Permalänk
Medlem

Få jobb som IT-testare.

Hej!
Har en examen som Javautvecklare från en YH högskola, men under utbildningens gång fick jag upp ett intresse för testning, och nu på det senaste automationstestning med Selenium.
Kan JUnit, Unittest och känner mig ganska hyffsad i webdriver selenium och framework.

För att få jobba som testare inom automation eller annat inom testning, hur ska man göra sig intressant för arbetsgivarna?
Krävs en 5 årig akademisk utbildning inom något ämne, eller finns det stor chans till jobb om jag lägger upp tester på Github och dylikt.
Alternativt att man gör en ISTQB certifiering?, eller finns det andra certifieringar/kurser/online kurser som ser bra ut för arbetsgivarna?
Tack på förhand.

Permalänk
Medlem

@Advald:
Kul att du fått upp ögonen för test!
Jobbar själv som testare sedan 4 år tillbaka på ett företag där test värderas stort.
Med din bakgrund och intresse för automationtestning så skulle jag tro att företaget jag jobbar på inte skulle ha något emot att du sökte kontakt. Om intresse finns så skicka ett PM..

Angående dina funderingar om utbildning osv skulle jag snarare säga att det är extremt mycket upp till hur man är som person.
Självklart underlättar en utbildning och bra betyg men det finns många exempel på folk som lyckats utan även dessa.
Många företag hittar gärna rätt personer att satsa på så länge en bra grundkunskap och attityd finns så kan erfarenheten komma längs med åren.
Allt handlar om att sälja sig själv och vara villig att jobba hårt och självklart leverera på arbetsprov etc!

Visa signatur

Asus X370 Rog Crosshair VI Hero | Ryzen 7 3700X | Noctua NH-D15 | G.skill TridentZ RGB 2x8GB CL16 3600 | Sapphire RX Vega 56 | Samsung EVO 500GB | Fractal Design C | Supernova G3 850W | AOC Q3279VWFD8 |

Permalänk
Hedersmedlem

Har jobbat de senaste 6 åren med att på olika sätt leda självorganiserande agila team.

Personligen tycker jag att branschen är på väg bort från renodlade autotestare. Jag ser det mer som en del av att vara utvecklare. Ju mer barriärer man sätter upp mellan olika roller, ju mindre dynamik får man i teamet och man skapar ett vattenfall mellan rollerna i teamet. Autotestaren kan inte börja förrän utvecklaren är färdig osv.

Mitt råd är därför att du koncentrerar dig på att bli en riktigt bra utvecklare. Använd test driven development som bas och komplettera din kod med automatiska tester. Ett rejält hobbyprojekt är kung för att landa ett bra första jobb. Oavsett certifieringar och annat så är det ofta svårt att veta vad någon direkt från skolan verkligen kan, så har du någon bra kod att visa så blir det mycket mycket lättare.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk
Inaktiv

Detta med testning har jag länge funderat på och de flesta av mina kamrater började på Volvo/Saab som någon slags testare på elektroniksidan. Jag tror dessa testare och rena mjukvarutestare skiljer sig rejält.

Men inom ren mjukvara så får det väl till megastora mjukvaror som ska testas? Jag själv har jobbat lite som utvecklare inom det mesta och jag har svårt att se att det är lönsammare inom något istället för att en utvecklare gör jobbet såvida det ej är riktigt stort. En testare kan komma med nya vinklar, men som sagt om det ej är ett megastort projekt så blir testarens kostnaden för stor i förhållande till det andra.

*edit*
T.ex ett litet problem jag sysslar med nu. En redundant servrar ska hämta data från en apparat 1 gång i timman, endast den aktiva server får göra detta. Efter midnatt ska datan bearbetas och skickas det till en annan apparat.
Detta är en klassiker på något som behöver testas väl, då servrar kan gå ner precis när som helst. Skulle det ha varit något väldigt viktigt så skull en erfaren testare sätta upp alla tänkbara felkällor.
Men i praktiken, vad kostar det för en testare att sätta sig in i miljön och vad kostar det för utvecklaren?
Det känns som att kostnaden för testaren skulle bli högre än hela kostnaden som uppstod för utvecklaren att skapa lösningen. (detta eftersom utvecklaren är bekant med all miljö)

Så mitt råd utan att ha jobbat med testning är att fokusera mycket på utveckling, då det för mig känns att man alltid förutom utan i megastora produkter behöver ha bra inblick i detta.

Permalänk
Medlem

Vill du jobba i Stockholm? Du är typisk profil för det vi anställer och utbildar i samband med det.

Tror det är ganska många företag som anställer dig bara för du har utbildning inom programmering och att du sen vill fördjupa dig inom testning är ingen nackdel heller!

Permalänk
Medlem

Välkommen till testningens fantastisk värld!

Jag har jobbat som testautomatiserare i lite mer än 6 år inom finansbranschen. Både som anställd och konsult, i Stockholm.

Med din inställning kommer du vara väldigt attraktiv på marknaden kan jag säga
Och jobbmarknaden är exceptionell just nu och kommer fortsätta så framförallt för testare som är lite mer tekniskt lagda och kan koda.

Ställ gärna frågor om du undrar något. Ser mig som en självutnämnd allvetare vad gäller arbetsmarknad för testare

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Kandidatexamen i Data- och Systemvetenskap vid Stockholms Universitet.