Sammanfattning

Ska vi försöka sammanfatta våra observationer och rekommendationer för dessa fyra modeller kan vi börja i änden med den dyraste och kanske mest svårbedömda av de fyra. Corsair Icue Link H150i RGB är på många sätt en riktigt bra kylare, då den har mycket god byggkvalitet och presterar bra.

Det som verkligen får den att sticka ut är Corsairs val att helt och hållet övergå till sin egen nyutvecklade lösning Icue Link, där all data för belysning och fläktstyrning transporteras över en ensam kabel. Det blir väldigt enkelt och elegant men medför att du som användare blir beroende av Corsairs mjukvara som det minst sagt råder delade meningar om. Fördelarna är att kylaren innehåller väldigt många sensorer för bland annat luft och vätsketemperatur som gör det enkelt att ställa fläktkurvor efter detta.

AIO-test-2023-5.jpg

"Flådig RGB är ett måste" - Samtliga tillverkare.

Det är dock lätt att tänka att det känns något överdesignat för produktkategorin i fråga. Att kunna ställa fläkthastighet efter vätsketemperatur känns som vettig användning men för att att till exempel kunna kontrollera deltat mellan in- och utlufttemperatur krävs att du köper fler fläktar. Priset är som förväntat alltså jättehögt och är svårt att smälta för den som inte planerar att gå all in i Corsairs ekosystem.

Asus har med sin ROG Strix LC II ARGB byggt en kompetent AIO-kylare som under våra tester flyttar väldigt mycket luft. De medföljande fläktarna är på papper de med högst statiskt tryck och högst luftflöde av alla deltagare i de här testet. Det kommer dock på bekostnad av ljudvolym när fläktarna befinner sig i den övre delen av sitt varvtals-spann.

Över 1000 RPM är de klart märkbara och när de börjar närma sig den maximala hastigheten är det svårt att sitta bredvid datorn. Därtill känns inte byggkvaliteten som den mest påkostade, detta trots en prislapp på nästan 3 000 kronor. För den som verkligen vill ha Asus ROG är det dock inte på något vis en dålig kylare, men dock en väldigt dyr kylare.

MSI har med sin MAG Coreliquid E360 lyckats få ihop en riktigt kompetent kylare som i mångt och mycket har likvärdiga funktioner som precis nämnda konkurrenten från Asus. De är kanske inte de tystaste fläktarna, eller bjuder på den mest galna prestandan, men den har minst lika god byggkvalitet som dyrare alternativ och kylprestandan är bra.

AIO-test-2023-8.jpg

RGB-fläktar från MSI.

Funktionsmässigt är den även där likvärdig något dyrare alternativ med gott om RGB-belysning för den som önskar det. En välkonstruerad monteringsanordning gör att det hela är ett paket som jag inte har särskilt mycket klagomål på. En bra kylare helt enkelt.

Slutligen är det dags att kika på Phanteks Glacier One 360 D30, och här finns det mycket som vi gillar. Kylaren är riktigt välbyggd och mycket av den extra kvalitetskänslan går att härleda till de seriekopplade fläktarna som bidrar till en välbyggd och konstruktion med hög densitet. De sammanlänkade D30-fläktarna styrs med en enkel PWM-kontakt och belysning med en enkel RGB-kontakt som tyvärr är Phanteks proprietära lösning, men det går lika bra med den medföljande adaptern.

Det som gör denna till en av våra favoriter är det faktum att ljudvolymen håller sig förhållandevis låg även vid högre varvtal. Detta kombinerat med att det ljud som faktiskt är där inte är särskilt märkbart. Fläktarna har en välbyggd ram och gott om dämpning vilket bidrar. Kylprestandan är likaså bra och dessutom är modellen inte fasligt mycket dyrare än mindre påkostade modeller vilket i vår bok uppskattas mycket.

AIO-test-2023-1.jpg

Testriggen har bokstavligen gått varm.

Kortfattat finns det som sagt många olika vägar att gå och många olika aspekter att ta i beaktning när du väljer kylare. Alla de kylarna vi har testat i den här artikeln är riktigt kompetenta. Där de främst skiljer sig är i hur tillverkarna resonerar kring hur de ska kopplas och hur lätt de interagerar med dina övriga produkter.

Det som slutligen blir det som fäller avgörandet för våra rekommendationer blir således prislappen. Corsairs lösning är förvisso den dyraste men den är också den överlägset mest tekniskt avancerade sett till funktioner. Ska du som användare investera i massor av Corsair Icue Link-produkter har du inte så mycket val, då är det denna du ska välja.

Är du däremot agnostisk när kommer till ekosystem så är MSI-kylaren i testet ett bra alternativt. Har du ett par hundralappar extra och det utrymme som krävs för de lite tjockare fläktarna är dock vår favorit Phanteks Glacier One 360 D30. Oaktat vilken du väljer har det varit ett intressant test att genomföra och vi är glada över att produktutvecklingen i denna kategori har kommit så pass långt att de flesta modellerna idag är bra kylare.

TL;DR – en snabb sammanfattning av MSI MAG Coreliquid E360

MSI:s nykomling i det övre instegssegmentet är en kompetent kylare som flyttar mycket värme från vår processor i prestandatesterna. Där den faller efter något är effektivitet vid normaliserad ljudvolym men den är trots detta inte dålig på just detta.

Kvalitativa beslag ökar kvalitetskänslan men den får avdrag för det kabeltrassel som kan uppstå vid montering som föranleds av den stora mängd kablar som krävs.

AIO-test-2023-22.jpg

Fördelar

MSI MAG Coreliquid E360 erbjuder bra kylprestanda för ett rimligt pris.

  • Bra kylprestanda

  • Bra pris

Nackdelar

  • Fläktarna är inte de tystaste

  • Många kablar för belysning och fläktar

Pris vid publicering: 1 749 kronor

TL;DR – en snabb sammanfattning av ASUS ROG Strix LC II 360 ARGB

Asus ROG Strix LC II är en kylare som gör just jobbet med att kyla väldigt bra. De tre fläktarna som medföljer flyttar väldigt mycket luft men de gör de på bekostnad av ljudvolymen som vid högre varvtal blir påtaglig.

Frekvensen på ljudet är även det något högre än vad som är trevligt och detta leder till att den är märkbar när det är i bruk. Om du ämnar ställa en manuell fläktkurva och mest utsätta kylaren för arbetslaster under 150-200 W är den dock effektiv även vid lägre ljudvolym.

Avdrag görs för den relativt primitiva lösningen för fläktstyrning och belysning med flera kablar. Därtill lider den av en prissättning som i skrivande stund är alldeles för hög i förhållande till konkurrenterna.

AIO-test-2023-24.jpg

Fördelar

Asus ROG Strix LC II 360 ARGB är en mycket kompetent kylare med fläktar som flyttar mycket luft och låter mycket. Kombinerat med en hög prislapp blir den i dagsläget svår att rekommendera.

  • Utmärkt kylprestanda

Nackdelar

  • Fläktarna är högljudda vid hög RPM

  • Högt pris

  • Många kablar för belysning och fläktar

Pris vid publicering: 2 990 kronor

TL;DR – en snabb sammanfattning av Phanteks Glacier One 360 D30

Enda sedan Phanteks D30-fläktar äntrade marknaden har vi på redaktionen varit väldigt förtjusta i den väldigt eleganta lösningen för styrning av fläkthastighet och belysning. Kombinerat med relativt tyst drift i de flesta fallen och smakfull belysning är de kortfattat mycket bra.

På en AIO-kylare lämpar de sig mycket väl och bidrar med sin proprietära kabellösning för seriekoppling till potentiellt väldigt ren kabeldragning. Nackdelen är givetvis att de behöver kopplas med den medföljande adaptern om användaren inte har en styrhubb från Phanteks för belysning. Vidare medför den något tjockare ramen att montering kan blir svårt i väldigt utrymmesbegränsade byggen.

AIO-test-2023-26.jpg

Fördelar

Phanteks Glacier One 360 D30 erbjuder mycket bra kylprestanda och utmärkt byggkvalitet för ett rimligt pris.

  • Mycket bra kylprestanda

  • Rimligt pris

  • Utmärkt byggkvalitet

Nackdelar

  • Proprietär kabellösning för fläktarna

  • Inte den tystaste vid låg RPM

Pris vid publicering: 2 090 kronor

TL;DR – en snabb sammanfattning av Corsair iCUE LINK H150i RGB

Corsair iCUE Link H150i bygger vidare på företagets populära serie med AIO-kylare som har funnits på marknaden i över ett decennium. Här gör de dock ett enormt avsteg och kliver helhjärtat över i företagets storsatsning på en helhetslösning för fläktar och belysning.

Fördelarna med detta är att alltsammans styrs över en ensam kabel via företagets mjukvara och direkt ur kartong är den inställd på att reglera fläkthastighet baserat på vätsketemperaturen. Nackdelarna är dels att du blir än mer inlåst med Corsairs system än tidigare generationer och att priset är riktigt högt.

AIO-test-2023-28.jpg

Fördelar

Corsair iCue Link H150i RGB är en mycket bra kylare med en elegant lösning för styrning av ljus och fläktar som hämmas av ett mycket högt pris där du som användare låser dig till Corsairs ekosystem.

  • Mycket bra kylprestanda

  • Corsair iCUE

Nackdelar

  • Corsair iCUE

  • Väldigt högt pris

Pris vid publicering: 3 390 kronor