Sedan lanseringen under slutet av 2020 har Sony genom mjukvaruuppdateringar bitvis aktiverat fler funktioner för Playstation 5. Med den senaste beta-versionen står flera nyheter för dörren där den som smäller högst är på ljudfronten då den möjliggör stöd för Dolby Atmos. Med betaversionen av operativsystemet ska användare kunna mata ut Dolby Atmos-ljud till kompatibla enheter över HDMI och ska fungera med bland annat soundbars, TV-apparater och hemmabio-receivers.

53073631148_27237a2761_h.jpg

Enligt Sony ska funktionen inte vara begränsad till spel utan kunna nyttjas av multimedia-applikationer på systemet som till exempel Netflix – dock ej vid beta-stadiet. Vidare möjliggör den nya beta-mjukvaran användare att installera M.2 SSD:er med upp till 8 TB lagringsutrymme där den tidigare begränsningen var 4 TB.

Utöver dessa två funktioner tillkommer även bland annat möjligheten att aktivera haptisk feedback i handkontrollen under navigering av systemets menyer och användargränssnitt, möjlighet att inaktivera ljudindikationen när system startar och stängs av samt fler alternativ i menyn för tillgänglighet.

I dagsläget är betan enbart tillgänglig för utvalda användare i USA, Kanada, Japan, UK, Tyskland och Frankrike men den skarpa versionen av mjukvaran förväntas vara tillgänglig globalt senare under 2023.