Permalänk

Backupsystem tips

Har en extern 4tb ssd med en hel del filer (typ 2-3tb i dagsläget) jag måste göra bckup på, och det kommer behöva göras kontinuerligt/sporadisk. Har köpt en extern 4tb disk, som jag skall använda har jag tänkt.

Vad finns för lämpliga gratis program för detta (windows 11), så att jag inte måste göra full backup varenda gång, utan bara det som ändrats liksom? säg att jag gör detta ett par ggr i månaden typ.

NAS är en lösning i framtiden, men just nu kör jag på vad jag har.

Permalänk
Medlem

Du är ute efter ett verktyg som efter den initiala fulla backupen tar inkrementella backuper (dvs bara det som ändrats efter förra backupen). Det är dock en god idé att ta periodiska fulla backuper ändå eftersom inkrementella backuper förlitar sig på att föregående backuper i kedjan är hela för att man ska kunna vara säker på att alla filer i backupen går att återställa från en viss tidpunkt.
Fördelar med inkrementell backup är att det tar mindre plats och går fortare då bara ändrade filer behöver säkerhetskopieras, nackdelarna är att återställningspunkterna inte är fristående.

Veeam Agent for Windows free edition kan göra detta, men det finns såklart många andra alternativ också, både gratisversioner från kommersiella leverantörer samt open source- och rena gratis-alternativ.

Visa signatur

WS: R7 2700x | RTX 2070S | Corsair AX860W | Lian Li PC-O11 Dynamic
Unraid: R7-2700X | GTX1050 | 3U chassi med 20 diskplatser
Servrar: 3x NUC 10 i5 ESX-kluster

Permalänk
Medlem

Windows egna lösning "Filhistorik" kanske?

Visa signatur

AMD Ryzen 5 7600X, ASUS TUF B650-Plus wifi, Kingston Fury Beast 32GB 6000Mhz CL30, Kingston KC3000 2TB, Sapphire 7800 XT Pulse, Peerless Assassin 120, DarkPower 630W, Benq XL2411T + DELL U2312HM, Phanteks Eclipse P400S

Permalänk
Medlem

Oavsett vilken lösning du väljer, glöm för allt i världen inte bort att testa att återläsa filer. Jag har råkat ut för att det bara gått att återläsa hela backupen och inte enskilda filer, vilket jag såklart inte hade plats med när det väl var dags att rädda en trasig fil.
Återläsningstest är lämpligt att göra regelbundet för att säkerställa att backupen faktiskt fungerar. Med tanke på risken för kryptovirus så ska inte heller disken som du lagrar säkerhetskopian på vara inkopplad mer än när backupen väl tas, annars finns risken att backupen krypteras och då är den ju inte värd något.

Visa signatur

WS: R7 2700x | RTX 2070S | Corsair AX860W | Lian Li PC-O11 Dynamic
Unraid: R7-2700X | GTX1050 | 3U chassi med 20 diskplatser
Servrar: 3x NUC 10 i5 ESX-kluster

Permalänk
Medlem

Då skulle jag rekommendera dig att använda dig utav kopia.io. Denna backup-lösning kan man antingen installera på en server, en NAS eller direkt på din dator. Om du installerar kopia.io direkt på datorn så kan du genom webb-administrationsportalen enkelt konfigurera upp antingen ett manuellt jobb eller ett schemalagt jobb för inkrementella backup:er från en eller flera källor och destinationer.

Länkar
https://kopia.io/
https://www.youtube.com/watch?v=sHJjSpasWIo&t=144s
https://www.youtube.com/watch?v=tXGVzMUsuE4&t=433s

Visa signatur

Also found as @piteball@mastodon.rockhost.se