Permalänk

2 operativsystem

jag har en hårdisk med win xp på (C: ) och en annan hårdisk med win98 på (C: ). hur ska jag koppla dom för att jag ska få dualboot?
(vilken ska vara master, slave å sånt. kanske nått jumpergrejs också?) .måste jag ändra nått i boot.ini?.
jag har försökt med bootpart, men jag fattar icke hur det fungerar =/...

Permalänk
Hedersmedlem

Hur de är kopplade till moderkortet och hur de är jumprade spelar ingen roll (tror jag, isf om win98 är grinigt).
Du kan inte ange direkt i boot.ini för den kommer förutsätta att det finns ett NT-baserat OS där då.

Har du något av dem installerat nu? Om inte så är det enkelt, börja med 98:an, sen bootar du från XP skivan och gör en XP-installation. XP ska känna av 98:a och göra en sak i boot.ini så det fungerar (?). Liknande som bootpart gör.
Har du dem redan installerat, och vi säger att XP är det som startar och inget alternativ till windows 98 ges så kan du göra så här via bootpart:
Använd bootpart. Och jag kan nog kanske hjälpa också. Vilket system fungerar nu? Om det är XP så är det bra, kan vara problem för bootpart om du kör NTFS på XP systempartitionen (där boot.ini finns) och inte kör detta från XP. I annat fall ska det fungera bra.

Jag är inte så säker på hur man lade till windows 9x, då det i princip använder koden i MBR för att starta sig (?), då t.ex. linux kan installera boot-loadern i PBR (partition boot record). Men testa lite av följande:
(ståendes i samma katalog som boot.ini)
bootpart WIN95 win98.bin windows98
EV skulle man kanske behöva skriva om MBR till windows 9x stuk först, men ovan är värt ett försök.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk

jag gjorde som du sa och det fungerade! =). delvis iaf, nu står det nått om wrong system disk eller nått när man ska boota 98an. men då trycker man bara enter så står det boot from cd så funkar det. fast man inte har nån cd i...

Väl inne i 98an kom andra problemet. när jag slog på det gamla hederliga liret Death Rally (samma gäller NFS2) så sprakade ljudet jäkligt mycket?. det lär ju vara för att datorn är lite för ny för ett sånt spel. men det vore kul att få det att fungera. kan man prova med att ladda hem gamla drivrutiner till moderkortet kanske?, eftersom ljudkortet är integrerat...