Phanteks NV5

phanteks_nv5-1.jpg

Phanteks nya chassi NV5.

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

239 × 528 × 477 mm

Vikt

11,28 kg

Material

Stål, plast, härdat glas

3,5”-platser

3 st. (delar vaggor med 2,5")

2,5”-platser

4 st. (delar vaggor med 3,5")

Fläktplatser

8 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

Inga

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB 3.1 Gen 2 Type-C, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

1 349 kronor

Efter introduktionen av sitt bastanta chassi NV7 i våras tar Phanteks konceptet vidare till en nättare storlek med nykomlingen NV5. Återigen handlar det om ett upplägg med fokus på att exponera användares komponenter via en implementation av härdat glas på såväl sidan som fronten – något som tidigare har populariserats enormt av Lian Li:s chassi O11 Dynamic.

Där NV7 tog plats i fulltower-territorium är NV5 mer åt det förväxta miditower-hållet med sina mått på 239 × 528 × 477 mm – något som ger en lådvolym på 60 liter och placerar modellen i samma storleksklass som exempelvis Fractal Designs Meshify 2. Nykomlingen säljs i färgerna svart och vitt och tar plats vid en förhållandevis pressad prislapp på 1 349 kronor.

phanteks_nv5-2.jpg

Framsidan av chassit täcks av en glaspanel.

phanteks_nv5-5.jpg

På högersidan syns luftintag för fläktarna.

Som tidigare nämnts är paradnumret med Phanteks NV5 att i största möjliga mån exponera de inre komponenterna mot utsidan. Som ett led i detta utgörs frontpanelen av ett enda stycke härdat glas. Traditionellt sett brukar det sitta intagsfläktar i denna position, men de har istället flyttats till högersidan och plockar in luft via sidopanelen.

phanteks_nv5-9.jpg

På ovansidan finns bland annat USB-portar och knappar för RGB-belysningen.

I den främre delen av chassits topp återfinns ström- och resetknappen samt ytterligare två knappar som styr den integrerade ljuskontrollern av DRGB-typ. Här finns även lättåtkomliga anslutningar i form av två USB 3.0-portar samt en USB Type-C-port kapabel till USB 3.2 Gen 2.

phanteks_nv5-3.jpg

På baksidan finns det möjlighet att montera en 120 mm-fläkt.

phanteks_nv5-7.jpg

I botten finns ett löstagbart dammfilter.

På baksidan av chassit syns en monteringsplats för en 120 mm-fläkt, där denna är justerbar i höjdled. Vidare skådas sju expansionsplatser för instickskort samt monteringsplatsen för nätaggregatet i botten, där den sistnämnda är ställd något i vinkel på samma sätt som storebror NV7 – något som enligt Phanteks ska främja bättre luftflöde. Under nätaggregatsplatsen syns ett heltäckande dammfilter, som kan plockas bort och rengöras.

phanteks_nv5-6.jpg

Kardborrband på utsidan är en kul liten finess.

En kul finess som bolaget har implementerat på baksidan av chassit är en serie kardborrband. Dessa används för att binda fast kablarna som löper från moderkortet och grafikkortet, så att dessa löper snyggt och städat ned mot chassits botten.

phanteks_nv5-10.jpg

Toppen är perforerad för att släppa ut varm luft.

phanteks_nv5-11.jpg

På ovansidan finns det plats för tre 120 mm-fläktar.

Chassits topp är bestyckat med ett stort perforerat område för att släppa igenom luft. Panelen hålls på plats med tumskruvar och är enkel att avlägsna. Under denna återfinns monteringsplatser för tre 120 mm-fläktar alternativt en 360 mm-radiator.

phanteks_nv5-4.jpg

Även sidan är bestyckad med en stor glaspanel.

Utöver fronten är består även sidopanelen av en stor skiva härdat glas, där denna löper ihop med den främre skivan på ett närmast sömlöst vis. Glasskivan sitter monterad på en monteringsram av stål, där hela paketet avlägsnas genom att lossa två tumskruvar i bakkant.

phanteks_nv5-12.jpg

Öppen huvudkammare samt en mindre kammare för nätaggregatet i botten.

phanteks_nv5-13.jpg

En rymlig huvudkammare med många genomdragningshål för kablar.

Väl på insidan möts vi av en öppen layout med en stor huvudkammare samt en mindre kammare i botten som huserar nätaggregatet. Huvudkammaren rymmer moderkort i formfaktorer upp till E-ATX (maximalt djup på 280 mm) samt grafikkort med längder upp till 440 mm. Den som vill använda en luftbaserad processorkylare har gott om spelrum för detta, då den maximala höjden är specificerad till 180 mm. Runt monteringsplatsen för moderkortet syns därtill en stor skara genomdragningshål, vilket brukar underlätta för att få till en städad kabeldragning.

phanteks_nv5-18.jpg

Stängt hölje till nätaggregatet.

phanteks_nv5-19.jpg

Öppet hölje till nätaggregatet.

Ett av de största irritationsmomenten som uppstår när man har en separat kammare för nätaggregatet är utan tvekan när man har glömt att koppla in en strömkabel, eller behöver komplettera med ytterligare sådana, i det väldigt trånga utrymmet. Detta har Phanteks tänkt på till NV5 och implementerat en löstagbar täckplåt till den främre delen av nätaggregatskammaren. Genom att avlägsna denna får man full tillgång till de modulära kontakterna på nätaggregatet.

phanteks_nv5-15.jpg

I botten finns det plats för en 120 mm-fläkt.

Framför nätaggregatskammaren hittar vi en monteringsplats för en 120 mm-fläkt. Tanken med denna är att ta in sval luft och blåsa den på grafikkortet som sitter ovanför. Insuget är filtrerat av samma heltäckande dammfilter som används till nätaggregatet.

phanteks_nv5-16.jpg

Chassit har ett inbyggt grafikkortsstöd.

Ovanför fläktplatsen syns ett inbyggt grafikkortsstöd. Detta ger ett stabilt intryck och kan justeras i höjd- och djupled för att passa olika storleksklasser av grafikkort.

phanteks_nv5-14.jpg

På sidan finns det stöd för tre 120 mm-fläktar eller en 360 mm-radiator.

I den främre delen av chassit syns plats för tre 120 mm-fläktar, där dessa kan plocka in luft från perforeringar i den högra sidopanelen – perforeringar som i viss mån även fungerar som dammfilter. Denna position kan även användas för att montera radiatorer i storleksklasserna upp till 360 mm.

Sett till ventilationen som helhet har Phanteks NV5 utrymme för totalt åtta stycken fläktar i 120 mm-klassen – tre på sidan, tre i toppen, en i botten och en där bak. När det kommer till radiatorer ryms 360 mm-varianter på sidan och i toppen samtidigt, och det går även att komplettera med en 120 mm-modell i bakkant om det behovet mot förmodan skulle uppstå.

phanteks_nv5-20.jpg

Baksidan av moderkortsplåten täcks av en lucka.

phanteks_nv5-22.jpg

Luckan sitter på gångjärn...

phanteks_nv5-23.jpg

...och kan öppnas upp.

phanteks_nv5-24.jpg

På luckan går det att montera lagringsenheter.

På baksidan av moderkortsplåten ser vi att stora delar täcks av en gångjärnsbestyckad plåt. Denna kan användas för att gömma undan exempelvis fläkthubbar eller andra tillbehör, men samtidigt fungerar den även som monteringspunkt för lagring. Den kan husera antingen tre 3,5"-enheter eller fyra 2,5"-enheter, samtliga med stum fastskruvning utan vibrationsdämpning – något som kan vara värt att tänka på om man vill använda sig av mekaniska hårdiskar.

phanteks_nv5-25.jpg

Gott om utrymme på moderkortsplåtens baksida.

phanteks_nv5-27.jpg

Kardborrband för att hålla fast kablarna.

phanteks_nv5-28.jpg

I den främre delen finns det även kabelkanaler.

Med täckplåten avlägsnad möts vi av ett väl tilltaget utrymme för kabeldragning. För att hålla kablarna på plats syns del en serie kardborrband i bakkant, vilket också kombineras med förmonterade kabelkanaler i den främre delen. I det stora hela känns NV5 väl förberedd för goda kabeldragningsmöjligheter.

phanteks_nv5-26.jpg

Kablarna till den integrerade ljuskontrollern.

I den främre kabelkanelen återfinns kablarna som löper till den integrerade ljuskontrollern. Denna drivs via en SATA-strömkontakt och kan styra samt strömmata upp till nio enheter av DRGB-typ. Vid leverans är en enhet inkopplad till denna, i form av en ljusslinga som sitter inbyggd i höljet till nätaggregatskammaren.

phanteks_nv5-21.jpg

Gott om utrymme för nätaggregat.

Längst ner syns monteringspunkten för nätaggregatet, där detta monteras med fläkten pekandes nedåt för att suga in luft via den filtrerade ventilationsöppningen. Här finns det utrymme för enheter med längder upp till 230 mm, och då finns det fortfarande kvar marginaler för nätdelens kablar.