Att kombinera påkostade komponenter till ett pressat pris för att skapa så kallade "flaggskeppsdödare" har hittills varit Oneplus recept för framgång. Nu väljer bolaget att bredda det prisvärda konceptet till mellanklassen med Oneplus X, som dessutom är ett svar till alla som efterfrågat en mindre telefon.

Först och främst har Oneplus X en AMOLED-skärm på 5,0 tum bestyckad med ett skyddande lager Corning Gorilla Glass 3. Trots att panelen är en halv tum mindre än för Oneplus 2 och föregångaren One handlar det fortfarande om upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar, vilket höjer punkttätheten från 401 till 441 pixlar per tum (ppi).

För att få ned priset har Oneplus valt att använda numera gamla Snapdragon 801, som huserar fyra kärnor Krait 400 i 2,3 GHz, grafikdelen Adreno 330, trådlöst nätverk 802.11n, Bluetooth 4.0 och 4G/LTE (Cat 4). Till det hör 3 GB LPDDR3 och 16 GB lagring, vilket också kan utökas med ett minneskort av typen Micro SD.

Vidare kommer telefonen utrustad med en kamera på 8 megapixlar i framkant och en bakåtvänd på 13 megapixlar. Batterikapaciteten är 2 525 milliamperetimmar och laddning sker via en vanlig Micro USB 2.0 och inte USB Type-C, som används av bolaget i flaggskeppet Oneplus 2.

Utöver specifikationerna slår Oneplus ett slag för designen med en aluminiumram och den slimmade profilen 6,9 millimeter. Till det hör två distinkt olika utföranden, där standardvarianten "Onyx" har skärmramarna och baksidan i mörkt glas. Den andra som är exklusiv Europa, "Ceramic" byter ut glaset mot en silverfärgad keram av zirkonium.

Säljstarten för Oneplus X inleds den 5 november i Europa till det rekommenderade priset 2 549 kronor. Likt tidigare kommer telefonen att säljas via ett system för inbjudningar på Oneplus officiella webbplats.