Intel lanserar Optane för konsumenter i form av M.2-baserad cachelagring

Permalänk
Inaktiv

Gött blir att köpa en sådan å min egen hd är superslö och jag enlgit crystialmark enbart får ut fjuttiga 11GB/s. http://i.imgur.com/U4LeLWb.png%22]http://i.imgur.com/U4LeLWb.... (Hdn är 32GB drr4 @ 3.2GHz)

Annars är jag lite tveksam till Optane, jag har enbart 2st m.2 platser och där ska det sitta 2st 960 m.2 eller bättre, var ska Optanen sitta? (comporten?)

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Gött blir att köpa en sådan å min egen hd är superslö och jag enlgit crystialmark enbart får ut fjuttiga 11GB/s. http://i.imgur.com/U4LeLWb.png%22]http://i.imgur.com/U4LeLWb.... (Hdn är 32GB drr4 @ 3.2GHz)

Annars är jag lite tveksam till Optane, jag har enbart 2st m.2 platser och där ska det sitta 2st 960 m.2 eller bättre, var ska Optanen sitta? (comporten?)

Det kan ju vara så att målgruppen är annat folk än sådana som dig.
Dessa lösningar ger en betydligt bättre upplevelse än endast hdd i alla fall.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem

Känns som detta område är under utveckling, att de lanserar något halvfärdigt.

Permalänk
Medlem

Där det behövs så mycket lagring att SSD rakt igenom blir för dyrt, där fyller detta en funktion.
Möjligen också i scenarion där specifikt skrivtåligheten är åtråvärd.

Permalänk
Medlem

Jag hade gärna sett möjligheten att inhysa denna typ av cache i NAS-enheter, alternativt att det är tillräckligt snabbt för att göra någon nytta i ett system som enbart nyttjar SSD för lagringsändamål.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

GamingRig: Cooler Master NR200P/ASUS ROG STRIX B550-I GAMING/AMD Ryzen 5 5700G/Noctual NH-D12L/Corsair SF750 Platinum/Crucial Ballistix Elite 2x8GB 3600MHz/

Permalänk
Medlem

Såg den videon för några timmar sedan och kan inte påstå att jag är imponerad. Ser inte varför man skulle köpa en 32 GB Intel Optane sticka att cacha med istället för till exempel en 120 GB vanlig SSD för OS och de vanligaste programmen.

Visa signatur

Citera för svar

MSI Z490 MAG TOMAHAWK | Intel Core i7 10700K | Corsair 64GB DDR4 3200MHz | Asus GeForce RTX 3060 Ti TUF Gaming OC | Samsung 970 EVO Plus 1TB | WD Black 6TB Desktop Drive | Corsair RM750X 750W | Fractal Design Define R6

Permalänk
Medlem

I min åsikt så är dessa produkter helt ointressanta och ganska meningslösa, med det sagt så är tekniken inte ointressant utan bara utförandet och implementationen.

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av jOnÄTÄn:

Det kan ju vara så att målgruppen är annat folk än sådana som dig.
Dessa lösningar ger en betydligt bättre upplevelse än endast hdd i alla fall.

Med nuvarande prestanda så är de ointressant för de flesta. Men visst jag ser använing, säg att man har en hdd på 10-15TB, detta är svindyrt i ren ssd. Men genom en Optane kan man i vissa tillämpningar få ut skaplig prestanda på alla 15TB. -Baserat på att man använder olika data vid olika perioder så att cachen utnyttjas bra. Ett problem är dock att m.2 portar ej växer på träd bland moderkorten.

Annars min ramdrive kostade enbart det dubbla och fler har nytta av en sådan. Jag köpte först 2st 960 EVO m.2 diskar och insåg snabb att de som påstår att de duger till allt arbete i Excel knappt har öppnat Excel.

Permalänk
Medlem

Jag är jävligt hypad för detta,, men hastigheten ser,,, inget vidare ut?
Den stora frågan nu är ju om det inte är vettigare att trycka in en större och snabbare SSD in slot'en och köra med det istället för optane. Och då menar jag Samma funktion (SRT) fast med SSD, som funnits sedan sandy bridge eran.

När jag byggde min burk en gång i tiden så skaffade jag en mSata sticka och testade att köra SRT. Prestandan på SSD'n var så pass dålig att jag helt enkelt inte såg någon poäng att köra den. Så det blev 2x1Tb Raid istället. ( + Primocache som gör samma sak fast med RAM )

Med tanke på prestandan på dessa enheter, ok ok, det är första generationen, så det kommer bättre senare, så undrar jag om det inte finns snabbare SSD alternativ till Optane.

Fråga nummer 2 jag undrar är, går det att köra dessa enheter som en diskenhet, (typ F:/ ), för isåfall skulle det gå att kombinera en RAM cache med optane som 2nd level disk, för att göra livet lite lättare för C:/

Just nu kör jag primocache med 16gig RAM som gör exakt samma sak som detta, så jag är bekant med vad detta kommer att göra i en burk. Inget man märker av i vardagligt bruk,, förens man stänger av den, Då saknar man den genast.

Btw, intel SRT som introducerades med sandy bridge är samma sak som detta, fast med SSD lagring, så om du hittar en snabb SSD att använda så kan du få samma sak även på äldre burkar.

Permalänk
Medlem

Kanske i en NAS där den agerar cache åt flera hårddiskar samtidigt. Men i en PC? Nej, hellre en fullstor SSD i så fall.

Permalänk
Medlem

Det är ju inte jättesnabb prestanda, här är min nuvarande 1TB Samsung SM961 (M.2):

32 GB optane för 800 kr ger dessutom 25 kr per GB vilket är väldigt långt ifrån imponerande pris alltså. :/

Permalänk
Medlem

Jag kör som många andra med en liten SSD för Windows och de mest använda programmen med en stor HDD för spel och filmer m.m. För mig verkar Optane väldigt intressant

Permalänk
Inaktiv

Detta förefaller en bisarr skrutt-produkt. Kapaciteten är låg, modulen är inte särskilt snabb, inte direkt billig heller, och syftet är tveksamt när den bara fungerar som cache, och bara med intels senaste CPUer och systemkretsar dessutom.

Då modulen ansluts via vanlig PCIe m.2 skulle den ju rimligtvis kunna fungerat i vilken dator som helst som släppts de senaste åren, och då nått en mycket större marknadsspridning. Dessutom, vem vid sina sinnens fulla bruk köper en ny dyr intel-dator och sedan använder m.2-platsen till ett relativt litet, dyrt och långsamt cacheminne plus mekanisk hårddisk?

Jag känner mig litet ställd, måste jag tillstå.

Permalänk
Medlem

Känns som att en Samsung 960 PRO både låter dig äta kakan och ha den kvar, jämfört med detta. Speciellt eftersom det ändå kräver en ny processor / plattform.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem

Den här disken är enbart tänkt att fungera som en hybridlösning, typ SSHD. Tillsammans med en billig HDD kan du få 2TB med 16GB cahce för mindre än 1300kr. SSD är snabbare, men ingen 2TB SSD är i närheten lika billig. Frågan är väl om inte en 120GB SSD som OS disk och en HDD utan cache ändå kommer att upplevas som ett snabbare system.

Permalänk

Förstår inte riktigt detta, dena m.2 ska altså fungera som en typ av buffert för filer som används ofta men du måste väl läsa in orginal filen från den mekaniska disken först? och i videon säger de att den är bra för gaming, nästan alla AAA spel nuförtiden ligger ju långt över 32GB. Varför inte köpa en riktig M.2 drive istället?

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900X /Radeon RX 6950XT / Gigabyte X570 AORUS ULTRA / 32gb Corsair Vengeance RGB PRO DDR4 3600MHz /, EVGA Supernova G2 850W PSU/ Lian-li O11 Dynamic /M.2 Samsung 950pro,WD BLACK SN750 /EKWB Watercooling 240+120mm radiator /Corsair Hydro X Series XC7 RGB / Corsair K70 RGB / Phillips 27" G-sync + 2st 27" AOC .

Permalänk
Medlem

Implementeringen verkar fastnat med tiden att utveckla 3D Xpoint, den som införskaffar ny hårdvara som krävs använder nog vanlig SSD och övrig mekaniska medier för långtidslagring klarar sej utan saken. Klart mer intressant som vanlig SSD (m.2 +256GB PCIe 3.0 x4 NVMe) som funkar med andra chipset.

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk
Inaktiv

Fortfarande en totalt meningslös produkt som inte märkbart förbättras mot existerande lösningar. Intel satsade mycket på att skapa extrem hype om produkten som i slutändan visade sig vara något annorlunda mot vad som utlovades.

Permalänk
Skrivet av Alling:

Nej tack.

Personligen släpper jag aldrig in en mekanisk disk i någon av mina datorer igen. De lämpar sig mycket bättre i en NAS eller i form av externa diskar.

Skrivet av rektor:

Ointressant då mekaniska diskar ändå är förlegade.
Jag har ingen intresse av en mekanisk disk, förutom att dom är långsamma så har dom andra nackdelar som hög värmeutveckling, ljud, och känslig mot stötar.

Finns ju inget som säger att just ni måste vara intresserade av en dylik produkt, eller att den inte kan sitta i en NAS, extern disk eller server.

Personligen använder jag både SSD och mekanisk hårddisk i datorn. Den senare inte för att vara "gammaldags", utan för att ha gott om plats för fotografier och film m.m, och inne i datorn för att spara plats och ha snabb tillgång till filerna. Dessutom extern hårddisk, som oftast inte är inkopplad, för säkerhetskopior.

Än så länge är mekaniska hårddiskar fortfarande både billigare och säkrare för lagring. Ett simpelt fel på en SSD kan radera all data, medan det krävs rätt mycket för att det skall ske på en HDD. Men tekniken och mjukvaran går ju framåt även för SSD:er.

Men inte heller jag är personligen inte i behov av, eller intresserad av, denna produkt. Jag får fram filerna snabbt nog ändå.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ggalaxyy:

Enheten är ju till för servrar.

Nej. "Optane" är som funktion framtaget för servrar, men just dessa produkter är avsedda för PC.
Optane-enheter för servrar kommer ha betydligt mer lagringsutrymme och prestanda, men Intel har inte lyckats ordna det ännu så vitt jag vet.

Skrivet av Paddanx:

... Du kan tom ta din 250GB SSD, använda Intels Smart Response och göra en 16-64GB cache på denna SSD för en mekanisk disk, ...
... du bör lämna utrymme för dens cache att jobba effektivt, så räkna ca 2x cachens utrymme, med lika mycket tomt opartitionerat utrymme som cache storleken, för optimal nivå. Så en 32GB Cache behöver ytterligare 32GB opartitionerat utrymme.

Lite off topic men mycket intressant.
Jag förstår inte det här med ledigt cache-utrymme. Har inte SSDn redan en egen separat cache som inte kan partitioneras? Om man vill använda hela SSDn till ISR, ska man då bara partitionera halva?

Skrivet av Returtony:

Förstår inte riktigt detta, dena m.2 ska altså fungera som en typ av buffert för filer som används ofta (1.) men du måste väl läsa in orginal filen från den mekaniska disken först? och i videon säger de att den är bra för gaming, (2.) nästan alla AAA spel nuförtiden ligger ju långt över 32GB. Varför inte köpa en riktig M.2 drive istället?

1. Innehållet på detta minne optimeras över tid efter vilka data du använder ofta. Direkt efter installation är det tomt och du märker ingen skillnad alls. Efter några dagar då du använt datorn snarlikt varje dag ska det märkas stor skillnad. Nyinstallerade program kan per definition inte ha använts ofta, utan känns lite sega i starten de första gångerna de används.

2. Även om ett spel tar 100GB lagringsutrymme så är det långt ifrån alla data som används ofta. Ett fåtal gigabyte väl valda filer räcker långt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

Nej. "Optane" är som funktion framtaget för servrar, men just dessa produkter är avsedda för PC.
Optane-enheter för servrar kommer ha betydligt mer lagringsutrymme och prestanda, men Intel har inte lyckats ordna det ännu så vitt jag vet.

Hade Optane blivit som Intel "hoppats och hypat" så hade den varit kung på alla plattformar.

Problemet är att Optane just nu är på beprövad 20nm tillverkning, med SLC, och med gen 1. Mao... de kan knappats krympa den utan att tappa endurance (som redan är på gränsen till användbar när du med 500k IOPs i server versionen kan skrivas sönder rätt fort då du skriver till samma "block"/sektor. Mao inte wearleveling vad jag sett...

De kan gå MLC, men de har redan sämre prestanda med SLC än vissa SSDer med MLC NAND, så då lär de få samma problem som NAND fick 2009...

Och de kan kanske gå över till 3D design, men det är helt ny teknik, och Intel har totalt misslyckats med sitt 32-lagers 3D NAND, med extremt lång programmeringstid, dålig endurance (finns 15nm TLC med bättre). Andra konkurrenter är på 48/64-lager så de är ändå efter.

Så även om kanske det finns något scenario för just Optane, så har NAND kommit så långt och utveckligen är inte över där heller. Problemet nu är kontrollerna som inte kan ens mata snabba nog IOPs. Något som btw Intel faktiskt varit kanon bra på ända sedan X25, så är det just kontrollers. Dock tar det så lång tid för deras utveckling av dem att när de väl kommer så har konkurrenterna typ samma inom 1 år.

Skrivet av Olle P:

Lite off topic men mycket intressant.
Jag förstår inte det här med ledigt cache-utrymme. Har inte SSDn redan en egen separat cache som inte kan partitioneras? Om man vill använda hela SSDn till ISR, ska man då bara partitionera halva?

Problemet ligger i att Cachen (både denna för Optane, och Smart Response), gör det på blocknivå. Detta är utan tvekan den mest effektiva Cachen vägen, men det gör också att TRIM funktionen inte finns eller fungerar.

Så för att hantera mängden skrivningar, prestanda och för att hantera bra wear algoritm, bör man ha ledigt nog för att kunna skriva hela cachens storlek "igen" så att säga.

Om du kör 32GB Cache (som den dyrare Optane), så "försvinner" 32GB utrymme från disken (kommer inte synas som partitionerbart utrymme). Skapa sen din systempartition och se till att 32GB (minst) är oanvänt, så har du nog.

Disken kommer rotera runt cellerna allt efter som disken slits, och den har gott om utrymme att jobba. Men än 32GB oanvänt kan köras också, tex i sämre TLC enheter, men det bör räcka rätt bra med 32GB så inte allt skrivs om direkt, och SLC cachen i SSDn tar en del av jobbet.

Med tanke på att 250GB SSD minus 64GB blir typ 186GB, och med 1000/1024 (GB/GiB) omräkningen så får du ändå typ 170GiB användbart utrymme för system, och kanske nått spel, PLUS den cachen kan boosta en HDD för mer spel/lagring. Är mao inte så mycket offrat direkt, för samma 800kr... enda du offrar är att din HDD blir lite långsammare, men den behöver i gengäld inte jobba lika hårt då systemet ligger på SSDn redan.

Optane klarar detta pga det är SLC, och förr rekommenderade Intel just en 20/24GB SLC SSD "Intel 313" för just detta också. Vet för jag har 1-2 sådana diskar liggande nånstans

Med dagens MLC/TLC dock så är det en annan historia och man behöver lite svängutrymme för att hålla Write Amplification factor och Wear leveling i shakt med en Cache som trots allt skiftar sin data rätt ofta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Och visst, Optane kommer helt klart ha bättre accesstid, men ärligt... att ha hela systemet på en SSD + en cache för din HDD för samma pris som ändå är snabbt, är det inte mer vettigt? De 32GB kommer ju vara extremt begränsade och bara hjälpa vissa delar, medan SSDn kan boosta hela Windows, och cachen ändå hjälpa spelen.

Om man är ute efter ännu bättre accesstid och prestanda, då är det inte särskillt vettigt att köpa en större / fler SSD:er.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk

Kan man inte tänka sig att i OEM-datorer sålda mot hemmarknaden så stoppar man in en sån här förutom en 2TB-disk så får man snabb boot-tid och programstart plus gott om utrymme? Till sådana blir det ju oftast senaste processorgeneration trots att det är prispressat och SSD är knappast standard där idag.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag körde en OCZ cache-SSD på 64 GB för flera år sedan tillsammans med en 1 TB hårddisk. Prestandan var faktiskt riktigt bra och det "kändes" som en SSD för det mesta. Dock var detta på tiden då allt över 120 GB SSD:er var svindyra. Har svårt att se nyttan av det idag.

Sen tror jag 3D Xpoint är overkill om den bara ska cacha en mekanisk HDD. Detta klarar nästan vilken SATA SSD som helst av, även om de allra sämsta SLC-modellerna kanske slits ut något fortare.

Visa signatur

Ryzen 7 3800X, Asus Prime X370 Pro, 32 GB LPX 3600, Gainward RTX 3060 Ti Ghost, 7 TB SSD + 4 TB HDD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Surpuppa:

Jag kör som många andra med en liten SSD för Windows och de mest använda programmen med en stor HDD för spel och filmer m.m. För mig verkar Optane väldigt intressant

Jag hittade denna slide och det verkar som man inte kan accelerera non-boot diskar? Vad i hela?
https://www.overclock3d.net/gfx/articles/2017/03/28061027107l...

Källa: https://www.overclock3d.net/news/storage/intel_officially_ann...

Permalänk
Medlem
Skrivet av kelthar:

Om man är ute efter ännu bättre accesstid och prestanda, då är det inte särskillt vettigt att köpa en större / fler SSD:er.

Om du är ute efter ca 1/10 av SSDns accesstid på ynka 32GB data, så ja.
Men hur många är det?

Tittar vi här så ser vi något intressant.
Optanes styrka är konstant låg latency, inte "låg latency i sig själv". En 3700 Intel SSD (som är några gen gammal nu dessutom), är i runda slänga runt 10 långsammare i ren latens, men i verklig användning är det något en vanlig användare inte märker.

Du kan ur optane dra ut 100k IOPs enkelt, medan du måste upp i QD12 för att nå samma med 3700 SSDn (och alla SSDer har olika värden här). Och notera.. detta är i serverklass disken, där man jämför det mot RAM också. En klient 32GB disk, med Z270 kort är inte direkt... lika optimal.

Men du har helt rätt att för QD1-4 är Optane, i sig själv, helt klart lite snabbare... Disken på 32GB har dock inte så många kapslar att fördela lasten på, eller kontrollern som dessa värsting server diskar har. Du kan mao glömma 500k IOPs om vi säger så.

Och nu sätter vi även dessa 32GB storlek i sammanhanget. Du har en overhead i form av en cache, som mycket snabbt kommer lägg på latens så att du riskerar nå en ren SSDs nivå. Du har dessutom extremt begränsat med utrymme, så allt som inte blir super snabb "optane" blir segt som sirap HDD.

Så ärligt... tror du på allvar att en dyr Optane cachen ens kan tävla som cache SSD i detta fall? Jag tvivlar. På servern som RAM eller med dedikerad disk, kanske, men inte här i detta fall.

@Stealthbomb lol om det stämmer så är det nog spiken i kistan för den tekniken, då Smart Respons kan du köra på vilken disk du vill OCH raid:ade HDD...

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Stealthbomb:

Jag hittade denna slide och det verkar som man inte kan accelerera non-boot diskar? Vad i hela?
https://www.overclock3d.net/gfx/articles/2017/03/28061027107l...

Källa: https://www.overclock3d.net/news/storage/intel_officially_ann...

Då faller den ganska så pladask i non server environment.
Det blir lite som med att använda usb minne som ram som kom med Vista, visst cool feature, men hur många använder detta?

Permalänk

tyckte Toms summerade detta rätt bra
Intel's Smart Response Technology (SRT) was so successful that we haven't talked about it since it was first introduced in 2011. We say that with a heavy dose of sarcasm, because Intel plans to bring the technology back with a faster media.
Cache technology brings a set of inherit risks. Stacking cache on top of cache amplifies the penalty of a cache miss

Visa signatur

ROG Strix SCAR 17 | 12th gen i9H | 3070Ti 8GB (såld)
Ryzen 7600 | RTX 4080S FE | 32GB ram 6800 Mhz
Ljudprylar: M-Audio Studiophile Q40, Blue Yeti mick, JBL Quantum 810, V-moda Crossfade 2

Permalänk
Medlem

Totalt misslyckat implementation av Intel! Tekniken och tanken verkar god men misslyckat till anledningen av att den just är en M.2 enhet.

Målgruppen som kan tänkas ha nytta av en "cache boost" enhet är den som har en befintlig äldre dator UTAN M.2 port och använder en mekanisk HDD till lagring, samt använder datorn som en vanlig PC.
Bra att smidigt kunna skyffla in en enhet som boostar hela datorn, utan ominstallation av OS m.m. till gemene man.

Genom att ha M.2 anslutning vänder sig denna produkt till en målgrupp med nyare datorer, som då redan har en SSD till primär disk.

Är det något jag har missat eller missuppfattat?
Denna produkt borde ha kommit för ett antal år sedan när SSD var en "lyx" produkt p.g.a. priset och då i en SATA variant. Då hade den säkert kunna vara ett toppenalternativ till SSD om man inte har råd med en dyr SSD eller vill bara billigt kunna uppgradera sin befintliga investering till dator med innehållande gammal mekanisk disk.