Okunnig. Kan man lösenordsskydda en vanlig textfil? (.txt)

Permalänk
Medlem

Okunnig. Kan man lösenordsskydda en vanlig textfil? (.txt)

Som rubriken.

Kan man lösenordsskydda en vanlig textfil (.txt)? Googlar och får tips om worddokument.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Sötast

Det finns ingen inbyggd funktion för detta.
Om man har dokumenten sparade i sin användares mappar och använder olika konton till datorn så blir de per automatik låsta till en specifik användare. Men då får man se till att den andra användaren inte är admin.

Det lättaste är nog dock att zippa filen när du skrivit klart den och sätta lösenord på zippen. Sedan packa upp vid nästa tillfälle, redigera och sedan zippa igen.

Permalänk
Medlem

EncryptOnClick är ett litet smidigt program för att kryptera och lösenordskydda filer.

https://www.2brightsparks.com/onclick/help/welcomeencryptoncl...

Enda nackdelen är väl att den raderar originalfilen efteråt om man inte kryssar för att den INTE ska göra det.

Permalänk
Medlem

Du kan kryptera textfilen med exempelvis Gpg2win. Om du ska skicka den till någon annan behöver du då kryptera den med deras egen publika nyckel.

Windows har också något de kallar EFS inbyggt i sina "proffsversioner".

Vill du skicka till någon annan och ha lösenordsskydd kanske en 7z med lösenord är enklare (om de inte redan är en S/MIME eller GPG-användare). Dito på din egen maskin om inte vill skydda någon privat nyckel + lösenord.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Allexz:

Det finns ingen inbyggd funktion för detta.
Om man har dokumenten sparade i sin användares mappar och använder olika konton till datorn så blir de per automatik låsta till en specifik användare. Men då får man se till att den andra användaren inte är admin.

Fast det är ingen skydd om man botar sagda dator med en ubuntu på USB-sticka - linux bryr sig inte alls om UAC-mekanismerna i windows då det är en 'virtuell nivå' av hantering olika användare på programvarunivå utanför filsystemets rättighetsmatris och inget man behöver lyda eller bry sig om när man tittar på NTFS-filsystemet utifrån som tex. från Linux.

zip är heller inte bra då även om innehållet i filerna krypteras så är filnamnen fortfarande i klarspråk i dess katalog även när man kör zip med kryptering. vill man ha krypterad filkatalog så blir det att titta på 7zip - och glöm inte att bocka för rutan eller skicka med flaggan så att katalogen även krypteras då det av någon oklar orsak inte gör det default.

för filbaserad kryptering, kika på gocryptfs eller i windows-versionen kallas 'cppcryptfs' (för att windows saknar en mekanism som 'FUSE' där en användare kan emulera en filsystem körd helt i 'userland' utan att behöva några administrativa rättigheter)

med gocryptfs så kopplar man två mappar - tex. en som kallas 'cipher' och en annan som kallas 'plain'

När gocryptfs är igång så lägger man i sina känsliga filer i 'plain' mappen och dess krypterade version dyker upp i mappen 'cipher' där både filnamn och filen själv är krypterad - det som inte förvanskas är fildatum etc. och filnamns-längden och fillängden är bara något lite längre än orginalet. - är även den delen känsligt så får man titta på en containerbaserad kryptering som veracrypt.

när man avmonterar 'plain' (stänger av gocryptfs) så fins filerna bara i mappen 'cipher' i sin krypterade form.

gocryptfs har också en 'reverse-mode' där man koppla en mapp som redan är fylld med filer och den andra krypterande mappen visar samma filer i sin krypterade form och realtidsuppdateras när mappen med orginalfilerna förändras på något sätt. filerna i den krypterande mappen är då i read-only.

Detta kan vara användbart om man tex har en backupprogram som periodvis gör en backup av den krypterade mappen och skickar upp till en molntjänst och saken är att filen krypteras bara när den läses ur den krypterade mappen och med en smart sync-program som bara tar förändrade filer så blir det bara de filer som ändrats och tillagts som krypteras när dessa läses ut för backuppen/synkningen.