Permalänk
Medlem

Asymmetriska fläktar?

Såg apples lilla video om MBP där de använder asymmetriska fläktar för att få fläkten att låta över olika frekvenser istället för ett konstant likartat surr. Finns detta för stationära? Fungerar det i praktiken? Fläktarna till stationära är ju visserligen inga radialfläktar (?) som till MBP!

Om ni vill ta er en titt på filmen där de pratar om det, http://www.apple.com/se/macbook-pro/#macbookpro vid 03:22

Permalänk
Medlem

Har inte Quicktime men jag gissar att det inte är mer speciellt än att de två fläktarna inte är identiska, och därmed alstrar de inte oljud i precis samma frekvensområde.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Medlem

Nä, det var faktisk likadana radialfläktar där bladen satt tätare på vissa ställen (assymetriskt) vilket funkar... för radialfläktar.
Skulle kanske också gå för vanliga datorfläktar, men om man inte vill ha obalans så måste man ju sprida ut fläktbladen symmetriskt vilket var precis det man ville undvika (symmetri).

Visa signatur

Det var enklare förr att skilja Asus moderkort åt:
Asus A7V -> Asus P5Q Pro -> Asus M4A88TD-V EVO/USB3

Permalänk
Medlem

Vissa av Noctuas fläkar är asymetriskt uppbyggda, har dock inte koll på vilka just modeller det är just nu.

Permalänk
Medlem

Ljudet varierar inte i den bemärkelse att det låter som en polis-siren.
Det varierar för olika delar av fläkten. Istället för att varje blad på fläkten ger upphov till en ljudvåg på X HZ så är det fördelat på flera frekvenser så att den totala maximala ljudstyrkan är lägre. Precis som gjorts av gjorts av andra fläkttillverkare tidigare.

Så här väljer Äppelmoset att demonstrera det hela (otroligt förenklat).
Först symmetriskt
Sedan assymetriskt

Om bilden på fläktbladen stämmer schematiskt så är det ett tre-delat "mönster" (Det finns 3 ställen med tätare fläktblad) jämnt fördelat över hela fläkten vilket ger jämvikt (balans) och samtidigt assymetrisk fördelning mellan alla fläktbladen.

A7V:s antagande att balans i fläkten och symmetri mellan fläktbladen är ekvivalent, är därför lite förhastat.

Permalänk
Medlem

Det är inget nytt, har funnits hur länge som helst på t.ex bilar.