Netflix satsningar att få användare att betala mer fortsätter. Streamingtjänsten har börjat sätta stopp för kontodelning samt lanserat nytt abonnemangsegment som delvis finansieras av reklam. Det sistnämnda har blivit tillgängligt i ett fåtal länder och Netflix har bestämt att abonnemanget ska ersätta det tidigare billigaste prenumerationsalternativet.

Basic-abonnemanget har tidigare varit det billigaste alternativet och kostat runt motsvarande 70 kronor i USA och Storbritannien. Detta alternativ har nu försvunnit och ersatts med annonsfinansierat Standard-abonnemang för motsvarande 70 kronor, samma pris som Basic hade tidigare. Med detta får dock kunder samma fördelar som vanliga Standard-prenumerationen till ett reducerat pris. Detta betyder upp till två samtidiga videoströmmar i Full HD, men med reklamsnuttar som spelas titt som tätt.

Tidigare prenumeranter som låg på Basic-nivån får behålla sina prenumerationer utan några ändringar. Byter dessa från Basic verkar det inte vara möjligt att gå tillbaka till det grundläggande abonnemanget, om inte Netflix gör några ytterligare ändringar i framtiden.

Inga Sverige-planer än

Netflix reklamfinansierade abonnemang har ännu inte lanserats brett, utan är endast i tolv olika länder som bland annat USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Hittills har fem miljoner prenumeranter i dessa länder valt reklamabonnemanget, vilket kan ses som en indikator för succé och att en bred lansering på alla Netflix marknader bara är en tidsfråga.

Vilken Netflix-nivå är bäst?