Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
93

Asus Geforce GTX 1080 ROG Strix OC

Genomgången av partnertillverkarnas varianter av Geforce GTX 1080 fortsätter i SweClockers testlabb, och näst på tur är Asus med sitt saftigt fabriksöverklockade ROG Strix OC.

635

AMD Radeon RX 480 8 GB

UPPDATERAD! Det blåser isande vindar när AMD lanserar arkitekturen Polaris ihop med grafikkortet Radeon RX 480 – företaget har siktet inställt på att erövra det lukrativa mellansegmentet.

29

Snabbtest: Överklockad DVI är inget för Nvidia Pascal

Att överklocka DVI kan ge högre bildfrekvenser än vad specifikationerna medger. SweClockers tester visar dock att detta inte fungerar smärtfritt med Nvidia Geforce GTX 1070 och GTX 1080.

105

MSI Geforce GTX 1080 Gaming X

MSI satsar på egendesignat kretskort och den nya kyllösningen Twinfrozr VI med sitt nya Geforce GTX 1080 Gaming X, som idag tar plats i SweClockers testlabb.

118

EVGA Geforce GTX 1080 SC ACX 3.0

Testlabbet drunknar i partnertillverkarnas varianter av Geforce GTX 1080, och först ut är EVGA:s Geforce GTX 1080 SC ACX 3.0 med både påkostad kyllösning och fabriksöverklockning på menyn.

271

Nvidia Geforce GTX 1070

Klockan är slagen och det är dags att dra skynket från Geforce GTX 1070, efterföljaren till omåttligt populära GTX 970. Häng med när SweClockers ger grafikkortet en rejäl omgång i testlabbet.

513

Nvidia Geforce GTX 1080

Det blåser upp till storm när Nvidia sjösätter sin nya grafikarkitektur Pascal med flaggskeppet Geforce GTX 1080 i spetsen. Häng med till SweClockers testlabb för en rejäl genomgång!

341

DirectX 12 med Ashes of the Singularity

Oxide Games kommande spel Ashes of the Singularity blir först ut med DirectX 12 under huven. Redaktionen laddar upp med den senaste betaversionen och sätter dagens grafikkort på prov!

73

AMD Radeon R9 380X

Över ett år efter introduktion har det blivit dags för fullskaliga Tonga att göra entré och fylla ett rejält prestandagap på grafikmarknaden. Häng med när SweClockers testar Radeon R9 380X.

93

Sapphire Radeon R9 390 Nitro

Med uppskruvade klockfrekvenser och en attraktiv prisbild vill Sapphire locka prestandatörstande entusiaster med Radeon R9 390 Nitro, som nu tar plats i testlabbet.

73

MSI Geforce GTX 980 Ti Gaming

Med den påkostade kylaren Twin Frozr V och uppskruvade klockfrekvenser vill MSI utmana i prestandatoppen. SweClockers testar Geforce GTX 980 Ti Gaming.

108

Sapphire Radeon R9 380 Nitro 4 GB

Med grafikkretsen Antigua under skalet vill Sapphire utmana i mellanklassen. SweClockers testar Radeon R9 380 Nitro, som lovar både hög prestanda och låg ljudnivå.

221

AMD Radeon R9 Nano

Rekordhög prestanda i kompakt format står på menyn när AMD släpper loss Radeon R9 Nano. SweClockers ger nykomlingen en rejäl omgång i testlabbet.

49

Gainward Geforce GTX 980 Ti Phoenix Golden Sample

Gainward satsar på både ny kyllösning och saftiga frekvensökningar med sitt grafikkort Geforce GTX 980 Ti Phoenix Golden Sample, som idag tar plats i SweClockers testlabb.

66

XFX Radeon R9 390X Black Edition

XFX vill locka prestandakrävande entusiaster med sitt Radeon R9 390X Black Edition, där både uppskruvade klockfrekvenser och fläskig kyllösning står på menyn.