Bör jag kräva extra betalt för egenpåhittad mjukvara?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lagerlöf:

Låter som ett bra sätt att bränna broar på.

Vilka broar bränns om man på ett civiliserat sätt frågar om en bonus för att ha gjort företaget en tjänst? Om chefen är någorlunda normalt funtad så bränns inga broar.

Jag tycker ts ska fråga, i värsta fall får man ett nej men nog finns det en chans att chefen slänger in en bonus även om det bara blir en symbolisk summa.

Men som någon annan varit inne på; hur kommer företaget lösa eventuella framtida problem med mjukvaran? Finns det personal på plats som är kompetenta nog att till fullo förstå programmet eller finns det en chans/risk att de kommer be dig om support? Det kan vara bra att diskutera det innan du slutar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ultima:

Tack igen för alla svar!

Jag själv har rätt bra kontakt med chefen och andra ansvariga så referenser är inga problem. Utan det är mer om man slänger in en fråga lite snällt bara. Det är mestadels att jag just fått frågan flera gånger om jag fått något extra för min "uppfinning". Hade jag inte haft detta att jobba med hade jag fått andra arbetsuppgifter.
Kan tillägga att programmering normalt sett inte ingår i mina arbetsuppgifter här.

Får se vad jag gör. Är inte direkt nån person som går efter sånt här och är rätt ödmjuk om mitt arbete. I detta fall känner jag mig dock sjukt nöjd och stolt över resultatet, varpå jag ändå haft frågan öppen.

Om chefen vet om det och vad det innebär så kan du bara hoppas på att få en liten bonus annars tycker jag du ska släppa det.
Detta är skillnaden mellan ett bra och ett dåligt bolag. Ett bra bolag värdesätter innovation och berömmer/belönar sina anställda.
De dåliga skiter i dig och förstår kanske inte ens vad som är så grymt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trunk:

Vilka broar bränns om man på ett civiliserat sätt frågar om en bonus för att ha gjort företaget en tjänst? Om chefen är någorlunda normalt funtad så bränns inga broar.

Jag tycker ts ska fråga, i värsta fall får man ett nej men nog finns det en chans att chefen slänger in en bonus även om det bara blir en symbolisk summa.

Men som någon annan varit inne på; hur kommer företaget lösa eventuella framtida problem med mjukvaran? Finns det personal på plats som är kompetenta nog att till fullo förstå programmet eller finns det en chans/risk att de kommer be dig om support? Det kan vara bra att diskutera det innan du slutar.

Nu tror jag inte man bränner lite broar men det kommer låta väldigt konstigt, för man ber ju i grund och botten om bonus för att man gjort sitt jobb förra året. "Tjena chefen, du vet hur jag faktiskt kom till jobbet förra året? Jag tycker jag borde få en bonus för att jag var så duktig och faktiskt jobbade".

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av ToddTheOdd:

"Det visade sig att alla patent man kom fram till på fritiden var Ericssons egendom om det låg inom Ericssons verksamhetsområde." Det där tror jag inte stämmer. Om du jobbar med t.ex cyklar och kommer på en sak gällande hur en bilmotor ska kunna förbättras på din fritid så är det självklart inte ditt företag som du jobbar på som har något med det att göra. Även om företaget har någon avdelning i Kina/Indien som utvecklar bilmotorer.

Kör ditt exempel, du jobbar med cyklar och hittar på fritiden på något om en förbränningsmotor. Om företaget jobbar med förbränningsmotorer på något helt annat ställe så har alltså företaget då rätt till allt du uppfinner om förbränningsmotorer. Företaget du jobbar för skall alltså informeras om din uppfinning och erbjudas rättigheterna till det. Om inte har du brutit mot det allmänna anställningsavtalet. Exakt så är det.

Anställningsavtalets allmänna bestämmelser är alltså dåliga för den anställde vad gäller patent. Om du då jobbar på ett stort företag med allt möjligt som sitt verksamhetsområde så blir effekten väldigt ofördelaktig. Kolla gärna med fackets specialister på området.

Jag var då lika förvånad som du är nu. Känns uppenbart orimligt. Men om man ser det ur företagets synvinkel så kan det vara skönt att slippa distinktionen på fritid och jobb så länge det handlar om något som företaget är intresserat av. Distinktionen kan ju lätt missbrukas av den anställde: Hur bevisar företaget att han kom på den där idén på jobbet?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToddTheOdd:

Hur skulle han kunna sälja något som han inte äger rättigheterna till till något annat företag?

Programmering ingick inte ens i TS arbetsuppgifter, företaget har inte begärt att han ska programmera det TS har gjort, det låter som att TS äger rättigheterna för det programmet han själv har programmerat på eget initiativ?

Annars är det ju inte svårt för TS att programmera det på nytt hemma, ändra GUI violá, ett helt annat program.

Permalänk
Medlem

Alltså "kreativt" du gör på företaget ägs av företaget oftast, i ditt avtal.

Permalänk
Medlem

Har du verkligen utvecklat programmet på egen tid så är det väl ditt program. Möjligen gjorde du en blunder att introducera programmet på arbetsplatsen. Först bör du se till att rulla tillbaka så att de inte har tillgång till programmet. Sen kan du väl föreslå att de köper det eller nå, men jag skulle inte förvänta mig mycket där.. bäst imo är att du glömmer det hela, vare sig de vill ha ditt program eller ej, och förbereder dig istället att nämna historien i framtida invervjuer, som andra redan nämnt.

Visa signatur

"Some poor, phoneless fool is probably sitting next to a waterfall somewhere, totally unaware of how angry and scared he's supposed to be." - Duncan Trussell

Permalänk
Medlem
Skrivet av ultima:

Lite bakgrund:
Jag jobbade tidigare på ett företag som gör kylare och har sommarjobbat där senaste 5 åren då jag pluggar till ingenjör. För ett par år sedan var min uppgift att skapa config-filer för hur kylarslingor ska kopplas, där varje unik storlek behöver en egen fil. Jag skulle då utvidga det som redan fanns i systemet. Detta gjordes genom att manuellt koda in slingornas utseende för att sedan konvertera det genom 2st verktyg från '89 och '98. Något som visade sig bugga ur rejält vid större storlekar.

Efter den sommaren började jag plugga C++ och efter en vecka skapade jag på eget initiativ grunden till ett program som automatiskt skapade dessa filer. Nu efter en del extrajobb och 2st extra somrar är det programmet "färdigt", med även 2st större utbyggnader samt GUI, vilket utökar företagets möjligheter rejält.

Nu till frågan.
Jag har haft flera personer som har frågat om jag fått något extra för programmet (vilket jag inte fått) och tryckt på att jag borde kräva det. Jag har ju på ett sätt fått extra mycket jobbmöjligheter tack vare och på så sätt mer betalt, men jag är personligen väldigt nöjd och stolt över det jag åstadkommit och känner att det borde vara värt en bonus. Jag vill ju dock inte låta oförskämd.

Tycker ni jag borde kräva en extra bonus för det jag gjort, grundat på att det från början var min idé?

Företag älskar sådana som dig! (och mig)

Nej du kan egentligen inte komma i efterhand och vilja ha extra pengar.
MEN jag tycker du faktiskt ska fråga din chef.

Du har gjort något som sparar både din och andras tid, vilket måste kännas bra.

Man ska tänka på sitt jobb: gör jag något utanför mina arbetsuppgifter nu? (gör inget utanför ditt ansvar)
Du skulle förhandlat innan du började koda programmet eller efter första "demon".

Det du kan göra är att sälja samma program till konkurrenter för officiellt har du ju inte haft programmering som dina arbetsuppgifter. (om du vill vara lite jävlig och chefen inte ger dig något extra)

De kommer ju heller inte få någon support till programmet eller uppdateringar. Har de källkoden?

Jag kom på en idé en gång som företaget jag jobbade på då sökte patent för. Men de jävlarna skrev inte med mig på patentet.

På många arbetsplatser har jag genererat miljoner om inte miljarder i värde och sparande men det har man inte fått nån tack för

En vacker dag ska jag köra eget.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem

@Herr Kantarell:

Jag tycker tvärtom faktiskt, det spelar ingen roll om det ingår i arbetsuppgifterna om man tycker det man gör är roligt. Skapar man värde/besparingar så är det ju sådant man får ta upp när man löneförhandlar och se till att man får betalt för det där så man kan fortsätta förbättra saker framåt, alla vill ha kvar folk som de tjänar bra på. Så att få bra lön och göra roliga saker är ju win-win, vill man däremot starta eget bör man ju göra det.

Permalänk
Medlem

Går man "above and beyond" jämfört med andra kollegor eller vad tjänsten normalt innefattar ska man bli belönad. Grejen med belöning är att man inte kan kräva den, försöker man göra det är det mer tal om något slags retroaktivt köpslående.

Blir man inte belönad för sina goda insatser (notera, plural) trots att ens chef erkänner att prestationerna verkligen var något utöver det vanliga, då är det dags att se sig om efter ett annat jobb. Det finns flera tänkbara förklaringar till en sådan dissonans men ingen förklaring är goda nyheter...
1) Din prestation var verkligen inte mer än vad som kan förväntas av dig och du får felaktig feedback 2) Din chef förfogar inte över mera värdefulla belöningsmedel än uppmuntrande ord och axelklappar. 3) Hen bryr sig inte om verksamhetens framgång 4) Verksamheten har inte behov av, eller kan inte växa med en anställd som växer i sin roll.

Med allt det sagt så bör man inte belönad (med högre lön) utan att man visat att man konsekvent/återkommande kan prestera och bidra på ett sätt som tillför verksamheten mervärde utöver det som ens roll innebär. En gång är ingen gång.