Chassikylning vs CPU/GPU kylning.

Permalänk
Medlem

Chassikylning vs CPU/GPU kylning.

Jag har i ärlighetens namn inte tänkt så mycket på chassikylning/ventilation tidigare förutom att jag stört mig på datorer med chassifläktar som surrar likt ett jetplan i starten. Ska inom kort bygga ny dator men jag valde att uppgradera gammburken med en Phenom 955'a och ett lite vassare grafikkort tills jag har bestämt mig i komponentvalet o kostnaden.

Fick en väckarklocka som jag nämnt i något anna tråd när stock kylaren på Phenom cpu'n varvade så det var hörselskyddsvarning på den. Ett halvdant försök med en 80 fläkt i ett av chassits originaluttag gjorde viss skillnad på CPU fläkten men den tillförde massa oljud i sig själv. Så det slutade med att jag tog upp ett 140 hål framför CPU'n i sidan på chassit på satte dit en Fractal 9dB fläkt som blåste sval luft rakt mot processorn. Resultatet blev ju långt över förväntan, antingen fick jag nedsatt hörsel av fläktens varvande tidigare (7500rpm) eller så blev burken riktigt tyst. Jag hör den knappt längre.

Började fundera lite kring det där o kom fram till att en låg chassitemp måste vara prio ett före en fetare cpu-kylare. Om jag har 40grader i chassit så kan ingen luftkylare i världen får ner tempen i processorn under det. Jäkligt logiskt o självklart, har bara inte tänkt på det.

Säg att en bra kylare kan sänka cpu tempen under belastning till 20 grader över omgivande temp och en dålig till 30 grader. Då lär ju en usel stockkylare fungera bättre om chassitempen är kanske 25grader mot en värstingkylare som får arbeta i 40grader omgivningstemp. Alltså så måste en bra chassivent vara minst lika viktig som en cpu-kylare av värre model?

Samtidigt så måste ju det optimala för cpu kylaren vara att chassifläkten sitter på rätt ställe o skickar in sval rumsluft på rätt ställe så det är den som kyler prollen. Självklart samma för grafikkortet också.

I mitt fall så räckte en fractal 9dB fläkt mer än väl till för att skicka in sval luft över stockkylaren. Jag kommer nog att vidareutveckla det här lite med en 140-120mm adapter och en liten bit 120 rör som styr inkommande luft effektivare mot prollen. Självklart så kommer jag att lägga till ett dammfilter på 140mm fläkten. Kanske sätta 2st 140 i serie för att får lite mer tryck på luften.

Några synpunkter på mitt resonemang?

Mitt kommande bygge kommer nog inte att bli ett hopplock av komponenter utan innehålla en del chassimod också. Därav intresset för att hitta en optimal kylning till så lite ljud som möjligt. Hade planer på vatten men skippar dom tror jag.

Permalänk
Medlem

Skulle gärna se en bygglogg över ditt kommande chassimoddande.

Visa signatur

| Core i9 9900K @ 5Ghz All core clock | Corsair H115i Platinum| 16GB Corsair Vengeance 3200MHz | ASUS ROG Strix z390-f Gaming| ASUS RTX 3080 TUF | NZXT Switch 810| OCZ 250GB ssd, 2x Samsung Spinpoint F3 i Raid 0 | Asus ROG Thor 850w |
Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Intressant tanke, kommer bli kul att se resultatet:)

Visa signatur

Why procastinate now when I can do it tomorrow?

Permalänk
Medlem

Jo, det har jag allt räknat med. Ja ska bestämma mig för ett tema på chassit först och vilka komponenter jag ska ha i burken. Det lutar starkt åt något "Army" eller "industri" tema på lådan.

Tanken var från början att jag skulle ta chassit från ett riktigt gammal låda o dumpa in i en 30mm Akan ammobox. Kom på idén för att ev bygga en lan-låda till särbons grabb. Insåg sen att det inte bara blir en stryktålig låda utan in i h-e tung också.

Permalänk
Medlem

Ett c70 kanske skulle funka på army temat, tillsammans med bland annat ett sabertooth moderkort.

Visa signatur

Why procastinate now when I can do it tomorrow?

Permalänk
Medlem

Jo jag har funderat en hel del i den banan. Har även skissat upp en form så jag kan vakumforma en "thermal armor" i stealth design för det moderkortet jag än väljer. Det är inte bara datorn i sig själv som hägrar utan projektet som sådant. Jag har plockat ihop, uppgraderat tillräckligt med burkar o det ger ju inte så mycket, ungefär som att byta batterier i en ficklampa......

Körde just ett stresstest i Prime 95 på burken. Ingen längre stund utan typ 20minuter av ren nyfikenhet. Effekten gick upp från 135watt till 235watt på burken, cpu-fläkten som är inställd att börja varva upp från 30 grader och nå maxvarv vid 62grader landade på 4700rpm och tempen verkade stabilisera sig runt 57grader. Orginalfläkten och oklockat.

Men så provade jag att täppa till extrafläkten jag satte in så chassit blev "original". Fick bryta efter efter 45sekunder för fläkten var uppe i 7500rpm o prollen var uppe på 62grader o skenade snabbt uppåt.

Ligger på 41 grader o 2800rpm nu 10 minuter efter testet under vanlig surfning. Skulle kunna ligga lägre genom att ändra tempkurvan i bios på fläkten och ange en högre startspänning till fläkten. Försöker hitta en bra balans mellan ljudnivå o temp.

Slutsatsen är att mitt gamla originalchassi från 2008 utan extra fläktar inte klarar en oklockad Phenom 955 med stock kylare. Nöd o näppe med extra fläktar i de platser som finns till ganska surrig ljudnivå. Min kravet måste då vara minst 1st 120 eller 140 fläkt som trycker in friskluft mot prollen.

Självklart så finns det mycket att vinna med en bättre cpu-kylare o det blir nästa steg.

Permalänk
Medlem

Vet du vilket chassi du ska utgå ifrån? Eller ska du helt enkelt bygga ett från scratch?

Visa signatur

| Core i9 9900K @ 5Ghz All core clock | Corsair H115i Platinum| 16GB Corsair Vengeance 3200MHz | ASUS ROG Strix z390-f Gaming| ASUS RTX 3080 TUF | NZXT Switch 810| OCZ 250GB ssd, 2x Samsung Spinpoint F3 i Raid 0 | Asus ROG Thor 850w |
Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Jag ska utgå från ett befintligt chassi. Men jag vet inte rikitigt ännu i vilken omfattning jag ska "bygga om". Har tankar kring ett gammalt retro chassi som får en total makeover eller ett nyare som får enklare moddning.