Molnlagringstjänsterna gör det möjligt att enkelt synka data mellan enheter och ser till att det alltid finns en säkerhetskopia av viktiga dokument och andra digitala filer. Typiskt för de populäraste alternativen är att de har användarvänliga gränssnitt och sköter det mesta automatiskt. Men det finns en del skillnader mellan dem också; alla är inte optimala när flera användare ska arbeta med samma dokument, några snålar in på mängden utrymme som erbjuds för gratisanvändare och sedan var det det där med säkerhet och användarnas integritet.

Samtidigt som det näppeligen finns något seriöst företag inom molntjänster som säger sig ta lätt på sina användares integritet är det ingen hemlighet att Microsoft och Google rent tekniskt kan komma åt sina användares uppladdade filer. Är det känslig data som ska säkerhetskopieras i molnet är det därför bättre att satsa på en molnlagringstjänst som tar upp kryptering och integritetsskydd som centrala delar av sitt erbjudande – alternativt använda ett molnkrypteringsverktyg som BoxCryptor eller Duplicati innan datan laddas upp till molnlagringstjänsten.

När vi senast ställde frågan om vilka molntjänster SweClockers använder hamnade Dropbox, Google Drive, Microsoft Onedrive och Apple Icloud i topp. De finns med här, men vi har också valt att ta med tre alternativ till de amerikanska jättarna.

Alla tjänster i jämförelsen kan användas gratis och för lagring av alla typer av filer. Det maximala lagringsutrymmet och prisspannet som listas nedan gäller abonnemang för en användare som betalar månadsvis. Merparten av tjänsterna erbjuder även prisplaner för familjer och i vissa fall företag, ofta med mer lagringsutrymme. Dessa inkluderas inte i den här jämförelsen.

Google Drive

Microsoft Onedrive

Apple Icloud Drive

Dropbox

Jottacloud

Proton Drive

Shadow Drive

Gratisutrymme

15 GB

5 GB

5 GB

2 GB

5 GB

5 GB

20 GB

Maximalt lagringsutrymme (för personligt bruk)

30 TB

1 TB

12 TB

2 TB

Obegränsat

500 GB

2 TB

Lagrar alla typer av filer

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Automatisk backup

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Tvåfaktorautentisering

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Mobilapplikationer

Android/IOS

Android/IOS

IOS (integrerat)

Android/IOS

Android/IOS

Android/IOS

Android/IOS

Familjeabonnemang

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Nej

Prisspann (vid betalt månadsabonnemang, en användare)

19 – 1 500 kr

17,99 – 83,99 kr

12 – 799 kr

11,99 – 19,99 €

105 kr

4,99 – 12,99 €

48 kr

Rekommendationer

  • Integritet och säkerhet: Proton, som har utvecklat Proton Drive, är det företag bland våra jämförda alternativ som tydligast visar att de bryr sig om användarnas integritet på riktigt.

  • Apple-användare: Har du dator, surfplatta och telefon från Apple är Icloud det naturliga valet för att säkerhetskopiera data och synka allt mellan enheterna.

  • Samarbete: Google Drive är det enklaste alternativet för att arbeta i samma dokument eller kalkylark. Allt som krävs är en internetuppkoppling och en webbläsare.

Google Drive

Ett Google-konto ger tillgång till mejl, kontorsappar och molnlagrinstjänsten Google Drive, där dokumenten och kalkylarken som skapas i nämnda kontorsappar lagras. Google Drive är lättanvänt med ett enkelt system för fildelning. Dessutom ger gratisvarianten tillgång till mer lagringsutrymme än de flesta konkurrenterna. I Google-kontot ingår nämligen 15 GB molnlagring, som delas mellan Google Drive, Gmail och Google Foto.

Den som vill ha mer utrymme får bege sig till Google One och uppgradera till Basic (100 GB), Standard (200 GB) eller Premium (upp till 30 TB). I de här prisplanerna ingår möjligheten att dela utrymmet med upp till fem användare, fler redigeringsmöjligheter i Google Foto, en VPN-tjänst, med mera.

Googledrive.png

Data som laddas upp till Google Drive krypteras under överföring och lagring. Företaget samlar dock in namn, kontaktuppgifter och kan komma åt lagrad data ”om så lagen kräver” enligt den officiella dokumentationen på Googles hemsida.

Microsoft Onedrive

Gratisversionen av Onedrive kommer man åt genom prenumerationstjänsten Microsoft 365, som ger tillgång till 5 GB lagringsutrymme och webbversionerna av Word, Excel, Powerpoint och Onenote.

Väljer man i stället att betala 18 kronor i månaden utökas lagringsutrymmet 100 GB, och för 84 kronor i månaden ingår 1 TB lagringsutrymme och skrivbordsversionen av det som brukade kallas Officepaketet. Det är ett prisvärt erbjudande, särskilt för den som ändå behöver Word, Excel och de andra programmen.

Onedrive.jpg

Ett relativt vanligt klagomål från Onedrive-användare har inte med funktionaliteten i sig att göra. Snarare handlar det allt som oftast om att programmet inte vill lämna användaren ifred på Windows och mobil, utan dyker upp med tips, uppmaningar och frågor i tid och otid.

Apple Icloud Drive

För de flesta Apple-användare finns det få anledningar att välja något annat än Icloud Drive, eftersom den är en del av det Apple-ID som gör att de olika enheterna synkar med varandra. Med Icloud aktiverat säkerhetskopieras foton, dokument och inställningar mellan Mac, Ipad och Iphone, utan att användaren behöver ägna en tanke åt det. Den som vill ha mer lagring än de 5 GB som ingår i gratisutrymmet får betala för Icloud+, där det går att uppgradera till så mycket som 12 TB lagringsutrymme.

Iclouddrive.jpg

Nackdelen med den här molnlagringstjänsten är att den är så tydligt riktad till Apple-användare (tjänsten har förvisso mjukvara för Windows men ingen Android-app) vilket försvårar samarbete mellan användare på olika plattformar.

Dropbox

Åren har gått sedan Dropbox populariserade molnlagringen, som gjorde det betydligt smidigare att säkerhetskopiera och komma åt dokument, foton och andra digitala filer från vilken enhet som helst.

Dropbox.jpg

Tjänsten är fortfarande pålitlig och kan integreras i allt från Googles och Microsofts program till Slack och Canva. Gratisversionen av Dropbox har dock bara 2 GB lagringsutrymme, alltså betydligt mindre än de andra alternativen i jämförelsen. För den som tänkt skaffa sin första molnlagringstjänst och bara är ute efter grundläggande funktioner finns det därför få incitament till att välja Dropbox framför exempelvis Google Drive.

Jottacloud

Den norska uppstickaren Jottacloud är ett alternativ till storföreagens tjänster och erbjuder en hel del funktionalitet. Den data som lagras hos företaget är krypterad och då servrarna ligger i Norge gäller norska dataskyddslagar, samt den europeiska dataskyddsförordningen GDPR. Till skillnad mot Proton Drive lagrar dock Jottacloud information om användarnas namn, mejladresser och telefonnummer.

Jottacloud sköter automatisk backup av mobila enheter och datorer med Windows, MacOS eller Linux. Molntjänsten kan även kopplas till Microsoft Office Online så att användare kan arbeta samtidigt i samma dokument.

Jottacloud.jpg

Obegränsad lagring för privatanvändare är det kanske mest unika med Jottaclouds erbjudande. Det kostar 105 kronor i månaden eller 1 050 kronor per år. Haken är att uppladdningshastigheten sänks om det lagrade innehållet överstiger 5 TB, vilket kan ta en stund att fylla.

Proton Drive

Proton Drive är byggd på öppen källkod som enligt företaget regelbundet kontrolleras av oberoende säkerhetsexperter. Datan är end-to-end-krypterad och Proton har ingen möjlighet att dekryptera användarnas innehåll. Eftersom företaget är baserat i Schweiz gäller de lokala lagarna för dataskydd – läs mer om dem här.

Protondrive.jpg

En nackdel med Proton Drive är att den inte kan integreras i andra program lika bra som Dropbox och Google Drive. Det går inte heller att samarbeta och redigera dokument i realtid. Det är också värt att notera att tjänsten inte är översatt till svenska och att kundsupporten nås via ett väl dolt formulär på hemsidan.

Shadow Drive

Franska Shadow, som ligger bakom molnspeldatorn Shadow PC, erbjuder molnlagringstjänsten Shadow Drive, som baseras på Nextclouds öppna källkod. Med programvara för Windows, Ubuntu, MacOS, IOS och Android synkar tjänsten datan automatiskt mellan enheterna, och i gratiserbjudandet ingår inte mindre än 20 GB lagringsutrymme – som kan utökas till 2 TB för 48 kronor i månaden.

Shadow har sina servrar i Europa, end-to-end-krypterar datan och lovar att aldrig använda sina kunders information i kommersiella syften.

Shadowdrive.jpg

Fastän Shadow erbjuder sina tjänster i Sverige är programvaran inte tillgänglig på svenska. Kundsupporten talar engelska och kan endast nås genom att man först fyller i ett formulär och sedan väntar på att de ska återkoppla.