Permalänk
Medlem

Råd om fiber på idrottsplats

Jag har väl mött många nätverk i mina dagar och trodde att jag var någorlunda kompetent tills jag mötte vår nya idrottsplats mediabrunnar. Man har dragit fiber till ett antal platser på arenan, det är ju jättebra, men eftersom jag inte alls stött på fiber så skulle jag behöva hjälp med vilka prylar jag behöver.

Mina tankar var att koppla upp tre mediabrunnar på arenan och köra wifi från dessa till enkla Chromebooks där vi sedan matar in resultat från olika friidrottsgrenar medan de pågår.

Följande har jag.
Router med 4G för uppkoppling på nätet.
Tre stycken wifi-routrar som jag tänkte använda som accesspunkter på tre ställen på arenan, bör täcka in arenan ganska bra.
Vanliga TP-kablar.

Det som finns i våra mediabrunnar ser ut så här:
https://drive.google.com/file/d/1ypKoloKvC8JgcaixWQZImpovNJNP_fZG/view?usp=sharing

Och i vårt målhus finns alla inkommande och ser ut så här:
https://drive.google.com/file/d/1Sk8RifbvfThUqm9JUFkDIu0JqpELoSrs/view?usp=sharing

Jag fattar ju att det behövs någon typ av mediakonverterare och någon typ av switch, men skulle vilja skaffa rätt saker direkt, kan tilläggas att vi är en idrottsförening och det gör att vi är hyfsat prismedvetna. Finns det någon med mer erfarenhet än den jag besitter som kan lotsa oss rätt?

Permalänk

Vi behöver mer information om vad det är du har för att kunna hjälpa dig bättre

På ena fibern står det "Södertälje kommun". Har ni inkommande fiberuppkoppling via kommunen?
Om ja, varför ska du då ha en 4G router?

Du skriver "tre stycken wifi-routrar som jag tänkte använda som accesspunkter"
Är det accesspunkter eller wifi-routrar du har? Vilken märke och modell?

Fiber delen är utanför mitt område, kan tyvärr inte hjälpa där.

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Beroende på var i Södertälje kan jag kanske titta på det själv.

Har ni inkommande fiberanslutning redan iom kabel i patchpanelen? Isf varfö 4G-router?
Hur är dessa brunnar anslutna till central plats (patchpanel) om alls?
Lite mer exakt vad har ni för utrustning?

Permalänk
Medlem

Hej!

Kort svar på en fråga ni båda ställer är varför jag behöver 4G-router när det ser ut som att Södertälje kommun har nätverk. Det enkla svaret är att de inte vill att vi kopplar in oss på deras saker, det är helt enkelt stängt, och ska jag vara ärlig så vet jag inte varför de har slängt in sina prylar i något som är ett lokalt nätverk för evenemang på en idrottsplats. Jag tror dock inte att IT-enheten själva riktigt vet, men kanske förbereder man för att i en framtid kunna sätta upp ett gästnätverk eller liknande, det finns i inomhushallen bredvid...

Angående routrarna
Jag har enkla wifiroutrar som jag ställt in som accesspunkter och inte routrar, kommer inte ihåg exakt modell, men enkla TP-link-routrar är det.

Hur är dessa brunnar anslutna till central plats
De är draget fiber till central plats men är inte ihopplade med någon switch eller liknande. De ingående fibrerna är det som syns överst på bild 2 i blått varav Södertälje kommun kopplat in sig på en ingående fiber.

I övrigt har jag rätt enkel utrustning - alltså konsumentprodukter typ en TP-switch fem eller åtta portar, ett 4G-modem och 3 andra vanliga TP-linkroutrar med wifi som jag tänk använda som accesspunkter, kanske inte optimalt men tänker att det skulle fungera då det är rätt enkel data som ska skickas i systemet.

Platsen är Södertälje IP, i Rosenlund - adressen är Idrottsvägen 3.

Permalänk

Ni har fiber framdraget idag till dessa brunnar men ingen övrig hårdvara.
Ni behöver med andra ord köpa in någon typ av fiber switch/konverterare till RJ45 till alla brunnar. Som du varit inne på redan.
På detta ska "konsument" hårdvara kopplas in.

Inte för att vara neggo men det låter som du kommer vara ansvarig för lösningen och i liknande fall brukar lösningsansvarig bli supportansvarig på köpet i dessa mindre installationer.

Utan att veta hur det ser ut och ni vill hålla nere kostnader funderar jag på en alternativ lösning. Om det är möjligt?
Skulle det vara möjligt att dra RJ45 installationskabel till dessa brunnar och terminera i en patchpanel?
Jag tänker på en Enterprise 4/5G router (såg att ni nära nog har 5G på täckningskartan).
Då har ni 4/5G uppkoppling och sedan använda PoE portarna i routern för att ansluta riktiga AP ut i brunnarna (inte dina TP-link) via nätverket.

Hårdvaran blir i så fall enligt nedan.
1st 4/5G router
3st WiFi AP

Ovan är så klart beroende om det ens är möjligt att dra lite RJ45 kabel...

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Bor inte alls långt ifrån.
Det är alltså fiber från dessa brunnar till patchpanel? Behövs några egentligt höga hastigheter?
Skulle dra Cat6 och använda riktiga AP's med PoE.

Permalänk
Medlem

Fiberpanelerna som du har tagit kort på kallas för ODF och den blå färgen på SC kontakterna säger att det troligtvis handlar om singelmode fiber.

Som du är inne på så måste du ha mediakonverterare som gör om från ethernet till fiber, liknande dessa.
https://www.direktronik.se/direktronik/natverk/lan-lokalt-nat...

Sen behöver du även fiberpatchar för att koppla mellan ODF och mediakonverterare.
https://www.direktronik.se/direktronik/natverk/kablar/fiberka...

Men fiber är lite lurigt, du måste ha rätt kablar utifrån fibertyp och kontakter, sen får inte media konverteraren vara för stark i förhållande till avståndet den ska lysa upp.
Jag skulle rekommendera att du tar kontakt med någon firma som DirekTronik eller liknande så kan dom hjälpa dig att hitta rätt.

Permalänk
Rekordmedlem

Vem äger infrastrukturen och vad är det tillåtet att göra ? Att använda/bygga om kommunens egendom kräver väl åtminstone tillstånd, se till att det finns ett skriftligt avtal som reglerar vad som gäller.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Vad får det kosta och när ska det vara klart?

Permalänk
Medlem

@tcntad - om du har lust är du välkommen att komma förbi när jag är där och titta på det, att dra nytt nätverk har liksom inte känts aktuellt när man just för att klara avstånden valt att gräva ner fiber - det lär inte ha varit gratis, känns konstigt att dra annat nätverk när det är draget ett redan liksom, men visst sjutton funderar man.

@mrqaffe - förstår dina tankar, nu har vi frågat kommunen ett par gånger, vi har ju kontakt med vår fritidsförvaltning och de säger i stort sett att de inte har förmåga att göra något. Själva fibern är dragen för att kunna användas vid friidrottstävlingar, är draget till olika platser vi olika grenar, någon måste vid upphandling ha sagt att det ska vara fiber (gissar för att avstånden är hyfsat långa) men sedan har egentligen ingen brytt sig mer än nu när vi faktiskt vill börja använda infrastrukturen för att genomföra tävlingarna.

@JRE, ja det är just kontakttyperna som förbryllar, verkar inte alls vara någon standard på det som det ju är på de vanliga nätverk jag annars kommit i kontakt med. Men att prata med Direktronik är kanske vägen!

Tack alla för input!

Permalänk
Medlem

SC kontakter är bland dom vanligaste i fibervärlden så du behöver inte oroa dig att det är någon udda kontakt som sitter där.

Permalänk
Medlem

Statsnätet är troligen ren svartfiber och hyrs ut vid behov. Ser inte vart den blir av exakt. Planerar ni sända matcher live och så?

Jag skulle nog föreslå att skaffa en mindre switch med SFP-platser istället för en massa mediakonverterare. Det finns även APs med SFP-platser t.om om man vill.

Hur som helst är det Single-mode det handlar om.

Permalänk

Har du ström nära brunnarna?

Visa signatur

z690, 12600k, 32Gb ddr4, rtx 4080, 1000w, 1440p

Permalänk
Medlem

@Rikke74 - Ta kontakt med Axel på Qavat i Södertälje. Mycket vettig och bra lokal aktör.

De har samtliga kontaktytor färdiga hos Telge Nät och kommunen. Qavat har även egna nät/fiber runtom i staden.

Dom kommer nog kunna hjälpa er, kanske även sponsra er förening i något slag och lösa era behov på ett mycket bättre säg än vad du har i tanken.

Visa signatur

Playstation 5 | Acer Nitro 4K 144 Hz XV282KKV | Razer Blade Laptop / 15,6" 144Hz / i7 10750H / 16GB / 512GB HD / RTX 2070