Inlägg

Inlägg som Djurmamman har skrivit i forumet
Av Djurmamman

Upplåsbar fåtölj låter ju som gaming, hellre det än att de släpper den i cashshoppen

Av Djurmamman
Skrivet av Tauri85:

30kr om dagen. Sånt slöseri med kisel och energi.. Gå ut och leta pantburkar ist så får man motion med

30kr om dagen är nog enkelt att hitta i pant, men det är svårare att skala upp.

Av Djurmamman

Hur kan man göra en trailer till Fallout utan att ha med war never changes?

Av Djurmamman

Bra att Amerikaner gör intåg i Europa, så att vi kan få lite vettiga måttenheter så som Eiffeltorn och Swimmingpools.
Imponerande i alla fall att det var football fields och inte soccer fields men ändå med fotbollslinjer på planen.

Av Djurmamman

"Efter att ha byggt en dator är de inte längre något mysterium" vet jag inte om jag håller med om.

Jag har byggt otaliga datorer, hade det till och med som yrke ett tag men tycker mig inte kunna påstå att jag vet hur de fungerar bara för att jag kan koppla ihop komponenterna med varandra och vet deras huvudsakliga uppgifter. Det mesta är fortfarande magi, om jag har en trasig komponent i handen som inte har synliga skador så kan jag i regel inte lista ut varför den är trasig.

Av Djurmamman
Skrivet av evil penguin:

Men var inte hela poängen med Moores lag just utvecklingstakten?

Helt korrekt, om det saktat ner så är det inte längre Moores lag

Av Djurmamman
Skrivet av GuessWho:

Man kan se det som att rösta för att man vill ha mesta möjliga prestanda nästan oavsett pris.

Ja du har rätt, det är fortfarande att rösta, bara inte att rösta på det han tror sig rösta på.

Av Djurmamman
Skrivet av Farmerlip:

Jag gjorde faktiskt som stege99 skriver. Förra generationen så köpte jag 3080 för det kändes såpass mycket bättre än 6800xt (Jag uppgraderade från 5700XT och trodde att Raytracing var the shit).
Nu när jag förstår hur oviktigt RT är för mig så uppgraderade jag till 7900XTX istället för 4090 enbart för att inte stödja Nvidia.
Hade produkterna kostat lika hade jag valt AMD hursomhelst. Hoppas fler röstar med plånboken!

Svårt att veta om du är ironisk eller inte men att uppgradera till ett av värstingkorten varje generation är nog så långt ifrån att rösta med plånboken man kan komma, oavsett om du väljer nvidia eller amd

Av Djurmamman

Om PTS kan göra så att CGNAT blir ekonomiskt omöjligt att nyttja så tycker jag de har gjort världen en stor tjänst.

Av Djurmamman
Skrivet av pv2b:

Några viktiga frågor.

1. Om man sätter fler än en minnesmodul i sitt moderkort och vill bygga lego över flera moduler genom att bygga en basplatta eller liknande, finns det något standardavstånd mellan minnesmoduler som gör att det alltid kommer fungera? Eller ska man räkna med att man bara kan bygga på modulerna en och en?

2. Finns det kanske något sätt att justera modulerna lite i sidled för att kunna kompensera mot eventuella skillnader mellan korrekt "pluppavstånd"?

3. Går det att köpa Legoklossar i Noctuabrunt?

Så länge du har lite plats på höjden (typ 15mm) går det enkelt att bygga en adapter av lego technic där du kan justera pluppavståndet steglöst på ena sidan och ha en standard platta på andra sidan.

Det finns ett flertal ljusbruna och mörkbruna nyanser i alla fall, förmodligen inte exakt noctuanyans men rätt nära kan du nog komma

Av Djurmamman
Skrivet av CyberSpace:

Ser inte poängen, annonsblockerare är gratis. Missar jag något?

De kommer förmodligen lägga mer energi på motåtgärder mot annonsblockerare i och med det här.
Kan blir besvärligt, 345kr/månad för youtube till hela familjen är ändå pengar, kanske kommer något familjeabonnemang.

Av Djurmamman

Hur kom man fram till att skillnaden mellan 34 och 42 skulle vara 8% tro?

Av Djurmamman
Skrivet av Daz:

Baserat på den felsökning du beskriver kan lika gärna moderkortet vara problemet eftersom du verkar köra minnet i samma slots varje gång, vill du utesluta moderkortet i minnesportarna kan du skifta runt placeringen för att se om det gör skillnad.

Han skriver ju att det andra minnet fungerar bra oavsett slot på moderkortet.

Butiken har förmodligen rätten på sin sida att begära in hela datorn, men speciellt lite mindre butiker brukar gå bra att resonera med. Jag tycker du skall ringa butiken (ja, ring först, skicka inte epost då folk ofta läser slarvigt som synes ) och förklara det du skrev här. Med lite tur blir butiken glada att du gjort jobbet åt dem och skickar nytt minne utan omsvep. Vägrar dem så är det nog bara att bita i det sura äpplet.

Av Djurmamman
Skrivet av JeanC:

Samma argument kan du köra med kranvatten hemma. Du KAN gå någon annanstans och fixa.

Helt rätt, själv skulle jag aldrig kunna bo i ett hus med vattenledningar som klarar mindre än 10 kubikmeter/sekund, jag använder det inte men jag tänker att jag nog kommer vara törstigare i framtiden.

Av Djurmamman
Skrivet av daskedennis:

Du får koppla in datorn direkt i jacket och testa att aktivera. Hos föräldrarna var det igång på ett par minuter om man gjorde så, skulle däremot ta flera arbetsdagar om man ringde in sin beställning.

Det går lika snabbt om man ringer in. "Flera arbetsdagar" syftar antingen på att det tar tid att få hem telenors router (som man inte behöver) eller på att det kan ta den tiden i öppna stadsnät då man där behöver vänta på att 3:e part sköter aktiveringen.

Skrivet av aragon:

@Jonatan: nu brukar väll dom flesta har erbjudande som liknar detta, min tanke är då istället att man byter leverantör var 6 månad och på så sätt slipper vara utan internet, samt att risken för upptäckt minskar avsevärt.

Detta handlar om telenors egna nät, tidigare BBB. Det finns inga andra fiberleverantörer utan skulle behöva bli DSL, mobilt eller comhem som alternativ. Det finns inte heller någon direkt "risk för upptäckt" då det här är fullt legitimt, tro inte att ingen på telenor insett att en del kunder kommer att göra så här. Tvärtom tycker telenor att det är alldeles utmärkt att kunder hör av sig en gång i halvåret, då får man nämligen möjligheter att sälja fler tjänster till dessa kunder.

Skrivet av Jonatan:

Toppen, tack! Lite off topic, men har någon av er koll på om Telenor har möjlighet att dela ut fler än 1 IP-address (om jag kopplar in en switch innan routern)?

Ja, 5st i eget nät. Oftast 5st i stadsnät/DSL också men det finns undantag.

Skrivet av Jonatan:

Tyvärr känner de till att det endast finns Telenors nät i huset, vilket jag tror gör det svårare att få ett lägre pris. Jag ringde nämligen till dem och bad att få ett pris på 375 kr / månad permanent (det pris som blir om man slår ut totalkostnaden för första året per månad), vilket de inte ville ge mig. Däremot lät de mig förstå att det antagligen fanns förhandlingsutrymme om ett år om jag tog deras nuvarande erbjudande. Jag tycker det är så sjukt störigt att jag ska behöva förhandla om pris med min ISP (för att inte behöva betala överpris), vilket också till stor del är anledningen att jag är sugen på att testa det här upplägget :).

Tar absolut inte illa vid :). När jag var student och levde på en smalare budget hade jag säkert tyckt att det var värt det.

Medarbetaren som registrerar abonnemanget kan inte specificera villkoren för abonnemanget exakt, det finns färdiga kampanjer man klickar i. Det skulle i teorin gå att lägga upp ett abonnemang till ordinarie pris och sedan lägga in en manuell rabatt på det abonnemanget, och därefter ta bort stoppdatum för den rabatten, men det är lite emot reglerna att göra så, ett fulhack kan man säga. Inte heller säkert att alla medarbetare har rättigheter i kundsystemet att lägga in vilka rabatter som helst. Därav att du kan få ett nej till svar även om det handlar om ett nollsummespel. Plus som jag skrev tidigare, man vill ha kontakt med kunderna då och då.

Skrivet av mrqaffe:

De behöver inte spara personuppgifter utan kan kolla vilka maskiner som varit anslutna tidigare. Jag vet inte hur de gör men tekniskt är det inte så svårt att hålla reda på hårdvaran och den byter man troligen inte ut för att kunna bluffa till sig "ny kund erbjudanden"

Jag vet hur de gör tekniskt, och jag vet att avdelningen som tar hand om nya kunder gör inget tekniskt alls. Det finns även fullt legitima skäl att en hårdvara byter ägare. T.ex. om du säljer din lägenhet för att flytta ihop med en partner så är det ju inte helt orimligt att du erbjuder köparen till lägenheten att lämna kvar routern som du ändå inte behöver längre. Skulle telenor lägga någon energi på att reda ut något sånt? Knappast.

Skrivet av Jonatan:

Jag misstänker att de isf. använder MAC-adressen för att känna igen tidigare hårdvara, och det är inte särskilt svårt att byta MAC-adress.

Observera också att de inte heller någonstans skriver att erbjudandet inte gäller tidigare kunder (så vitt jag kan se). Så att kalla det att "bluffa till sig" ett erbjudande skulle jag säga är en felaktig beskrivning.

Här ligger kärnan. Det är inget brott mot några villkor eller annat att göra så här, utan något som telenor tillåter men kallt räknar med att de flesta inte kommer orka bry sig om.

Skrivet av SurfersHymn:

Jag är också bunden till Telenor, bor dock i lägenhet om det gör nån skillnad. Var det du eller Telenor som nämnde under samtalet att ditt hus var bundet till deras nät? Är som sagt värt ett försök att ha lite is i magen och säga upp avtalet i hopp om att priset sänks. Det kanske beror på vilken kundtjänstmedarbetare som svarar i luren.

Lycka till!

Skrivet av Jonatan:

Kundtjänstpersonen kunde se att det var deras eget nät. Om jag bestämmer mig för att testa att säga upp det efter 6 månader kommer jag ju så klart höra om de kan tänka sig att sänka priset istället för att jag ska säga upp abonnemanget.

Traditionellt så har ju winback (tar hand om uppsägningar och försöker övertala/övertyga kunden att stanna) alltid arbetat med bindningstid som motprestation för rabatter, jag vet inte hur de gör nu efter att bindningstider tagits bort. Det är inte alls orimligt att du kan få rabatt i ett halvår till utan omsvep, men i värsta fall så får du väl säga upp och sedan teckna nytt, det är inga konstigheter med det och det blir inte någon nertid att tala om när det är eget nät. Givetvis måste du vara fri från betalningsmärkningar osv. för att inte bli nekad att teckna om abonnemang på nytt.

Hint Ifall det inte redan framgått, jag sitter inte och gissar här

Av Djurmamman

Ett uttag är alltid aktivt, men när inget abonnemang finns knutet till uttaget kan du bara surfa till en aktiveringssida där du kan knappa in en aktiveringskod. När du tecknar ett abonnemang får du denna aktiveringskod via SMS.
Efter att du aktiverat begär du ny IP-adress så är du igång direkt.

(Detta gäller endast i telenors eget nät, ej stadsnät med flera operatörer)

Av Djurmamman

De är ju nya kunder eftersom de säger upp emellan. Telenor får inte heller behålla uppgifter om folk som tidigare varit kunder då det strider mot diverse lagar.

Det skulle funka och aktiveringen är omedelbar, men välj bort telenors router för annars måste du skicka tillbka den var 6:e månad, och detta behöver man stå för själv.

Av Djurmamman

Har samma problem med thomson 799 sedan någon månad tillbaka, har inte orkat felsöka det så jag ställde in fasta adresser på mina datorer istället för att ta dem via dhcp, det löser problemet.

Av Djurmamman

Jag har spenderat ett antal år på 1st line åt en av de större internetleverantörerna i Sverige, mycket av det som skrivits i den här tråden stämmer, men jag tror jag kan tillföra ytterligare lite insikt genom att berätta om mina egna erfarenheter.

Först och främst, jag var inte anställd direkt av internetleverantören, jag var anställd hos det callcenter som leverantören anlitat för att sköta kundservice och support åt dem.
När jag började så var 2nd-line fortfarande "in house" hos leverantören, så småningom tog mitt callcenter över även denna verksamhet men den placerades på en annan ort så jag satt aldrig där. Att kundservice/support är helt eller delvis outsourcat är så vitt jag vet mer eller mindre alltid fallet idag hos olika leverantörer.

Den genomsnittlige supportaren hos oss var en typisk nörd som inte orkat plugga vidare efter gymnasiet men hade ett hyggligt tekniskt intresse och callcentret försökte så gott de kunde att sålla personer som dessa till supporten och de som saknade intresse för teknik hamnade på andra avdelningar som försäljning/faktura mm. Den utbildning vi fick av callcentret vid anställning varade i 3 veckor, det tog ett par månader även efter det innan nya anställda hade full koll på vad de gjorde så klart, men de flesta stannade på jobbet ett par år i alla fall så chanserna var rätt goda att kunder fick prata med någon som hade hygglig koll på vad han (ja, i stort sett alltid en han) gjorde. Någon högskoleexamen eller liknadne hade vi så klart inte då folk med sådan utbildning siktar på mer välbetalda jobb.

Det avtal vi hade med leverantören var till en början också ganska generöst. Vi fick fakturera leverantören för hela samtalet vi hade med kunden, och vi hade full tillgång att logga in på switchar/routrar i nätet samt en hel del felsökningsverktyg som jag skulle gissa att många andra leverantörer väljer att reservera för 2nd-line eller mer nischade avdelningar som administrerar ett specifikt system. Eftersom vi ändå fick betalt för hela samtalet var det inte heller hela världen för callcentret ifall man faktiskt lade ner ordentligt med tid på att försöka hjälpa en kund, givetvis med ett halvt öga på hur långa kötider vi hade så det inte stack iväg för mycket.

I internutbildningen samt det intranät med felsökningsguider vi hade så fanns så klart inte allt beskrivet som går att göra med en cisco-switch, men då vi ändå hade full tillgång så fanns möjligheten för den som ville att själv lära sig mer på egen hand och även utveckla egna verktyg/script för felsökning, det senare var inte så många som hade kunskapen att göra men det räckte ju att någon skrev ett script för att vi andra också skulle kunna dra nytta av det när det väl var färdigt.

En del kunder var säkert irriterade över att behöva testa att byta något som "alltid har funkat förut" (jag har hört de orden en miljard gånger) trots att det enda som i det läget med säkerhet kunde sägas gällande var ett fel satt var att "något som tidigare alltid fungerat har nu slutat att fungera", men överlag tror jag de flesta kunderna upplevde att supporten var duktig och jag själv upplevde också de flesta supportare som duktiga, det var självklart ingen som tvingade en kund att byta kabel mellan modem och dator när vi såg att modemet helt saknade länk eller liknande irrelevanta åtgärder.
Det fanns också en kultur att hade man gjort ett misstag eller slarvfel i felsökningen så ringde man själv upp kunden, bad om ursäkt och gjorde om det man tidigare missat, att göra detta var så klart pinsamt och det gjorde också att alla såg till att lära sig jobbet ordentligt.
Dessa saker sammantaget gjorde att supporten fungerade bra, vi toppade en hel del undersökningar om kundnöjdhet som gjordes mellan olika leverantörer.

Leverantören vi jobbade åt hade dock svårt att få gröna siffror i kvartalsrapporterna, hur stor del av detta som låg i kostnad för support/kundservice kan jag inte svara på men det beslutades i alla fall att kostnaden för supporten måste pressas ner. Avtalet med mitt callcenter förhandlades om, och nu fick vi plötsligt betalt för 500 sekunder/samtal, oavsett hur lång tid ett samtal faktiskt tog. Självfallet flyttades då callcentrets fokus från "kunderna skall vara så nöjda som möjligt" till "det är bra om kunden får hjälp men det är ännu bättre om samtalet är kort", det introducerades även krav på att fösöka sälja nya tjänster till kunderna då detta var ett krav som leverantören ställt (de betalade också extra varje gång vi lyckades så callcentret var så klart med på noterna), detta stal också tid iväg från själva felavhjälpningen.

Utvecklingen som följde av detta var:
1: Kunderna blev mindre nöjda då de nu ofta fick svar av typen "testa detta och ring tillbaka om det inte funkade" istället för en support som väntade kvar i luren och fortsatte felsöka direkt om problemet kvarstod.
2: Många saker som vi kunde lösa på 1st-line skickade vi ändå till 2nd-line för att det kunde ta tid att lösa, och 2nd-line kunde fortfarande ta betalt för denna tid vilket inte 1st-line kunde, väntetiden för kunden innan problemet blev löst blev ju dock ännu längre.
3: För att spara tid avskaffades successivt all typ av kvalitetskontroll, rutinen jag beskrev ovan att man ringde upp kunden och ställde saker till rätta om man missat något i en felsökning ersattes t.ex. av att ett SMS skickades, "Vi behöver komplettera din felanmälan, ring oss."

Det gjordes diverse experiment från callcentrets sida med att placera personer som var helt ointresserade av nätverk på supporten med resonemanget att en "riktig supportare" hjälper till för mycket med sådant som är allmänna nätverksfrågor och inte direkt relaterat till de tjänster som kunden betalar för, detta blev dock inte så långvarigt då tidsvinsten blev uppäten av att de var tvungna att leta reda på svaret även på frågor som "riktiga supportare" kunde besvara på rak arm.

Även driften av interna system så som webbsida, epost, utveckling av kundsystemen vid lansering av nya tjänster osv. osv. har med tiden blivit outsourcat hos denna leverantör, det mesta av detta styrs nu mera från Indien (det är billigast). Detta resulterar i att saker som tidigare kunde bli fixat på 5 minuter genom att man skrev till en kollega i en irc-kanal nu istället kan ta dagar eller veckor då ärenden måste slussas genom ett speciellt system till en indier som sover när du är vaken och vice versa och ofta inte förstår exakt vad du menar när du försöker beskriva felet.
Att saker styrs från indien av personer som knappt kan engelska är givetvis förbjudet att nämna för en kund som ringer till supporten då internetleverantören vill upprätthålla illusionen av att man är ett premiumbolag som satsar på kvalitet och inte ett lågprisbolag. Svaret du som kund kommer att få när det inte går att logga in på mina sidor trots att du skriver rätt lösenord är därför "våra tekniker jobbar på att lösa problemet, vi kontaktar dig när det är klart, jag har ingen aning om när det kommer att vara klart".

Några andra saker som är värda att nämna som inträffat hos denna leverantör är en databaskrasch som fick samtliga interna system att ligga nere i ca 2 veckors tid, det fanns visserligen personer som hade ansvar för att göra backup på databasen, men ingen hade ansvar för att testa så att det säkert gick att återställa data från dessa backupper, det visade sig inte gå på grund av någon form av mjukvarubugg. I två veckor kunde med andra ord ingen kund få hjälp med någonting alls annat än rent allmänna frågor.
Tillgång till vissa administrativa system har förlorats helt då lösenordsuppgifter till dessa enbart fanns hos ett företag i indien som byttes ut mot ett annat företag i indien, ingen kom ihåg att överlämna accessen till dessa system vid bytet. De kunder som är drabbade är lyckligtvis inte jättemånga, men de som är kommer att få höra "vi jobbar på att lösa problemet" tills de säger upp sina abonnemang för sanningen är att ingen jobbar på att lösa det.

Den definitiva kollapsen för leverantören har inte inträffat ännu men är på god väg på grund av genomgående misskötsel, de som fattar besluten är för långt ifrån verksamheten de bestämmer över för att kunna se konsekvenserna av sina beslut.

Det blev ett lång inlägg det här ser jag, hoppas att någon finner det intressant. Jag har varit med på resan från att jobba i supporten hos en leverantör som gått från att få utmärkelsen "bästa kundservice och support" flera år i rad till att nu hamna i botten av samma lista varje år. Är den genomsnittlige nyanställde supportaren annorlunda idag än då denna leverantör låg i topp? Nej, inte nämnvärt, det är bara deras förutsättningar att lyckas som har ändrats.

Av Djurmamman
Skrivet av Spadeace:

Obehagliga maffiafasoner, fick för mig att krav på IP-adress via Internetleverantör enbart kunde göras när straffsats för brott var minst 2 år?

Maxstraffet för brott mot upphovsrättslagen är fängelse i 2 år.