Permalänk
Medlem

Haha, de e ju ren ren smaksak men för vår del efter att testat en hel uppsjö så föredrar vi Melody Fast till framförallt potatismos men det fungerar bra att steka också.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem

Alla sorter som säljs som färskpotatis (och smakar identiskt). Mandelpotatis är dock ett måste till vilt.

Visa signatur

Define XL R2 || CM Silent Pro M1000 || Asus Z490-F || Intel i9 10900k || Noctua NH-D15 || RTX 2080 || 64GB DDR4 || 1TB 970 Evo Plus M.2 + 1.5TB SSD + 2TB HDD || Win10 Pro

Permalänk
Medlem

Mestadels king edward blir det just nu

Permalänk
Medlem

Erikssons mandelpotatis som odlas nån km från där jag bor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ztenlund:

Det här är lite intressant, för jag är inte helt övertygad om att potatismos blir bättre på mjölig potatis. Ergo, jag gör oftast potatismos på fast potatis, vilket säkert är en hädelse.

Kokt äter jag mest färsk eller mandel, annars blir det mest mos eller råstekt, så potatiskonsumtionen blir något säsongsbetonad. Det slår mig dock apropå tråden att det är extremt länge sedan jag åt en bakpotatis.

Mos görs bäst på Ratte och kopiöst med smör.

Permalänk
Medlem

Nu när det är färskpotatis-tider så har jag märkt att det skiljer mycket mellan potatisar från olika butiker. Misstänker att det är olika sorter. Någon som har koll på vad det är för sorter som säljs? Aldrig sett att de skriver ut sorterna på färskpotatis.

Permalänk
Medlem

Asterix är bästa, går inte argumentera.

Permalänk
Medlem

Harvest Basket Chataus från Lidl tycker jag är bäst

Annars de råa potatisarna i affären brukar väll bli Öländs Fast Potatis.

Icas Jumbo Pommes är också rätt fina.

Visa signatur

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro PSU:BeQuietDarkPowerPro1000w Moderkort:AsusZ170ProGamingAURA
CPU:i7-6700K 4.2Ghz Kylare:BeQuiet!SilentLoop240mm Ram:Corsair 32GB DDR4 3200MHz Vengeance
GPU:AsusRadeonRX5700XT8GBRogStrixGamingOC SSD:Corsair 2x120GB, M.2 1TB HDD:Seagate/WD->30TB Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM, LG 65"UHD65UM7100 OS:W10
Tillbehör:LogitechG915,G915TKL,ProX,G502,MxMaster3,G930,Z906,G510,K350,M705,G440,C922Pro,MionixNaos3200,5000,7200,8200,NaosQG
Mobiler:Xperia 1 III,Xperia1,SonyZ5 🎮 🖥️ ⌨️ 🖱️ 🎧

Permalänk
Medlem

En perfekt kokt king edward <3 då behövs inget tillbehör

Visa signatur

* Fractal Meshify 2/TG Light Tint * MSI Z490I Unify * Intel i5 10600KF+Alphacool Eisbaer Aurora 360 Digital RGB * Corsair Vengance 16GB * MSI 2080 Ventus V2+Bykski Full Coverage GPU Water Block * Samsung 840 250gb SSD * Corsair GT 120GB SSD * Corsair RM750X 80+ gold * Benq XL2420T * Benq G2420HD * Roccat Kone XTD * QPAD MK-85 Pro * Steelseries 840 *

Permalänk
Medlem

Ställer mig till skaran som säger att Asterix är bäst, och hävdar även att den även är perfekt till att mosa också.

Permalänk
Medlem

Gillar Storpotäten.

Visa signatur

Laptop: Lenovo Legion 5 (Ryzen 5 5600H, 16GB, RTX 3060) OS: Windows 11 Pro

TV: LG C1 65" ✪ Konsol: PS5 (+2TB SSD & 4TB HDD), PS3 Fat (960GB SSD), PS3 Slim (500GB SSD), PS Vita

Reciever: Onkyo TX-NR676E ✪ 4K UHD Blu-ray: Panasonic DP-UB820 ✪ CD-spelare: Onkyo C-7030

Högtalare: Focal Chorus 726, XTZ 10.16 ✪ Hörlurar: beyerdynamic DT 700 PRO X ✪ DAC/AMP: Fosi Audio Q4

Permalänk
Medlem

UFOfoto-potatisen, älskar gryniga otydbara foton på ufon tycker tekniken borde gå framåt på potatisfoto-fronten snart.

Permalänk
Medlem

Puritan, Rocket och Kullens Favorit är några av de bästa som jag smakat. Är ingift i en skånsk familj, så potatissorter är viktiga saker.

Fick en gång höra ett skämt om potatisbonden som åkte till storstaden och skulle äta på restaurang. När han beställt sitt kött så frågade servitrisen vilken potatis han ville ha till, varpå kan svarade:
-Har ni Bintje?

Visa signatur

B650M AORUS ELITE AX ICE | AMD Ryzen 7800X3D | Corsair H100i Elite Capellix White | G.Skill Trident Z5 Neo 32GB DDR5 6000MHz CL30 | ASUS GeForce RTX 4070 Super 12GB Dual OC | Lian Li PC-O11 Dynamic Mini Snow Edition | Corsair SF750 750W 80+ Platinum | 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 3440x1440p 144Hz

Permalänk
Medlem

Potatis är liv. Potatis är kärlek. Jag älskar all potatis.

Permalänk

Amandine

är min favorit, lätt o odla, godare än mandel men smidigare o koka.

Samt konstigt nog dyr i våra större matbutiker, men ok pris hos grönsaks osv odlare.

Korrigerade namnet
Permalänk
Medlem

Cherie är nog den bästa jag har ätit.
Påminner om Amandine, men är godare, och har ett rött fint skal.

Permalänk
Medlem

Testa Zoe. Liknar blå Kongo fast lila till färgen.
Alltid kul att blanda i lite när man kör klyftpotatis och bjuder på

Permalänk
Medlem

Äter all potatis men blir alltid lite extra glad när det är säsong för nypotatis (antar det finns flera sorters så kallad nypotatis men gott är det).
Och jag gör endast riktig potatismos ingen pulvermos kommer in i mitt hem.
Men blir inte potatis 7 dagar i veckan måste varva med pasta och ris tex också.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Klyftpotatis.

Egentligen ingen potatisfantast alls. Gillar dock klyftpotatis, potatisgratäng och så pitepalt förstås. Exakt vilken sort känns inte så noga, fast till pitepalt så är en mjölig potatis att föredra.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk

Asterix som jag har odlat i några säsonger, större delen av skörden blir förädlat till kroppkakor.

Visa signatur

vegavidar

Permalänk
Medlem

Mandelpotatis är en klar favorit speciellt när man äter den nyupptagen... Kommer ihåg när jag var hos min farmor i Haparanda som litet barn. Då tog man upp potatisen "mandel odlades enbart" och la ungefär den mängden som skulle ätas i en plåthink, därefter fyllde man vatten upp till kanten och tog en ganska stor träslev och rörde runt i hinken så att potatisarna blev rena från jorden.

Sedan kokade man dom tvättade potatisarna i rikligt saltat vatten.

Ett gott tips att göra med mandelpotatis är att ta några små nykokta potatisar alternativt en stor som man delar i mindre bitar. Ta lite gul lök, hacka lagom mängd i små bitar, ta lite smör i en kastrull och värm den så att smöret smälter. Lägg lite potatis i en tekopp tillsammans med hackad lök och häll det smälta smöret i densamma. Ät och njut av en riktig klassiker "Lökkopp med mandelpotatis"

En annan speciell rätt som med fördel tillagas med mandelpotatis som bas. Värm upp en stekpanna på en het platta alternativt över en öppen eld, lägg i lagom mängd mandelpotatis som mosas i den heta stekpannan samtidigt som man tar lite ljus sirap och ringlar över den mosade potatisen. sedan steker man moset med sirapen så att potatisen blir lite knäckig. Därefter tar man moset och breder ut densamma på en knäckebröds skiva och njuter av en annan klassisk rätt från Kalix-nyborg, "Potatis ost"

Permalänk
Medlem

Mos och gratäng: King Edward
Kokt: Amandine
Allt annat: Asterix (blir bästa klyftpotatisen & pommen)

Sämst hittils: Ukama hade Ica ett par år, urk smakade fadd och beskt.

edit: @lasseedsvik tack för en fantastiskt trådstart! Potatis är bland det bästa som finns.

Permalänk
Avstängd

Olika sorter har ju olika styrkor och svagheter. Amandine gillar jag skarpt till rätt många olika saker, en något fastare variant på mandelpotatis, men vanlig mandelpotatis är också bra förstås. Sparrispotatis, eller asparges eller vad de nu kallar den, är också riktigt bra generellt för rostning, kokning och så.

Ska man göra typ gratäng så behövs något större, men smaken på själva potatisen är kanske inte det absolut viktigaste där så det blir mer att jag tar de fasta potatisar som ser bäst ut i affären. De som inte är rynkiga eller börjat gro för mycket, och som är lagom i storlek.

För mos funkar ju King Edward rätt bra, så länge den inte är för gammal (som den är nu tyvärr), men ett lyft blir det med exempelvis mandelpotatis.

Blå Kongo, eller typ La Vitelotte, kan väl vara passande till en del saker, men i allmänhet känns det väl inte så aptitligt med blå eller lila mat som normalt inte har den färgen liksom.

För potatissallad så är nog det bästa Cecile eller Cherie, men de flesta fasta med lite smak blir ju bra, oavsett om man gör fransk, tysk eller klassisk svensk potatissallad.

Hasselbackspotatis gör jag ofta på någon vanlig fast sort av lagom storlek, typ Asterix.

Pommes gör jag inte så ofta hemma, men Asterix passar rätt bra till det med om man inte får tag i några större potatisar typ Russet.

Permalänk
Medlem

Sönderkokad smulig mjölig potatis är underbar med smör. Som liten älskade jag blå kongo men mu är det svårt att slå King Edward.

Permalänk
Medlem

Connect är en svårslagen allround-potatis hos oss. Mycket bra lagringsegenskaper i tillägg. Hos oss fungerar t ex asterix dåligt.

Vi brukar ha runt 8-9 sorter men connect utgör 2/3 av landet. Amadine, Juliette, Monte Carlo, Blue belle, Cherie mm brukar vi ha.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ztenlund:

Det här är lite intressant, för jag är inte helt övertygad om att potatismos blir bättre på mjölig potatis. Ergo, jag gör oftast potatismos på fast potatis, vilket säkert är en hädelse.

Kokt äter jag mest färsk eller mandel, annars blir det mest mos eller råstekt, så potatiskonsumtionen blir något säsongsbetonad. Det slår mig dock apropå tråden att det är extremt länge sedan jag åt en bakpotatis.

Nä, du har faktiskt helt rätt. Potatismos ska göras av fast potatis, annars får an en lite otrevlig "kornig", eller just mjölig konsistens.

Mjölig potatis är däremot utmärkt att göra klyftor av och baka i ugnen och är generellt underskattad och felanvänd!

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Olika sorter har ju olika styrkor och svagheter. Amandine gillar jag skarpt till rätt många olika saker, en något fastare variant på mandelpotatis, men vanlig mandelpotatis är också bra förstås. Sparrispotatis, eller asparges eller vad de nu kallar den, är också riktigt bra generellt för rostning, kokning och så.

Ska man göra typ gratäng så behövs något större, men smaken på själva potatisen är kanske inte det absolut viktigaste där så det blir mer att jag tar de fasta potatisar som ser bäst ut i affären. De som inte är rynkiga eller börjat gro för mycket, och som är lagom i storlek.

För mos funkar ju King Edward rätt bra, så länge den inte är för gammal (som den är nu tyvärr), men ett lyft blir det med exempelvis mandelpotatis.

Blå Kongo, eller typ La Vitelotte, kan väl vara passande till en del saker, men i allmänhet känns det väl inte så aptitligt med blå eller lila mat som normalt inte har den färgen liksom.

För potatissallad så är nog det bästa Cecile eller Cherie, men de flesta fasta med lite smak blir ju bra, oavsett om man gör fransk, tysk eller klassisk svensk potatissallad.

Hasselbackspotatis gör jag ofta på någon vanlig fast sort av lagom storlek, typ Asterix.

Pommes gör jag inte så ofta hemma, men Asterix passar rätt bra till det med om man inte får tag i några större potatisar typ Russet.

Doktor i Solanum Tuberosum på Jonas Alströmers Universitet i Nolhaga

Permalänk
Medlem

Färskpotatis när det är säsong. Mandel eller delikatesspotatis resten av året. Alltid med skall på om kvalitén tillåter!

Visa signatur

ASUS ROG Strix G15 G513QM | Pixel 7

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Tom76:

Doktor i Solanum Tuberosum på Jonas Alströmers Universitet i Nolhaga

Nja, alla dessa finns ju på Ica och jag har bara prövat mig fram liksom.

Skrivet av NodCommander:

Nä, du har faktiskt helt rätt. Potatismos ska göras av fast potatis, annars får an en lite otrevlig "kornig", eller just mjölig konsistens.

Mjölig potatis är däremot utmärkt att göra klyftor av och baka i ugnen och är generellt underskattad och felanvänd!

https://www.youtube.com/watch?v=QtkkB-5J1OQ

Det beror lite på vad för mos man är ute efter. Jag föredrar absolut hyfsat mjölig potatis för vanligt mos, till köttbullar exempelvis, med smör, grädde och fetmjölk, men fast är ju bra om man exempelvis ska ha mos till en gratäng eller liknande, där man har i lite äggula och så. Så en mellanmjölig sort, typ King Edward, är för mig perfekt för vanligt mos, inte för mjölig dock.

Permalänk

Hade varit jättebra om potatissäljare hade delgett vilka sorter de säljer på FB eller på någon hemsida, så man slipper ringa runt. En sort från en lokal potatisodlare finns i lokala butiken här, men den går inte att handla online så det är väl lite sådär...

Notera!

Ska ni handla av potatisodlare så skynda på. Köpte precis en säck och det var sista chansen för "vanlig" potatis innan hösten. En annan kund jag träffa på hade laddat upp med en hel släpvagn.