Inlägg

Inlägg som Bender har skrivit i forumet
Av Bender
Skrivet av Donnerstal:

T.ex. dessa: https://www.inet.se/produkt/5306420/corsair-32gb-2x16gb-ddr5-...

Du måste byta från "standardhastigheter" till "alla hastigheter" i datorbyggaren för att välja högre hastigheter.

Hm. Förstås.

Är de som du föreslog bättre än dessa på 6400 MHz?
https://www.inet.se/produkt/5306155/corsair-32gb-2x16gb-ddr5-...

Ser att latensen är lite sämre men väger det mer än 400 extra MHz, enligt dig?

Av Bender
Skrivet av Donnerstal:

Asus b650 plus wifi har minneshastighet standard på 5200 MHz och OC på 6400MHz. Vilka stickor bör man då välja? Enligt Inets datorbyggare är inte stickor med 6400MHz kompatibel med moderkortet:P

Av Bender
Skrivet av Taggen86:

Kolla mer objektiva jämförelser mellan dem som här på swec, gamersnexus eller hardware unboxed. Du lär då inse att 7800x 3d är det givna valet

Men R7 7800X3D har ju inte överklockningsstöd ser det ut som. Ska man då köpa ett moderkort som inte heller har det? Tänker från ett bang for the buck-perspektiv

Av Bender
Skrivet av Donnerstal:

Först och främst kan userbenchmark vara den absolut sämsta hemsidan som finns för att kolla prestanda då de är kända för att visa dåliga resultat för just AMD.

Förutom det. Vad behöver du mycket kärnor till? Du skriver att du ska ha den till spel, och då lär du inte behöva mer. Sen skulle jag inte säga att 8c/16t är lite.

Väldigt sant. Jag läser på i skrivande stund och det verkar som att AMD är way to go. Såg en video om Userbenchmark ang Intel bias. Inge bra.

Av Bender
Skrivet av Donnerstal:

Inget? Den är bättre, effektivare och billigare. Givet val enligt mig.

Men den har ju så få kärnor? Och så här ser det ut på userbenchmark:

Av Bender
Skrivet av Donnerstal:

Jag hade utan tvekan köpt 7800X3D.

Är det så uppenbart? Vad är det man bör tänka på?

Av Bender

Dags för nytt bygge: Intel eller Ryzen 7 7800X3D?

*Noob-tråd incoming*

Är nyfiken på att sätta ihop ett nytt gaming-rigg, men som vanligt fastnar jag i valet av komponenter. Den här gången är det processorn som strular till det. Jag har alltid varit en Intel-konsument och inte riktigt gett AMD en riktig chans. Men jag kan inte ignorera allt positivt jag hört om Ryzen 7 7800X3D, och priset är synnerligen lovande (speciellt på Inet). Så, om ni skulle bygga en helt ny dator för ungefär 20 tkr, vad skulle ni välja?

För att ge lite kontext: jag vill kunna spela allt på maximala inställningar med 165 fps och i 1440p. Jag använder inte datorn för bildbehandling eller liknande, bara för gibb.

Av Bender
Skrivet av SpiikeN^:

1. Skillnaden är definitivt påtaglig. Med det sagt, så är inte Lund bättre i ALLA avseenden. Men absolut, LTH vinner på de flesta punkter vad gäller studentliv. Vi kan börja med mottagningen/nollningen. I Lund pågår den i 4-5 veckor och är väldigt intensiv. Jag hade kul och lärde känna sjukt många personer, men eftersom plugget började pågå parallellt redan efter en vecka så blev det väldigt lidande. Jag var inte van med tempot och halkade efter direkt vilket var lite segt. Men det går alltid att ta igen, där och då kändes det lite drygt bara. Sen var inte alla aktiviteter jätteroliga. Man fick lite fomo och ville såklart vara med på allt, men vissa dagar kände man verkligen att "det här gör jag bara för att jag 'måste', det här är inte kul". I en faddergrupp på ca ~10-12 nollor så hade man ungefär lika många faddrar. Faddergruppen ordnade en kundvagn som de fyllde med alkohol som skulle räcka under alla 4-5 veckor nollning. Exempel på aktiviteter man gjorde var sittningar (med eftersläpp), gå "ölmilen" (man tog en buss till Lomma och sedan promenerade hela nollegruppen från Lomma till Lund och för varje kilometer så drack man en enhet öl/cider), mycket lekar och lite halvtramsiga grejer, osv osv.

KTH's mottagning är väldigt blek i jämförelse. Den pågick i 2 eller 3 veckor (minns inte ens exakt), och bestod också av lekar och ett par sittningar. Vi var uppdelade i nollegrupper på ~10-12 nollor, men man hade bara 2 faddrar. Man hade ingen kundvagn med alkohol utan det fick man köpa själv varje dag.

Medan det på indek i Lund var kutym att ALLA var med på (nästan) ALLT så var det en stor skillnad här. Vissa skippade varannan dag, några hoppade sittningarna, andra var inte med på nollningen överhuvudtaget.

Med det sagt så var många ändå väldigt nöjda med KTHs mottagning och jag hörde även nån/några säga att "det här var det roligaste jag gjort". Men i och med att jag hade Lunds nollning i färskt minne så var jag inte så imponerad.

På sittningar i Lund är det vanligt med "spex". Det är små, korta teatershower som kunde pågå i allt ifrån 10 sekunder till 5-10 minuter. Framförallt så är det "I-spexet" som framför dessa spex. Ofta var de sjukt välgjorda men en rolig baktanke. På KTH har man inte dessa spex, utan man har "gyckel". Dessa är istället (oftast) helt värdelösa. I stort sett så handlar det alltid om att någon bara tagit en välkänd låt och byt ut texten till en "rolig" text. Det är någon sittning jag var på under mottagningen som hade 10-12 gyckel, på 2-3 minuter vardera. Jag ville resa mig upp och gå därifrån till slut, kändes som att sittningen aldrig tog slut..

Bland studenter generellt i Lund upplevde jag det som att det var ganska vanligt att man engagerade sig i en nation. Men på just Industriell Ekonomi så var den egna sektionen så stark, och det fanns så mycket att göra, att jag upplevde det som att I-are mer satsade på den, än externa nationer. Men givetvis fanns det såklart folk som även engagerade sig i nationer. Men min uppfattning är att majoriteten hade något form av engagemang. Det kunde vara att man var med i ett utskott, man satt med i sektionens styrelse, nån nation etc.

På KTH så är det långt ifrån alla som har något engagemang. En skillnad är dock att här kan man vara med i upp till 4 "nämnder" (samma sak som "utskott" i Lund), medan man i Lund bara kunde vara med i 1 åt gången. Dessa nämnder/utskott gör lite allt möjligt. Nån heter "Idrottsnämnden" och arrangerar idrottsgrejer, nån är "Clubmästeriet" och arrangerar sittningar etc. Men alla är som sagt inte med i någon.

En stor skillnad är att Lund är en relativt liten stad till ytan och man kommer konstant röra sig över hela stan med sin cykel. Det är inga problem att på helgerna hitta efterfester hos folk i korridorer eller andra studentboenden. I Stockholm däremot så bor de flesta hemma, och mycket mer utspritt. Nån pendlar från Södertälje, någon annan från Vallentuna. Under mitt år i Lund var jag kanske hemma hos 40 (en gissning) olika personer i diverse sammanhang som förfester, middagar m.m. Här i Stockholm har jag varit hemma hos en handfull totalt.

En jättebra grej på KTH är att man har ett "riktigt" spex varje vår (dvs en riktig teatershow på 2-3 timmar som är djävulskt rolig och välgjord). Den nämnden är jättestor så jag tror att alla som verkligen vill vara med i spexet kommer komma med. Jag har aldrig varit med, men har däremot gått på deras uppvisning. OM jag hade varit intresserad av att engagera mig i studentlivet här så hade jag joinat spexet direkt! Dom verkar ha riktigt kul ihop.

2. Jag känner ett par som pluggar data respektive teknisk fysik på båda skolorna, men har tyvärr inte jättebra koll på exakt hur studentlivet skiljer sig mot indek. Jag tror att dom också är rätt duktiga på att festa på, och alla dessa utbildningar tar in så många elever att man kommer alltid hitta några likasinnade att hänga med. Visst, det är säkert fler nördar på teknisk fysik och fler "stekare" (i brist på bättre begrepp) på indek, men sånt där är inget man går runt och tänker på eller ens bryr sig om. Alla hittar kompisar och jag tycker alla jag pratat med är nöjda med sina sektioner.

3. Jag bytte för att jag är lite mer inne på att göra internships, ha jobb på sidan av studier, satsa på kandidatexamensarbetet etc än att kötta studentliv. En av anledningarna till det är att jag är lite äldre (26) än många av kursarna. Det var också en stor skillnad mellan LTH och KTH. På LTH så var jag äldst av alla i hela klassen på 120 studenter. På KTH så har jag minst 10 elever som är äldre än mig i klassen, varav en till och med är 40+. Hade jag varit 19-20 bast och inte känt att jag var "klar" med krogen och festande så hade jag stannat kvar i Lund.

Overall om jag skulle ge respektive skolorna nån form av subjektiv rating så hade jag bedömt dem såhär:
LTH
Studentliv 4/5 (hade fått 5/5 om inte vissa aktiviteter faktiskt inte är roliga, även om ingen vågar 'erkänna' det)
Personer 5/5 (gick fantastiska personer i min klass, även om det var en något för homogen grupp imo)
Campus 2/5 (LTH är ett riktigt trött campus där alla byggnader är byggda på 60-70-talet i tegel och de flesta ser likadana ut både invändigt och utvändigt)
Utbildning 4/5 (var nöjd med utbildningen men måste ändå säga att det var ganska många föreläsare jag inte tyckte var kanon)
Möjlighet till sidojobb 2/5 (begränsade möjligheter. Vet nån som jobbade på en bank i Malmö och en annan som satt lite i kassan på ICA, men i övrigt var det inget folk höll på med)

KTH
Studentliv 2,5/5 (det finns om man vill engagera sig, och jag tycker de flesta låter nöjda)
Personer 3/5 (jag gillar att gruppen är lite mer blandad, men klassammanhållningen var definitivt mycket bättre på LTH. Det är många i klassen på KTH jag aldrig har sett)
Campus 5/5 (ligger i centrala Sthlm och har sjukt mäktiga byggnader)
Utbildning 4/5 (lite högre kvalitet på föreläsarna men något sämre master-val på just indek imo)
Möjlighet till sidojobb 4/5 (i Sthlm finns de flesta företag man kan tänka sig)

Orkar inte korrekturläsa denna wall of text. Hit me up om du har fler frågor 😅 Bor du i Sthlm så kan du alltid höra av dig och komma till campuset, så kan vi ta en lunch och jag kan besvara dina frågor och visa lite hur det ser ut.

Alltså, jag måste bara säga att du är ruskigt king. Ditt perspektiv är mig guldvärt. Tack ska du ha!

Om det inte vore för att jag bodde i Norrland hade jag definitivt övervägt att ta en liten rundvandring för att bekanta mig med KTH och Stockholm i allmänhet. Trots att jag har varit där ganska ofta har tanken på att faktiskt bo där aldrig riktigt slagit mig tidigare :P. Men jag har möjlighet till boende väldigt nära KTH, så det är på så vis ganska lockande.

Jag befinner mig dock inom studentlivsåldersspannet som du nämnde och då är ju studentstad också frestande. Har en kamrat som också studerar Indek - dock inte på någon av dessa orter - och dom åker på diverse utflykter och stökar till det rejält. Mäktigt. Men studiekvalité och jobb är ju förstås det viktigaste. Stockholm är ju således en solklar vinnare på den fronten.

Men jag undrar, hur var det att flytta och byta från LTU till KTH? Var det bara ett snabbt farväl till alla på sektionen eller var det mer påfrestande än så? Och fick du byta till KTH utan problem eller var det en process att söka igen med samma kvot som tidigare? Förresten, minns du vilka betyg du hade när du sökte in? Själv ska jag söka nu till hösten och om jag inte clutchar HP så tänker jag nog nyttja mina betyg i stället. Som tur är ligger dom ganska nära förra årets antagningspoäng för Indek på KTH. Men om det inte skulle gå vägen så blir det väl Öppen ingång som gäller, så att man åtminstone kommer igång med studierna tänker jag. Tror du att det är en bra strat eller hade du gjort något annorlunda?

>mfw

Av Bender
Skrivet av SpiikeN^:

Jag började på indek i Lund och bytte sedan över till KTH där jag läser det just nu, så jag kan ge dig förstahandsinformation. Ställ lite mer specifika frågor så kan jag svara så gott jag kan

Herre min jestanes vad bra!

OK, först och främst, hur är studentlivet i jämförelse, påtaglig skillnad eller? För det andra, hur skiljer sig studentlivet för dem i I-sektionen i jämförelse med typ data- eller fysiksektionen (räknat i bl.a. nörd- och alkoholism-enheter)? För det tredje, varför bytte du från Lund till KTH (om man får fråga)? För det fjärde, tusen tack på förhand.

mvh

Av Bender
Skrivet av Paffs:

Nej, alumn från Chalmers, har umgåtts mycket med bl.a. indek-föreningar från KTH, har även bekanta och kollegor som pluggat där som jag jämfört med

Huvudsakligen när det kommer till att välja lärosäte så tänker jag såhär;
Antingen har en stad Studentnationer eller så har den inte det. Har den Nationer kommer du då kunna umgås med de som studerar andra inriktningar, för det är hela grejen. Har den inte Nationer så är det mer stad till stad hur/om studentlivet existerar. KTH och Chalmers t.ex. har starkt studentliv genom din studieinriktning, det man kallar för "Sektioner", såsom indek. IMO har Chalmers även ett starkt studentliv på studentkåren som helhet pga sitt kårobligatorium som både tvingar alla studenter att vara med och dessutom gjort kåren stenrik över åren.

Men även som @ingenjören skriver ovan så är det viktigaste att du hittar studiekamrater i din egen klass du gillar att umgås med. En jättegod festkompis som pluggar konsthistoria är en klen tröst på tentaveckan...

Hmmm, intressant. Båda föreningstyperna verkar lovande.

Jag undrar hur t.ex. Umeå står i jämförelse med Sthlm, Uppsala och Göteborg. De har ju lite lägre antagningspoäng där borta och instinktivt känns det mer som en dold hake snarare än El Dorado. Om det nu är studentliv eller studiekvalité som brister törs jag inte yttra mig om. Jag värderar dock dessa två lika högt eftersom det annars känns som man antingen får urusel utbildning eller tristess som sin bane. Vet inte ens om jag tänker rätt men det är därför så kul att höra hur alla andra redan gjort

Chalmers verkar riktigt najs men jag tycks uppenbarligen veta alldeles för lite om studentliv i synnerhet. Vad menas med att en kår är stenrik och vad gör ni med dom pengarna? Läste någonstans att dom som läste teknisk fysik fick som höjdpunkt på hela studietiden åka tåg till Cern (xD). Är det typ sånt man gör?

Av Bender
Skrivet av Paffs:

Just indek har rätt OK studentliv, såvida du går med i en av deras studentföreningar. Öppen ingång däremot hade jag aktat mig för om det är fara och flänga på sena kvällar du är ute efter.

BTW, vad är det du jämför med? Är du student/alumn från kth?

Av Bender
Skrivet av Paffs:

Just indek har rätt OK studentliv, såvida du går med i en av deras studentföreningar. Öppen ingång däremot hade jag aktat mig för om det är fara och flänga på sena kvällar du är ute efter.

Ajdå. Jag funderar också på teknisk fysik men då väljer jag hellre Uppsala för att kompensera den höga nördfaktorn. RIP

Av Bender

Studentlivet på KTH

Vill plugga på KTH till hösten men det är beryktat som det sämsta lärosätet beträffande studentliv och jag börjar själv tveka på grund av detta. Någon som pluggar eller nyligen har pluggat och sedan bytt studieort som kan upplysa mig? Hittar nämligen inga aktuella svar på internet som inte är propaganda tillverkat av de själva. Tänkte plugga öppen ingång eller alternativt indek

Av Bender

Vilka yrken kommer att klara sig om AI tar över?

Ponera följande scenario: Elon Musk röker en saftig joint igen och bestämmer sig för att rikta all kraft på AI (artifisiell inteljens). Vilka yrken kommer att bli mer eftertraktade respektive försvinna?

Min gissning är att jobb som kräver mänsklig empati blir mer populära medan praktiska digitala yrken försvinner. För vem anställer man, en ynklig människa med skenbar kunskap för 30k i månaden eller KodGPT Premium som arbetar 24/7 för 200kr i månaden? Å ena sidan kräver yrken som finans och management till viss del också medmänsklighet för att få teamen att fungera. Men, å andra sidan, så blir ju arbetarna som businessmanagern managerar ersatta, och således behövs bara en dator för att få styr på de andra datorerna. Och nu fick jag en brain fart. Vad tror ni? Är läkare det enda yrket som kvarstår efter en AI-epidemi?

Av Bender
Skrivet av HickeHiskelig:

indek har en viss jargong, kommer du från sthlm innerstad, är bekväm i att ha kavaj på skoltid och "vill bli chef när du blir stor" så är det nog perfekt. du ska vara extremt statusfixerad

gillar du att meka bilar, kommer från någon annan stad än sthlm/gbg, eller spelar datorspel passar du inte in. du ska vara utseendefixerad också, och gymma ett par ggr per vecka minst. jag hade kunnat lida igenom 5 år, men om det är den stereotypen jag kommer arbeta med i arbetslivet efter färdig utb, så kommer jag vantrivas. alltså, det är extremt, extremt sliskigt faktiskt. förvisso hade jag ett gäng jag var del av och umgicks med på fritiden, det var kul, blev mycket festande, men det var inget klimat jag ville vara kvar i

jag flyttade hem (inte skitkul att bo hemma, men ack så värt!! ett av de bästa valen jag gjort), började läsa elektro högskoleingenjör och har nu sparat ihop en hejdundrans massa pengar då jag kunnat jobba en del samtidigt och tryckt in alltihop på börsen, ett långfinger mot pengakåta indek studenterna helt enkelt när jag snart har min första miljon

jag gillar ekonomi i sig, och pengar (vem gör inte?), vilket var varför jag valde indek, men gillar inte auran. umeå är dock en grym studentstad. dock är det skitsvårt att få något extrajobb när en tredjedel av staden består av studenter

känner du dig osäker på indek men vill plugga i umeå finns öppen ingång, då väljer du vilket civilingenjörsprogram du vill läsa ett halvår senare när du fått lite mer kött på benen. om du inte känner att du är bekväm i att ha kavaj under skoltid bör du inte fundera på indek

fundera också på om du verkligen ska läsa civilingenjör. högskoleingenjör räcker i 9 av 10 fall. civilingenjörsexamen tar i snitt typ 8 år att få, då man lätt får någon kurs släpandes

Shit vad typiskt! Är riktigt glad för din skulle dock, du verkar ju hittat något som passar dig bättre. Men vad surt för min del att indek faktiskt är så där. Min kompis på KTH brukar säga att "alla hatar indek, indek hatar alla" men trodde han bara överdrev. Tänk att behöva leva med ett sånt maxim hela sin tid på uni (och kavaj på skolan xd)

Min kompis studerar faktiskt indek i umeå och han har inte alls den utstrålningen

Jag må nog plugga civilingenjör, tror jag i framtiden kommer syssla med bättre metoder för att alstra förnybar energi och massa företagande på toppen av det, så behöver ganska mycket teoretisk bakgrund. Således är indek med inrikting energisystem och hållbar utveckling en ganska bra match. Men vi får se hur det blir. Kanske bara blir civ.ing. i energi och miljö

Men då var det alltså inget fel på kursinnehållet? Har själv redan läst två kursböcker för skoj skull och det verkar lovande. Har dock verkligen inget annat att jämföra med

Av Bender
Skrivet av FX9:

Gemene man tar inte examen från KTH

Haha, true that. Men average av de som faktiskt examinerar då? Om man googlar lönestatistik så får jag bara fram för I som helhet och inte I från KTH :/

Av Bender
Skrivet av HickeHiskelig:

Ja, men hoppade av efter 1 år. Min pappa har ingen porsche, Inte heller en jaguar, vi har inte heller 2x badpooler i vardagsrummet, jag vill inte bli nästa Elon musk och jag är inte heller uppvuxen på stureplan

Däremot är jag inte rädd för röken från en eldstad, yikes..

Jag bytte till elektronik, mycket bättre. Jag har fått en praktikplats hos en arbetsgivare paralellt med plugget, och blir totalt dränkt i jobberbjudanden av rekryterare på linkedin och genom skolan

Jasså, kan du beskriva programmet? Var det miljön eller upplägget som fick dig att byta? Har själv planer på att att börja till hösten men det verkar finnas så många delade meningar

Av Bender
Skrivet av johanandersson:

Men du saknar nu synergin av ett revampat Index paradim? Hur ska du nu kunna leveragea ett mosvarande skillset i den disruptiva industri-3.0 omställningen?

Jag tror du är ironisk xD

Av Bender
Skrivet av FX9:

När löner norr om 40K strecket började nämnas så tappade den här tråden all verklighetsanknyttning

Skrivet av Flipper:

Verkligheten är snarare att 40 tkr, eller närmare 40 tkr, brutto börjar bli ingångslön för många med "bättre" examen, åtminstone i Stockholm.

Så löner över 40k är inget gemene man kan förvänta sig efter I-examen på kth? Jag har som sagt ingen koll så om ni har erfarenhet att dela med er av vore det toppen för min del:P <3

Av Bender
Skrivet av HickeHiskelig:

Liiiite sent svar, jag sökte in på umeå industriell ekonomi första hand, sedan Uppsala linköping örebro. Samt maskinteknik och rymdteknik på kth någonstans däremellan. Förra året kom jag in i Umeå i första urvalsgruppen, tror mitt meritvärde till och med hamnade på 20.17 så det är tight. Kommer jag inte in där i år så känner man ju sig bra dum aja, 16 juli får man besked. Känner ingen oro över det än så länge

Yo! Statusuppdatering? Blev det indek i umeå?