År 2003 lanserade Valve spelklienten Steam officiellt och för några dagar sedan fyllde den numera enorma plattformen 20-årsjubileum. Som del av festligheterna följer kampanjer på mjuk- såväl som hårdvara, där bland annat Steam Deck får nedsatt pris.

steamdeckrea2.jpg

De tillfälliga Steam Deck-priserna.

Till skillnad från Steams många spel ser Steam Deck inte lika många reor. Sedan lanseringen har den bara prissänkts ett fåtal gånger, där senast var i början av sommaren. För 20-årsjubileumet är det samma rabattsats som gäller, med 10, 15 och 20 procent rabatt för vardera modell. Det ger en prislapp på cirka 4 500 kronor för Steam Deck med 64 GB lagring, alternativt 5 550 kronor eller 6 500 kronor för den som vill ha mer utrymme direkt ur kartong.

För den som är bekväm med att skruva går det att uppgradera lagring på egen hand, genom att byta SSD-enheten. Sedan lanseringen av Steam Deck har flera tillverkare utökat med SSD-enheter i storlek 2230, M.2-formatets minsta formfaktor. Kostnaden för 1 TB ligger på cirka 1 500 kronor, för den som vill snickra ihop ett eget alternativ till lägre kostnad än Valves värstingvariant.