Inlägg

Inlägg som backspaze har skrivit i forumet
Av backspaze
Skrivet av ronnylov:

Rolig nyhet! Vore kul att kunna bygga sin laptop. Visst finns det väl någon mobiltelefon med liknande koncept också? Har för mig att den bestod av moduler.

Fairphone

Av backspaze
Skrivet av anders190:

Nedläggningen av Googles RSS läsare svider fortfarande mest hos mig, trots alla år som gått. Vant mig någorlunda med Feedly men är egentligen alltid ute efter något bättre. Och så här många år senare börjar tyvärr Google Reader och hur den var att blekna. Tyvärr.

OT: Har du kollat in Inoreader?

Av backspaze

Jag sprang på liknande problem (meddelanden om detected commercial use) när jag skulle fjärra morsans datorn häromveckan på samma sätt som jag alltid gjort via TeamViewer, och gav till slut upp och började leta alternativ. Jag snubblade då över https://rustdesk.com/ som funkade så pass bra att jag kan rekommendera att testa det.

Angående HopToDesk gjorde jag ett snabbtest av det och reagerade på att gränssnittet var likadant som RustDesk. Några snabba sökningar sen så hittade jag lite trådar om det hela (se länkar nedan) och HTD är tydligen en fork av RD. Jag har bara skummat igenom trådarna men det kan kanske vara värt att läsa igenom om man nu siktar på att köra någon av de lösningarna.

https://www.reddit.com/r/HopToDesk/comments/1bcwys4/how_is_ho...
https://github.com/rustdesk/rustdesk/discussions/2778
https://github.com/rustdesk/rustdesk/discussions/1590

Av backspaze

HBO Max och PlayStation 5

Det här är bara lite allmän info om HBO Max på PlayStation 5 då jag inte hittade något vettigt om detta på nätet, ifall nån annan här springer på liknande problem/frågor och har nytta av infon.

Jag köpte nyligen en månad HBO Max och körde igång appen på PlayStation 5 och sprang direkt på problem med ljudet - jag fick inget ljud alls.

Jag har min PS5 inställd på att primärt använda Dolby Atmos, vilket har funkat utan problem i alla andra spel och streaming-appar som t ex Viaplay, Netflix, Apple TV+ etc, men efter felsökning märkte jag att det enda formatet som funkade med HBO Max var Linear PCM. I nuläget behöver jag alltså in i inställningarna och växla ljudformat varje gång jag använder HBO Max, eller låta det stå på Linear PCM hela tiden.

Jag skickade en fråga till deras support och fick detta bekräftat:

Citat:

Som du säger är det bara Linear PCM som funkar för närvarande. Men i maj kommer en helt ny app ut. Så förhoppningen är att detta kommer vara åtgärdat tills den släpps.

Jag antar att det som händer i maj är att HBO Max blir Max även i Sverige, ca ett år efter andar delar av världen. Förhoppningsvis leder detta till en ny bättre app med stöd för bl a Dolby Atmos på PS5.

När det gäller bilden så är det inte helt glasklart om 4K HDR stöds på PS5. Enligt den här artikeln har de stöd för 4K på PS5 men HDR nämns inte specifikt för PS5. Jag antar att även HDR stöds eftersom 4K stöds men jag har bett deras support om ett förtydligande av detta.

EDIT: HBO-supporten har svarat angående stöd för 4K HDR på PS5:

Citat:

Ja det finns stöd för det i nuvarande app. Så det kommer ju med all säkerhet finnas i nästa app också.

Mer info kommer närmare lansering.

Av backspaze
Av backspaze
Citat:

Det är också värt att notera att tjänsten inte är översatt till svenska och att kundsupporten nås via ett väl dolt formulär på hemsidan.

Jag kan hålla med om att kontaktformuläret på hemsidan kunde varit enklare att komma åt, men det finns en knapp direkt i appen både på Windows och iOS som leder direkt till ett kontaktformulär. I Windows är formuläret integrerat i appen medan det på iOS skickar en till formuläret i webbläsaren.

Av backspaze
Av backspaze
Av backspaze
Skrivet av Bebben:

Tittade runt på billigast möjliga abonnemang för grabben, hittade KviQ. Någon som är bekant med dem? De ska tydligen gå på Tele2s nät och har bara funnits sedan 2022.

Annars har jag Hallon, 4gb, 109kr/mån.

Andra har redan påpekat lite tveksamheter kring KviQ som operatör, men något jag reagerade på är att infon på deras sida är rätt dålig. Det saknas FAQ och supportsida med info om t ex oanvänd surf sparas osv. Det närmaste man kommer nån sån info är genom att gräva i deras Allmänna villkor där det bl a framgår att fria samtal/sms borde ha en liten *.

Citat:

Mobil abonnemangen är därför begränsade till max 2000 samtalsminuter, 2000 sms & mms och maximalt 40GB Surf månatligen om inte tilläggspaketet antyder en lägre surfmängd

Av backspaze
Skrivet av Kolsvart Katt:

Wifog ("Small")
1GB (sparas), 50min, 50sms (sparas)
40kr

Det enda klagomålet jag har är att täckningen är ca Comviq. Ingen täckning i halva Malingsbo-Kloten ex och en pinne längst ut i ett hörn av fjällstugefastigheten. Sen resettar bilnavi ibland när jag kör igenom en vit fläck. Men för 97% av tiden är abo:t fullt tillräckligt.

Ska se om Vimla verkar har annorlunda täckning.
Hmm ja, annat nät men vad kostar under 110sek? #20192604

Vad menar du med "50min, 50sms (sparas)"? Jag kör också Wifog Small men ej förbrukade sms eller minuter sparas inte i nån pott för min del, det är bara datamängden som gör det. Sms och minuter återställs varje månad till det som ingår i abonnemanget.

Av backspaze

Operatör: Wifog
Surfmängd: 1GB (all oanvänd surf sparas)
Pris: 30 kr/mån (de har höjt till 40 kr men höjningen har inte slagit igenom än pga problem med modermodemet)

Wifog Small heter abonnemanget och det ingår 50 samtalsminuter och 50 sms. Tack vare deras bonuspoängsystem samt att oanvänd surf sparas och nån gammal sms-bonus ser min pott ut så här efter snart två år:

14918 MB Data
290 Minuter
100 SMS/MMS

Edit: @ThomasLidstrom det är ganska uppenbart i mitt fall att jag förbrukar väldigt lite mobildata. Jag är i princip alltid uppkopplad mot wi-fi (hemma, jobbet, släkt osv, ej publika nät) och när jag väl kör på mobildata så undviker jag att streama eller ladda ner nåt. Jag synkar oftast det jag behöver i förväg så att det är tillgängligt offline.

Av backspaze

Bose har lagt upp artiklarna på sin sida med svenska priser, @landmarks kanske kan uppdatera artikeln med länkar?

Bose QuietComfort Ultra öronsnäckor

Bose QuietComfort Ultra hörlurar

Bose QuietComfort Headphones

Synd att de fortsätter envisas med 2,5 mm istället för 3,5 mm, inte heller har de lagt till något stöd för för AptXLL eller Adaptive för låg fördröjning. Jag föredrar också knappar framför touch och hade hellre sett att de behållit samma knappuppsättning som på BOSE QuietComfort 35 II.

Jag fortsätter snegla på en eventuell uppgradering till B&W Px7 S2 som åtminstone har knappar och stöd för AptX Adaptive. Visserligen har de andra nackdelar jämfört med Bose (sämre brusreducering, inget ljud utan batteri, inget 3,5 mm-uttag, ingen möjlighet att växla källa direkt på headset utan det måste göras i appen) men mig veterligen finns det inget headset på marknaden som bockar av allt på min checklista utan det blir alltid nån kompromiss...

Av backspaze

Som några spekulerat här i tråden så hoppas jag verkligen på att mini ändå får leva kvar genom att ersätta SE-modellen som Apples budgetlur nån gång framöver. De är snarlika i storlek och genom att ersätta SE-modellen får man bort den sista modellen med "hem"-knappen och får en skärm som täcker "hela" framsidan, precis som övriga modeller. Sen i och med den förväntade övergången till USB-C så blir det ett utmärkt tillfälle att släppa en ny modell våren 2024, för att fortsätta med ny modell vartannat år (de två senaste är från 2020 och 2022).

Av backspaze
Skrivet av Aka_The_Barf:

Har själv en zenfone 10 mycket pga den mindre formfaktorn och smarta mjukvaru tillbehör som gör den till en ren en hands telefon.
Att batteritiden är löjligt lång är en bonus. 2-3 dagar är inget konstigt. Laddade för 1 dygn och 6 timmar sedan och har 56% kvar. Beräknad återstående tid är 1 dygn och 15 timmar.

Får hoppas det finns små telefoner kvar när denna gjort sitt.

Vad som anses smått är (som med allt annat) relativt, men enligt mig är inte Zenfone 10 liten. Den är lika stor som iPhone 14 och därmed väsentligt större än iPhone mini. Tyvärr är det, som många andra redan konstaterat, svårt att hitta telefoner i minins storlek och som ändå har bra hårdvara.

https://www.phonearena.com/phones/size/Asus-Zenfone-10,Apple-...

Av backspaze
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Finns det inte alternativa mjukvaror för videokommunikation där du själv får agera som server som andra ansluter till eller att du har en dedikerad server lokalt och på så vis kommer undan från detta "spioneri"?

Mvh,
WKL.

Jitsi kanske inte uppfyller allt det där men det känns på flera sätt som ett bättre alternativ ån Zoom - https://jitsi.org/.

Av backspaze
Skrivet av reverend benny:

Men, som några är inne på, det kanske är ett steg i rätt riktning. Men hade gärna sett att detta inkliderade all elektronik så man slipper se billig skit i form av elektroniska värmeljus eller liknande från dollarstore utan utbytbara batterier.

Enligt infon i artikeln gäller förslaget alla batteridrivna produkter.

Citat:

Eftersom förordningen gäller alla batterier påverkar det således även alla batteridrivna elektronikprodukter, inklusive telefoner och bärbara datorer.

Av backspaze
Skrivet av ELF:
  • Bättre mörkt läge. (Vill dock ha automatisk tema skiftning)

Skrivet av Meowi:

Gick över till W11 nu när jag skaffade PC för spel. Blev lite fundersam över vissa saker, finns det inget schema för ljust/mörkt läge? Just nu har jag laddat ner en app som heter "Auto Dark Mode", den fungerar inte bra. Ganska basic funktion ändå? Sen blir inte kontrollpanelen mörk

@ELF som @Meowi nämner finns det ett program som heter Windows Auto Dark Mode. Jag vet inte om du testat det, men för min del funkar det bra både på Windows 10 och 11.

@Meowi vad är det som inte fungerar bra med Auto Dark Mode för dig? De enda problem jag upplevt är att ibland lyckas den inte fullt "mörklägga" ett öppet Utforskar-fönster (när det händer missar den själva "filarean") samt att beroende på hur många fönster som är öppna så kan det gå lite segt i några sekunder under tiden temat växlas. Gissningsvis hade båda de här problemen kunnat åtgärdas av Microsoft om de bakat in funktionen direkt i OS, eller så kanske de är bidragande orsaker till att funktionen ännu inte finns. På iOS och macOS sker skiftet mellan ljust/mörkt utan någon som helst seghet så det kanske krävs nån djupare ändring/optimering i Windows för att funktionen ska kunna implementeras på ett lika bra sätt.

Av backspaze
Skrivet av Pontus54:

Om man för tillfället saknar Internetanslutning fungerar det Digitala ID-kortet ändå?

Om du öppnar BankID-appen utan internetåtkomst kommer det fram ett meddelande om att du måste vara ansluten till internet. Testa t ex att aktivera flygplansläge för ett exempel på hur det kan se ut - det går inte att göra något i appen utan någon typ av nätåtkomst. Dessutom när man klickar på ID-kort i appen så måste man autentisera sig precis som när man loggar in på någon internetbank.

Av backspaze

@fastcat frågan om borttagning finns besvarad här - Kan jag avaktivera mitt digitala ID-kort om jag inte längre vill ha det?.

På samma sida finns frågan om körkort besvarad - Kan jag lämna mitt körkort hemma om jag har digitalt ID-kort? - vilket verkar vara den mest frekvent ställda frågan i den här tråden.

I en tråd med 196 svar så är det lätt att info drunknar i flödet så jag citerar mig själv och flaggar igen för @landmarks om att förslagsvis lägga till länkarna nedan i artikeln.

Skrivet av backspaze:

Det finns svar på en del frågor och funderingar som ställts i den här tråden på BankID:s sida Frågor om digitalt ID-kort och allmän info på Ditt digitala ID-kort.

Av backspaze

Det finns svar på en del frågor och funderingar som ställts i den här tråden på BankID:s sida Frågor om digitalt ID-kort och allmän info på Ditt digitala ID-kort.

@landmarks kanske något att lägga till i artikeln?