ner sig lite. Börjar där i alla fall.

Av Tellion

Den är kopplad till hemma nätverket, med en nätverkskabel in i fiber omvandlaren, kan ju koppla den till routerns också men finns inga lediga portar där just nu.

Tror inte den har ett publikt IP, för att installera skrivaren så sökte jag på den i Windows 11, och Windows hittade skrivaren och installerade den själv. jag har inte gått in i varken router eller fiber omvandlaren och manuellt gjort en ip adress m.m, allt gick automatiskt till så att säga.

Av Tellion

Nätverks skrivare, skriver ut dokument på nätterna

Hej sweclockers
Jag har stött på ett fenomen jag inte haft förut med min nätverks skrivare, en Xerox phaser 3260.

Jag kopplade in den för 3 dagar sedan eftersom sambon behövde skriva ut ett par dokument, allt gick bra och hon fick sina dokument utskrivet, senare under dagen startade skrivaren upp av sig själv och började skriva ut 3 papper med program liknande kod. Tänkte inte så mycket på det då trodde mest att det låg något skit kvar i minnet eller att den körde något test som finns inbyggd i skrivaren. Den har ju varit utdragen och ej inkopplad i flera månader.

Nu har den startat upp och skrivit ut 1 dokument två nätter i rad. Där det står:

CONNECT api64.ipify.org:443 HTTP/1.1
Host: api64.ipify.org:443
User-Agent: Go-http-client/1.1

Är det någon som vet vad det här betyder?, försöker skrivaren säga något? Jag har försökt googla men hittar inget av värde.
Just nu är strömmen utdragen eftersom den stör min sömn den är ju inte direkt tyst av sig.

Ha det gött
Martin

Av Tellion

Vill varna?
Så om jag förstår dig rätt så har du köpt en elbil, och att du inte var nöjd samt att du vill lämna tillbaka alternativ sälja den? Så vad är egentligen problemet?

Av Tellion

Produkt: Ratchet & Clank: Rift Apart
Länk: https://www.netonnet.se/art/gaming/spel-och-konsol/playstatio...
Kategori: Spel
Pris: 199

Av Tellion
Av Tellion
Av Tellion

Nej, blir Mario wonder

Av Tellion

Produkt: Sony PlayStation VR2
Länk: https://www.amazon.se/dp/B0BM4T59XT/ref=asc_df_B0BM4T59XT/?ta...
Kategori: VR-glasögon
prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5948125
Pris: 5 714,59kr

Av Tellion

Halebop
20 gb
289 kr

Av Tellion

Fyndtråden kanske?

Av Tellion

Power, Netonnet, Elgiganten, Inet, Dustin, Komplett, Webhallen, Proshop, Amazon. Jag favoriserar ingen köper från den som har billigast pris, vid det tillfället jag behöver varan samt har den i lager.

Av Tellion

Ja senaste beställningen jag gjorde på Amazon spårade ur, köpte 5 usb minnen, fick 5 % av på priset, fick sedan en bekräftelse på köpet och såg att dom hade delat upp beställningen i 3 delar.
1 paket på 2 st usb minne skickades från Amazon Frankrike
1 paket på 2 st usb minne skickades från Amazon Italien.
1 paket på 1 st usb minne skickades från Amazon Spanien.

Inte en enda från Sverige? Wtf? Orden låg på totalt 190 kr och eftersom jag har Prime så ingick frakten. De e verkligen inga marginaler i detta.

Av Tellion

Hm industrin kanske har något att erbjuda, om man saknar utbildning? Kanske leta där, finns olika arbetsuppgifter något som man skulle kunna göra.