Permalänk
Medlem

x2 loadtemp problem

Hej, människor.

Köpte en ny x2a till mitt Asrock Dualsata, och har lite problem med tempsen....

förrut har jag använt en Venice 3000+@2.7 GHz med 1.55 volt, hade då en loadtemp på 47 c med min TT BT....

nu har jag en full loadtemp, 2 instanser av SP2004 för vardera kärna, på 50 c vid stock volt~1.37v, vid 1.55v bör jag gå över 58 c ?!?!

Det intressanta är att om jag undervoltar till 1.3v får jag ingen skillnad i loadtemp, däremot så idlar jag lite lägre på runt 37 c...

har bytt chassi från till ett p180 med två utblås och ett inblås, helt ok kabelföring, monterat om TT BT, skruvat åt den så hårt att den aluminiumfärgade plattan man trycker ned kopparbotten med har börjat böja sig, alla skruvarna är lika mycket åtskruvade....

idéer? ja det är nästan sommar men men, tror inte det är dålig kontakt mellan IHS och BT, dock kanske inte IHSen är tillräckligt flat? dålig sensor i cpun?

känns ju lite dumt att kapa IHSen på en ny prolle...

Visa signatur

WS - 980x/48GB/MSI Big Bangx58/2xIntel PT Gbe/Seasonic x760/3xSSD@120GB/8xSeagate@250GB/GTX670/Dell U2711 Win7x64/VmWare WS9 och massa stuff.
NAS - AMD C60-I/8GB/2xIntel PT Gbe/FSP Pico@90w/SSD@120GB/5xSeagate_o_WD@2TB WinServer2k8r2/Flexraid/Crashplan/Hyper-V----> idle@20w

Permalänk
Medlem

Nu så tycker jag ochså att din temp verkar ligga lite högt men du ska komma ihåg att Dual Core alstrar mera värme än singel core så det är inget konstigt att den blir varmare än din tidigare prolle, nu så tycker jag iofs att din CPU i nuläget ligger litegranna för högt även för en X2.

Det kan bero på dålig tempsensor men det kan ochså bero på dålig kontakt eller kanske litegranna både och, känn på Typhoonen när du kör i load och se om du tycker att den känns väldigt varm eller?

När jag kör med luft så använder jag ochså en Typhoon och temperaturer ligger väldigt bra till, volten ligger på ca 1.4v på övre bilden och 1.46-1.47v på andra bilden.

Min load temperaturer vid 1.46 är 39 grader och vid 1.5 så ligger den runt 42-44 grader.

Här får du lite tips som du kan prova och se om du kan sänka tempen litegranna.

Det jag kan rekomendera dig att göra är lappa kylaren, du putsar till bottenplattan så att du får bort alla ojämnheter och om plattan skulle vara konkav eller sne på annat sätt så putsar du till detta ochså.

Du skaffar dig våtsandpapper P800 och P1200, du kan köpa ännu finare sandpapper om du vill men jag brukar köra på dessa.
Om ytan är väldigt dålig så kan du börja med P600 och sedan gå upp till P800 och sist P1200 men oftast så brukar det fungera bra med P800 och P1200.

Tejpar sedan fast sandpapperet på en helt plan yta som tex en spegel eller liknande, tejpa ordentligt i kanterna så att sandpapperet verkligen sitter.
Börjar sedan att föra kylaren med bottenplattan mot sandpapperet fram och tillbaka ca 12-15 gånger, vrid sedan kylaren och gör samma procedur från andra kanten.
Eftersom bottenplattan har fyra kanter (fyrkantig /rektangulär) så ska du ochså putsa från alla fyra kanterna.
Som jag skrev så dra kylaren fram och tillbaka ca 12-15 gånger sedan vrider du den och gör samma procedur från dom andra kanterna, när du kört från alla fyra hållen så kollar du hur ytan börjar att se ut.
När du kört med P800 några varv och du tycker ytan har fått bort dom värsta groparna och defekter då byter du till p1200.
Samma sak med detta sandapperet, du kör från alla håll ca 12-15 gånger till att du fått ytan på bottenplattan helt plan.

Nu så är det väldigt viktigt att du ser till så bottenplattan ligger plant emot sandpapperet / ytan som du putsar emot, om du råkar köra den sne så blir ochså bottenplattan sne och du kommer att få dålig kontakt mellan heatspreadern och kylaren.

Försök att få ytan såhär..

När du fått ytan ungefär som på bilden ( nu behöver den inte vara så du kan spegla dig i den men åtminstone så att du fått bort dom värsta ojämnheterna) så är den färdig lappad.

Kom ihåg att rengöra kylaren nogrant efter du putsat den, nu så brukar det inte komma så mycket skit när du kör med våtsandpapper men jag brukar ändå rengöra kylaren lite ordentligt.
För att få bottenplattan helt ren så kan du putsa den med nån bra duk eller liknande för att få bort skräp i dom små små reporna som finns, jag brukar använda autosol eller liknande för att verkligen få ytan helt ren.

jag kan rekomenderar dig att använda Arctic Silver 5 kylpasta mellan kylaren och heat spreadern för bästa möjliga effekt, sedan kan du ochså byta ut fläkten på kylaren för att få ner tempen på det sättet.

Jag tycker du ska kolla heatspreadern på din CPU, det händer att dessa är lite konkava eller att kanterna på den sticker upp vilket gör att du inte får optimal kontakt mellan spreadern och kylaren.

Nu så har jag inte själv monterat en Typhoon i ett p180 men detta chassit är inte jättebrett och kylaren ligger väll ganska så nära chassi dörren vilket ochså kan påverka tempen litegranna.
har du nån anning vad tempen ligger när du kör med öppen dörr?

Jag hoppas att detta kan hjälpa dig litegranna, om det är så att du redan testat dessa saker så får du säga till så får jag eller nån annan här på swe hitta nånting annat som du kan testa.

Lycka Till

Visa signatur

CPU: INTEL QX6850 //Moderkort: DFI 680i LT//Minnen: OCZ Flex 9200//Grafik: Asus Geforce 8800ULTRA
Power: Silverstone Olympia 1000w//HD: WD Raptor 74GB/36GB//Chassi: LIAN LI PC6070B/Cooler Master Stacker

Permalänk
Medlem

jonbass, man tackar, bugar och bockar, har jag att göra i helgen då, bra att tjejen är på utställning

ska kolla hur tempsen blir med öppen dörr även, kan tillägga nu att idle med 1.3v i org hastighet ligger på 39c, nu när den idlat hela dagen...

Visa signatur

WS - 980x/48GB/MSI Big Bangx58/2xIntel PT Gbe/Seasonic x760/3xSSD@120GB/8xSeagate@250GB/GTX670/Dell U2711 Win7x64/VmWare WS9 och massa stuff.
NAS - AMD C60-I/8GB/2xIntel PT Gbe/FSP Pico@90w/SSD@120GB/5xSeagate_o_WD@2TB WinServer2k8r2/Flexraid/Crashplan/Hyper-V----> idle@20w