Speloptimeraren som funktion

Speloptimeraren är både ett bildläge för spelande samtidigt som det är ett eget menysystem med flera viktiga spelfunktioner. För att få komplett tillgång till alla funktioner i Speloptimeraren behöver du ävenköra 42C2 i bildläget Speloptimeraren. Kör du annat bildläge är inte alla funktioner alltid tillgängliga.

42C2_speloptimeraren.jpg

Funktionen Speloptimeraren kan skräddarsy hur 42C2 fungerar med spel. Funktionen Spelgenre kommer att försämra textrendering om den står på annat läge än Standard.

Kortfattat om Speloptimeraren

Denna funktion är till för att hantera de spelrelaterade funktionerna hos LG 42C2 och reglagen påminner mycket om det som finns hos mer traditionella spelskärmar.

  • Här ser du antal FPS för stunden och ifall VRR är igång eller inte

  • Du ser ifall TV:n är i låglatensläge

  • Svartstabilisatorn är en funktion för att justera hur skuggtoner ser ut

  • Se upp med funktionen Spelgenre då den kan försämra hur text och grafik ser ut

  • Tryck flera gånger upprepat på fjärrkontrollens gröna knapp för en tillfällig ruta som visar aktuell frekvens och signalformat

  • För komplett tillgång till funktioner behöver du köra bildläget Speloptimerare och aktivera funktionen Speloptimeraren. Se föregående avsnitt om inställningar

Du når funktionen Speloptimeraren på följande färd genom menyerna:

  1. Kugghjulsknappen i en sekund för kompletta menyer

  2. Menyn Allmänt

  3. Speloptimeraren

  4. Aktivera Speloptimeraren med reglaget högst upp i den vy som kommer

När du har aktiverat funktionen Speloptimeraren når du en snabbvy kallad Spelpanelen till dessa inställningar via ett enkelt tryck på kugghjulsknappen. Du kan också få en detaljerad meny via en dold funktion genom att upprepat klicka på gröna knappen på fjärrkontrollen. Där ser du aktuell frekvens och detaljerad info om signalen.

42C2_spelpanelen.jpg

Spelpanelen är den vy som kommer upp med ett enkelt tryck på kugghjulsknappen efter att du aktiverat sSpeloptimeraren. Ett sätt att få snabb översikt och snabbt ändra spelinställningar.

Klicka för mer information

Detta finns under Spel- och bildmenyerna

Spelgenre laddar olika förinställningar. Det är allmänt rekommenderat att du håller dig på Standard-läget då övriga lägen negativt påverkar grafik och särskilt hur text renderas när du använder 42C2 som en skärm. De andra lägena kan mycket väl matcha dina önskemål om utseendet i spelen och passa för olika typer av spel. Väljer du däremot något annat än standard här kommer 42C2 fungera sämre som skärm i övrigt, särskilt i Windows och hur text ser ut.

OLED Motion kan aktivera BFI-funktionen för skarpare rörelser till priset av tydligt flimmer. Den fungerar i praktiken endast vid 60 Hz hos 42C2 och är därför inte vidare användbar.

Minska Blått ljus gör ljus vad det heter. Har du ställt in Färgtemperatur kring Varm 45–48 enligt tidigare avsnitts rekommendation har du redan tagit bort det tokblåa i bilden

Mörkt rum-läge dämpar ljusstyrkan på TV:n i två extra nivåer. Detta är mest en snabbtillgänglig bekvämlighet och du kan även dra i OLED-pixelljusstyrka-reglaget för önskad effekt.

Förhindra inmatningsfördröjning är låglatensläget vilket förstås rekommenderas för spel. Standard och Boost gör samma sak där Boost-läget ska vinna ett par millisekunder när du kör 60 Hz.

Spelpanelen är den snabbvy över spelfunktioner som kommer via ett enkelt tryck på kugghjulsknappen.

AI-spelljud gör att den använder LG:s maskinlärda algoritmer för att ge mer rumsfördelat ljud

VRR och G-Sync aktiverar G-Sync Compatible för anslutning mot Nvidia-kort

AMD Freesync Premium aktiverar Freesync över HDMI för AMD-GPU:er

Finjustera mörka områden är tänkt att försöka minska det sporadiska flimret och blinkandet som kan uppstå vid VRR. Funktionen ska inte blandas ihop med Svartstabilisator nedan.

Svartstabilisator är en funktion för att påverka skuggtoner och lågdagrar. Tanken är att öka reglaget för spel som bygger på att snabbt identifiera fienden och då kan den höga kontrasten hos en OLED vara en nackdel.

Vitstabilisator gör motsvarande för ljusa nyanser och lär användas mer sällan.

Visa mer

Stabilisatorerna används ofta fel

Svart- och vitstabilisator är alltså inga reglage för att påverka 42C2:s generella hantering av mörka respektive ljusa nyanser. Utan dessa ändringar för hela panelen gör man i bildsinställningarna med reglagen Justera kontrast, Svartnivå, Gamma samt att man matchar signalnivåer med Videointervall.

Tanken med de här två reglagen är istället att påverka bilden spel för spel där vissa spel är mörkare eller ljusare i sin karaktär än vad som är subjektivt önskvärt. Likt att kunna se fienden i skuggorna i rappa shooters är viktigare än att skuggor presentera naturligt mot svart.

Neutralt läge för stabilisatorerna är 10 och då beter sig skuggtoner och högdagrar exakt som väntat. Upplever man bilden som för mörk eller för urblekt brukar det i sin tur bero på man ställt in de generella bildreglagen på fel. Glöm heller inte att man kanske ställt spelens egna bildinställningar på nivåer som påverkar hur svart och vitt ser ut. Det finns alltså flera olika ställen som kan samverka till att det blir fel:

  • 42C2:s generella Bild-inställningar påverkar ljuset i bilden. Dessa behöver ankras korrekt. Tidigare avsnitt tar upp hur du ställer in rätt nivåer ljuset i bilden hos 42C2

  • Spelkällan, konsolen, PC:n har egna inställningar och reglage som påverkar bilden, likt att du matchar Datornivåer och Videonivåer

  • Drivrutiner och kontrollpaneler till grafikkort kan ha egna kontrast-reglage och liknande. Ifall du rört sådana reglage i datorn med hänseende på hur tidigare skärm fungerat kan de verkligen försämra bilden mot 42C2

  • Spelen själva har ofta egna inställningar som påverkar var du har svart och vitt i just det spelet. Dessa kan också vara inställda på nivåer som fungerade för din gamla skärm men bli fel med 42C2