Permalänk
Medlem

Projekt - Budget HTPC

Tjenare. Var ett tag sedan jag postade här sist, men nu har det blivit dags igen.

Hela historien börjar i skolan. Projektarbete ska väljas, och datorintresserade som vi är, så valde jag och Raddie att bygga en HTPC.
Vi fick massvis med bra ideér i början, men det mesta gick inte att slutföra pga ekonomiska skäl. Vi ville ha touchscreens och massa roliga pinaler, men smakar det så kostar det.
Därför valde vi att tillverka en HTPC så billigt som vi kunde.

Hårdvaran som skall användas är en gammal Amd Athlon. Det blir alltså inget mini-ITX då vår budget inte stödjer det.

Det enda som har inhandlats till projektet är en moderkortsplåt - då den är ganska krånglig att göra om man vill ha det bra, samt att vi har en tidsbegränsning på 100timmar. Moderkortsplåten kostade 149:-.

Nu när vi hade våran moderkortsplåt, så var det dags att mäta och göra ritningarna till datorn. Vi ville ha en billig maskin, men med ett stilrent och stabilt utseende.
Eftersom att vi ville ha en stilren dator, så valde vi att bygga interna fästenheter, som svetsas fast. Detta gjorde vi för att slippa eventuella skruvskallar som förstör resultatet. Ett utav målen var att datorn skulle vara helt slät - dvs att inget ska synas från utsidan.
Det största problemet med detta var CD-enheten. Eftersom att vi inte har några pengar att spendera, så var en slot-in enhet inte att tänka på. Vi fick helt enkelt köra med en gammal go Dvd-rom. Denna placerades på sidan, för att inte synas frammifrån.
Ett annat dilema som vi stötte på, var placeringen utav nätaggregatet. Vi ville inte att det skulle synas, så efter lite mätande så kom vi fram till att vi skulle hänga upp aggregatet i datorn. Strömsladden kommer sedan att dras ut via en kabelgenomföring på baksidan.

Det enda som man kommer se vid första anblick är LCD displayn som kommer monteras i fronten. Den kommer att visa vilken film man tittar på osv. Vi valde att ta en gammal display som fanns i hemmet, för att spara pengar. Dock så ångrade vi oss lite i efterhand, då vi önskat att köra med en något större display.
Hur gör man då om man vill öppna datorn?
Vi valde att lösa detta genom att ha en avtagbar bottenplåt, samt moderkortsplatta. Moderkortsplattan sticks in bakifrån precis som på en vanlig dator, och bottenplåten sitter skruvad med "fötterna" som datorn vilar på.

Måtten på HTPC kommer att bli 40x40x20. Ganska stort för en HTPC, men det fick bli så eftersom att vi jobbar med vanlig atx, samt att vi vill ha plats för en del hårdvara i den.

Nästa steg var att innhandla plåt. All plåt gick loss på 150:- (köpte spillbitar)

Plåten bockades, och det är nu som det roliga börjar. Vi började med att mäta upp var alla komponenterna skulle placeras, och sedan började vi kapa för fulla muggar.

Bilder på stommen:

Bilder på sidoplåtarna:

Bilder på hårddiskrack:

Bilder på CD-enhets montering:

Bilder på färdiga sidoplåtar:

Bilder på nätaggregatsupphängning:

Bilder på bottenlucka:

Bilder på resultatet:

Deadline för vårat projekt är onsdagen den 16 Maj, vilket betyder att vi har det lite tajt med tid nu. Det som är kvar att göra på lådan, är grov+finspackling, samt lackering. Vi kommer även monter ljudämpande material på insidan. Så förhoppningsvis så hinner vi precis med att slutföra det i tid.

Det ända som har köpts till detta bygget, är plåt, moderkortsplåt samt färg. Allt annat är saker som vi tagit ifrån gamla datorer, och ifrån garaget. Slutpriset på chassiet kommer landa på runt 500Kr.

Kom gärna med feedback på vårat projekt!
Självklart kommer jag att ladda upp bilder på slutresultatet efter helgen (Lackeringen kommer att ske på lördag, om färgen dyker upp i tid).
Färgen kommer att vara vit, med något lackerat mönster, samt ett par lager klarlack för att få ett bra djup i färgen.

Med vänliga hälsningar
Watteee och Raddie

Visa signatur
Permalänk
Medlem

ser nice ut... men det borde ligga i galleriet

Permalänk
Medlem

Blir intressant att se hur det ser ut när det är klart. lycka till

Permalänk
Medlem

Ett mycket trevligt insiativ! ska bli kul och se hur det uratar sig är själv sugen på en htpc så billig som möjligt

Visa signatur

Dator 1 AMD Sockel 939 3000+ @ 1.8 ghz 2*512 ddr 400 mhz K8N Neo2 54G Platinum Leadtech 6800GT@Ultra Waterchill
Dator 2 AMD xp 2000 @ 1.66ghz ddr 512 333 mhz 1*maxtor 120 gig 1*samsung spinpoint 80 gig Gf 2

Permalänk
Medlem

fina svetsningar ser ut att bli fin fint dedär

Visa signatur

<3

Permalänk
Medlem

Tanken med hårddiskupphängningen var verkligen inte dum, själva hårddisk-racket var snyggt med! Lycka till!