Körning ut från cirkulationsplats

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bussović:

Jag vet exakt vad du menar med linjerna men de spelar ingen roll om skyltarna säger annat åt dig i detta fallet.

Trams!

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Polisen gjorde en post på Facebook för ett tag sedan som delades flitigt.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2F...

Så här står det på Trafikverket: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/G...

För att besvara din ursprungliga fråga: Ja. Du för köra direkt från yttre körfältet i rondellen till det vänstra körfältet. Han i den inre ringen har väjningsplikt. Men var beredd på sura miner.....

Permalänk
Medlem

Lärde mig att i höger körfält ligger man i om man ska sväng av inom 2 avfarter.

Ska man längre än 2 avfarter, lägger man sig i det vänstra körfältet. Även där är det ofta ( inte alltid ) skyltat att man ska ligga i vänster körfält om du ska längre än 2 avfarter i en rondell.

Glöm inte att det kan vara annorlunda i andra städer med egna bussfiler. Då kan man vara tvungen att alltid lägga sig i ett körfält när man svänger av även om det är 2 filer i rondellen.
Växjö är praktexemplar på detta, lärde mig mycket genom att köra där en sommar.

Inge direkt skillnad om du i en streckad/ ritad rondell eller en mindre ostreckad/ ritad rondell.

Visa signatur

Chassi Fractal design R6 USB C, Skärm LG UltraGear 38GN950 38" Moderkort ASUS ROG STRIX X570-E GAMING CPU 5800X3D RAM G.Skill 4x8 DDR4 3600MHz CL16 Ripjaws SSD 1 Samsung 970 EVO Plus 250GB SSD 2 CRUCIAL MX500 2TB. SSD 3 WD SN770 2TB,SSD 4 SAMSUNG 970EVO 512GB, GPU Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB AORUS XTREME NON LHR. Nätagg Corsair RM1000x.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av macbang:

lärde mig att i höger körfält ligger man i om man ska sväng av inom 2 avfarter.

Ska man längre än 2 avfarter, lägger man sig i det vänstra körfältet.

Det beror på utformningen skulle jag säga. Grundregeln är ju att hålla sig i högerfilen om man inte ska köra om, på alla flerfiliga vägar. Men är det skyltat att filerna går åt olika håll så gäller förstås det.

När jag pendlade en längre sträcka förut så var det ett ställe där en led med två filer gick ihop med en annan led med två filer så att det blev fyra. Jag kom från leden som kom från höger liksom. Folk körde gärna i högerfilen på leden, men i svängen innan den gick ihop med den andra så la sig alla i vänsterfilen och det stora flertalet bytte sen en fil till åt vänster när lederna gick ihop, men alla körde lika långsamt ändå. Så filen längst till höger var alltid i princip tom, nästa fil nästan tom och den tredje filen smockfull och rätt mycket trafik längst till vänster. En gång på tre-fyra års pendling var det poliser där och plockade in de som låg för långt åt vänster.

Citat:

Glöm inte att det kan vara annorlunda i andra städer med egna bussfiler. Då kan man vara tvungen att alltid lägga sig i ett körfält när man svänger av. Växjö är praktexemplar på detta, lärde mig mycket genom att köra där en sommar.

Bussfiler brukar vara väl skyltade i alla fall. En sak som känns som ett riskmoment här i Göteborg är spårvagnarna, de kör ofta i helt egna filer eller vägar och reglerna gäller inte alltid för dem som för andra. Ofta har man exempelvis en cirkulationsplats med en spårvagn som korsar rakt igenom och då får man ju vänta på den även om man är inne i rondellen liksom.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av tBiorrith:

Polisen gjorde en post på Facebook för ett tag sedan som delades flitigt.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2F...

Så här står det på Trafikverket: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/G...

För att besvara din ursprungliga fråga: Ja. Du för köra direkt från yttre körfältet i rondellen till det vänstra körfältet. Han i den inre ringen har väjningsplikt. Men var beredd på sura miner.....

BOOM! Tråd konkluderad. Tack!!

Permalänk
Sötast
Permalänk
Hedersmedlem

Egentligen är det väldigt enkelt.

1. Det går inte att lämna en rondell annat än från ytterfilen, såvida du inte har en flygande eller teleporterande bil.
2. Det finns inget som heter att lämna en rondell från innerfilen, den som tror att hen gör det byter i själva verket först fil till ytterfilen, för att sedan köra ut ur rondellen. Även om själva filbytet går så snabbt att det är lätt att missa att det faktiskt sker.
3. När du vill byta fil så har du alltid väjningsplikt mot de bilar som finns i filen du vill byta till. Detta gäller överallt, allt från motorvägar, i stadstrafik och även i rondeller.

Den som vill lämna rondellen "direkt" från innerfilen är alltså den som behöver ta hänsyn till bilar i ytterfilen, eftersom hen begår ett filbyte.

Svaret på frågan om man kan köra ut ur rondellen från ytterfilen direkt in i vänsterfilen på avfarten är ja. Det är både tillåtet och lämpligt. Det vore kaos om bilar plötsligt skulle börja flyga eller teleportera direkt från innerfilen till avfarterna utan att passera ytterfilen. Dagens trafikregler är inte anpassade för den sortens fysikaliska omöjligheter.

Permalänk
Inaktiv

Snyggt, tack för den med! Jag tog körkortet i Umeå. Här finns tusen rondeller men typ inga såna skyltar. Så inte konstigt att man lärt sig fel här!

Permalänk
Medlem
Skrivet av BertR:

Har skickat frågan till transport styrelsen, avvaktar svar.
Jag vill påstå att korsa ett körfält är förbjudet, kan ha fel.

Avvaktar svar, skickat ny fråga.

Permalänk
Medlem

Rondeller har alltid vållat lite problem med oerfarna förare och med dom som inte följer reglerna, tänk på att dessa cirkulationsplatserna kan se likadana ut men ha definierade vägbanor att följa beroende på vilket håll man tänker fortsätta åt, exempelvis kan vänstra körbanan endast användas för trafik som tänker fortsätta vänster ut från området medans högra ska endast för nästa högra utfart och båda eller enstaka för trafik rakt fram, titta på informationstavlan eller vägmarkeringarna inför cirkulationsplatsen om sådana finns annars gäller allmänna regler:

Dom som är på väg att köra in i en rondell ska alltid lämna företräde för de fordon som befinner sej inuti cirkulationsplatser.

Fordon som befinner sej i vänster körfält inuti cirkulationsplatsen ska lämna företräde för fordon i höger körfält (om sådan finns) när man tänker åka ut då man i praktiken gör ett körfältsbyte.

Man får byta körfält inuti cirkulationsplatsen från vänster till höger men för att undvika missförstånd ska det ske direkt efter passerat den avfart innan nästa man tänker använda och att man inte stör trafiken i högra körfältet.

Ligger man i vänster körfält i rondellen kan man lämna i vänstra körfältet också vilket är att föredra om man kör "rakt igenom" men trafik i högra fältet kan eventuellt fortsätta runt och måste lämnas företräde vilket kan leda till viss trafikstörningar om man inte följer den viktigaste regeln nedan som många missar.

Man kan indikera med blinkers att man ämnar lämna rondellen i någon av de vänstra utfarterna när man kör in och igenom den (inte ett krav) men alla ska blinka höger när man lämnar cirkulationsplatsen även om man typ "kör rakt igenom", lagtext ”Underlåtenhet att vid start från vägkant/vändning/sväng/körfältsbyte eller annan icke oväsentlig ändring av fordonets placering i sidled ge tecken om detta på föreskrivet sätt” och ger 500kr i böter om trafikpolisen ser det plus att man retar upp rätt många av medtrafikanterna också.

Om man någon anledning behöver byta från höger till vänster körfält inuti större cirkulationsplats så kan man nog gör det men som på vanlig väg ska man lämna företräde till de fordon befinner sej där, nog undvikas i samband med utfart då man indikerar filbyte till höger och ut men byter också fil till vänster eller indikerar tvärt om (inget bra).

Och som polisen skrev i svaret ovan lämna plats för tung trafik speciellt med kopplat släp om du är rädd om "pärlan".

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro