Styra eller prioritera trafik med router/accesspunkt?

Permalänk
Medlem

Styra eller prioritera trafik med router/accesspunkt?

Kan man med en router/accesspunkt styra bandbredden individuellt för varje dator om man har flera datorer i ett nätverk?

I så fall vilka klarar det? Den här...Netgear WGT624 (accesspunkt för trådlösa nätverk med 108 Mbps)?

http://se.pricerunner.com/networking/broadband-gateways/18612...

Om man inte kan styra bandbredden...kan man då prioritera trafiken? T ex att ftp, dc och annat prioriteras lägre än spel och surfning.

Permalänk
Avstängd

går inte....

Visa signatur

`Of course it runs NetBSD.''

Permalänk
Medlem

Ok, är det alltså helt omöjligt? Finns det inte routers med Quality of Service-inställningar? Men det kanske inte är relevant här?

En följdfråga...

Hur beter sig trafiken t ex om två datorer tankar för fullt och en dator vill spela? Är det vissa portar eller anrop som automatiskt prioriteras? Blir det trögt för den som vill spela eller kommer man inte att märka något även om andra datorer tankar maximalt?

Permalänk
Medlem

m0n0wall ska visst klara av QoS-grejjer...

Toktankar du så kommer det går åt helvete för dig när du vill spela...

Permalänk
Medlem

Alla datorer delar på uppkopplingen. Börjar en till person att ladda eller spela så tar den lite bandbredd från de andra.

Visa signatur

Its not the fart that kills, its the smell....
(Det är inte farten som dödar, det är smällen....)

Permalänk
Medlem

det går att styra bandbredd på routers/brandväggar.. Dock inte på vanliga "billiga" saker.. Utan det kräver oftast lite dyrare saker. Vet att man kan göra det på bla denna maskin :
http://www.clavister.com/products/appliance_sg30_index.html

men det kostar.. minsa modellen av den går lös på mist 7000kr.. Och då äre det 3 separata NIC'ar, dvs inte någon router i hemma-mening där det är switch-portar och en WAN..

Iofs får man med en hel del annat grejs som kanske inte är så intressant för hem-användaren.. Tex möjlighet till VPN-tunnling osv osv osv....

Visa signatur

Dator: Core i7, 12Gb RAM, Nvidia GTX 670, Massa disk.

Permalänk
Medlem

Ok tack, men det blir lite dyrt. Tanken var att det skulle vara en trådlös router för max 2000 kr.

När jag tankar och spelar samtidigt märks det att det blir lite trögt, men orsaken brukar inte vara brist på bandbredd utan snarare att datorn får kämpa med två saker samtidigt. Windows verkar ha svårigheter med nedladdning och arbetsminnet blir hårt belastat.

Om man delar bandbredden mellan flera datorer varav några tankar...blir det verkligen trögt för den som vill spela då pga brist på bandbredd? Ställer sig bitarna i kö och kön blir så lång att det faktiskt märks när man spelar?