Holländska Phanteks överraskade rejält när de under förra årets Computex-mässa avtäckte sitt första datorchassi Enthoo Primo. Den gigantiska modellen vann snabbt många entusiasters hjärtan tack vare sitt lättarbetade inre och gedigna stöd för vattenkylning – vilket i slutändan placerade chassit på kartan tillsammans med de andra mastodonterna Cooler Master Cosmos II och Corsair Obsidian 900D.

Merparten av chassispekulanterna är dock inte beredda att punga ut 2 500 kr på en datorlåda, och för att nå ut till den stora massan behövde Phanteks röra sig ner i segmenten. Lösningen stavas Enthoo Pro, en bantad och krympt version av företagets tidigare flaggskepp. Modellen ska bibehålla många av sin storebrors egenskaper, samtidigt som priset pressas ner under tusenlappen.

Enthoo Pro Window.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

235 x 535 x 550 mm

Vikt

11,9 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

3 st.

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

7 st. (varav 6 st. använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

2 st. 200/140/120 mm, 5 st. 140/120 mm, 3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 140 mm PH-F140SP, 1 st. 200 mm PH-F200SP

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Även om det rör sig om en bantad modell är Enthoo Pro långt ifrån ett litet chassi. Nykomlingen har krympt mer än 10 cm på höjden i jämförelse med sin storebror, men klassificeras fortfarande som ett fulltower. Sidopanelen känns igen från Enthoo Primo, med ett större fönster som ska visa komponenterna samt ett mindre som exponerar en utbytbar logotyp. Den som önskar kan även köpa Enthoo Pro utan fönster med ett prisavdrag på ungefär en hundralapp.

Front.jpg
IO.jpg
Rear.jpg

För att hålla priset nere har aluminiumpanelerna från Enthoo Primo fått stryka på foten för borstad plast, inte helt olik den hos Fractal Design Arc Midi. I framkant syns tre 5,25-tumsplatser samt ett perforerat insug med inbyggt dammfilter. Bakom detta sitter en medföljande 200 mm-fläkt som kan bytas ut mot två 120/140 mm-fläktar för den som önskar. De främre anslutningarna är dolda bakom en lucka och utgörs av två USB 3.0-portar, två USB 2.0-portar samt in- och utgångar för ljud.

top.jpg
Bottom Front Filter.jpg
Bottom Rear Filter.jpg

Chassits topp täcks av ett perforerat galler med inbyggt dammfilter. Under detta finns det monteringspunkter för tre 140/120 mm-fläktar, vilket i sin tur öppnar upp för radiatorer hela vägen upp till storleksklassen 420 mm. Ytterligare dammfilter återfinns i chassits botten, där två separata filterhållare täcker insuget till nätaggregatet samt två platser för 120 mm-fläktar.

Left_PSU cover.jpg
Left wo cover.jpg

Med sidopanelerna avtagna märks det snabbt att Phanteks har gått samma väg som med storebror Enthoo Primo, det vill säga fokus på ett väldigt städat och rent inre. Mycket möda har lagts på att gömma undan komponenter som kan anses fula rent estetiskt. Detta innefattar bland annat lagringsenheterna som döljs bakom en plåt, samt nätaggregatet som får gömma sig under ett löstagbart hölje (detta hölje följer inte med modellen av Enthoo Pro utan fönster).

Här syns stöd för moderkort upp till den större formfaktorn E-ATX, dock ej XL-ATX då dessa är lite för höga. Chassit har totalt åtta expansionsplatser för instickskort, vilket ger lite mer flexibilitet i vissa scenarion där flera grafikkort ska monteras. Gällandes längder på grafikkort finns det stöd modeller upp till 347 mm i chassits grundutförande, samt upp till 472 mm om hårddiskburarna plockas bort.

Vidare syns ett rejält knippe med gummerade genomdragningshål för kablar till moderkortsplåtens baksida, samt ett stort utstansat hål för att kunna eftermontera en processorkylare med bakplåt. En kul liten detalj är även att Phanteks valt att gå vägen med skruvar istället för popnitar på stora delar av chassit. Detta innebär att vissa delar går att plocka bort helt och hållet, däribland toppen, buren för 5,25-tumsenheterna samt plåten framför lagringsenheterna.

enthooproradiator.png

Likt sin storebror är ett av paradnumren hos Enthoo Pro ett gediget stöd för vattenkylning, och då mer specifikt mängder av plats för radiatorer. Som bilden ovan skvallrar om finns det totalt fyra olika monteringspunkter för radiatorer i chassit, däribland en 420 mm i toppen samt en 240 mm i fronten och botten. Givetvis kan inte alla platser användas samtidigt utan vissa restriktioner, och den som är sugen på mer detaljer rekommenderas ta en närmare titt i manualen.

reservor bracket.jpg

Andra finesser för vattenkylning är förbestämda platser för reservoarer. Phanteks skickar med en skena som monteras mot hårddiskburarna, som i sin tur en reservoar kan skruvas fast i. Detta inför givetvis ytterligare restriktioner på hur långa grafikkort som går att använda i chassit, men i slutändan beror det på reservoarens storlek, och den som önskar kan även montera denna i chassits bakkant där ytterligare monteringshål finns att tillgå.

Right.jpg

På baksidan av moderkortsplåten finns det väldigt gott om utrymme att tillgå, med en smalaste punkt på 27 mm som sträcker sig upp till 39 mm bakom nätaggregatet. Phanteks har även bestyckat stora delar av baksidan med kardborrband, vilket gör det enklare att bunta ihop kablarna och få till ett mer städat inre.

Det är även på denna sida som man kommer åt chassits två löstagbara lagringsburar. Dessa huserar totalt sex lagringsvaggor med vibrationsdämpade snabbfästen för 3,5-tumsenheter alternativt skruvfästen för 2,5-tumsenheter. Skulle man välja att plocka bort båda lagringsburarna finns det fortfarande en extra 2,5-tumsplats som sitter direkt monterad på baksidan av moderkortsplåten.

pwmhub.jpg

Sist men inte minst har Phanteks bestyckat Enthoo Pro med en uppgraderad version av fläkthuben de använde inuti Enthoo Primo. Det rör sig fortfarande om samma smarta PWM-styrning som tidigare, där en enskild kabel kopplas till CPU-fläktskontakten på moderkortet. PWM-signalen tolkas sedan av kretskortet som i sin tur styr upp till sex stycken inkopplade fläktar. Till skillnad från den tidigare versionen drivs hela paketet numera av en enskild SATA-strömkontakt.

Testresultat och sammanfattning

Att ta steget från ett fullfjädrat flaggskepp ner till en betydligt billigare modell, och samtidigt behålla kvalitetskänslan, är verkligen ingen lätt uppgift. Här tycker vi dock att Phanteks har lyckats riktigt bra med Enthoo Pro, vars insida bjuder på minst lika bra passform och kvalitetsintryck som storebror Enthoo Primo. Plastpanelerna på utsidan ger kanske inte samma "premium"-känsla som aluminium, men känns ändå fullt godkända sett till prisklassen.

IMG_9487.jpg

Trots rejält krympta dimensioner i jämförelse med storebror känns aldrig Enthoo Pro särskilt trång. Det får utan problem plats mängder av komponenter, vilket inkluderar flera långa grafikkort, stora moderkort, djupa nätaggregat och gigantiska processorkylare. Den som bryr sig om att få till ett estetiskt tilltalande bygge kan dessutom gotta sig över de strategiskt placerade genomdragningshålen samt det medföljande höljet till nätaggregatet.

Det är även trevligt att Phanteks satsar vidare på ordentligt vattenkylningsstöd i sina chassin. Enthoo Pro erbjuder en hel del olika monteringspunkter för radiatorer, däribland takpositionen som utan problem sväljer både långa och tjocka modeller. Dessutom syns inte bara en utan två förutbestämda platser för reservoarer, vilket inte är helt vanligt bland chassin i dagsläget.

IMG_9488.jpg

Utrymmet på baksidan av moderkortsplåten är väl tilltaget och rymmer utan problem de många kablar som ska skuffas undan i ett högpresterande entusiastsystem. En simpel men mycket trevlig detalj är de förmonterade kardborrbanden, som gör det till en barnlek att hålla det rent och städat på baksidan, utan att behöva klippa upp ett buntband varje gång en kabel ska adderas.

IMG_9489.jpg

Att PWM-huben som introducerades ihop med Enthoo Primo återvänder till Enthoo Pro kan inte ses som något annat än extremt trevligt. Denna är simpel, men samtidigt väldigt effektiv och smidig med möjlighet att styra upp till sex fläktar med endast en 4-pinskontakt kopplad till moderkortet. Den dagen fler tillverkare tar efter denna lösning är en lycklig sådan.

Bland de få negativa aspekterna som bör belysas med Enthoo Pro finner vi avsaknaden av en medföljande förlängningskabel för 8-pinskontakten. Det rör sig fortfarande om ett högt chassi, och det finns oundvikligen därför vissa problem med många nätaggregats kabellängder. Vidare upplevs modellens fönster som väldigt "mjölkigt" och suddigt, vilket knappast kan ses som en fördel för en del som ska visa upp de inre komponenterna för omvärlden.

I det stora hela är dock Enthoo Pro ett riktigt trevligt chassi som ärver många av egenskaperna vi gillade med storebror Enthoo Primo, samtidigt som både storleken och prislappen har bantats rejält. Phanteks bevisar att det går att räkna med dem även i de lägre prisklasserna, och vi kan varmt rekommendera Enthoo Pro för den som är på jakt efter ett chassi med vattenkylningsfokus runt tusenlappen.

Kvalitativt och expansivt till rätt pris. Phanteks Enthoo Pro är ett utmärkt chassi.

Fördelar:

  • Mycket bra passform och kvalitetskänsla

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Enkel kabeldragning

  • Bra ventilationsmöjligheter

  • Välanpassat för vattenkylning

  • Smart och smidig fläkthubb

Nackdelar:

  • Ingen förlängning för 8-pinskabeln

  • Suddigt fönster

Pris vid publicering: 995 kr
Lägsta pris: