HDR

För HDR finns totalt tre bildlägen (User, Game och Movie) med lite olika reglage tillgängliga. Ljusstyrka, svartnivå, kontrast, local dimming och vitbalans är i huvudsak vad som kan ändras. Vitbalansen har dock endast förinställningar tillgängliga i menyn.

Tonmappningen påverkas av local dimming och sett till ST.2084 är medium den i särklass mest korrekta på recensionsexemplaret. Avvikelserna är små sett till den reella upplevelsen. Kring 100 nits och uppåt blir bilden något ljusare än referens trots skillnaden är begränsad. Vid behov kan ljusstyrkan sänkas lite för att kompensera men det riskerar att istället göra nivåer under 100 cd/m² för mörka vilket inte är önskvärt.

Bland inställningarna i vitbalans så följer Warm D65 närmast men ger ändå viss gulaktig ton oavsett mjukvara. Den tappar även viss ljusstyrka i jämförelse mot User Color (vilken, namnet till trots, inte går att justera), som i sin tur drar lätt åt cyan istället. För mesta möjliga ljusstyrka ger User Color och högsta local dimming totalt lite drygt 1500 cd/m². Warm hamnar istället vid 1300 cd/m² under samma förutsättningar. Med local dimming på medium ger Warm lite drygt 1100 cd/m².

HDR Warm LD Medium Greyscale.png

Vitbalans "Varm" och medium local dimming.

HDR Warm LD Medium Sat Sweep.png

Vitbalans "Varm" och medium local dimming.

HDR Warm LD Medium CC.png

Vitbalans "Varm" och medium local dimming.

HDR Native LD High Greyscale.png

Vitbalans "native" och high local dimming.

Eftersom avvikelserna i vitbalans påverkar hela färgåtergivningen till det negativa började jag kika efter alternativ och hittade en ganska omständlig väg för att få delvis bättre resultat i HDR. Precis när mjukvaran har uppdaterats dyker en meny upp i vänstra hörnet med info om panelen och förinställningarna.

Genom att använda en signalkälla med HDR samtidigt så går det att göra ändringar i vitbalansen. Inställningarna sparas när menyn stängs, men då det enda sättet att komma åt menyn är genom att uppdatera mjukvaran måste kalibrering göras där och då. Inställningarna blir också bara aktuella för den bildingång som används vid tillfället och nollställs när en ny uppdatering görs.

Att reglagen finns tillgängliga för användaren vid väldigt specifika tillfällen men inte under normal användning är anmärkningsvärt. Oavsett anledningen bakom gick det att åstadkomma ett bra resultat genom att göra ändringar i User color med små avvikelser gentemot D65. Det i sin tur redde ut färgåtergivningen som också den blev betydligt mer korrekt. Precis som med Warm hamnade på drygt 1100 cd/m² respektive 1300 cd/m² beroende på huruvida Local Dimming var inställt på medium eller high. 

Precis som med SDR gjordes kalibrering med Calman. Metadatan för HDR (BT.2100, HDR10) är 1000 nits peak white.

HDR User fix LD medium LD Greyscale.png

Kalibrering med medium local dimming.

HDR User fix LD medium LD Sat Sweep.png
HDR User fix LD medium LD CC.png
HDR User fix LD medium Gamut.png

Då inställningarna som görs inte går att applicera på fler ingångar än den som är aktuell vid det tillfället är det svårt att se det som att skärmen går att kalibreras för HDR per se, men prestandamässigt finns absolut kapaciteten för det. Förhoppningsvis kan reglaget tillgängliggöras i användarmenyn vid en framtida uppdatering.

HDR2.jpg
HDR4.jpg
HDR5.jpg

Som tidigare nämnt är local dimming en direkt nödvändighet för HDR och bidrar till ett mycket bra intryck. Det finns rejält med ljusstyrka som ständigt lyfter upplevelsen i de scener som drar nytta av det, vilket blir en stor skiljelinje gentemot en OLED. Svärtan blir förstås inte lika bra, men mörka scener har fortfarande mycket kontrast och ger ett riktigt bra intryck.

Den främsta svagheten med local dimming i just det här fallet är att den kan vara aningen långsam på att anpassa ljuset efter innehållet. Att gå direkt från en scen med låg ljusnivå till en med hög kan ge viss sken av att bilden tonar fram, men sker ganska sällan i praktiken. Viss blooming kan också ske när små, ljusa subjekt står mot en svart bakgrund men behöver oftast forceras fram för att ens märkas då skärmen har så pass många zoner som kan dimmas.