Montering och sammanfattning

Air 1000 Premium är ett väldigt smärtfritt chassi att bygga i. Det är få saker som sticker ut som nyskapande, men det är inte heller något som motarbetar mig under byggprocessen.

MontechA1000P-56.jpg
MontechA1000P-44.jpg

Huvudkammaren är som tidigare nämnts rymlig och det finns plats för både stora processorkylare och allt utom de största grafikkorten. Det som noteras är att utrymmet för grafikkort krymper en bra bit om man väljer att montera en radiator i fronten. Då begränsas den maximala längden för grafikkort till 310 mm istället för det annars väldigt generösa måttet på 340 mm som får plats utan radiator.

MontechA1000P-45.jpg
MontechA1000P-48.jpg

Genomföringshålen i moderkortsplåten gör dragningen av kablar från nätaggregatet och fronten väldigt enkel. Den punkt som vi har lite att anmärka på är placeringen. De flesta sitter väldigt bra till, men de tre hål för kabelgenomföring som är placerade under moderkortsplåten till hälften blockeras av nätaggregatet.

Detta trots att nätaggregatet vi använder inte bygger på särskilt mycket på längden, men trots det ändå gör två av tre genomdragningshål obrukbara. Det resulterar bland annat i att den interna ljudkontaktens kablage från fronten måste kopplas in innan nätaggregatet monteras, eftersom det är i princip omöjligt att få genom kontakten det i efterhand.

MontechA1000P-47.jpg
MontechA1000P-55 - 2.jpg

Samtliga kablar till den förmonterade ARGB-hubben och fläktar är redan fördragna och sammankopplade så det är en minimal ansträngning som krävs för att få fläktarna att fungera som förväntat. I samma ände hjälper även de de förmonterade kardborrebanden till med att ha en bra plats att fästa strömkablar och övriga kablar som kopplas in i den sidan av moderkortet.

MontechA1000P-51.jpg
MontechA1000P-50.jpg

Hårddiskburen kan flyttas för att frigöra mer utrymme. Genom att skruva ur två skruvar från chassits undersida går det enkelt att skjuta ut buren och antingen förflytta den till ett läge lite längre fram, alternativt ta bort den helt. Det jag noterar som saknas är något sätt att fästa ljuddämpning. Det finns inte varken inbyggt i själva vaggan eller i form av gummidistanser till skruvarna. Istället använder Montech en variant med plastclips, något som tenderar att fungera mindre bra för att minska ljudet från vibrationerna mekaniska lagringsenheter allt som oftast genererar.

MontechA1000P-54.jpg

På det stora hela är det en friktionsfri process att bygga i Air 1000 Premium. Det krävs väldigt få kompromisser och undertecknad får enkelt ihop kabeldragningen utan att lägga mer än ett par minuter på att organisera det hela. Vid första anblick såg utrymmet mellan moderkortsplåtens baksida och sidopanelen oroande snålt ut, men den oron visade sig vara obefogad. Även med min ganska sparsmakade planering var det inte några problem att enkelt stänga lådan.

MontechA1000P-49.jpg

Det som Montech lyckas med i Air 1000 Premium är ett väldigt tilltalande paket. Synar vi lådan i sömmarna märker vi kostnadsbesparingar på sina ställen och visst finns det detaljer som hade kunnat vara mer genomtänkta. Det som jag framförallt reagerar på är den ytterst märkliga placeringen av hålen för kabeldragning i kåpan som skiljer den övre och den undre kammaren, då de till stor del blockeras av nätaggregatet.

Det hade kunnat vara ett icke-problem om ljudkabeln från frontpanelen haft en platt kontakt, men den är både rund och dessutom relativt tjock, vilket gör den mycket svår att få igenom i efterhand. Det är visserligen enkelt löst genom att montera kabeln innan nätaggregatet, men fläckar ned den i övrigt relativt fläckfria upplevelsen lite. Därtill kvarstår faktum att de helt enkelt blir poänglösa när de ändå täcks för.

En annan nackdel är hårddiskburen och produkten blir svår att rekommendera om du använder en eller flera mekaniska hårddiskar. Det finns en nästan plikttrogen inkludering av en ensam 3,5"-vagga, som inte bjuder på någon som helst ljuddämpning och gränsar till oanvändbar för att husera lagringsenheter där vibrationer är ett faktum.

MontechA1000P-58.jpg
MontechA1000P-59.jpg

Utöver de två detaljerna är det anmärkningsvärt få anmärkningar. Chassit fungerar precis som väntat och det är lättarbetat, välbyggt och väldigt vanligt på alla sätt och vis. Det finns inga stora problem som hindrar mig under byggprocessen och lådan erbjuder exakt det jag väntar mig, utan att göra mitt jobb svårare. Det gör inte särskilt mycket väsen av sig i vad gäller unik eller banbrytande funktionalitet, men det som levereras görs både bra och till ett konkurrenskraftigt pris.

Montech kliver in och utmanar de stora tillverkarna i prisklassen och tar absolut plats i kategorin som tidigare entydigt tillhört exempelvis Corsair och Phanteks med modeller som 4000D Airflow och P400. Detta görs därtill tillsammans med en något lägre prislapp, åtminstone med de medföljande fläktarna i åtanke. Utan att vara bäst i någon aspekt är helheten från Montech något som överträffat mina förväntningar.

Montech Air 1000 Premium är ett chassi som gör många rätt till ett bra pris

Fördelar

  • Den utbyrbara fronten ger användaren flexibilitet i hur chassit används

  • Ganska bra byggkvalitet

  • Enkel att bygga i

  • Smart lösning för att ta bort dammfiltret i fronten

  • Väldigt prisvärd

Nackdelar

  • Enbart en 3,5-tumsplats utan möjlighet till vibrationsdämpning

  • Märklig placering av kabelgenomföringshål i kåpan mellan övre och undre kammaren

Pris vid publicering: 949 kronor