Permalänk
Medlem

Bygga dator för Vista

Mina föräldrar ska köpa ny dator och jag har börjat kolla runt lite efter delar att bygga den av. Jag är nybörjare på att bygga datorer så jag tänkte fråga om råd här för att få en lättbyggd dator och för att se till att allt är kompatibelt.

Datorn kommer inte att användas till spel så jag antar jag kan spara in på grafikkort. Photoshop och liknande program kommer den väl mest användas till men den ska helst kunna köra Vista. Den ska helst vara tyst men den ska samtidigt vara prisvärd (inga superkomponenter...). Den kommer inte att överklockas!

Ska försöka få den så billig som möjligt. 10k är dock den absoluta smärtgränsen...

Har kollat runt rätt mycket på forumet och funderar på följande delar:

Moderkort: MSI P965 Platinum
Processor: Intel core 2 duo E6300 (finns det mer prisvärda?)
Grafik: 7600GT heatpipe
Minne: 2Gb corsair
Hårddisk: Inte kollat på märke men runt 320GB.
CD/DVD: Något billigt...

Sedan kommer det svåraste med chassi/nätagg. Hur mycket effekt kommer att behövas till ovanstående? Många verkar tycka om Antec p180 men jag tycker det verkar lite onödigt dyrt om man ska ha ett bra nätagg. Antec Solo + Seasonic 430W verkar bra men fortfarande lite dyrt. Hur bra är Sonata chassit? Compucase 6A21 verkar väldigt prisvärt om man köper till tysta 120mm fläktar, men räcker 350W? Hur mycket kylning behöver man när man kör passiva komponenter i burken?

Sedan har jag kollat på Scythe Ninja som processor-kylning. Gör detta stor skillnad i ljudnivå? Krävs det extra kylning i burken om man satsar på denna? Vad ska man annars ha för kylning till processorn?

Ni är säkert uttjatade på denna typen av trådar men jag vill gärna ha råd eftersom det är den första datorn jag bygger. Är det något väsentligt jag har glömt? Kompatibla delar?

Tacksam för svar,
Daniel

Permalänk

Jag skulle kört på Antec Solo + Seasonic 430W om du vill ha det tyst. Solo är ju stabilt byggd och har gummiupphängning för hårddiskar, så det är lätt att få tyst.
Scythe Ninjan är att rekommendera för att få ned ljudnivån, då den kyler mycket bättre än originalkylningen. (det går att köra den fläktlös, men jag skulle kört den med en 800rpm Noctua 120mm fläkt, eller en Nexus 120mm på 7V)
Skulle även köpt till en 92mm Nexus-fläkt för hårddiskkylning och inblås över grafikkortet (på 7V, finns ju färdiga kablar för det), men det är inte nödvändigt .

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk

Eftersom att det inte är någon performancedator eller något överklockningsobjekt så skulle jag ha köpt en av kompletts färdiga paket eller en märkesdator (Dell, HP, mm)...
Tror det är mest prisvärt i ditt fall

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av h_enke_trollis
Eftersom att det inte är någon performancedator eller något överklockningsobjekt så skulle jag ha köpt en av kompletts färdiga paket eller en märkesdator (Dell, HP, mm)...
Tror det är mest prisvärt i ditt fall

Jo, jag har kollat lite på det. Det är dock alltid något man inte är nöjd med... De billigare paketen har t.ex. inte särskilt tysta komponenter och de har nästan alltid 1Gb minne vilket väl är i minsta laget om man ska köra Vista? De dyrare lägger däremot mycket på t.ex. grafikkort och det tror jag är onödigt för deras dator. Eller kräver Vista mycket av grafikkortet?