Permalänk
Medlem

Satsar på ett trådlyft..

Några av er som skrev i tråden som pysslar med det fortfarande ?

Vill man panga grovt så är det väl bättre o köpa en "prova på dag" i mellanåt. 5-6 kronor smällen är dyrt om man skall träna regelbundet
Trött i armen blir man efter en ask .44 säger de som kan också.

Själv tänkte jag gå nybörjarkurs för .22 och lära mig "skytte" (själva grejen att skjuta i mitten av dendär pappgrejen, gärna flera gånger i rad), där kostar det bara 50 öre skottet om man skaffar egna grejor, klart överkomligt.

Personligen tycker jag 9mm är lite snärtigt och aggresivt o skjuta, skönare med revolver, .38 säger mest "foomp" och gungar till lite, klart när man kommer upp i storlek så kastar det rätt bra.. Inga hylsor som studsar runt i båset heller

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Har själv hållit på med jakt ett tiotal år och började med pistolskytte hösten 2012, gick en nybörjarkurs här hos en klubb i stan. 3000:- inklusive allt utbildningsmaterial, ammo och lån av pistol under cirka 6 månader. Vi var två gäng som gick kursen á 15 varje skjutlag, totalt just under 30 tror jag vi var. 1,5-2 timmar i veckan med instruktörer och skjutledare som hjälpte till med tips, trix och stöd gjorde att man rätt snabbt fick koll på tekniken och kunde skjuta sina "guldserier" som det heter, vilket är ett krav för att få söka licens för sin första 22:a.

Har idag ett antal handeldvapen, tävlar i lite allt möjligt och har sedan i höstas skjutit mycket PPC. Gick kursen och har börjat tävla nu i vinter, tränade bara innan. Skjuter även precisionstävlingar med min 22:a, ibland med C-vapnet bara för skoj men även revolvern. Sedan blir det alltid några fälttävlingar fram med diverse vapen, i regel A och C men i sommar blir det nog lite R också. Får nog bara köra i Open klassen med revolvern dock... Ombyggd för PPC1500 skytte.

Visa signatur

Gammal dator och många servrar.

Permalänk
Medlem

I föreningen jag går nybörjarkursen i vill de ha 12mån innan licens, för att sålla bort vapentokar som bara vill ha pangare i byrålådan och inte utöva sporten.

Dock bra möjlighet att låna det man behöver, ingen skit, så det gör inte så mycket.

Är rätt nöjd med att få 41 som sämts på första träningen, två 45 tavlor och två 46 tavlor, risken är väl att bli kaxig och glömma jobba på tekniken.

Är även lite sugen på lite fältskytte när jag blivit mer varm i kläderna, populärt här.

Kul sätt o komma ut i friska luften och träna på koncentration och avslappning Riktigt skoj o skjuta när man får resultat efter ansträngning också.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Vad jag kan se av alla patroner som ligger på Gladö Kvarns skjutbana så skjuts det med en varierad mängd ammo. (Ligger i Huddinge i södra stockholm).

http://www.hjvf.se/

Visa signatur

In the real world, size matters. And the big guy always win.

Jag har en svart dator med skärm och tangentbord.

Permalänk
Medlem
Skrivet av john_doe:

Det varierar väldigt på kraven för att få en egen licens på en pistol bland klubbarna det är upp till klubbarna att sätta kraven men minsta kraven står i skyttehandboken är det 6mån för 22a och 12mån för grövre vapen som aktiv medlem i klubben och då inte endast skytte utan andra föreningsaktivteter.

För att få joina en del klubbar krävs att någon i klubben kan "gå i god för en" och rekommendera personen som en reko person, andra kräver utdrag ur brottsregistret. Sedan när man kommit så långt så ska man ta pistolskyttekortet kursen vilken innefattar teori, skytte och prov. Sedan ska du skjuta aktivt i 6månader och skjuta 3 guldserier och tillämpningsprovet innan du får ett föreningsintyg på ett eget första vapen många klubbar kräver att det ska vara en 22a, sedan är det mer regel än undantag att man ska vara aktiv med skytte, föreningsarbete och vara med på tävlingar som funktionär och delta i diverse tävlingar osv i följande 6månader innan man får söka på ett grövre vapen. Man märker direkt de som bara vill äga ett vapen de pratar mest om en plastvinkel Glock och 2kg klump som Desert Eagle men de tröttnar rätt fort när de inser att de har svårt att få sina guldserier och inte kan anpassa sig till föreningslivet. De sunda personerna väljer något annat än tjänstevapen som sitt första grovvapen, ett riktigt vapen som en Revolver där man kan lugnt och stilla plocka ur tomhylsorna och ta med hem för omladdning än att ägna en tid efter varje serie på knä och leta tomhylsor.

Övriga krav för att ens få en licens är att man har ett godkänt vapenskåp, sedan kör polisen en koll på varje person som söker licens och bara licensansökan kan på vissa ställen i landet ta uppemot ett halvår har jag läst. Har man någon sjukdom som asberger så får man ingen licens överhuvudtaget. Och brister man i säkerhet och inte kan sköta sig så får man inget föreningsintyg från styrelsen för att inhandla vapen.

Ang handladdning så är det ytterligare en dimension på hobbyn, det kan vara lönsamt men är väl knappt lönsamt på 9mm exempelvis när man kan köpa de för 1:50kr/st så skulle då inte jag lägga tid på att ladda en patron som inte går att få så mkt bättre pris eller precision i pga den lilla laddning patronen har. 39B är det inte säkert att pistolen man har håller för utan det sliter mer på pipan och om man får byta den så är det kanske inte så lönsamt.

Skytte är en väldigt stimulerande hobby som får en att koppla bort allt runtomkring och man träffar mycket trevligt folk på klubben och tävlingarna, men det kostar lite att komma igång med kurs, vapenskåp, vapen och inte minst massor med ammuntion och tid.

Väldigt många köper en billig .22:a och går sedan över och satsar mer pengar på de grova vapnen, iaf i vår klubb. Har kanske skiftat lite mer nu på slutet tror jag mot att man lägger en lite större slant på första .22:an, då det är så pass bra träning för grunden i skyttet.
Själv köpte jag en FWB AW93L direkt, just under 20.000 för den, mycket nöjd med den än så länge. Har även en växelsats till min 9mm´s.

Som du säger, väldigt många lägger ner tanken på sin D-E eller liknande när de märker att få ihop tre stycken 46:or eller mer inte var så lätt som de hoppats på. Sedan är föreningslivet väldigt viktigt att man kan finna sig i. Min erfarenhet är att den delen är viktigare att man deltar i och är aktiv än att man skjuter guldserier när din 5-års licens börjar närma sig slutet och det är dags att söka ny. Givetvis ska man kunna visa upp resultat och visa att man varit en aktiv tävlande skytt. Men har man inte lyft ett finger för föreningen så... Detta är dock väldigt individuellt mellan olika klubbar.

En liten fråga gällande 1.50:-/st, vart hittar man dem till det priset? Det mesta jag får tag i är en bra dag på några ören under 2kr/st. Typ Magtech´s 9B och Fiocchis 115gr brukar ligga på runt 1,95-1,99:-/stVisst, 50 öre är inte så mycket per smäll men skjuter men 5000-10000 skott på ett år så blir det pengar. Laddar jag det själv med egna hylsor så går det på runt 1,30:-st. För .38 spec så laddar man dem för ungefär samma pris, ~1.30-1.40, ej inräknat pris för hylsor som man redan har eller får tag i.
Gällande m39/B så om man har god tillgång på dessa så kan det vara värt att lägga någon/några tusenlappar på ny pipa efter ett ANTAL tusen skott OM det behövs. Man "tjänar" ändå på det, eller förlorar mindre..

Även som du avrundar med, skytte är allt annat än billigt. Framför allt i starten. Givetvis kan man klara sig väldigt billigt undan men ofta kostar kvalité. Man behöver givetvis inte åka och köpa en Sig Sauer X-six dag ett kittad och klar för över 30 000 eller någon annan racerpistol. Ofta brukar man dock vilja ha en par-tre olika vapen iaf. En .22:a (C), en revolver (R) och någon sorts "tjänstepistol" (A) eller liknande. Mycket beror också på vad man är intresserad av när det kommer till tävlingar, vilka grenar som finns representerade i klubben, tillgänglighet till träning...

Med allt det svammlet sagt, man ska inte sticka under stolen med att det är jävligt häftigt när det smäller. Och vissa dagar är det allt som krävs för att det ska kännas bättre.

Så, att "Börja med skytte" - Är man intresserad och har tid/pengar och har möjlighet att prova på, gör det.

Visa signatur

Gammal dator och många servrar.

Permalänk

Vafan fanns en tråd om detta ? Hittade detta nyligen när jag glodde igenom Övriga Ämnen lite,
Jag går själv i Skytte (Pistol) och är med i Hallands Skyttekrets i en mindre lokal förening.

Vill bara också inflika lite om denna sport och rekommenderas helt klart till folk, som givetvis har alla hästar hemma- det är trots allt vapen.
Äger själv en .22 (High Standard) Pistol och en Colt Trooper .357'a (Revolver), nu till sommaren är det tänkt med ett .45 ACP köp av något slag, helst växelsats till 9mm också ^^. I början av skyttet pangar man ju mest .22'a, dels för träning, dels ekonomiskt och dels bara att få rutin.
Visserligen blir det dyrare sen med grova vapenkalibrar men det är sån jefla skillnad i känslan. (.357 är inte det billigaste att skojskjuta på träningar- därav tränar man lite med .38 i Revolvern)

(Har även Jägarexamen, dock inga vapen till det- mest för jag inte bryr mig särskilt mycket, tog Examen mest för att det går i släkten)

Handladdning ska jag väl inte säga allt för mycket om, jag sysslar inte med det (ännu, har inte riktigt pengarna att köpa laddpress som pappa har) men pappa sitter hemma och laddar rätt mycket. Och om jag förstått han rätt är de flesta grova kalibrar nååååågot vettigt att ladda själv. Dock inte så mycket 9mm's, men .38'or laddar han mer än gärna, även mycket svartkrut .45. Det enda man får inse att till det något billigare pris kommer kostnaden av tid. Och beroende på hur noga man vill vara, beroende på utrustning kan man få mäta krutmängd etc rätt noga.

Fältskyttetävlingar är enligt mig de roligaste, men jag deltar gärna på Precision också.

Annars som föregående sa, har man tid/pengar till denna hobby ska man absolut testa! Kolla med föreningar i närheten!

Permalänk
Medlem

Jag laddar mina 9mm själv men det är inte pga kostnaden, Barnaul går att köpa för 1550:- för 1000:st och visst blir det lite billigare att ladda själv men det tar även en hel del tid och många hylsor går förlorade då man inte hittar dem.
Jag laddar mina 9:or med tung kula och bara så lite krut som krävs för att klara kraftfaktorn i ipsc = låg rekyl och snabba andraskott.

Om du vill skjuta ipsc så tycker jag ändå att det är bra att börja i en vanlig skytteklubb så du får in skyttet först innan du måste börja tänka på att skjuta så snabbt som möjligt. Ipsc klubbarna delar föresten inte ut föreningsintyg (det du behöver för att söka licens) förrns efter två år numera (osäker om det även gäller pistol, men för hagel och kulgevär så är det så iaf) så om du redan har typ en 9mm pistol så är det ju en klar fördel.

Visst kostar det en del att skjuta men vem kan sätta en prislapp på en hobby? Man får helt enkelt skjuta så mycket som man känner att man har råd med

Permalänk
Medlem

Vad kör ni för hörselskydd ? Glasögon ?

Har kollat runt lite på aktiva lurar (medhörning) så slipper man vifta dem av och på, gott med värme på vintern också

Fick tipset att ha aktiva lurar och proppar under, så hör man det som sägs men inte mycket smällar.

Lutar väl även lite åt att skaffa glasögon, så man slipper få hylsor, tryckvågor och annan skit i synen, särskilt vid fält.
Dock finns ju en viss problematik med att glasögonskalmar tenderar att lyfta hörselkåporna lite (erfarenhet från jobbet), vilket gör att det smäller rakt in i örat ändå. Väldigt tunna skalmar ? Fläskiga muffar på lurarna ?

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk

Jag var med i FBU förr i tiden och det var ungefär 2-3 gånger i veckan har jag för mig och där var det semiautomatiska gevär eftersom åldersgränsen för automatgevär är 18 givetvis och jag var bara 16 då.

http://www.forsvarsutbildarna.se/

Men du kan ju börja med om du vill att köpa in maskinpistoler och andra automatgevär tills du fåt din licens

.

Är du intresserad av andra världskrigets vapen så är det är det överkomligt till bra pris och dessutom är många sådana nyproducerade med!

Visa signatur

ASRock 990FX Extreme9, AMD FX-Series FX-8350 4.0GHz, Kingston HyperX Fury Black DDR3 PC15000/1866MHz CL10 2x8GB, Corsair TX750 750W| Asus Radeon R7 360 OC HDMI DP 2xDVI 2GB| LG BH10LS30| BenQ M2700HD| Samsung HD204UI 32MB 2TB| Western Digital Caviar Black WD1002FAEX 64MB 1TB| Seagate Barracuda ST3000DM001 64MB 3TB| Seagate ST3320833AS 320GB| OCZ Agility2 40GB| Yamaha RX-V365| Corsair Vengeance K90| Steelseries Rival| Bitfenix Colossus| Zalman CNPS9700 LED| Adata USB DashDrive Classic C008 16GB| LG G4 H815 9.0 Havoc-OS 2.9| Linksys WRT1900ACS V2| Ubiquiti Networks EdgeRouter X| Google Chromecast 2nd Gen, 3rd Gen & Audio

Permalänk
Medlem

Har klarat gröna kortet och varit med på två fälttävlingar på senaste tiden.

SSM fält i Tyringe

samt

Västboträffen

Rätt skoj måste jag säga.

Någon här som skjutit på dessa ?

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Skrivet av Karaff:

Inga hylsor som studsar runt i båset heller

Ja, eller så kan man bara köpa till en attachment box och haka på vid sidan om som samlar upp kulorna när dom åker ut. Precis såna militären har på sina gevär.

Visa signatur

ASRock 990FX Extreme9, AMD FX-Series FX-8350 4.0GHz, Kingston HyperX Fury Black DDR3 PC15000/1866MHz CL10 2x8GB, Corsair TX750 750W| Asus Radeon R7 360 OC HDMI DP 2xDVI 2GB| LG BH10LS30| BenQ M2700HD| Samsung HD204UI 32MB 2TB| Western Digital Caviar Black WD1002FAEX 64MB 1TB| Seagate Barracuda ST3000DM001 64MB 3TB| Seagate ST3320833AS 320GB| OCZ Agility2 40GB| Yamaha RX-V365| Corsair Vengeance K90| Steelseries Rival| Bitfenix Colossus| Zalman CNPS9700 LED| Adata USB DashDrive Classic C008 16GB| LG G4 H815 9.0 Havoc-OS 2.9| Linksys WRT1900ACS V2| Ubiquiti Networks EdgeRouter X| Google Chromecast 2nd Gen, 3rd Gen & Audio

Permalänk
Medlem
Skrivet av demon_speed:

Ja, eller så kan man bara köpa till en attachment box och haka på vid sidan om som samlar upp kulorna när dom åker ut. Precis såna militären har på sina gevär.

Inte många pistoler som har den möjligheten tyvärr...

Permalänk
Medlem

Man kan ju alltid ta anställning i Försvarsmakten, då får man tillgång till både bana och gratis amunition både på arbetstid och fritiden. Vet inte vad maxgränsen är men de flesta plockar ut en låda med 5000 skott och kör tills den är slut, då tar de en ny.

Permalänk
Medlem
Skrivet av demon_speed:

Ja, eller så kan man bara köpa till en attachment box och haka på vid sidan om som samlar upp kulorna när dom åker ut. Precis såna militären har på sina gevär.

Bajspåse tycks vara vanligast på B-vapen ?

Många A-vapenskyttar som kryper i gruset och sparar sina hylsor för omladdning

Skrivet av Nisse-Tuta:

Man kan ju alltid ta anställning i Försvarsmakten, då får man tillgång till både bana och gratis amunition både på arbetstid och fritiden. Vet inte vad maxgränsen är men de flesta plockar ut en låda med 5000 skott och kör tills den är slut, då tar de en ny.

Rätt jobbigt alternativ för oss som inte vill jobba inom försvaret utan bara hålla på med målskjutning. (och kanske även tävla i det)

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Karaff:

Rätt jobbigt alternativ för oss som inte vill jobba inom försvaret utan bara hålla på med målskjutning. (och kanske även tävla i det)

Visst är det så, tänkte mest om man jobbade med något administrativt, bilmek, städare, ekonom osv så kan man vara det i kronan också och då per automatik bli medlem i en IPSC-klubb med gratis ammo och lånevapen, man får såklart skjuta in studsaren eller panga .22 om man villd det också (även lånevapen där). Antar att du förstår att jag skojade lite, tycker förslaget är lika rimligt som tidigare förslag på hemvärnsmedlemskap

Kan ju iofs vara någon FM-anställd civilist eller soldat som läser tråden och tänker "se på fan, då måste jag kontakta idrottsansvarige", av de 50 000 anställda lär ju en o annan vara på sweclockers och det är förvånansvärt få inom FM som vet att det finns.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nisse-Tuta:

Visst är det så, tänkte mest om man jobbade med något administrativt, bilmek, städare, ekonom osv så kan man vara det i kronan också och då per automatik bli medlem i en IPSC-klubb med gratis ammo och lånevapen, man får såklart skjuta in studsaren eller panga .22 om man villd det också (även lånevapen där). Antar att du förstår att jag skojade lite, tycker förslaget är lika rimligt som tidigare förslag på hemvärnsmedlemskap

Kan ju iofs vara någon FM-anställd civilist eller soldat som läser tråden och tänker "se på fan, då måste jag kontakta idrottsansvarige", av de 50 000 anställda lär ju en o annan vara på sweclockers och det är förvånansvärt få inom FM som vet att det finns.

Går lite off topic nu men. Inte bara att ta del av denna "gratis ammunitionen", talar av egen erfarenhet.
Jobbar själv på civila sidan av FM och det är inte gjort på en handvändning tyvärr. Går man i grönt som soldat eller liknande är det en annan visa. Jag och mina kollegor på avdelningen som pysslar med skyttet fick tilldelat några lådor, tror det var 3 eller 4 med 39/b. Så 4*864=3456 smällar. Dessa får vi dock endast skjuta i de Glock 17 vi skrivit hemställan om att få låna under en period, som träning inför FMM.
Något som är jävligt synd är att det inte finns några 32:or i firman och de ska envisas med att hålla tävlingarna med den kalibern, så de som inte kunde roffa åt sig några medans det fanns är rätt körda idag vad gäller möjlighet att träning.

Sedan är det givetvis olika på olika förband osv, så min verklighet här kanske inte stämmer överens med alla andra orter i landet.

Visst, det är inte många arbetsplatser man får betalt för att skjuta, så jag ska inte klaga.

Men att bara räcka upp handen och hoppas att det regnar patroner på en är det få förunnat idag, iaf som civilist.

Själv laddar jag mina 9mm och 38:or själv då jag skjuter rätt så mycket. Blir några kronor per år när man kommer undan med 1.30-1.40kr/smällen och skjuter ett antal tusen...

Visa signatur

Gammal dator och många servrar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av devour:

Men att bara räcka upp handen och hoppas att det regnar patroner på en är det få förunnat idag, iaf som civilist.
.

Som du säger, olika på olika platser. civilisterna jag känner räcker upp handen eller snarare går in till chefen och säger att skotten är slut så fixar han det.

Permalänk

Lite sugen på att börja handladda själv... någon som kan rekommendera en vettig butik för kulor, krut och tändhattar? Har bara hittat den här men tar gärna mot tips på andra butiken som säljer! Är det ens lönt att ladda själv? Skjuter man inte mycket har jag svårt att se att allt pill med press, hylsor och krut är värt de få kronor man sparar men jag kanske tänker fel?

Visa signatur

Workstation: i5-6600K, 16GB DDR4, ASUS Z170 Pro Gaming, 250GB Samsung 850 Pro SSD, DELL Ultrasharp U2715 27" IPS
Laptop: MacBook Pro 13" Intel Core 2 Duo 2.4GHz, 8GB RAM, 1280x800, 250GB SSD, DELL Ultrasharp 2209WA 22" LCD
Filserver: HP Proliant DL120 G7, 16GB RAM, 4TB RAID 1

Permalänk
Medlem

@superboss:

Beror på vilken kaliber du ska skjuta och hur mycket, 44:a är ju lönt att ladda själv om du skjuter en del, kostar ju som fan annars. 9mm kan väl bli lönsamt vid stora volymer, även .45. Skjuter du bara då och då ser jag ingen mening med det såvida du inte tycker det är roligt att experimentera själv med laddningen etc!

Visa signatur

Chassi: Fractal design Define C Mobo: aorus x570 elite
Cpu Ryzen 3600 Kylare noctua nh-d15Gpu 7900XT Ram g.skill flare x black
Kingston a2000 1TB 2x PSU: EVGA SuperNova 850 G2

Permalänk
Medlem
Skrivet av superboss:

Lite sugen på att börja handladda själv... någon som kan rekommendera en vettig butik för kulor, krut och tändhattar? Har bara hittat den här men tar gärna mot tips på andra butiken som säljer! Är det ens lönt att ladda själv? Skjuter man inte mycket har jag svårt att se att allt pill med press, hylsor och krut är värt de få kronor man sparar men jag kanske tänker fel?

Skjuter man pistol så är väl största fördelen att kunna optimera ett recept som ger dig maximal precision i ditt vapen.

Dessutom går det spara lite pengar också.

Dyra patroner som .32s&wl .38special eller andra kan man nästan halvera priset på, om inte bättre, per skott.
Skjuter man några tusen skott om året så är det helt klart en peng att spara in..

Köp en progressiv press som gör flera moment i samma slag, då går det snabbt att ladda också.

När det gäller försäljare av komponenter så spelar det väl roll vad du bor, många vill inte skicka tändhattar etc över post.

Några spontana
Staffans vapen
Caliber 44
Ammo Center
Azon
Vsvk
Wange
Sportec

osv.. finns rätt många

I tidnigen Nationellt pistolskytte finns bra annonser, men du kanske är ansluten genom annat förbund ?

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.