Permalänk
Medlem

Det är ett modernt samhällsfenomen i och med att vi som lever i den digitala tidsåldern hela tiden ska vara med överallt och ha inblick i allt. Något som går i klinch med i hur primitiva vi faktiskt är rent biologiskt. Vi är inte anpassade för det höga tempot samhället idag har, inte heller multitasking, prestationshets, förväntningar personligt/socialt/professionellt(både egna och externa). Det moderna samhället tar väldigt lite hänsyn till hur vi människor fungerar och många gånger glöms det också bort.

Jag tror det är ditt belöningscentra som vill ha sig en fix, oavsett om det är belöning i form av social feedback(Facebook), underhållning, socker eller vad din hjärna finner intressant.

Börja med att försöka motstå dina omedelbara impulser och se vad som händer, sträck det längre, minska intervall mellan belöningar.

I förlängningen tror jag det kan vara sunt att gallra lockelser, hur saker finns tillgängligt, prenumerationer på nyhetsbrev, flöden som följs. För att skapa mer utrymme för det som har ett verkligt värde. Då tror jag vi börjar närma oss en plats där besluten tar sig själva.

Permalänk
Inaktiv

Har ADHD ("riktiga" sorten) och läraren brukar ibland under föreläsningar ge mig ett sånt där papper där man ska dra streck mellan massa nummer, typ 1-1000. Funkar faktiskt förvånansvärt bra, visst kan det kännas lite löjligt då man är 18 bast, men fan, funkar det så funkar det.
Så alltid nu när jag sitter hemma och måste jobba på något så försöker jag ha händerna borta från musen och klämmer en jongleringsboll eller något medans jag läser.

Permalänk
Inaktiv

Sorry för väggen..

Helst skulle jag väl köra på att koppla bort mig från allt sådant, men då har jag heller aldrig sett någon mening i sociala medier, osv.
Så istället föreslår jag att göra som så att du tar dig en funderare varje gång du håller på med dessa distraktioner. Inte i stil med "Nu gjorde jag det igen". Nej, jag föreslår snarare "Vad spenderade jag precis min tid på, och vad gav det mig?", och med tiden "Nu håller det på att inträffa igen. Vill jag verkligen detta?".
Finner du verkligen något tillfredställande i att läsa allt på FB, mail, osv. Då vet jag inte riktigt. Då får du väl köra på timer metoden eller något i den stilen.
Om du kommer fram till att det var rätt meningslöst, som jag tror att du, och många, kommer. Då är det bara att fortsätta tänka varje gång du gör det. I detta fall låter det nämligen som du vill ändra en vana, vilket är en stor del i hur missbruk fungerar. Då behöver du hitta orsaker till att ändra beteendet, oftast. Jag tror i alla fall väldigt få har diciplinen att bara gå därifrån.
Själv rökfri i 3v pga att jag satt som regel att inte få köpa nya lurar om jag fortsatte.. Äntligen slutat tänka på det stup i kvarten. Larvigt, ja, men fungerade bra för mig. Har aldrig haft problem pga det och det är då anledningen till att jag behövde extra moroten. (HE400i är lurarna om någon var nyfiken)

Belöningsteorin är nog inte helt dum heller. Men den tänker jag inte ta i.

Kan, som skrivet, inte förstå mig på det där med sociala medier och liknande. Men de i vänskapskretsen som håller på, trots bristande intresse, verkar göra det pga att de måste distrahera sig från att tänka på vissa saker.. Hoppas inte detta är fallet för alla de som springer med näsan i mobilen..

Finner dock att sätta mig på plats jag ej har tillgång till mer än det jag ska göra som hjälpsamt vid studier. Jag tycker oftast att studierna är dötrista, och blir då självklart enkelt distraherad av saker som är betydligt roligare, som finns precis brevid.

Tänker inte ta i ADHD frågan speciellt.. Men kan säga att medicinerna inte bör förespråkas allt för mycket. Det är vanligt att de personerna känner sig livlösa, eller liknande pga dessa, vilket verkligen inte kan vara kul. Med åren blir det lättare att hantera, kanske pga bättre hormonbalans, kanske något annat. Tillsdess är, som nämnt, att sysselsätta händerna lite, eller lyssna på musik(när det går) medans man ska fokusera, ett betydligt bättre alternativ, för de flesta. Och det är bra stor skillnad mellan koncentrationssvårighet och bokstavskombinationer, även om till och med de som gör undersökningarna nu verkar ha tappat greppet om vad det egentligen är.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xtenzion:

Jag har inte postat inlägg på Sweclockers på evigheter. Jag kommer ihåg för ett antal år sedan när jag postade inlägg hur det vara en positiv anda, det kändes som ett brödraskap, jag kände mig ofta glad och upplyft efter att ha postat inlägg där medlemmarna hjälpte varandra och fick varandra att må bättre. Någon gång ibland var det någon negativ stackare som tyckte om att klanka ner, men det var sällsynt.

Den här tråden kom som en liten shock för mig, stämningen kändes negativ och istället för att känna mig upplyft känner jag mig nertryckt och dömd.

Jag vill dock tacka de medlemmar som har den gamla goda andan kvar som fokuserade på att lyfta upp och ge goda råd!

Tror folk har generellt svårare att sätta sig in i andras situation numera. Allt handlar om prestation och man ska vara bäst hela tiden och ve den som inte passar i mallen. Kan vara ett tecken i tiden.

Själv har jag perioder när jag har väldigt svårt att koncentrera mig, men jag har klarat mig igenom två akademiska examen och lite till. Metoden jag rekommenderade ovan funkar väldigt bra. Jag är en total virrhöna som hellre öppnar gmail femtielva gånger i minuten. Det KAN ju ha kommit något intressant sen sist.

Kan rekommendera boken "The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains" av Nicolas Carr, en författare som förövrigt har skrivit en hel del intressant om IT - till alla er som har svårt att koncentrera er och behöver snabba belöningar i form av nya mail, meddelanden, m.m.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Permalänk
Medlem

Rekommenderar Pomodoro tekniken, har haft samma problem som du (dock med studier) och det har löst mina problem + annat också:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pomodoro_Technique

Mycket simpelt och mycket effektivt!

Visa signatur

12c/24t 4.0GHz (Zen2) • 2x16GiB 3200MHz C14 • RTX 2080 FE 1965MHz 7000MHz • X570 I PW • Ghost S1 MKII

Permalänk
Medlem

Jag har också kört Pomodoro-tekniken som @Icte nämner lite då och då. Klart värt för dig att testa. En enkel och gratis Pomodoro-timer finns här: https://www.tomatoid.com/pomodoro

Permalänk
Medlem

Modafinil ska vara otroligt effektivt, dock är det receptbelagt i Sverige.

Visa signatur

Any machine is a smoke machine if you use it wrong enough - AvE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baalex:

Modafinil ska vara otroligt effektivt, dock är det receptbelagt i Sverige.

Hur är det med sånnt, får man beställa eller kan det fastna i tullen.
Kunde vara intressant att testa och se vad det gör.. kanske sover bättre iaf.
Det är väl vad det är till för

Permalänk
Inaktiv

@Alpha77: Narkotikaklassat skulle jag tippa på, annars känns det som var och varannan skulle ha det i fickan. Men, det kan nog finnas en risk att de inte är så förtjusta i att man beställer det..
Ja, sova gott är precis vad det är till för!

Finns nog ett annat bra ställe för dessa frågor om du verkligen är nyfiken..

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon264921:

För mig är det helt obegripligt att man kan tappa fokus medans man gör något som verkligen intresserar en. Om man väljer att kolla på facebook framför att fortsätta spela/läsa är väl dessa aktiviter inte tillräckligt intressanta för en.

Livet har visat mig att för mycket fokus under längre tider inte är bra får hälsan. Hjärnan mår helt klart bättre med pauser och i slutändan blir den mer produktiv....åtminstone min

Permalänk
Medlem

Vad är egentligen problemet? Jag ser inget egentligt problem med att vilja kolla annat när man läser, ser film, spelar? Problemet låter ju snarare som att dina spel kraschar ibland och det är vad som måste lösas. Windowed no border borde kanske fungera där? Eller en till skärm? Eller ha en surfplatta vid datorn? Har du flera skärmar kan du ju dessutom göra flera saker samtidigt, t.ex. spela samt se film.

Permalänk
Testpilot
Skrivet av eucalyptus:

Håller fullständigt med. Dykt upp många trådar på diverse forum genom åren där folk frågar om de ska gå till doktorn för att få ett o annat bekräftat. Sedan kommer de tillbaks 2 månader senare och säger vilken lättnad det är, och hur bättre allting går nu när de har fått bekräftat svart på vitt att de har halva alfabetet i olika kombinationer...

Vissa tycker det är kanon. Jag står på andra sidan denna bäck o ställer mig frågande till varför man måste få det bevisat att man har diverse saker. Känns som det delas ut lite allt möjligt till olika människor.

På yngre barn kan man ju rätt enkelt genomskåda vilka som har adhd, de är som huliganer och vänder upp och ned på allt var de än befinner sig... När de blir äldre försvinner ju denna del med att hoppa runt, så måste va rätt svårt o sätta t.ex ADHD på en vuxen person, eller? Vad är det som känneträffar det ADHD på en vuxen människa, vad skiljer denna person ifrån mängden? Är varken någon doktor eller särskilt insatt i ämnet. Tänker bara högt här! Ni behöver inte svara.

Njae, tänker ta de där swishpengarna o gå köpa glass imorrn istället.

Det finns ett flertal fördelar med att gå till en doktor och "få det på papper".

Jag själv blev diagnostiserad på vuxen ålder med bl.a. ADHD. Själva diagnoserna i sig gjorde mig inte det minsta lättad i sinnet, det förändrade varken mitt förflutna eller mitt "jag" så att säga.
Men det som faktiskt gav mig något var att jag har kunnat få medicin som gör att jag fungerar mer som "vanligt" folk - Jag kan idag föra normala samtal och följa social etik. Jag kan idag hålla i skolan eller ett arbete utan att känna en inre oro att närsomhelst kommer jag att strula till det för att jag utagerar utan någon egentlig anledning.

Har man en RIKTIG diagnos av ADHD/ADD/Bipolaritet/Deppression/Borderline/osv, då "försvinner" inte den magiskt bara för att man når en viss ålder. Man kan lära sig att hantera det på ett annat vis då man (förhoppningsvis) får en större självkännedom med tiden, men den ligger alltid där underliggandes och lurar.

Jag kan ha en viss förståelse för folk som inte kan sätta sig in i situationen då det kräver att man själv har varit där till en viss mån(eller kanske närstående som man fått handskats med). Men för någon som har varit "den där stökiga ungen" som hela tiden suttit i rektorsamtal så har mitt liv förändrats till något mycket positivt sedan diagnostiken, då jag kunnat få hjälp med både medicinering och samtal som har utvecklat min förståelse kring 'varför' man har gjort som man gjort - Och på det viset kunnat släppa taget på sina misstag på ett annat vis.

Men detta gäller självklart inte för alla.
Finns gott om folk som bara är "stökiga" eller har extra energi, allt handlar inte bara om genetik utan även om saker så som utomstående faktorer.
Jag önskar verkligen att psykologi och beteende vetenskap var ett obligatoriskt ämne i grundskolan och inte ett val man får göra på Gymnasiet som det är idag. Förståelse är första steget till acceptans, något som många avsaknar idag.

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MT/s | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 3200 MT/s | ROG RTX 3090 Ti >

B < Galaxy S22+ | WF-1000XM4 | WH-XB900N >

Permalänk
Testpilot
Skrivet av Alpha77:

Hur är det med sånnt, får man beställa eller kan det fastna i tullen.
Kunde vara intressant att testa och se vad det gör.. kanske sover bättre iaf.
Det är väl vad det är till för

Tvärtom hehe.

Modafinil är en medicin som håller dig alert. Från början användes det som ett preparat i USA's armé för att soldaterna skulle kunna hålla sig vakna under längre tider utan att tappa fokus.
Idag används det vid starkare fall av ADHD/ADD, Narcolepsi och sömnstörningar, parallellt med Adderall. Men det är även en populära "gatu-droger" för studenter som pluggar inför stora tentor eller för bl.a. politiker och folk i Silicon Valley.
Skall tydligen fungera bra mot andra saker så som Jet-lag med.

Det finns stora fördelar att hämta med detta preparat(bla. annat är det inte biologiskt beroendeframkallande), men även nackdelar så som skada på hjärtat och hjärnan vid långvarit och kontinuerligt användande.

Att importera detta i Sverige utan recept är precis lika straffbart som vilken annan opiat medicin som helst om du åker fast, så gör det på egen risk!

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MT/s | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 3200 MT/s | ROG RTX 3090 Ti >

B < Galaxy S22+ | WF-1000XM4 | WH-XB900N >