Permalänk
Avstängd

Vad är konst?

Jag tycker att mycket som idag kallas konst inte är konst. Den moderna ”konsten” har flyttat gränserna för vad som får kallas konst, och detta har förstört konstbegreppet. Konst är allt som presenteras som konst av en person som kallar sig konstnär, men om allt kan vara konst blir konstbegreppet urvattnat och meningslöst. Historiens största konstsvindel är inte en förfalskning av ett konstvärk, utan förfalskningen av själva konstbegreppet. Det är många som tjänar på att utvidga konstens område, och som därför vill legitimera expansionen av konstbegreppet. Vissa konstnärer och konsthandlare har blivit rika på att sälja konstvärk som egentligen inte är konst.

Jag kan riva ut en sida från Aftonbladet och rama in den och hänga den på en vägg i ett konstgalleri. Men tidningssidan blir inte konst för det. Ingenting är konst bara för att det ramas in och ställs ut i ett konstgalleri. Leonardo da Vincis målning Mona Lisa är däremot konst även om man tar bort ramen och gömmer målningen i en källare. Målningen är konst oavsett om den ställs ut eller inte.

Många moderna ”konstverk” är bara saker som en ”konstnär” hittar på att ställa ut, t.ex. ”Fountain” av Duchamp. https://sv.wikipedia.org/wiki/Fountain
En pissoar blir inte konst bara för att den presenteras som konst.

Konst är inte bara något man ställer ut i ett konstmuseum eller konstgalleri. Äkta konst är något som konstären själv har skapat med sin egen kreativa förmåga och skicklighet. Och bra konst har en hög estetisk kvalitet.

Vad tycker du? Vad är konst, egentligen?

………………..

”Modernists have not expanded the definition of art at all. What they have done is attempted to destroy art, created icons that represent this destruction, and then called these icons the thing that they have destroyed i.e. works of art. A urinal or an empty canvas, hung on the wall of a museum, are especially pure examples of this. They are not works of art but symbols of the victory of the Huns, who have sacked the bastions and forums of our culture. It would be like saying that the Roman Forum today is far greater architecture than it was when all the buildings and streets were intact.”
http://www.artrenewal.org/articles/Philosophy/ArtScam/artscam...

Permalänk
Avstängd

Konst av dött kött på Heureka
https://svenska.yle.fi/artikel/2013/02/21/konst-av-dott-kott-...

Är döda kroppar konst?

Permalänk
Inaktiv

Konst är konstigt. Brukar summera mina känslor rätt bra..

Edit:
Ähh. Ska kanske ta det lite seriöst..

Kan väl hålla med. Det är delvis därför jag brukar summera det som jag gör. Efter att ha gått på utställningar där det är en blå vägg, en upphängd toalett, eller varför inte en video på en naken man som springer runt.. Ja, då blir i alla fall jag skeptisk till att konst skulle vara något vettigt.

Men oturligt nog så verkar konst tolkas lite hur som. Troligen för att ingen riktigt kan sätta ord på vad det är. Men "något som talar till en" känns väl som en ganska rimlig definition utifrån min erfarenhet.

Men vafan. Det är väl bra att folk köper blått papper för 100k, om inte mer? Då kan vi alla bli rika på att vara talang och fantasilösa! Lite av ett hån mot de som verkligen är duktiga. Men men. Själv funderat på att bara göra något efterblivet och låtsas som om det var konst. Verkar ju sälja trots att det i mina ögon är rent skräp.

Permalänk
Medlem

Konst är upp till varje betraktare att avgöra. Leonardos verk är ibland inte konst utan bara en målning.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem

Vad är konst?
Baby don't hurt me, don't hurt me no more...

Det är väl betraktaren som bestämmer vad som är konst? Det jag ser som en felmonterad ikeamöbel kan du se som ett konstverk. "Se hur han med all sin kraft tjongade in hammaren med avsky efter han insett att han läste instruktionsboken uppochner". ^^

Visa signatur

I changed my shape today.
Human, at the break of day.
Dropped my suit without a noise.
The sun gave me no choice.

Permalänk
Avstängd

Debatten som ts vill inleda är död sen decennier tillbaka. Finns ingen anledning att rapa den igen här med samma argument som vanligt från båda sidor. Jag tvivlar starkt på att något som kommer skrivas i denna tråd inte redan finns på Wikipedia / i valfri översikt om konstbegreppet.

Permalänk
Medlem

Det du beskriver kallades förr "degenererad konst", taget direkt ur marxismen, eller som i ditt inlägg, en representation av hunnernas förstörelse av våra samhällen. Det är svårt att bestämma exakt vad som är konst, men det är ofta tydligt vad som passar in som degenererad konst. Då exempelvis den omålade tavlan eller den ihoptryckta läskburken.

Visa signatur

Philips 34M2C8600 | RTX 3090 | AMD R7 5800X3D | 32GB 3600MHz DDR4 | Gigabyte X570 Aorus Master | Seagate Firecuda 530 4TB & Kingston A2000 1TB | 27TB HDD | Seasonic Focus GX 850 | Hifiman Sundara | Fractal North XL | LG CX55 | Yamaha HS7+HS8S | Nvidia Shield TV Pro (2019)

Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Allt är konst.

/thread

Permalänk
Medlem

Konst är subjektivt.
Det kan vara allt från;
Ditt barns första sandslott till Renoirs speglingar av ljus i tavlor. Bilskrot är dock inte konst.

spelling
Visa signatur

Homer Simpson: "Internet! Is that thing still around?"

Continuously updating

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Rick69:

Konst av dött kött på Heureka
https://svenska.yle.fi/artikel/2013/02/21/konst-av-dott-kott-...

Är döda kroppar konst?

Denna tanke är ju dock långtifrån ny, vi har ju tex Hunters och Mütters musem, med flera där vissa delar av samlingarna i grunden skapades redan på 1700 talet, den äldsta bevarade kroppen som konserverats för pedagogiska ändamål är daterad till 1300 talet.

Saken var väl den att han lät arrangera om samlingen till mer spektakulära positioner för att väcka uppmärksamhet även hos mindre begåvade personer och på så vis kamma hem större intäkter, kort sagt, konst eller ej så säljer det uppenbarligen och det säljer bra.

Jag tycker det är minst lika mentaldegenererat intryck av NASA att skicka ut civila (som inte är riktiga forskare eller motsvarande lång specialutbildning som tex Christer Fuglesang) i rymden av samma orsak, men de kallar det inte konst...
och det fungerar, även om jag spyr på det så vet det exakt vad de håller på med.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Är inte "riktig" konst verkligen "konstigt"?

Lite ihopsvetsade metallprylar kallas för konstverk av vissa... jag kallar det skrot oavsett vem som har gjort det och skulle inte ta emot det ens om jag fick betalt för det, samtidigt som vissa kan betala ofantliga summor för det.

Nej jag begriper mig inte på konst... och känner inte heller något behov att lära mig något om det heller. De som är intresserade får pyssla med det.

Permalänk
Medlem

@Rick69 Du ställer en mycket bra fråga som jag har försökt att lista ut sen Rederiet gick på SVT med Beatrice som sålde konst.
Vad är då konst ja jag ser det som något personligt som man uppskattar personligt väldigt mycket men du kan lika väl lägga en gammal mobil på folie och kalla det konst världen är konstig jag vet

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Medlem

Det räcker med att någon anser att ett objekt fyller konstnärligt värde för att det ska vara konst. Det betyder förstås i en nära förlängning att det mesta blir konst eftersom det alltid finns någon skruvad individ som tycker att en toalett på en åker är konst, eller att en rymdraket på havsbottnen är konst. Eller den där totalt anonyma gatustenen som ligger så perfekt placerad att den endast med ansträngning kan särskiljas från den likadana stenen bredvid... Allt är konst, för det finns alltid någon som ser det som konst.

För precis alla ting kan belysas med en slags konstens lampa. Med ett konstnärligt perspektiv är precis vad som helst konst, ofta ur flera parallella dimensioner om man letar. Personligen undviker jag bara ordet just eftersom det överladdat sig själv med innehåll.

Visa signatur

Asus M5A99X EVO | AMD PhenomII x6 1100T @3.3GHz | Hyper 212+ EVO | Corsair DDR3 1600MHz @16GB | Asus GeForce GTX 1060 @1GB | Crucial M4 SSD @128GB | OCZ Solid 3 SSD @60GB | Seagate barracuda HDD @2TB | Corsair TX650 @650W | benQ 24" @2ms | Logitech X-540 @70W 5.1-surround | Corsair Gaming K95 RGB

Permalänk
Avstängd

https://www.youtube.com/watch?v=sN9iJCZ5Il8
Lindybeige, Modern art insults me

Tycker helt klart att han har en bra poäng där.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Den konstnär som just nu får mest pengar för sina verk heter Jeff Koons och hans specialitet är att förstora leksaker, ofta ballonger.

Hur någon kan betala de extrema summorna för förstorade ballonger är en gåta
http://iloboyou.com/most-expensive-art-sold-at-auction-by-a-l...

Permalänk
Medlem

Konst är nutid om 100+ år!

Permalänk
Medlem

Tycker att trådstartarens ger uttryck för en väldigt nedlåtande och en lite otäck syn på vad som skall anses vara konst. ***bort/mod***

§1.1 /screamin-daemon, moderator
Visa signatur

Phanteks Evolv mITX, i7 8700K, ASUS GeForce RTX 4070 12GB DUAL, Corsair DDR4 3200mhz 16GB, M.2 Samsung 970 EVO 500GB, Samsung EVO 860 SSD, OCZ ARC 100 SSD, WD Black 1TB, Gigabyte Aorus Pro WiFi Z390 mIXT. Audient ID14, Dynaudio LYD48. LG45GR95QE

Permalänk
Proffsmobbare

En populär tolkning är att konst saknar funktion, att det är något vars enda syfte är att existera och inte fylla annan funktion.

Mer intressant frågeställning: Kan en dator vara konst?

Permalänk
Inaktiv

Vad som är konst är en ren semantisk fråga.. Där detta ändrar sig i tid och rum, det som är konst någonstans är inte konst på ett annat ställe och tiden påverkar också som sagt.

Den semantiska frågan vad som är konst så ska en motfråga ställas, i vilket sammanhang vill ni att svaret ska vara giltigt?

Nå jag tycker konst som ord är ett ganska meningslöst ord, då det ej säger något. Jag ser det mer som ett ord ifrån översittare som vill få deras dritt att kallas för konst, för att de sedan på olika sätt ska kunna få fördelar för detta. (ofta ekonomiska fördelar)

Det jag tänker på konst är att folk kan få hålla på med sin hobbyverksamhet och håva in pengar ifrån staten så de slipper bidra och hjälpa till i vårt samhälle.
Eller folk som klottrar på allt möjligt, där jag bor var det populärt att med redskap vandalisera all möjlig dyr utrustning och på vissa ställen i landet är det konst att bränna bilar och uttrycka sina känslor.

Min åsikt om konst, sluta använd ordet. Har man något intressant att visa, så ska denna sak själv få stå för sin sevärdighet utan någon översittare har sagt att detta är konst.

Jag har för övrigt samma saker kring kultur och allt vad det heter,

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon159643:

Det jag tänker på konst är att folk kan få hålla på med sin hobbyverksamhet och håva in pengar ifrån staten så de slipper bidra och hjälpa till i vårt samhälle.

Har du lust att utveckla lite? Som jag förstått hobbyverksamheter så är det endast avdrag på 50laxar/år, och endast om det är sekundär inkomstkälla. På vilket sätt håvar de då in pengar från staten och slipper bidra? Är det någon konstklubb som fungerar som en alternativ a-kassa?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon186252:

Har du lust att utveckla lite? Som jag förstått hobbyverksamheter så är det endast avdrag på 50laxar/år, och endast om det är sekundär inkomstkälla. På vilket sätt håvar de då in pengar från staten och slipper bidra? Är det någon konstklubb som fungerar som en alternativ a-kassa?

Hobbyverksamhet har inget med konst att göra, även om konst kan bedrivas som hobbyverksamhet. Ens hobbyverksamhet kan vara att klippa gräsmatten åt folk, visa äldre hur google fungerar etc.

Nå en liten skara i landet får pengar av staten för konst, utövar man begreppet kultur, relgion och annat trams så handlar det om miljardbidrag. 14,5 miljarder enligt denna källa, men Eubidrag som Leader etc räknas nog inte in. http://www.regeringen.se/artiklar/2017/04/statens-budget-2017...

Olika offentliga verksamheter köper dessutom in dyra saker för som de själva anser är konst, så det är svårt att säga hur mycket som slösas på dritten.

Min poäng är att folk ska få göra precis vad de vill det har vi inte andra med att göra, vill någon t.ex. måla tavlor hela sitt liv så varsågod. Men staten/kommuner ska inte särbehandla någons fritidsintresse framför något annat, så pengar för uppehälle ska personen få lösa precis som vi alla andra.
Och detta gäller all konst, oavsett om det är musik, kulturer eller vad det nu kan vara.

Om vi tar utställningar, så ska dessa bekostas utan bidrag. Och de får i princip ställa ut vad de vill och kalla det för konst, enda restriktioner är saker som bryter emot vår lagstiftning. (droger, vapen etc)

Och det hela faller tillbaka på grundfrågan när någon frågar mig vad konst är? Då jag undrar vad du vill använda svaret på den semantiska frågan till? Är det för att särbehandla något framför något annat så du själv tjänar bidrag på det?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon159643:

Hobbyverksamhet har inget med konst att göra, även om konst kan bedrivas som hobbyverksamhet. Ens hobbyverksamhet kan vara att klippa gräsmatten åt folk, visa äldre hur google fungerar etc.

Nå en liten skara i landet får pengar av staten för konst, utövar man begreppet kultur, relgion och annat trams så handlar det om miljardbidrag. 14,5 miljarder enligt denna källa, men Eubidrag som Leader etc räknas nog inte in. http://www.regeringen.se/artiklar/2017/04/statens-budget-2017...

Olika offentliga verksamheter köper dessutom in saker för från vad de anser är konst, så det är svårt att säga hur mycket som slösas på dritten.

Min poäng är att folk ska få göra precis vad de vill det har vi inte andra med att göra, vill någon t.ex. måla tavlor hela sitt liv så varsågod. Men staten/kommuner ska inte särbehandla någons fritidsintresse framför något annat, så pengar för uppehälle ska personen få lösa precis som vi alla andra.
Och detta gäller all konst, oavsett om det är musik, kulturer eller vad det nu kan vara.

Om vi tar utställningar, så ska dessa bekostas utan bidrag. Och de får i princip ställa ut vad de vill och kalla det för konst, enda restriktioner är saker som bryter emot vår lagstiftning. (droger, vapen etc)

Mjao.. Jag håller väl med i sak. Men det var ju inte riktigt som du fick det att låta. Kika lite närmare på denna länk så ser du att det inte riktigt är så illa som du fick det att låta
Spoiler: De stora pengarna går till utställningar, museer och liknande.

Edit: Det jag var nyfiken på var att du fick det att låta som om det gick att kamma hem storkovar, till egen ficka, utan att bidra till samhället. Visst är det stora kostnader. Men riktigt så som jag tolkade dig var det inte.

Tycker dock att du vid det här laget borde uppmärksammat att jag ofta håller med dig

Permalänk
Medlem

Jag tycker det är jävligt luddigt men det måste väl i alla fall vara något som är "man-made" tycker jag.

Eddie Meduza sa att hans brödrost kommer ställas ut som konst när han dör och han fick ju rätt.

En annan infallsvinkel är väl iofs att brödrosten skapats för att vara brödrost, inte konst, så sålänge man själv skapar något med avsikten att det skall vara konst så är det väl konst antar jag.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Konst är som Jazz. Ibland kan man förstå det , ibland inte.

Visa signatur

Ryzen 5 3600 @ 4.2 Ghz - Cooler Master Hyper 212 Black Edition
MSI B450M Mortar Max - Corsair Ryzen LPX 32GB 3600MHz / DDR4
Phanteks Eclipse P300 - PNY GeForce RTX 3070 8GB - Seasonic Focus+ / 650W / 80+ Gold
Samsung SSD 850 EVO 500GB - Kingston A400 SSD 480 GB
ACER Predator X34GS - Nobelchair Hero Black Edition

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Mangee75:

Konst är som Jazz. Ibland kan man förstå det , ibland inte.

Bygger nog vidare på tankebanan med att byta ut Jazz, och istället köra på: Folks tolkningar. Ibland blir vi helt ställda, och förstår inte hur det kunde ske. Ibland var det lite långsökt, eller en vinkel vi ej tänkt på. Sällan var det helt självklart. Men å så trevligt när det väl klickar..

Permalänk
Avstängd

Denna diskussion är ju som sagt inte ny, den var till exempel även en het fråga i början av 1900 talet (den var även en lika het fråga i antikens Rom för övrigt... ), upphovsmannen till den (senare) stormen är också vårt tema nedan, så,

Ni skall få en rolig kuggfråga av mig här:

Ni skall få gissa motivet på vad jag tror var Salvador Dalís mest sålda tavla (av honom personligen signerade) under hans livstid.

(Ni som vet kan vänta någon tid med att svara... Man får inte googla! )

-

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rick69:

Jag tycker att mycket som idag kallas konst inte är konst. Den moderna ”konsten” har flyttat gränserna för vad som får kallas konst, och detta har förstört konstbegreppet. Konst är allt som presenteras som konst av en person som kallar sig konstnär, men om allt kan vara konst blir konstbegreppet urvattnat och meningslöst. Historiens största konstsvindel är inte en förfalskning av ett konstvärk, utan förfalskningen av själva konstbegreppet. Det är många som tjänar på att utvidga konstens område, och som därför vill legitimera expansionen av konstbegreppet. Vissa konstnärer och konsthandlare har blivit rika på att sälja konstvärk som egentligen inte är konst.

Jag kan riva ut en sida från Aftonbladet och rama in den och hänga den på en vägg i ett konstgalleri. Men tidningssidan blir inte konst för det. Ingenting är konst bara för att det ramas in och ställs ut i ett konstgalleri. Leonardo da Vincis målning Mona Lisa är däremot konst även om man tar bort ramen och gömmer målningen i en källare. Målningen är konst oavsett om den ställs ut eller inte.

Många moderna ”konstverk” är bara saker som en ”konstnär” hittar på att ställa ut, t.ex. ”Fountain” av Duchamp. https://sv.wikipedia.org/wiki/Fountain
En pissoar blir inte konst bara för att den presenteras som konst.

Konst är inte bara något man ställer ut i ett konstmuseum eller konstgalleri. Äkta konst är något som konstären själv har skapat med sin egen kreativa förmåga och skicklighet. Och bra konst har en hög estetisk kvalitet.

Vad tycker du? Vad är konst, egentligen?

………………..

”Modernists have not expanded the definition of art at all. What they have done is attempted to destroy art, created icons that represent this destruction, and then called these icons the thing that they have destroyed i.e. works of art. A urinal or an empty canvas, hung on the wall of a museum, are especially pure examples of this. They are not works of art but symbols of the victory of the Huns, who have sacked the bastions and forums of our culture. It would be like saying that the Roman Forum today is far greater architecture than it was when all the buildings and streets were intact.”
http://www.artrenewal.org/articles/Philosophy/ArtScam/artscam...

Fast du kan inte ställa ut på ett seriöst galleri. Det finns inte en chans att det seriösa galleriet ställer ut din sida av aftonbladet.

Skrivet av Deerhall:

Vad är konst?
Baby don't hurt me, don't hurt me no more...

Det är väl betraktaren som bestämmer vad som är konst? Det jag ser som en felmonterad ikeamöbel kan du se som ett konstverk. "Se hur han med all sin kraft tjongade in hammaren med avsky efter han insett att han läste instruktionsboken uppochner". ^^

Nej det är inte upp till betraktaren. lika lite som det är upp till betraktaren huruvida en person är läkare eller inte.

Visa signatur

Citera om du vill ha svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laine:

En populär tolkning är att konst saknar funktion, att det är något vars enda syfte är att existera och inte fylla annan funktion.

Mer intressant frågeställning: Kan en dator vara konst?

Jag tycker det är en bra definition som skulle ta död på många dispyter om folk ville enas om den.

På frågan om en dator kan var konst blir svaret då tveklöst NEJ, oavsett hur den ser ut. Om någon sedan graverar sidan på den så är det gravyren som är konstverket, inte datorn. Samma sak om någon går loss med en sprayburk på en mur så är muren fortfarande en hög tegelstenar avsedd att hålla folk på lämplig sida om sig. Konstverket är det som är målat på muren.

Det blir lite svårare när det gäller skulpterade föremål. Är t. ex. det här ett konstverk eller bara en datorlåda? Den fyller en funktion som datorlåda men samtidigt fyller utformningen ingen funktion alls utan finns där enbart för att skaparen ville ha den så. Personligen skulle jag säga att det inte är konst då syftet från första början var att bygga en datorlåda.

Visa signatur

Idioter förbokar datorspel.

Permalänk
Avstängd

Ingen som vill gissa svaret på min kuggfråga, den som kan kan skriva det, men vänta med att googla, annars blir det inget kul.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Avstängd