[Diskussion] Trivs du med ditt jobb?

Permalänk

[Diskussion] Trivs du med ditt jobb?

Finns ju rätt som många programmerar professionellt här på forumet så jag tänkte kolla av med er hur ni känner för ert yrkesval så här i efterhand. Blev nämligen precis färdig med ett programmeringsuppdrag mot betalning och det var såpass roligt och lärorikt att jag känner för att kanske börja jobba med det här, trots att jag för ett par år sedan bestämde mig för att hålla kodandet på en strikt hobbybasis för att inte tröttna.

Hur känner ni för ert yrke?
Har ni hamnat i en intressant bransch?
Hur länger tror ni intresset håller?
Vad är det bästa och sämsta med ert jobb?

Själv är jag ju inte direkt en "utbildad" kodare så det blir väl till att söka sig till mindre företag med en mer pragmatisk inställning alternativt köra igång något eget. (Finns det ens någon chans för "självutbildade" kodare eller är det bara civ/datavetenskap som gäller idag?)

Ställ gärna egna frågor om ni utveckla diskussionen åt något annat håll...

Permalänk

Jag jobbar som php programmerare på heltid, inom spelbranschen (då inte dator/tv spel utan poker och online kasino). Jag utvecklar administrations verktyget som används av alla licenstagare och support-folket.

Jag lär mig något nytt och utvecklas varje dag, detta beror troligen på att jag är yngst och minst erfaren. Men det är de som gör jobbet så roligt, utmaningar.

Företaget jag jobbar inom är fortfarande relativt litet för branschen, men växer ständigt. Detta gör det väldigt roligt att jobba då man är fortfarande är en viktig person och inte en av de 100 anställda, och man får vara med och påverka och förändra.

Mitt intresse kommer hålla ett par år till, men jag ser inte det som mitt livsuppdrag, jag är fortfarande ung

Permalänk
Avstängd

Programmering är bland det roligaste jag vet så självklart är jag nöjd med yrkesvalet. Däremot skulle jag inte kunna tänka mig och programmera vad som helst. Har haft förmånen att få ansvara för utvecklingen av några program från början till slut.

Testat på och jobba som konsult men det fungerade inte alls, mår dåligt av se andra programmera som nötter. Sitta och rätta kod eller stanna av i ens egen utveckling.

Personligen så ser jag programmering som ett slags konstverksyrke, det är som att måla en tavla. Målar man delar eller kanske bara någon del av tavlan dåligt så blir hela tavlan dålig.

Efter att jobbat som konsult ett tag bestämde jag mig för att köra på eget som man kunde programmera det man ville samtidigt som det var roligt.

Att köra eget (utveckla en egen produkt) var MYCKET svårare än vad man från början trodde. Dels skall man göra ett program som det finns behov av, man måste sälja programmet, underhålla det o.s.v. Den lätta biten är att göra programmet.

Nu rullar det dock och roligare programmering finns inte (enligt mig), men hade jag vetat hur jobbigt det var så hade jag aldrig försökt.

Visa signatur

Programmerare med C++ som huvudspråk.

Permalänk
Medlem

Jag jobbar på ett företag som i huvudsak arbetar mot webben, mest i form av vårt egna cms, men även webbapplikationer då och då. Jag tycker enligt mig själv att jag hittat det perfekta jobbet. Jag har alltid gillat att bygga hemsidor så att på proffesionell nivå (få betalt) sätta upp och koda upp webbplatser baserade på vårt .net cms känns otroligt kul. Så det blir i huvudsak asp.net, C# för min del, vilket jag gillar väldigt mycket.

Angående branchen är den väldigt spännande, speciellt för oss just nu då vi i höst ska börja byta fokus på företaget. Det finns många cms, och vi tänker höja oss ett par snäpp och rikta in oss på större företag samt en mer licensbaserad försäljning, där vi i huvudsak utvecklar vårt cms och återförsäljarna sätter upp nya webbplatser.
Det är ingen hemlighet att vi sneglat lite på EpiServers markandsmodell, vilken vi känner passar oss så som företaget ser ut nu. Framtiden är som sagt väldigt spännande för vår del.

Mitt intresse ser jag inget slut på, det kommer nog hålla i sig ett tag. Jag är webbutvecklingsnörd och så länge jag får jobba med det i någon form är jag lycklig Att sitta och programmera rena desktopapplikationer känns inte alls lika stimulerande och skulle jag hamna där tröttnar jag nog fort.

Det bästa med jobbet är allt nytt som kommer och att vi hela tiden försöker ligga i framkant. Vi kör redan nu vissa grejjer på .net 3.5 och att missbruka användningen av ajax överallt är riktigt kul "Postbacks kan dra åt *******" som en kollega så fint utryckte det.

Börjar bli långt detta men angående "utblidade kodare" tror jag inte det är ett krav. Jag gick 2,5 år på högskola men började jobba istället för att gå sista terminen (kanske dumt iofs, men jag kan fixa det sen) och jag lär mig enormt mycket mer på jobbet än i skolan. Är man självlärd och har ett stort intresse tror jag företag märker det. Har man sedan väl fått jobb utvecklas man än mer, och framtiden är säkrad typ. Har man väl fått in foten så finns det jobb, iaf just nu, it-boom 2.0

Edit. Fixade stavfel

Visa signatur

Är det inte jag, så är det någon annan...
WGS84 Lat/Long: N 60º 23' 28.12" E 15º 40' 14.24"
RT90: X=6697030, Y=1492584

Permalänk

[OFF TOPIC]

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Garnet
Har man väl fått in foten så finns det jobb, iaf just nu, it-boom 2.0

Fast, det är väl det där med att "få in foten" som är det stora problemet, ingen anställer någon utan erfarenhet eller utbildning. Erfarenhet får man inte om man inte blir anställd. Utbildning däremot får man om man har lust. Så även om vissa, med rätt kontakter, kan gå direkt till jobb så är vi andra tvungna att gå genom ett högre utbildning för att kunna bevisa att vi kan det som krävs. Eller har jag fel? Finns det en massa företag som anställer folk utan arbetslivserfarenhet eller högre utbildning till programmerarpositioner?
[/OFF TOPIC]
(har ju ingen arbetslivserfarenhet, så kan tyvärr inte bidra med något on topic )

Visa signatur

Python-IRC på svenska: #python.se

Permalänk
Medlem

yrket är fint som tusan, men det finns sjuuukt mycket stark konkurrens... Det är typ omöjligt att vara bäst om man inte har hittat en riktigt bra nisch.

Det där med utbildingar är som jag har sagt under senaste typ fyra åren - de är ofta overrated. Man lär sig mycket bra, men allt går att lära sig utanför om man vill och några av de bästa programmerarna jag vet har nästan inte lärt sig någonting programmeringsrelaterat i skolan... Det är i regel matematiken som de från högskolan är starkare än hemmapulare på. Även detta varierar, men väldigt ofta är det så (jag har kollat detta mot blandade firmor med massor av anställda kodare, så jag har bra statistik för det).

Intresse... Ja, det kommer nog alltid finnas kvar.

Det bästa med mitt jobb är att jag kan vara kreativ utan att vara konstnärlig what so ever. Jag har alltid velat skapa men innan programmeringen hittade jag inget som riktigt kändes rätt. Jag testade lite blandad fysisk konstruktion innan (byggde saker, gjorde ritningar), och det var helt okej, men programmeringen var verkligen klockrent.
Jag kan inte säga något annat bra direkt, det är skitkul att koda, men det vet ju redan alla.

Det sämsta är att så jäkla många håller på med det och att det är typ omöjligt att slåss mot de stora bolagen. I viss mån konkurrerar vi med google, och det säger ju sig självt att det är en omöjlig kamp, så det är bara att hålla sig på sitt hörn och hoppas att man får behålla det...

Tipset jag vill ge till folk som vill komma igång är att sluta att ha ett liv för ett tag - ge allt du kan på att göra något bra. Börja göra ett spel, ett CMS, en webbportal - någonting du brinner för som du tror kan ge dig en bra framtid. Det är den vägen jag har gått sedan mitten av gymnasiet. Jag har gjort saker som har fått folk att reagera och titta igen - och folk har kommit fram och frågat vad jag gör, jag berättar med glädje och har därmed fått en bra bekantskapskrets med bra folk som känner bra folk. Sedan jag startade företaget har mitt kontaktnät växt exponentiellt tror jag och när man väl har skapat bra saker att visa upp - produkter man brinner för så är det ofta bara kontakter som behövs. Ah, det är så lätt bara man gör rätt. Med det menar jag inte att jag har facit, men jag tror mig ha ett litet hörn av det iaf.

Det är lite offtopic - men folk behöver den där lilla knuffen i ryggen, och jag säger: Klura som fan tills du har en mäkta bra idé - börja sedan jobba för att realisera den... Även om du lägger ned projektet halvvägs så har du kanske ändå öppnat några nya dörrar. Den vägen gick i alla fall jag.
Nyckelordet är: Ambition! Var ambitiös... Om du jobbar i ett team - se till att bli bäst / jobba mest i teamet... Tro aldrig att du är något - BLI något! Skit i titlar, bakgrund å annat irrelevant skit - stick ut ur mängden för att du är bättre än de andra. Jag har så mycket roligt att berätta om inom detta ämne att det förtjänar en egen tråd.

Nu är jag för trött för att fortsätta prata.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
[OFF TOPIC]Fast, det är väl det där med att "få in foten" som är det stora problemet, ingen anställer någon utan erfarenhet eller utbildning. Erfarenhet får man inte om man inte blir anställd. Utbildning däremot får man om man har lust. Så även om vissa, med rätt kontakter, kan gå direkt till jobb så är vi andra tvungna att gå genom ett högre utbildning för att kunna bevisa att vi kan det som krävs. Eller har jag fel?
[/OFF TOPIC]

Vet ej om du har fel men en egen iaktagelse är att de företag som skriker mest efter folk just nu är konsultbolagen. De vill förmodligen kunna fakturera direkt och ser inte samma långsiktighet. Konsulten behöver inte vara superduktig men så duktig att de kan fakturera timmar.

Kontakter är alltid bra.

Jag tror dock att man kommer väldigt långt på att exempelvis själv programmera något och visa upp det, i alla fall för mindre bolag. Stora bolag som har speciella avdelningar som anställer kanske inte riktigt hajjat det.

Visa signatur

Programmerare med C++ som huvudspråk.

Permalänk
Medlem

Hur känner ni för ert yrke?
Jag skulle inte kunna tänka mig göra något annat

Har ni hamnat i en intressant bransch?
Jadå, jag jobbar för ett stort community. När man lanserar nya funktioner får man feedback direkt!
Det är otroligt roligt. Sen är juh communitys all the rage nuförtiden så det är roligt av den anledningen med.

Hur länger tror ni intresset håller?
Jag ska väl medge att mitt hobbykodande har minskat eller snarare
nischat sig väldigt.
Har gått ifrån att bygga hela tjänster till att koda i lite udda språk som haskell, brainfuck osv. bara för att det är roligt.
Kodnings perioderna har blivit kortare (man har juh mindre fritid när man jobbar )

Vad är det bästa och sämsta med ert jobb?
Jag gillar att ha en otrolig användarbas, likasinnade arbetskamrater.
Men det jag gillar mest är att jag har så förbaskat roligt när jag jobbar!

Det som är lite sämmre just där jag jobbar är att vi har en kvantitet över kvalitet policy så funktioner utvecklas otroligt fort.
Vilket ibland leder till att man inte för göra dom där små extra grejerna som man själv tycker är as coolt

Permalänk
Medlem

Jag jobbar som ingenjör (ja det är nog det man får kalla det) på ett företag som utvecklar 3D-skärmar.

Vi är relativt nystartade och jag började här som exjobabre för två år sedan. Det är grymt kul att få jobba med ny teknik, även om det är segt som tusan att nå marknaden. Svårt också att inte riktigt veta vad man ska göra varje dag. Vi är så pass små och jobbar med förbättringar på så många fronter samtidigt.

Visa signatur

void@qnet
teeworlds, stålverk80, evil schemer, c, c++
Languages shape the way we think, or don't.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av niklas6666
Jag jobbar som php programmerare på heltid, inom spelbranschen (då inte dator/tv spel utan poker och online kasino). Jag utvecklar administrations verktyget som används av alla licenstagare och support-folket.

Jag lär mig något nytt och utvecklas varje dag, detta beror troligen på att jag är yngst och minst erfaren. Men det är de som gör jobbet så roligt, utmaningar.

Företaget jag jobbar inom är fortfarande relativt litet för branschen, men växer ständigt. Detta gör det väldigt roligt att jobba då man är fortfarande är en viktig person och inte en av de 100 anställda, och man får vara med och påverka och förändra.

Mitt intresse kommer hålla ett par år till, men jag ser inte det som mitt livsuppdrag, jag är fortfarande ung

Åh, det gör jag med, fast uppenbarligen inte på samma ställe...

ontopic:
Hur känner ni för ert yrke?
Det är nice.
Har ni hamnat i en intressant bransch?
Ja, lätt.
Hur länger tror ni intresset håller?
Om man ser till jobbet: väldigt svårt o veta, om jag bara fortsätter att göra sånt jag gör idag lär det inte hålla så jättelänge, men annars är det svårt, jag har ingen direkt plan för vad som ska hända 5+ år i framtiden.
Däremot själva programmeringsintresset håller nog länge, även om jag känner ungefär som Jazzil, man är inte speciellt sugen o göra precis sånt man gör på jobbet när man kommer hem.
Vad är det bästa och sämsta med ert jobb?
+ Det händer en del, jobbet är omväxlande och dom jag jobbar med.
- Det hade inte skadat med fler tjejer på jobbet..

Permalänk
Medlem

Re: [Diskussion] Trivs du med ditt jobb?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av BobbyFromDallas

1. Hur känner ni för ert yrke?
2. Har ni hamnat i en intressant bransch?
3. Hur länger tror ni intresset håller?
4. Vad är det bästa och sämsta med ert jobb?

1. Intressant och lärorikt.
2. Absolut, telekomm är idag rätt häftigt. Mycket som händer.
3. Ja du, än så länge har det inte svalnat för jag arbetat med nått projekt i ett år så det blivit klart, sen bytt till ett annat.
4. Bästa är dom fria arbetstiderna, man har bara krav på sig att vara nåbar/bokningsbar för möten mellan 09-15 iaf på dom ställena jag arbetat.
Sämsta är nog stressen som kommer vid leveranser. Arbetstiderna blir lätt sena för något krånglar och man här väll gjort sina midnattstimmar.

Jag har i skrivande stund jobbat för 2 av dom stora mobiltillverkarna och deras arbetsmetoder har varit olika. Båda har sina plus och sina minus, den ena med en jävla massa administration med med detta järnkoll på alla problem som kan uppkomma och den andra med lite slappare syn. Fast fortfarande koll, men man kunde missa små saker som kunde ställa till det.