Iphone har länge legat kring 40 procent av alla nya telefonaktiveringar i hemlandet USA, men nya siffror från Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) visar att Apples marknadsandel har minskat till 33 procent den senaste tiden. Det är den lägsta siffran på många år, skriver WCCF Tech. Andelen började falla i somras och har fortsatt nedåt tre kvartal i rad.

Enligt CIRP är Iphones andel av alla mobiltelefoner som är i bruk i landet högre, men andelen nyaktiveringar visar att färre köper ny Iphone. Firmans analytiker tror att orsaken är att Iphone-användare uppgraderar mer sällan, eftersom kvaliteten på Iphone har varit hög länge. Nya modeller har inte heller erbjudit lika stora förbättringar som tidigare.

En annan faktor kan vara att färre köper telefonen på avbetalning tillsammans med ett nytt mobilabonnemang. När konsumenter ser den faktiska kostnaden för en ny telefon kan de vänta lite längre mellan uppgraderingar, och eftersom Iphone är dyrare än de flesta Android-telefoner kan Apple vara mer påverkat av den här effekten.