Under förra veckan började det sippra ut rykten om att AMD kommer att hoppa över det yppersta prestandasegmentet under nästkommande generation Radeon. Det första jag tänkte på när jag läste det var "ämen vafan", men ju mer jag har funderat på det desto mer börjar det klarna.

Så klart kan det hela vara av den enkla anledningen att AMD inte lyckats få till nästa generation på ett sånt vis att de kommer kunna tävla i toppsegmentet. Eller så är det ett medvetet val och därmed ett strategiskt beslut. Låt oss snabbt ta den teorin i beaktning och förutsätta att så är fallet.

Tittar vi de senaste generationerna har AMD framförallt utmärkt sig i mellansegmentet och med bra kampanjer på Radeon RX 6000-serien efter 7000-seriens lansering. Med Radeon 5000-serien var det 5700 XT som var toppmodellen och den ställde sig väl mot Nvidias Geforce RTX 2070. Framförallt var produkten långlivad och fortsatte bli bättre allteftersom drivrutinerna mognade.

RX7600-10.jpg

AMD Radeon RX 7600 ger utmärkt prestanda för pengarna i 1080p.

Det som blev tydligt för mig när Radeon RX 7000-serien klev in på marknaden var att visst kan korten tävla i de högre prestandasgementen i ren rastreingsprestanda. Men i kampen om ray tracing-prestanda och energieffektivitet finns det inte mycket att hämta för det röda laget i dagsläget.

Det finns även en viss diskrepans vad gäller hur mycket krut som läggs på nya funktioner som till exempel interpolering av bildrutor, uppskalnings-tekniker och så vidare. Det behöver dock inte vara något negativt för AMD, istället ser jag en möjlighet att flytta fokuset och kommunikationen och ha örat närmre marken.

Det har länge känts som att Nvidia dikterar vad marknaden vill ha von oben och att avancerad teknik forcerats in i produkterna utan att efterfrågan existerat. Ett bitvis lyckat försök att skapa en efterfrågan och vara proaktiva istället för reaktiva. En sorts Apple-filosofi för grafikkort.

AMD har inte möjligheten att dra jämnt med Nvidia och det försprång Nvidia har vad gäller att rulla ut alla dessa funktioner och avancerade produkter. Det blev inte minst tydligt under 2022.

768b3f8a-f692-4227-a694-40c2a9036db7.jpg

Det är dags för Dr. Su att slå tillbaka på riktigt mot läderjackan.

Med en grön konkurrent som slår stenhårt uppifrån med huvudet i molnen och en blå nykomling som jagar underifrån är det ett lysande läge för AMD. Ett lysande läge att slå tänderna i mellanklassen som den gröna jätten uppenbarligen inte bryr sig om och den blå pysslingen inte kan nå ännu.

Det är längs den gyllene medelvägen de allra flesta spekulanter befinner sig och där AMD med en smart satsning kan bli kungar på riktigt. Jag vet att många av er som läser SweClockers redan är väl medvetna om hur prisvärda AMD har varit de senaste generationerna i mellanklassen.

Däremot är det inte allmän kunskap är min erfarenhet. Efter nästan ett decennium tillbringat med försäljning av hårdvara till slutkund kan jag säga att AMD har en lång väg att gå när det kommer till att bli förstahandsvalet för gemene man.

Ett blad ur Apples marknadsföringsbok

Nästa generation måste komma ut i tid och med en prissättning som är logisk. Oavsett om priserna trissats upp ordentligt de senaste åren kan det räcka med att AMD placerar sig något under konkurrensen för att verkligen ta andelar.

Är det supersexigt att inte ligga i framkant och ha prestigen av att vara bäst? Självklart inte.

Jag tror också de skulle kunna ta ett blad ur Apples bok när det kommer till marknadsföring, och det är att sluta prata så mycket om konkurrenten. Små subtila jabbar där det är på sin plats är självklart alltid kul men när det dras allt för stora växlar med jämförelser tenderar det att andas desperation och det kan slå tillbaka.

Låt de andra hålla på och vara först med nya funktioner och svindyr tillverkning, fokusera på kärnan av kunder i mitten. Leverera bra spelprestanda för en rimlig peng och fortsätt utveckla FSR så kommer det vara bra nog för de absolut flesta.

Är det supersexigt att inte ligga i framkant och ha prestigen av att vara bäst? Självklart inte men det finns mycket prestige i att vara folkets val och att göra sin egen grej. Det sista och kanske viktigaste för att verkligen etablera sig är att vara konsekventa.

RX7600-15.jpg

Det har på tok för många gånger blossat upp till storm i grafikkortskriget för att sedan avta till en mild bris nästa generation och AMD faller ut i periferin i ett par generationer. Nu behöver identitetskrisen vara över och AMD Radeon behöver än en gång bli ett varumärke att räkna med.

Hela den här raljanta spekulationen bygger givetvis enbart på ett Twitter-rykte och kan såklart vara helt fel. Kanske kommer AMD fortsätta att försöka boxas med det gröna laget i toppen, men om så är fallet hoppas jag att det inte sker på bekostnad av mellansegmentet.